Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miképpen lehetséges az, hogy...

Bölcsek köve kérdése:

Miképpen lehetséges az, hogy "A Háromkirályokat a legrégebbi keresztény ábrázolások Mithrász tisztelőiként állítják elénk"?

Figyelt kérdés
A címben szereplő és idézőjelbe tett rész a Magyar Katolikus Lexikonból ( [link] ) származik.

jan. 6. 22:23
1 2 3 4 5 6
 21/53 anonim ***** válasza:
Akkor maradj meg apokríf szerzőnek.
jan. 8. 23:18
 22/53 anonim ***** válasza:

"A Háromkirályok (mágusok, bölcsek) nem hús-vér emberek voltak, mint ahogyan azt már több alkalommal említettem."

Nem, azt én írtam, hogy a Szíriuszról jött űrlények voltak.

jan. 8. 23:40
 23/53 anonim ***** válasza:
Kérdező, hogyan másithatod meg a kútforrás állitását? Csak úgy önkényesen? A nem husvér emberek hogyan kérdezősködtek a római helytartónál? Túlságosan elvarázsoltad magad.
jan. 9. 03:51
 24/53 A kérdező kommentje:

"Kérdező, hogyan másithatod meg a kútforrás állitását? Csak úgy önkényesen? A nem husvér emberek hogyan kérdezősködtek a római helytartónál? Túlságosan elvarázsoltad magad."

Kedves Ismeretlen, én igyekszem a kutatásaim folyamán a realitás talaján maradni és nem befolyásoltatom magamat mesés, irreális történetektől, legendáktól. Ha valaki túlságosan elvarázsoltatja magát, az éppen nem én vagyok... Ezzel persze nem azt akarom tanácsolni, hogy ne higgyél minden olyan dolgokban, melyek szerintem kitalációk, ugyanis sokaknak éppen ezek adnak erőt a hétköznapok nehézségeinek elviselésében. Az emberi pszichének egy álomvilág mindig elfogadtatóbb és kellemesebb miliő, mint a rideg valóság.

A Háromkirályok mítosza egy kozmikus történés emberbőrbe bújtatott exoterikus magyarázata. Máté nem tárhatta fel evidens módon a beavatalan tömegeknek szánt kozmikus misztérium autentikus hátterét.

jan. 9. 09:52
 25/53 anonim ***** válasza:

"Kedves Ismeretlen, én igyekszem a kutatásaim folyamán a realitás talaján maradni és nem befolyásoltatom magamat mesés, irreális történetektől, legendáktól."

"A Háromkirályok mítosza egy kozmikus történés emberbőrbe bújtatott exoterikus magyarázata."

Ezen nevetek :D

jan. 9. 13:23
 26/53 anonim ***** válasza:

Kérdéseim Kérdező:

1.Ha az egész mélyen összefügg a zsidó hagyománnyal (kabbala), akkor miért pont a zsidók utasítják el leginkább Jézus Krisztust?

2 "A Háromkirályok mítosza egy kozmikus történés emberbőrbe bújtatott exoterikus magyarázata. "

Mely ez a kozmikus történés? Ugye nem a bojgók együttállása.

Akkor az elfelejtett isteni rend (haldokló főnix) újbóli kinyilatkoztatása (főnix újjászületése)?

Ha ez, akkor mitől exoterikus vagy emberbőrbe bújtatott. Krisztus egy az egyben és szó szerint az EGY isteni rendet jött visszaállítani (oda ahol szükség volt erre: a sötétben)

Egyébként nekem a tanítás lényege szempontjából jobb értelmezésnek tűnik a jóga filozófiai megközelítés. A nyolc ágú csillag a Patandzsáli jógájának nyolc tagja. A halál és újjászületés medig a jógapszichológia központi eleme. Ezen belül nagy szerepe van a tapasz = hevítésnek. A tapasz az elhivatott gyakorlás, mellyel a szádaka intenzíven kiégeti a szennyeződéseket, ez által nemesíti át a testés és tudatát. A régi elég és új születik, épül. Ez a tapaszt hagyományos jógikus értelmezése.

jan. 11. 08:41
 27/53 A kérdező kommentje:

Válasz a 26. bejegyzésre:

"1.Ha az egész mélyen összefügg a zsidó hagyománnyal (kabbala), akkor miért pont a zsidók utasítják el leginkább Jézus Krisztust?"

Az Ószövetségben hívők valóban nem fogadják el a Názáreti Jézust szerintem többek között az alábbi okokból:

• Számukra az Ezsdrásék által i.e. 445-re megalkotott Tóra a mérvadó.

• Érthető módon egy hús-vér halandót nem tarthatnak Istennek.

• A számukra beígért Messiás nem azonos az i.e. 8.02.10-én ( [link] ) született és i.sz. 25.04.01-én ( [link] ) keresztre feszíttetett Názáreti Jézussal ( [link] ), ugyanis ők az 1999.08.11-én ( [link] ) világra jött Immánuelre ( [link] ) vártak.

"2 "A Háromkirályok mítosza egy kozmikus történés emberbőrbe bújtatott exoterikus magyarázata. "

Mely ez a kozmikus történés? Ugye nem a bojgók együttállása."

Ennek megértéséhez elkerülhetetlen a héber kabbala féltve őrzött titkának, a Schemhamphoras-nak ( [link] ), azaz "Isten 72 nevének/szellemének" ismerete. A Schemhamphoras kozmikus forrásait a Nap, Hold, Mars, Szaturnusz és Uránusz égitestek építik fel, melyek 72-féle (geocentrikus) konstellációt képesek alkotni egymással a zodiákusban, a Nap-Hold konjunkciójának (együttállásának) illetve oppozíciójának (szembenállásának) figyelembevétele mellett. Ezek közül van egy eset, amikor a Földről szemlélve együttállnak. Ilyenkor úgymond a Nap mögött felsorakozott negatív hatásúnak tartott Mars, Szaturnusz és Uránusz bolygók nem tudják a Földre és az ott akkor születő gyermekre kifejteni a nekik tulajdonított negatív hatásukat, ezért születnek ekkor az ősi asztrológia szabályzói értelmében "bűntelen" egyének. Így volt ez Zoroaster ( [link] ), Mithrász ( [link] ), Szt. György ( [link] ), Attila ( [link] ), Álmos vezér ( [link] ), David Reubeni ( [link] ), Sabbatai Cví ( [link] ), és Jiddu Krishnamuri ( [link] ) születésénél is.

Mint ahogy 11. bejegyzésemben utaltam rá, az egyiptomi mitológia rejtélyes tűz és napmadárának, a főnixnek a halálával azonos ez az együttállás. I. Kelemen pápa a korintusiakhoz írt levelében írja, hogy amikor ez a mitikus madár a halála közeledtét érzi, fészket (máglyát) készít tömjénből, mirhából és egyéb fűszerekből, ezt követően pedig elégeti magát a Napban. A hamvaiból egy hernyó születik, amiből idővel ismét főnixmadár válik.

"Ha ez, akkor mitől exoterikus vagy emberbőrbe bújtatott. Krisztus egy az egyben és szó szerint az EGY isteni rendet jött visszaállítani (oda ahol szükség volt erre: a sötétben)"

Én az alábbit írtam: "A Háromkirályok mítosza egy kozmikus történés emberbőrbe bújtatott exoterikus magyarázata. Máté nem tárhatta fel evidens módon a beavatalan tömegeknek szánt kozmikus misztérium autentikus hátterét." A Háromkirályok (mágusok, napkeleti bölcsek, etc.) Máténál a Mars, Szaturnusz és Uránusz bolygókat helyettesítik egy exoterikus elbeszélés keretén belül. Azért exoterikus, mert annak jelentése, hogy a kivülállók, beavatottak számára is hozzáférhető. Az ezoterikus kifejezés viszont arra utal, hogy csak beavatottak férhetnek hozzá. Jézus nem állított vissza semmiféle isteni rendet, hanem Ő ennek az eseménynek égisze alatt jött a világra hús-vér halandóként, tehát nem befolyásolhatta az itt említett égitestek mozgását, hanem ezek befolyásolták az Ő lelki adottságát.

"Egyébként nekem a tanítás lényege szempontjából jobb értelmezésnek tűnik a jóga filozófiai megközelítés. A nyolc ágú csillag a Patandzsáli jógájának nyolc tagja."

Vannak természetesen ötletes, tetszetős exoterikus magyarázatok erre nézve, de a tényleges kozmikus háttere az, amit én propagálok.

jan. 11. 09:56
 28/53 anonim ***** válasza:

Szóval akkor úgy áll hogy te osztod a "tényt" pl. Hamubol kikelő hernyó, ami tulajdonképpen főnix madár, és a tények másik oldalán az Oszövetség áll, az Ujszovetségből pedig válogatva értelmezed hol hús vér, hol a hús vér leirást bolygóknak azaz égitestnek nézed, értékeled.

Ez a te tény szemléleted, a kabbalán kivűl?

jan. 11. 14:34
 29/53 A kérdező kommentje:

"Szóval akkor úgy áll hogy te osztod a "tényt" pl. Hamubol kikelő hernyó, ami tulajdonképpen főnix madár, és a tények másik oldalán az Oszövetség áll, az Ujszovetségből pedig válogatva értelmezed hol hús vér, hol a hús vér leirást bolygóknak azaz égitestnek nézed, értékeled."

Szerintem nem látod tisztán az álláspontomat ezek szerint. A főnix madárral kapcsolatos I. Kelemen pápa általi szimbólikus magyarázat ugyanúgy exoterikus, mint Máténak a napkeleti bölcsekkel összefüggésben. Nem gondolhatod komolyan, hogy a misztériumokba beavatottak feltárhatták a profán tömegek számára a titkaikat. A misztériumok titokbantartása ősrégi előírás. Néhány felvilágosító idézet ezzel kapcsolatosan:

"Senki ne tegye ismereteit közzé, ne add ezt az ellenség kezébe, ez az összes alkémista titoknak a titkát tartalmazza. Egy ilyen értékes gyöngyöt ne szolgáltass ki disznóknak és méltatlanoknak, ez egy nagy ajándéka Istennek! Ha ismered a titkot, megtiltjuk neked büntetés terhe mellett, hogy valakinek ugyanezt leleplezzed; mert aki ezt leleplezi, az Isten előtt átkozott. És ezért ezt a filozófusok állandóan titokban tartották és Isten segítségével a jövőben is titokban lesz tartva." (ford.: Klaus L. Matefi - forrás: Bondegger, Harry: Die höhere Medizin, Alchemista Redivivus oder die reelle Seite der Alchimie, Berlin, 1908, S. 12)

"A vallásos-mágikus eszköz titoktartása ősrégi."

"Az antik misztériumszövetségekben köztudottan, kötelezően, nagyon szigorúan betartották a titoktartást, az áruló súlyosan meg lett fenyegetve és nem menekült az általános megvetés elől." (ford.: Klaus L. Matefi - Horneffer, August: Symbolik der Mysterienbünde, Heidelberg, 1924, S. 19/23)

"A beavatottakat "Epopten"-nek hívta az ember, tehát olyan egyének voltak, akik a dolgokat a maguk valóságában nézték. Minden misztériumnak voltak "nagyobb" és "kisebb" titkai, egy exoterikus és egy ezoterikus tan, valamint három fokozata. Az árulás mindenhol szégyenletesnek számított, és a legsúlyosabb büntetések lettek kiróva. Ezért a felvételre jelentkezőknek a legfélelmetesebb eskükkel kellett a titoktartásra felesküdniük." (ford.: Klaus L. Matefi - Heckethorn, Charles William: Geheime Gesellschaften, Geheimbünde und Geheimlehren, Leipzig, 1900, S. 12)

"Tünjön el azoknak a lelke, akik a véget (szétszóratás, megváltást) ki akarják számolni;" (ford.: Klaus L. Matefi - Goldschmidt, Lazarus: Der Babylonische Talmud, Neunter Band, Frankfurt am Main, Jüdischer Verlag im Suhrkamp Verlag, 1996, Synhedrin 97 b, S. 67)

"Die Beweise dieser Identität grundlegender Lehren in den alten Religionen werden gefunden in der Vorherrschaft eines Systems der Initiation in den geheimen Priesterkasten, die die mystischen Machtworte zu hüten hatten, und in einer öffentlichen Darlegung einer phänomenalen Kontrolle über Naturkräfte, die die innige Verbindung mit übermenschlichen Wesen andeuten. Jede Annäherung an die Mysterien all dieser Nationen wurde mit derselben eifersüchtigen Sorge bewacht, und in allen wurde die Todesstrafe über jene Initiierten jeden Grades verhängt, die die Geheimnisse veröffentlichten, die ihnen überantwortet worden waren. Wir haben gesehen, dass dies der Fall war in den eleusinischen und bacchischen Mysterien, unter den chaldäischen Magiern und den egyptischen Hierophanten, während bei den Hindus, von denen sie alle abstammten, dieselben Regeln schon vor undenklichen Zeiten geherrscht haben. Wir sind darüber ausser Zweifel; denn das Agrushada Parikshai sagt ausdrücklich: "Jeder Initiierte, irgend welchen Grades, der die grosse heilige Formel preisgibt, muss getötet werden." Wir finden dieselbe äusserste Strafe bei den früheren Essenern, Gnostikern, theurgischen Neuplatonikern und mittelalterlichen Philosophen; und in unseren Tagen wiederholen die Maurer das Andenken an die Strafen des Halsabschneidens, der Zerstückelung und Ausweidung, womit der Kandidat bedroth wird.

Der Maurer schwört bei den furchtbarsten Strafen, dass er das Geheimnis irgend eines Grades nie mitteilen werde "einem Bruder eines geringeren Grades"; und die Agrushada Parikshai sagt: "Irgendein Initiierter des 3. Grades, der dem Initiierten des 2. Grades vor der vorgeschriebenen Zeit die erhabene "Wahrheit aufdeckt, muss den Tod erleiden."" (Blavatsky, H. P.: Isis Entschleiert, Band II., Den Haag, 1974, S. 99-100)

jan. 11. 15:51
 30/53 anonim ***** válasza:

"Senki ne tegye ismereteit közzé, ne add ezt az ellenség kezébe, ez az összes alkémista titoknak a titkát tartalmazza."

Érdekes, hogy itt magadtól idézel, de még sem alkalmazod, mert folyamatosan tolod ezen a fórumon is baromságaidat.

jan. 11. 16:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!