Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mondja meg nekem valaki:...

Mondja meg nekem valaki: miért van ma a világon ennyi ateista?

Figyelt kérdés
Miért miért és miért? Miért nehéz felfogni valamit, amit nem lehet fizikai törvényekkel leírni? Miért van az, hogy például 70-80 évvel ezelőtt még az emberek nagy része hitt valamiben (nem feltétlenül a katolicizmusban), ma meg már majdhogynem senki? A modern technika világában annyira nehéz ezt elképzelni? Vagy kényelmesebb úgy élni, hogy tudjuk, hogy bármit teszünk, annak halálunk után nem lesz semmi következménye, ezért nyugodtan élvezzük az életet és ne törődjünk másokkal? Az erkölcsiség romlása az ok, vagy esetleg a 45 évnyi kommunista agymosás hatott ennyire az emberekre, amikor papokat zártak börtönbe és végeztek ki? Vagy egyszerűen csak ,,égő" hinni valamiben? Már nagyon de nagyon kíváncsi vagyok.
2011. jan. 14. 21:34
1 2 3 4 5 6
 21/56 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon szép amit mondasz, Sir Butcher, és tisztellek, ha ezt ténylegesen így is gondolod, de ez nekem (és szerintem még sok más embernek) nem elég.

Amúgy, azt mondod, az taszít a vallásban, hogy örök életre kárhoztat. Ez nem minden vallásra igaz. A buddhizmus szerint pl. ha elégszer reinkarnálódtál ahhoz, hogy elérd a lehető legtökéletesebb életet, akkor eljutsz a Nirvánába, ahol megpihenhetsz. Ez egyes értelmezések szerint a teljes megsemmisüléssel egyenlő.

Én ebben nem hiszek, de ha neked ez ad nyugalmat és boldogságot, ebben is hihetsz.

Nem csak a kereszténység létezik a világon. El kéne végre felejteni, hogy ha vallás, akkor csak és kizárólag a kereszténység az, amiről beszélünk.

2011. jan. 14. 23:18
 22/56 anonim ***** válasza:

"Miért nehéz felfogni valamit, amit nem lehet fizikai törvényekkel leírni?"

Semmivel sem nehezebb, mint felfogni, hogy a világunk milyen tökéletesen és óramű pontossággal működik egy felsőbb erő irányítása nélkül is...

"Miért van az, hogy például 70-80 évvel ezelőtt még az emberek nagy része hitt valamiben"

Elképesztően nagy különbség van aközött, hogy valaki úgy nő fel, hogy Isten létezését evidenciaként kezeli, meg sem fordul a fejében, hogy nincs... vagy hogy mindenféle ismeret birtokában IGAZI hittel dönt Isten vagy akármi mellett.

"A modern technika világában annyira nehéz ezt elképzelni?"

Nem nehéz elképzelni... de más a képzelgés és más a hit.

"Az erkölcsiség romlása az ok"

Bocs, esküszöm nem bántásból mondom, de gyerekkorom óta ez a hozzáállás taszít a leginkább el a vallástól... ha komolyan gondolod, hogy az erkölcs és a vallásosság ennyire összefügg, akkor lényegében azt mondod, hogy a vallásosok CSAK azért erkölcsösek, mert hiszik, hogy így kerülnek a mennyországba... hát én inkább vagyok ateista és erkölcsös, azért mert jóember akarok lenni, mint hogy Isten létezésétől függjön az erkölcsösségem.

"Vagy egyszerűen csak ,,égő" hinni valamiben?"

Nem az... én 10 éves koromban azért keresztelkedtem meg, mert mindenki keresztény volt körülöttem, gondoltam akkor én is az leszek... szóval inkább fordítva. :)

2011. jan. 14. 23:24
 23/56 A kérdező kommentje:
Egyébként én nem feltétlenül a kereszténység mellett érvelek (bár a kommunistás-papos érvből biztos mindenki erre következtet), a lényeg, hogy valóban: hinni kell valamiben, nem számít, miben, akár mi magunk is elképzelhetünk a saját tapasztalataink alapján egy saját vallást. De valamiben higgyünk, és ne legyünk ateisták! Nem számít, hogy keresztény, zsidó, mohamedán, buddhista, hindu, vagy akár valamilyen természeti vallás, csak hinni kell! Szerintem ez a lényeg. Én magam katolikus vagyok, de sokkal jobban tetszik nekem, ha valaki mondjuk zsidó vagy muszlim, mintha ateista.
2011. jan. 14. 23:30
 24/56 anonim ***** válasza:
43%

"És ha rájössz, hogy minden remekül működik felsőbb, irányító hatalom nélkül, akkor már nincs is szükség semmiféle Istenre."

Valóban minden olyan remekül működik, igen a természetben ahol még most is rend van, meg az állatvilágban.

Nem gondolom, hogy az emberek világában, a társadalomban minden olyan remekül működne.

Én nem lepődöm meg azon amiben most élünk, az emberek viselkedésén, érzelmein, hitetlenségén. Ez várható volt. :

"Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszen valaki titeket! Mert sokan jönnek majd az én nevemben, és ezt mondják: Én vagyok a Krisztus! - és sokakat megtévesztenek. Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete! 9Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért. Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást. Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek. Mivel pedig megsokasodik a gonoszság, a szeretet sokakban meghidegül." Mt 24:4-12

2011. jan. 15. 01:44
 25/56 anonim ***** válasza:
"Semmivel sem nehezebb, mint felfogni, hogy a világunk milyen tökéletesen és óramű pontossággal működik egy felsőbb erő irányítása nélkül is... " - Nade miért vagy te annyira biztos abban, hogy NINCS valami felsőbb hatalom, ami úgymond a "háttérből" irányít??
2011. jan. 15. 02:13
 26/56 anonim ***** válasza:
100%

Hát, mert egyre jobban látjuk, hogyan érvényesülnek a fizikai és kémiai törvényék. Ezeket látom, érzem, ki tudom számolni, és pontosan az jön ki, amit számolok.

Ellenben egyetlen pillanatig sem éreztem még semmiféle felsőbb erőt, aki irányítaná az életem. Nekem nem kell a természet mögé egy bíró, aki felügyel. Az a lelkiismeretem, ami elbírál, nem pedig valaki, vagy valami olyan, akitől halálom után aggódni kéne.

2011. jan. 15. 07:35
 27/56 anonim ***** válasza:

"Nade miért vagy te annyira biztos abban, hogy NINCS valami felsőbb hatalom, ami úgymond a "háttérből" irányít??"

Miért lennék benne biztos? Nem vagyok... de igencsak úgy tűnik, hogy Isten egy olyan világot teremtett (ha ő teremtette) ahol nincs szükség az ő irányítására... és én nem hiszek egy olyan istenben*, aki megteremt egy ilyen világot és mégis folyton folyvást igazgatja... egy olyanban aki egyszerűen ilyenre teremtette és "kész"... olyanban esetleg... de ő nem a keresztény, zsidó és egyéb vallások istene, hanem maga a természet.

* és most sem azt mondom, hogy biztos vagyok benne hogy nincs, csak én nem hiszek benne.

2011. jan. 15. 10:15
 28/56 A kérdező kommentje:
Én szerintem a vallás tökéletesen megállja a helyét a fejlett tudományok mellett is, elvégre nem fejlődtek fel (és nem is fognak) arra a szintre, hogy bebizonyítsák, hogy nincs semmilyen isten. Én magam elhiszek mindent, amit fizikán/kémián/biológián tanulunk, de emellett vallásos is vagyok. A kettő nem zárja ki egymást! Sok olyan tudós van, aki egyben vallásos, és van sok olyan pap is, aki a tudományokban szintúgy jártas, mint a teológiában. Meg kell találni a középutat tudomány és vallás között. És persze mindenki maga dönti el, melyik vallás áll legközelebb az erkölcsi felfogásához. Attól, hogy Magyarországon 1000 évvel ezelőtt Szent István bevezette a kereszténységet, még nem kötelező kereszténynek lenni. Lehet valaki muzulmán is, ha ahhoz érzi magát közel.
2011. jan. 15. 10:23
 29/56 anonim ***** válasza:
100%

"Nem számít, hogy keresztény, zsidó, mohamedán, buddhista, hindu, vagy akár valamilyen természeti vallás, csak hinni kell! Szerintem ez a lényeg. Én magam katolikus vagyok, de sokkal jobban tetszik nekem, ha valaki mondjuk zsidó vagy muszlim, mintha ateista."

Lehet, hogy rosszul látom, de szerintem te kicsit félreértelmezed az ateizmust. Az ateizmus nem egyenlő a nihilizmussal... a természet szépségét csodálni, az erkölcsi normákat tiszteletben tartani, az életet szeretni ugyanúgy lehet isten nélkül is...

Ha a buddhisták szimpatikusok, akkor az atesiták miért nem?... a buddhisták vagy egyáltalán nem hiszenk istenben... vagy ha el is fogadnak néhány indiai istent... nem az istenek az elsődlegesek számukra, hanem a buddhizmus "filozófiája".. akkor miért jobbak egy atistánál, akinek megvan a maga erkölcsös életfilozófiája, amiben maximálisan hisz?

Egyébként értem én, hogy mi a problémád (vagy legalábbis azt hiszem értem), de szerintem ez nem attól függ, hogy az ember hisz e istenben vagy nem.

2011. jan. 15. 10:39
 30/56 anonim ***** válasza:
39%
02:13-as vagyok - Lehet, hogy hülyén hangzik, de szerintem valakinek/valaminek meg kellett alkotnia azokat a kémiai és fizikai törvényeket is. A gravitációs törvényt sem Newton alkotta meg, ő csak rájött az összefüggésekre...
2011. jan. 15. 20:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!