Biztos hogy a pokolra jutok a lombikbébi program miatt?
Borzasztóak vagytok...!! Fogalmatok sincs ki vagy mi Isten, vagy mi a lélek de szajkózzátok az ősi írásokat. Ma se ismeri az ember de még a papok se, hát még annak idején amikor még nagyobb volt a fejekben a sötétség és babonaság.
A lombikbébi program miatt pokolra kerül-e azt kérdezte--- nem azt kellett volna írni, hogy még a gondolata is butaság?
Itt citáltok ókori antik meséket, mert valamikor erre alapozták a hitvilágokat és ezzel tartották kordába az analfabéta nyomorult tömegeket.
De úgy látszik jó munkát végeztek, mert még ma is ezt fogadjátok el kenyér, és élhető élet helyett a mennyei-illúziót és a pokoltól való rettegést
Megmondom őszintén,ugyanez a kérdésem lett volna,de látom hogy másnak már eszébe jutott...
Nekem is lombik babám van,2 alkalommal volt beültetésem,mindkét esetben 2 embriót "sikerült" létrehozni,és mindet beültették,szerencsére nem fagyasztattunk le,és nem öltünk meg embriót...
Mikor ezen túlestem,minden áldott nap a Jóistenhez imádkoztam,nem győztem megköszönni Neki,hogy lehetőséget adott,hisz a betegségem miatt az orvosok azonnal meddőségi központba irányítottak..
Eszembe se jutott,hogy ez BŰN... Nem vagyok (még) megkeresztelve,most járok egy atyához,hogy engem és lányomat megkeresztelje,és nemrég olvastam az Interneten véletlenül egy szöveget erről,hogy bűn...
Nekem lelkifurdalásom van azóta,de lányom létét nem bánhatom,csupán azt,ahogyan "teremtetett"...
Szeretem Őt,hisz a gyermekem,Őérte imádkoztam annyit,és megkaptam!! Hittem,hogy Isten segített,erre most azt kell megtudnom,hogy ezzel én vétettem?
Fáj a lelkem azóta,és csak remélhetem,hogy Isten tudja,és ismeri a gondolataimat,hogy ha ezt előbb tudom,nem tettem volna.
De mondom még egyszer,a lányomat nem bánhatom... Igazi anyai érzések vannak felé,akárhogy is fogant...
Azért annyit még írnék a vitához,hogy nem minden esetben történik a megtermékenyítés befecskendezéssel,hanem úgy,mint az első lombikunk esetében,azaz csak "összeengedik" a petesejtet és a spermiumot....
Szóval én is kíváncsi vagyok,hogy ha nem tudtam róla,hogy tettem bűn,akkor hogyan is leszek megítélve?....
Ditka felejtsd el azt hogy bűn lenne- ez ostobaság!
ezt a bigottaknak a téveszméje! Minden élet egyedi és maga a csoda!
Sziasztok.
Én is sok hezitálás után döntöttem a lombik program mellett.Katolikus vagyok,hiszek Istenben és hiszem hogy azoknak az elkeseredett pároknak ,akiknek valami egészségügyi probléma miatt nem lehet gyerekük adta ezt a lehetöséget. Hiszen minden Ő tőle van, ez a lehetőség is ,Ő teremtett mindent,Ő adta a tehetséget az orvosoknak,Ő irányit mindent, és ha Ő nem akarta volna hogy legyen lombik program nem is lenne.Ő nem akar rosszat nekünk, próbára tesz minket.Mindenkinek megvan a saját keresztje,kinek mi ,és ezzel kell együtt élni ,megpróbálni megoldani a problémákat.
És ahogy irta valaki ,ha az Ő akarata ellen van ,akkor úgy sem sikerül.Semmi sem történik véletlenül,mindennek célja van. Mindennel célja van Istennek velünk!
"Hiszen minden Ő tőle van, ez a lehetőség is ,Ő teremtett mindent,Ő adta a tehetséget az orvosoknak,Ő irányit mindent, és ha Ő nem akarta volna hogy legyen lombik program nem is lenne."
Ilyen elven akkor a háborúk is jók hiszen azt is Isten engedi meg.
De egyébként nem minden mesterséges beavatkozással van baj csak azokkal amelyeknél egy gyermek megszületéséhez több testvérét "kidobják".
Utolsó válaszoló:
Nekünk nincs fagyasztott embriónk,2 lombikkal 2-2 élő embriónk volt,akiket be is ültettek,és így sikerült a kislányunkat "világra hozni".
Akkor szerinted ez így nem bűn?
Az biztos,hogy nem lombikozunk többet,és hálát adok Istennek,hogy nincs fagyasztva embrió....
Én nagyon bánom a dolgot,bár nem tudtam előre,hogy ez BŰN,csak azt,hogy sokaknak nem tetszik,de az egyház hozzáállásáról nem is hallottam,eddig büszke voltam rá.........
nekem nemsokára lesz még csak a keresztelésem,és nagyon remélem,hogy a Jóisten megbocsátja.....
Kedves kérdező és Ditke. Idézek nektek egy-két cikkből az elsőben egy ferences atya beszél a témáról:
Ajánlható-e a katolikus hívek számára a homológ megtermékenyítés alkalmazása?
Ottó OFM: Híveink számára a homológ megtermékenyítés eljárásának alkalmazása csak fenntartásokkal ajánlható. A probléma ugyanis az, hogy hazánkban jobbára csak a katolikus szempontból aggályosnak tartható ún. FIVET eljárással találkoznak, a külföldön az utóbbi években alkalmazott és egyre inkább terjedő az anya szervezetében végrehajtott eljárásokat az itthoni klinikák még nem vezették be.
A lombikbébi program (FIVET, Fertilization in Vitro and Embryo Transfer, azaz mesterséges körülmények között történő megtermékenyítés és embrió átültetés) fő problémája nem is annyira a 3-4 embrió beültetése, hiszen ezekből rendszerint csak egy vagy kettő indul fejlődésnek, és az anya szervezetében elpusztuló embrió(k) már nem írható(k) közvetlenül az emberi beavatkozás számlájára. Így pl. normális élettani körülmények között is a nő termékeny időszakában megvalósuló aktusból csak 20-30%-ban születik gyermek, azaz elég sok spontán abortusz történik a magzati fejlődés kezdeti szakaszában, amelyek túlnyomó többségéről az anya tudomást sem vesz. Ez az embrióveszteség nem tekinthető közvetlen és szándékos embriópusztításnak.
A fő baj az, hogy ebben a programban több embriót hoznak létre mesterséges körülmények között (in vitro), mint amennyi beültetésre kerül (3 vagy 4). A számfeletti embriókat lefagyasztják egy esetleges következő beültetésre, kísérletezésre használják, vagy egy idő után elpusztítják. Ez a fő erkölcsi probléma. Itt már szándékos embriópusztítással állunk szemben. Angliában és az USA-ban rengeteget vitatkoztak azon, hogy amikor lejár a törvényben meghatározott kriokonzerválási idő (igen alacsony hőmérsékleten történő embriókonzerválás), akkor milyen engedély, bírósági döntés vagy irányelv alapján lehet az embriókat valamilyen célra felhasználni vagy elpusztítani.
Melyek azok a módszerek, amelyeket a katolikus hívő elfogadhat?
Ottó OFM: Ezek a szervezeten belüli módszerek, amelyek esetében nincs embrióveszteség és a házastársi aktus is kevésbé sérül. Ilyen módszer a mesterséges inszemináció, azaz a hímivarsejtek női ivar utakba történő juttatása. Ez a női ivarutak bizonyos átjárhatósági problémáit hivatott leküzdeni. A módszert Magyarországon is alkalmazzák.
A másik közismert szervezeten belüli módszer a GIFT (Gamete Intra-Fallopian Transfer) mindkét ivarsejt méhkürtbe történő juttatása. Ebben az esetben a megtermékenyülés az élettani helyen, a petevezetékben (méhkürtben) történik.
Ezt és a hozzá hasonló más szervezeten belüli módszereket (pl.: LTOT, Low Tubal Ovum Transfer, azaz a petesejtnek a petevezető petefészekhez közelebb eső szakaszába történő juttatása) Magyarországon nem alkalmazzák.
forrás: [link]
A másik cikk: [link]
Hát a második cikk utolsó gondolata igaz,lelkiismereti válságba kerültem ezáltal...
A gond még az,hogy mikor az embert továbbirányítják a meddőségi kp.-ba,ahogy engem is sürgősséggel a műtét után, ott senki sem hirdeti,hogy ez a hitünkkel összeférhetetlen, (és most nem a szándékos embrió-gyilkolásról beszélek,mert azt azért sejti minden vallásos ember,hogy ölni bűn...),szóval azt hiszem az apró betűs részben benne kéne lennie,hogy tudja az ember,mire is vállalkozik...
Volt kötelező felvilágosítás,ahol csak annyit mondtak el,hogy mi lesz a menete,de gondolom a statisztika nem engedhette meg,hogy pácienseket veszítsenek azáltal,hogy elmondják,mekkora bűnnek számít ez sok ember számára...
Isten ajándékaként éltem meg,hogy a lombik segítségével anya lehettem,és lehetek,de rossz a mindennapjaimat ezzel a tudattal leélni,hogy mit tettem.
Nekünk mint írtam,nincs lefagyasztottunk,és 2-2 embriónk volt a próbálkozásokkor,amik a beültetéskor életképesek voltak,őket be is ültették,és én akkor azt gondoltam,Isten majd eldönti,hány babánk lesz,akár az a 2,akár még osztódhatnak is!
Szóval most nem csak az a kérdés,hogy ez mekkora bűn volt,hanem hogy akik már megtették,de nem voltak tisztában azzal,hogy a direkt embriógyilkoláson túl IS bűn az egész, azoknak hogyan tovább??
Ja,még annyi,hogy vasárnap a templomban ez az írás ékeskedett a hátam mögött a falra kitéve: "minden családban legyen gyermek"....
nem biztos,hogy épp ebben a sorrendben álltak a szavak,de a lényeg ez volt...
Ez kicsit amolyan teher is az ember vállán,mikor elvárják,hogy legyen gyereke!
Félreértés ne essék,én mindenképp akartam,de írniuk kellett volna azt is,amit sok helyen olvastam,hogy Isten nem minden családnak ad gyermeket,de velük is van célja az életben...
Isten nem minden családnak ad gyermeket,de velük is van célja az életben...
Ebben maximálisan igazad van.
Nagyon nehéz lehet katolikusként ezt megélni. Én könnyebb helyzetben vagyok,mert protestáns vagyok.. S hála az Úrnak ezt az utat amit nektek nem kellett végig járnom.... Ennek ellenére maximálisan megértelek.
Ha azt vesszük a keresztyén és keresztény egyház is azt hirdeti, hogy a gyermek Isten áldása és mi csak ajándékba kapjuk. Arról,ohgy azt a gyermekre hogyan kapjuk "csakúgy" vagy esetleg emberi segítséggel nem írnak az írások. De talán egy ajándékánál nem is az kellene fontos legyen hogyan hanem miért mi célja vele és velünk az Úrnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!