Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miképpen lehetséges az, hogy...

Bölcsek köve kérdése:

Miképpen lehetséges az, hogy "A Háromkirályokat a legrégebbi keresztény ábrázolások Mithrász tisztelőiként állítják elénk"?

Figyelt kérdés
A címben szereplő és idézőjelbe tett rész a Magyar Katolikus Lexikonból ( [link] ) származik.

jan. 6. 22:23
1 2 3 4 5 6
 51/53 A kérdező kommentje:

Válasz a 49. és 50. bejegyzésre:

Nekem az az érzésem, hogy maximálisan elfogadod a keresztény tanításokat, hiszel Jézus feltámadásában, visszajövetelében és természetesen a bibliai vallások Istenét, JHVH-t egy Jóistennek képzeled. A véleményed alapján az az érzésem, hogy nem ismered kellőképpen a 613 micvot-ot, vallási parancsot (248 cselekvésre kötelező törvényt /365 tiltást), ami tulajdonképpen az összes ószövetségi etikai előírást magában foglalja. A 613, mint mennyiség kifejezője nem található meg a Tórában, mivelhogy ezt így a zsidó rabbik állapították meg a későbbiekben, amivel kapcsolatosan nem nevezhető egyértelműen egységesnek az álláspontjuk. A rabbinikus elképzelések szerint a világ népei számára összesen 7 noachita parancsolat (ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj, etc.) adatott, amit be kellene tartsanak, számukra viszont az említett 613 micvot a mérvadó:

"A zsidó embert elméletileg a Tóra 613 parancsolata (Tájgár l. o.) kötelezi, míg a nem zsidót csak a hét noachita törvény (l. o.). A zsidók magukat a kiválasztott népnek tartják, mivel az Örökkévaló kiválasztotta őket a monoteizmus vállalására és terjesztésére, és olyan kötelezettségeket rótt rájuk, amelyek a világ egyik nemzetét sem kötelezik. Az Örökkévaló és kiválasztott népe között kétoldalú szerződés van érvényben, (lásd 3Mózes 26. fejezet és 5Mózes 28. fejezet). A szerződés megszegése súlyos következményeket von maga után." (forrás: [link] )

Ha az ember definiálni szeretné ezt az Istent, semmiképpen nem lehet csak jónak tartani, hiszen az Ószövetségben számos olyan vallási utasítást tulajdonítanak neki, ami szerint az idegenekkel nem éppen kesztyűskézzel kell bánni.

De ha valaki ténylegesen a természetet megalkotó "Isten akaratát" szándékozik korrekt módon megismerni, ahhoz a természet törvényeit kell szemügyre vennie elsődlegesen, ami alapaján arra a következtetésre fog jutni, hogy az erősebbnek, gyorsabbnak, rátermettebbnek, ügyesebbnek, ravaszabbnak, okosabbnak, etc. sokkal nagyobb esélye van az étkezési láncolaton belüli túlélésre, mint az ellenkező tulajdonságokkal rendelkezőnek.

A középkor legnagyobb talmudtudósának, Maimonidesnek a véleménye értelmében a Tóra parancsolatai megváltoztathatatlanok és örökérvényűek ( [link] ), és szerinte a kereszténység és az iszlám az ószövetségi Messiásnak, Immánuelnek ( [link] ) az eljövetelét volt hivatott előkészíteni (forrás: Saperstein, Marc: Essential Papers on Messianic Movements and Personalities in Jewish History, New York, 1992, Page 508; Albertini, Francesca Yardenit: Die Konzeption des Messias bei Maimonides und die frühmittelalterliche islamische Philosophie, Berlin, 2009, S. 20; etc.).

Nostradamus a négysorosaiban csak egyetlen időpontot közölt, éspedig az 1999.08.11-én megvalósult teljes napfogyatkozással hatásfokozott kozmikus kereszt ( [link] ) létrejöttének dátumát. A többi írásaiba pedig azt magyaráznak bele, amit akarnak... A "rettegés nagy királya" a "fényhozó", a "fényes hajnalcsillag" (Jel. 22,16; Izajás 14.12) az Lucifer ( [link] ). Ezt várták vissza a keresztények is "Jézus második eljöveteleként"...:

"Én vagyok az alfa és az ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég."

"Én vagyok Dávid gyökere és sarja, a fényes hajnalcsillag." (Jel.

22,13/16)

Az "alfa"/"első"/"kezdet" a Schemhamphoras ( [link] ) kozmikus forrásait felépítő égitestek együttállásának ( [link] ), az "ómega"/"utolsó"/"vég" pedig az ugyanezen égitestek által létrehozott és 1999.08.11-én ( [link] ) realizálódott kozmikus keresztnek volt a szellemi hatása:

"A győztesnek, aki mindvégig kitart tetteimben, hatalmat adok a népek fölött. Vaspálcával fogja kormányozni, és mint cserépedényeket, összetöri őket. Ezt a hatalmat Atyámtól kaptam. És neki adom a hajnalcsillagot." (Jel. 2,26-28)

"Miért háborognak a nemzetek? A népek miért kovácsolnak hiú terveket? A föld királyai fölkelnek, nagyjai összeesküsznek az Úr ellen és Fölkentje ellen: "Törjük össze bilincsüket, tépjük szét rabláncukat!" Aki az égben lakik, az mosolyog rajtuk, kineveti őket az Úr. De egyszer majd haraggal fordul feléjük, és kemény szót intéz hozzájuk: "Én szenteltem fel Királyomat a Sionon, szent hegyemen." Az Úr végzését hirdetem; Ő így szólt hozzám: "A Fiam vagy, ma adtam neked életet. Kérd tőlem, és örökségül adom neked a népeket, birtokodul a föld határait. Vasvesszővel verheted őket, és mint a cserépedényt, összetörheted." (Zsoltárok 2,1-9)

"Isten szelleme nem lakozik bolygók allásában. Lehet kabbalázni, lehet spekulalgatni, lehet az asztrológiai tradíciót beépiteni, de attól fogva nem lakozik Isten szellem ott."

Ez a te véleményed, a vallásalapítóké viszont más volt...

jan. 26. 16:02
 52/53 anonim ***** válasza:

A vallás alapítók két forrásból táplalkoztak. A Szentszellem szólt hozzájuk, azaz Isten akaratát követték mint Mózes a Sínai hegyen.

A másik az, hogy egymás között mint emberi találmányok szabályokat hoztak, említetted a 613 szabályt, ezek azok.

Erre mondta Krisztus a János evangéliumban (keresd ki kérlek), hogy feleslegesen terhelik az írástudók a népet emberi szabályokkal!

Így valami nemzeti judaizmussá silányodott ez a szerencsétlen 613 szabály amiből csak egy értelmetlent mondok, ne vágd le a pajeszodat.

Ez egy félresiklott emberi szabálygyüjtemény, semmi köze Isten akaratához. Annál több köze van a judaista szegregációhoz.

Ez már nem vallás, hanem judaizmus.

A vaspálca már nem Izraelnél van, mivel elutasították a megtestesült Igét, Jézus Krisztust. A keresztényeknek adta Isten a főpapi pálcát, a zsidóktól kr.u. 70-ben elvette.

Azóta nincs a zsidóknak főpapi méltóságuk! 1946 éve nem engedi a Templomuk visszaépitését sem Isten, míg a keresztények százezer templomot épitettek, ők egyet sem tudták, mert Isten nem engedte.

Igen a vasvessző náluk volt. Éppen Krisztus haláláig. Aznap Isten szétszakitotta a templom függönyét, ami eltakarta a pogányok elől a szentek szentjét. Ez volt az Ószövetséggel való szakitás ! Oda adta a pogányoknak a szentek szentjét, a szétszakadt függöny miatt látható a pogányok számara most már.

Micsoda is? Az üdvösség. Amit csak Izraelnek igért. De Izrael nem fogadta be Isten Fiát, emiatt nincs többé vaspalca, nincs többé Templom, nincs többé főpap, nincs többé Szentek szentje.

Odaadatott a keresztényeknek mindezek, melyet egy maroknyi apostol, halász vitt hirül a poganyoknak....őseinknek.

jan. 27. 00:13
 53/53 A kérdező kommentje:

Válasz az 52. bejegyzése:

Szeritem nem látod eléggé reálisan a helyzetet. Nem csak a néhai írországi püspöknek, Malakiásnak tulajdonított előrejelzés (tervezet) tűnik megvalósulás alatt állónak, de az ószövetségi messianisztikus elképzelések Messiásának, Immánuelnek ( [link] ) az 1999.08.11-én ( [link] ) megtörtént világra jövetelét követően megfigyelhető események se támasztjál alá kifejezetten az elképzelésedet. Gondolok én például a pápák és főpapok szorgalmas látogatásaira a jeruzsálemi Siratófalnál, ami az ószövetségi messiásvárás kultikus helye.

Mint írtam az előző bejegyzésemben, Maimonides állítása értelmében kereszténység és az iszlám az ószövetségi Messiásnak az eljövetelét volt hivatott előkészíteni. Ezt keresztény oldalról semmi nem cáfolja.

"Jézus második eljöveteléhez" pedig az ég egy adta világon semmi köze nincsen az i.sz 25.04.01-én ( [link] ) keresztre feszíttetett Názáreti Jézusnak...

jan. 27. 15:06
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!