Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vannak bálványok egyes...

Miért vannak bálványok egyes templomban, miközben tudjuk és a papok is tudják hogy mi a bálvány és annak imádása ill. mikortól az és mit foglal magában a 10 parancsolat pont erről szóló szigorú betartása. Nos ki tud erre választ adni?

Figyelt kérdés

A példa kedvéért:

Mikor belépek mondjuk egy rom.kat. templomba a szokás az hogy ujjak vízbe és keresztet vetek az oltár felé. De ki van ott? Isten? Jézus? Az a lényeg végül is, hogy Istentől elvárt erről szóló parancsolatát valóban helyes így alkalmazni vagy sem?

2012. szept. 26. 08:36
1 2 3 4 5
 11/42 Hazardteam ***** válasza:
56%

A 10:05-ösnek ment (miért nem használtok neveket? Sikk névtelenül írkálni, vagy mivan?)

Kérdező: Tök egyszerű.

1. Nem olvassák és nem ismerik a bibliát

2. Történelmi hagyományok, szocializáció, vagyis ebben nőnek fel, kimossák az agyukat, mire elgondolkodhatnának, hogy miért is csókolgatják a szűzmária szobor nagy lábujját kopott/vízkövesre

3. Felhigították a "bálvány" jelentését és meg van magyarázva, hogy ők "nem is imádják, csak tisztelik" és azért hajbókolnak, meg borulnak le képek, szobrok, kisoltár, nagyoltár, kivégzőeszköz, ilyen szent, olyan szent stb. előtt, meg imádkoznak emberek lelkeihez ugye.

4. A legtöbb megvezetett jóindulatú és fullra azt hiszi, hogy jót csinál, szóval ők is csak áldozatok, de a lényewg, hogy jószándékkal csinálják

5. Ha valamelyiküik mégis előkapná a bibliáját és elolvasná, hogy nézett ki Moloch, Astaroth, Ápisz, Ba'al, vagy a hellén és római bálványok, vagy elolvasná a tízparancsolatot rendesen, a bálványokról szóló leírásokkal (dombormű, kép, szobor és NE hajolj, NE tiszteld, utálatosság az stb) szóval ha rájönne ezek után, meg az agymosás után, hogy ez GÁZ és ezt szóvá tenné, vagy rákérdezne, azonnal kiátkoznák a fenébe, mint "istenkáromlót" ERGO: lehetne belőle egy Luther, de valszeg nem, a lényeg annyi, hogy a többiek, akik ott maradnának és a következő generáció képviselői, a gyerekek ugyanúgy nem hallanának "ellenvéleményt", főleg a soraikból nem, mert ki lennének rakva és kapnának egy szép címkét, hogy "szektások"

Kb. ennyi.

2012. szept. 26. 11:25
 12/42 anonim ***** válasza:
37%

Szia!

Pontosítsunk. A katolikus templomok vannak tele arannyal díszített szobrokkal, a

protestáns templomokban nem találsz ilyet. A katolikus Egyház egyszerűen megváltoztatta a tízparancsolatot, kivette belőle a 2-at, mely ezt tiltotta, és megfelezte az utolsót, hogy kijöjjön a 10.

A Szentírás világosan fogalmaz: "ne csinálj magadnak faragott képet...ne imádd és ne tiszteld azt". Az aranyborjú bűn volt, aminek meg is lett a büntetése. Sajnos a zsidó nép egészen a babiloni fogságig rendszeresen beleesett ebbe a hibába, és csak a fogság után

tisztult meg végleg ettől a bűntől.

Üdv. Péter

2012. szept. 26. 11:27
 13/42 Andizsuzsi ***** válasza:
83%

"hogy miért is csókolgatják a szűzmária szobor nagy lábujját kopott/vízkövesre"

Életemben nem csókoltam egy szobrot sem. Kedves Péter! A mi templomunkban egy db. arannyal dízsített szobor sincs. Ne általánosíts.

2012. szept. 26. 11:31
 14/42 anonim ***** válasza:
Én meg a 11:14nek válaszoltam!
2012. szept. 26. 11:37
 15/42 anonim ***** válasza:
69%

12-16, "ha összeteszed a Bibliát a katolikusság alapjával, egyértelműen alig van egyezés! "

-hát ez... nagy -nagy tévedés!! (és igen, ítélkezel.. sajnálod, hogy elkárhoznak.Aha. )Csakhogy "nincs egyéni üdvözülés" - mondta egy szerzetes.. Ezt nem a legkönnyebb megérteni, de fontos, meg kell próbálni.

De hát most ez a trendi: eszementen támadni a katolikus Egyházat és hívőit. Kár. És általában nagyon hamar kiderül: a támadók nem tudják, nem értik, nem ismerik hogy a hívő (nem formálisan, szokásból, hanem igazhívő) katolikus hívő lelkében mi van.

Ajánlom megtekintésre A nagy csend c. filmet.

Karthauzi szerzetesekről. Meg lehet érteni belőle sok mindent, miért nem igaz a felszínes vádaskodás. Akinek meg csak az a célja, hogy alázza a katolikusokat, az ne nézze meg. Mert mit fog utána olyan élvezettel csinálni? Ők higgyék azt, a sokezer katolikus hívő baromállat- (hogy vadul pontozni kezdtek, jelzi: talált a beírás..mehehe)

szerintem kölcsönözhető a film:

[link]

2012. szept. 26. 11:57
 16/42 Andizsuzsi ***** válasza:

Hazardteam!

Katolikusokról beszéltél, én az vagyok. Tehát rólam is, mindegy, hogy kinek a hozzászólására reagálva.

2012. szept. 26. 12:05
 17/42 Andizsuzsi ***** válasza:

Hazardteam!

Bocsánat, most látom, hogy nem te írtad.

2012. szept. 26. 12:05
 18/42 Hazardteam ***** válasza:
94%

Andizsuzsi: meg tudlak érteni, roppant zavaró, hogy nincsenek ID-k, illetve vannak, csak szándékosan elrejti a többség valami, számomra felfoghatatlan oknál fogva.

Ami viszont a máriaszobor csókolgatásával kapcsolatos megjegyzésemhez írt hozzászólásodat illeti: Azt ugyan nem írtam bele, hogy a katolikus hívőket én NEM egy homogén, egyöntetű, egyarcú "masszaként" fogom fel, hanem különálló egyénekként, önálló individuummal. A katolicizmusnak 1000 arca és 10000 vadhajtása van, ennek ellenére én semiféleképpen nem a hívőket akarom "bántani" a megjegyzéseimmel, főleg nem öncélúan, csak rámutatni egy hibás gondolkodásra, ami nem hogy közelebb vinné őket Istenhez, hanem éppen ellenkezőleg: távol tartja, mert BŰN, méghozzá a legnagyobb bűnök egyike.

Az, hogy te konkrétan nem csinálsz olyanokat, amiket leírtam, nem teszi megnemtörténtté azoknak a cselekedeteit, akik viszont előszeretettel gyakorolják nap, mint nap. Amit írtam, saját (évek mindennapos) tapasztalatai alapján írtam, nem pedig hasraütés szerűen. Valaha én is gyakoroltam a katolikus vallást és belülről ismerem a működését. Dícséretes, ha te magad nem csókolgatsz máriaszobor lábakat, nem térdelsz le "szentképek", domborművek és különböző halott emberek szobrai előtt, imádkozva hozzájuk, de ettől még közösséget vállalsz azon (egyébként jószándékú és Istent kereső) emberek tömegeivel, akik teszik ezeket abban a hitben, hogy helyesen cselekednek és azzal az egyházzal, amely ezt megengedi, sőt bátorítja. Ezt a magatartást saját szememmel láttam többezerszer. Ha azt mondod, ez a viselkedés nem általános, csak kitaláció, vagy elszigetelt esetekre való felnagyított hivatkozás, akkor vagy nagyon nagy szerencséd volt eddig, hogy Isten megkímélt ezeknek a szentségtöréseknek a látványától, vagy csukott szemmel jártál, vagy nem ugyanarról a katolikus vallásról beszélünk. Esetleg még azt tartom elképzelhetőnek, hogy felétek ez nem divat, de ez a legtöbb, ami a képzelőerőmbe belefér.

Ezeket ne vedd személyes sértésnek, én lennék a legboldogabb, ha egyáltalán nem kellene ilyenekről beszélni és szóba sem kerülnének ilyen, egyébként minden őszintén Istenben hívő, bibliát ismerő embert felháborító dolgokról. De azzal is tisztában vagyok, hogy legtöbbször azok, akik gyakorolják, nincsenek is tudatában annak, hogy amit tesznek, az főbenjáró bűn, az első parancsolatok durva megszegése, sőt, abban a hitben teszik, hogy ezek által közelebb kerülnek Istenhez és korrektül járnak el. Na őket nem hibáztatom. Azokat viszont, akik évekig teológiát tanulva, papnak tanulnak és tisztában vannak ezeknek a dolgoknak a természetével, tanítják, bátorítják, vagy szemet hunynak, ő róluk egész más a véleményem (de ez egy másik történet)

2012. szept. 26. 13:06
 19/42 Andizsuzsi ***** válasza:
39%

Kedves Hazardteam!

Tulajdonképpen majdnem egyet is érthetnék veled. Persze, akkor megkérdezheted, hogy miért vagyok katolikus. Mondhatnám erre azt, hogy mert ebben nőttem fel - nem igaz. Mondhatnám azt, hogy ebben a vallásban találom meg (kizárólagosan) Istent - ez sem igaz. Mondhatnám, hogy nem ismerek más vallást mélyebben - ez sem igaz.

Ezt a vallást kaptam örökül. Édesanyám, aki hívő volt, de nem gyakorolta a vallását, úgy gondolta (még az átkosban, amikor katolikusnak lenni is csak titokban lehetett), hogy mégiscsak jobb lesz nekem, ha legalább megkeresztelnek. Aztán a vallási neveltetésem itt meg is szakadt. A családom másik ága református, nagyanyám (szintén titokban, hogy még anyám se tudjon róla) oltotta belém gyerekkoromban a református tanokat. Aztán fiatal felnőtt fejjel megismerkedtem egy mélyen vallásos katolikus lánnyal. Megfogott az a rendíthetetlen hit, ami belőle áradt (még mindig az szoc-ban, titokban). Ekkor kezdtem el templomba járni, elsőáldozó is felnőttként voltam. Időközben fény derült arra is, hogy anyai ágon ükszüleim még zsidók voltak, így egy kicsit behatóbban tanulmányozom azóta a zsidó vallást is. Természetesen látom, és tudom a katolikus egyház hibáit és hiányosságait. Hogy miért vállalok mégis közösséget velük? Mert úgy gondolom, hogy teljesen mindegy, hogy melyik felekezethez tartozom, amíg Istent keresem. Nem csókolgatok szobrokat, nem tartok otthon szentképeket, nem horod magamon keresztet. Lehet, hogy ez meg képmutatás? Lehet. De minden erőmmel szolgálom a közösséget, amihez tartozom, takarítom a templomot, olvasom a szentbeszédet a misén, énekelek az énekkarban stb. Én ezt ajánlom Istennek, és ezzel rendben van a lelkem. És vallom, amit Gandhitól olvastam egyszer, hogy a vallás egyetlen fa számos ággal. Ha csak az ágakat látjuk, azt mondhatnánk, hogy sok vallás van. De ha az egész fát látjuk, megértjük, hogy mindössze egyetlen vallás létezik.

2012. szept. 26. 14:17
 20/42 anonim ***** válasza:
53%

"A katolikus Egyház egyszerűen megváltoztatta a tízparancsolatot, kivette belőle a 2-at, mely ezt tiltotta, és megfelezte az utolsót, hogy kijöjjön a 10."

Ez így nem igaz.. Most idézek szó szerint a Szent Jeromos Bibliatársulat által 1997-ben Bp-en kiadott Szentírásból: "Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a rabszolgaság házából. Rajtam kívül más istened ne legyen! Ne készítsd magadnak faragott képet, és semmiféle képmást arról, ami fent van az égen, vagy lent van a földön, vagy a föld alatt, a vizekben! Ne imádd ezeket és ne szolgáld őket, mert én az Úr, a te Istened erős és féltékeny vagyok..." (Kiv 20:1-4)

Most nem idéztem tovább, mert ebben már benne van a lényeg, tehát nem igaz, hogy a katolikusok kivettek volna bármi ilyesmit a Szentírásból.

Az a baj, hogy sokan nincsenek tisztában a bálványimádás fogalmával. Az Egyház mindig is tiltotta a bálványok imádását, ezt már a II. niceai zsinat is megfogalmazza, a trienti zsinat pedig megerősíti. Most nem fogom részletezni, egyszer már egy kérdésnél leírtam, de ezeknek bárki utánanézhet a neten is.

Mi katolikusok azért vetünk keresztet az oltár felé, és le is térdelünk elé, mivel hisszük Isten a templomban jelen van valóságosan. NEKI hajtunk térdet, mivel Őt megilleti. Bálványimádás az lenne, ha pl. egy Jézusról levő képnek tulajdonítanánk valami erőt, és nem magának Jézusnak. A templomban a szobrok és a képek arra szolgálnak, hogy az ábrázolt személyre emlékezzünk. Régen, mikor az emberek nagy része nem is tudott írni-olvasni, akkor a képeken keresztül ismerték meg a bibliai történeteket.

Amúgy meg, ilyen erővel bármilyen kép készítését tiltja a Szentírás, tehát akkor igazolványképet se csinálj magadról, meg családi fotóalbumot se... Természetesen ez sarkítás már, de talán jól érzékelteti a különbséget.

2012. szept. 26. 14:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!