Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy magyarázzák a hívők az...

Hogy magyarázzák a hívők az univerzum történéseit és a tudomány felfedezéseit?

Figyelt kérdés

Gondolok itt például arra, hogy különböző csillagrendszerek keletkeznek és tűnnek el, és a mi Napunknak is bekövetkezik a halála és akkor megszűnik a Földi élet. (pl. olvastam több lehetséges kimenetelt is: vagy "kihűl" a Napunk, ekkor a hőmérsékletváltozás miatt lesz lehetetlen az élet, vagy óriási méretűre nő, és úgymond "bekebelezi" Földet. Lehet, hogy még van más elképzelés is, most ezekre emlékszem. Minden esetre más csillagrendszerekben bekövetkezett ilyen változás, semmi nem örök életű.) Ha léteznek is a lelkek, örökké abban az állapotban maradnak és nem öltenek többé testet? Vagy erről mi az álláspont? Nem csak keresztény szemléletet szeretnék hallani, érdekelni a buddhisták véleménye is, ami parasztnyelven a lélekvándorlás. (bár inkább életvitel, mint vallás, én úgy olvastam.)

Szeretném megkérni, hogy olyanok ne írjanak, akik szerint a tudomány nem tényálló!

2012. márc. 28. 19:04
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:

Én nem utasítom el a tudomány állításait. Ami természetesen nem állítja azt, hogy nincs Isten. Ha igen, akkor bizonyíték nélkül teszi ezt és ez hiba. A biblia sem állítja, hogy nincs tudomány, ha mégis, akkor az hiba.

A Biblia olyan, hogy elhiszed ami benne van, vagy nem hiszed el. A tudomány pedig olyan, hogy elhiszed, ha van bizonyíték. Csak ugye a nincs bizonyíték még nem feltétlen jelenti azt, hogy Isten nincs. Csak kevesen képesek beismerni, hogy buták vagyunk és könnyebb egymást b..szogatni.

2012. márc. 28. 19:14
 2/26 anonim ***** válasza:

"Ha léteznek is a lelkek, örökké abban az állapotban maradnak és nem öltenek többé testet? Vagy erről mi az álláspont? "

Nem tudom, mert nem tudom, hogy mi a világ, mi a lélek.

Az örökéletről meg nem vitatkozom, amíg nem értem mi az az idő, tér, jövő egyébdimenziók stb... Amíg nem tudom, hogy én és a gondolatom mi.

Lehet, hogy be lehet bizonyítani dolgokat egy bizonyos tudás + tapasztalat képviseletével. De lehet, hogy az már egy másik megközelítéssel vizsgálva, egy újabb információval, már teljesen máshogy értékelhető.

2012. márc. 28. 19:21
 3/26 A kérdező kommentje:
Én sem állítottam, hogy nincs felsőbb hatalom (lehet, hogy fura elmélet, én azért hiszek benne, mert még nem tudták megmagyarázni az anyag keletkezését. Nagy Bumm elmélet van, de mégis miből?) , sőt a lélekről kérdeztem. Dr az univerzum alakulása nem hit kérdése, tehát, ha megszűnik a Földi élet, akkor mi történik a lelkünkkel?
2012. márc. 28. 19:24
 4/26 anonim ***** válasza:
Hogy mi történik a lelkünkkel, az csak hit kérdése lehet, amíg nem tisztázott, hogy mi az. Ha nem anyagból van akkor nem feltétlen kell megsemmisülnie. Hogy hova kerül, az meg jó kérdés...
2012. márc. 28. 19:31
 5/26 anonim ***** válasza:

Sokszor gondolkodtam ezen, hogy az információk nem is biztos, hogy csak az agyunkban tárolódnak. Lehet az csak valami cache. Lehet szinkronizáljuk az infót valamivel, ami nem evilági xD

Ha arra vagy kiváncsi, hogy a Biblia mit ír arról, hogy mi lesz, annak nincs tudámányos magyarázata. Ja jól tudom nem foglalkozik ilyenekkel, hogy a nap felrobban és tudod...Istennek minden lehet benne.

2012. márc. 28. 19:35
 6/26 anonim ***** válasza:
40%

Csillagok születnek? Hol láttál már ilyet?

3-szor tíz a 23-on csillag van becslések szerint az égen.

Az univerzum korát a "tudomány" 13,7 milliárd (1,37·10 a tizediken) évre datálja.

Oszd el: másodpercenként 694375 csillagnak kell születnie másodpercenként (!) Naponta csaknem 60 milliárdnak kellene születnie, hogy ezt a számot kiadja.

Ahhoz képest egyet sem látunk.

Vagy ez az ősrobbanásnál keletkezett az összes? Akkor miért van az, hogy a hélium és a hidrogén sűrűsödött össze, és nem más. Miért van az, hogy mindegyik bolygó más más anyagú. Mi határozza meg a szelekciót, és ha egy összesűrüsödött massza (por) robbant fel anno, akkor miért nem homogén az univerzum?

2012. márc. 28. 19:45
 7/26 anonim ***** válasza:
9%

Lehet a szülésből kellene kiindulni...

Mikor keletkezik a lélek? Hogy kerül az emberbe? Egyátlalán benne van? És ha az agy tényleg csak valami adó/vevő lenne akkor hogy kommunikál és mi van, ha megsérül? Régen hallottam olyasmit, hogy mérték az embereket haláluk előtt és amikor meghaltak x grammot veszítettek. De ennek utána nézek alaposabban, mert lehet csak kitaláció.

Egyáltalán a lélek és a tudás kapcsolatban vannak egymással?

Ezeken csak filozofálni lehet...

Akkor lenne esetleg érdemes elgondolkodni rajta, hogy van-e lélek vagy sem, ha az ember a semmiből tudna gondolkodó lényt csinálni.

2012. márc. 28. 19:49
 8/26 anonim ***** válasza:
A holográfia is egy nagyszerű dolog.
2012. márc. 28. 19:56
 9/26 A kérdező kommentje:

6-os: egyet sem látunk születni???? talán, mert nem élünk több millió évig, hogy végignézhessük!

hogy hol olvastam? let me find it for you: [link]

csillag születése és halála rész.

2012. márc. 28. 20:13
 10/26 anonim ***** válasza:
85%

Nem tartom különösebben feladatomnak, hogy a tudomány felfedezéseit magyarázzam, inkább elolvasom és örülök neki, hogy ennyivel többet tudok. :)

"... akik szerint a tudomány nem tényálló!"

Ez egy elég fura feltétel, mert valójában pont a legnagyobb tudósok azok, akik tisztában vannak vele, hogy a tudomány nem abszolútum, hanem mindig egy "jelen állása" van, amit addig tart fenn a tudományos közösség, amíg valaki meg nem cáfolja az aktuális elméleteket, vagy nem talál helyettük egy jobbat. Úgyhogy bocsi, de olyan nincs, hogy "tényálló tudomány". Soha nem volt állandó az az ismeretkör, amit "tényállónak" lehetett tekinteni, és most sem az. Minden csak addig tényálló, amíg meg nem cáfolják. Azt meg soha nem lehet tudni, hogy milyen tudományos elméletet fognak a jövőben megcáfolni.

Na, de hagyjuk a tudományfilozófiát. :) A kérdésed arról szól, hogy én mint (esetemben keresztény - bocsi... :D) hívő, mit gondolok arról, hogy csillagrendszerek keletkeznek, meg hogy elméletileg néhány milliárd éven belül a Nap elváltozása megszünteti a földi életet.

- Szerintem az, hogy csillagrendszerek keletkeznek és tűnnek el, egy nagyszerű, izgalmas, fantasztikus dolog, amiről minél többet szeretnék tudni. És egyetértek Dávid királlyal, és hasonlóan gondolkodom:

"Zsolt 8:4 Mikor látom egeidet, a te újjaidnak munkáját; a holdat és a csillagokat, amelyeket teremtettél:

Zsolt 8:5 Micsoda az ember - [mondom] - hogy megemlékezel róla? és az embernek fia, hogy gondod van reá?"

- "a mi Napunknak is bekövetkezik a halála és akkor megszűnik a Földi élet."

No, abban állapodjunk meg, hogy ez még nem történt meg, úgyhogy nem egy tudományos igazságról van szó, bár abban igazad van, hogy a tudományos modellszámítások alapján néhány milliárd év múlva ez bekövetkezne.

Erről meg azt gondolom, hogy azért nem fog megtörténni, mert annál sokkal előbb el fogja törölni Isten az eget és a földet, mint hogy ez bekövetkezhetne. :) Nem fárasztanálak ennek bibliai alátámasztásával, mert nem biztos, hogy érdekelne. :)

Mindenesetre ha esetleg az a része érdekel, hogy a Biblia / a hitem szerint hogyan fognak a csillagok és a világegyetem elmúlni, akkor azt mondhatom, hogy rendkívül gyorsan, és érdekes, hogy szinte minden helyen, ahol erről van szó, úgy írják le a szerzők, mintha Isten összehajtaná az eget, mint egy könyvet:

"Elporhad az ég minden serege, és az ég mint írás egybehajtatik, és minden serege lehull, miként lehull a szőlő levele és a fügefáról a hervadó lomb." (Ézs. 34:4), "És palástként összehajtod azokat [az egeket és a földet - a Biblia több égről beszél] és elváltoznak, te pedig ugyanaz vagy és a te esztendeid el nem fogynak." (Zsidó 1:12), "És az ég eltakarodék, mint mikor a papírtekercset összegöngyölítik[...]" (Jelenések 6:14).

- Ha jól értettem a kérdést, téged az (is) foglalkoztat, hogy nem aggódom-e, mi lesz, ha a Föld nem lesz alkalmas tovább az életre.

Ez azért nem aggasztó számomra ill. a többi keresztény számára, mert Isten megígérte, hogy a mostani egek és föld helyett új eget és földet fog teremteni, miután a mostaniak elmúlnak. Ez lesz a feltámasztott emberiség örökkévaló lakhelye.

- "Ha léteznek is a lelkek, örökké abban az állapotban maradnak és nem öltenek többé testet?" - nem, a Biblia egyértelműen arról beszél, hogy minden ember testben fog feltámadni "az idők végén". (Sőt, akik igaz emberként hunytak el, ők már az ún. "elragadtatáskor" feltámadnak.) Ez a test azonban különbözni fog a mostani fizikai testünktől: ún. "szellemi test" lesz, amely "romolhatatlan", azaz örökkévaló, nincs kitéve semmiféle elmúlásnak vagy enyészetnek (ld. 1Kor. 15: "Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban; (...)

Elvettetik pszichikai test, feltámasztatik szellemi test.") Egyesül benne a látható és a láthatatlan, az anyag és a szellem. A feltámadott testet nem kötik az anyagi világ fizikai törvényei, de gond nélkül kapcsolatot tud vele teremteni (ld. pl. Jézus feltámadása után a zárt ajtón át ment be a tanítványokhoz a házukba, majd együtt evett és ivott velük).

Persze mondhatja valaki ezekre a dolgokra, hogy "nem valami tudományosak", minthogy nem is azok, de azért megjegyezném, hogy az, hogy 5 milliárd év múlva a Nap fel fog fúvódni és elpusztítja a Földet, szintén nem tudományos tény, hanem egy, a jövőre vonatkozó feltételezés, amely azon az axiómán alapul, hogy minden ugyanúgy fog működni a következő néhány milliárd évben, ahogy most működik. Ezt pedig senki emberfia nem mondhatja vagy jelentheti ki biztosan. Ezért semmivel nem "tudományosabb" abban hinni, hogy a Nap fogja évmilliárdok múlva eltörölni a földi életet, mint abban, hogy Jézus Krisztus visszajön a Földre, és Isten eltöröl mindent, majd új eget és új földet teremt.

Az idő meg fogja mutatni, hogy melyik az igaz, de az a jó hírem van, hogy ha a keresztényeknek és a Bibliának van igaza, akkor már nem sokat kell várni, és te is és én is biztosan fogjuk tudni a választ! :) Míg ha nem nekünk van igazunk, akkor több milliárd évet, és egyikünk sem fogja megtudni a választ.

2012. márc. 28. 20:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!