Milyen agyi folyamatok tortènnek le az agyatokban ami azt eredmènyezi, hogy nem hisztek Istenben? Csak azèrt kèrdezem mert èn úgy vagyok vele de mi van akkor ha mègis van valami a halál után ezèrt nem logikus hinni a teologiának egyes rèszèben?
"Milyen agyi folyamatok tortènnek le az agyatokban ami azt eredmènyezi, hogy nem hisztek Istenben?"
Úgy hívják, logikus gondolkodás.
A halál után meg jó eséllyel semmi nincs.
Kérdésed jó példa a hívők szűklátókörűségére. Az iszlám szerint, Jézus csak egy próféta a sok közül. Ráadásul a kereszténység zsákutca, mivel félreértik, félreértelmezik Jézus tanításait és Allahnak ezért volt szüksége Mohamedre, hogy rendet tegyen a fejekben. A judaizmus szerint Jézus nem az Isten által megígért megváltó, tehát a kereszténység tévedésen alapul. A többi vallás (hinduizmus, buddhizmus stb.) meg egyáltalán nem foglalkozik Jézussal és Istennel.
Tehát az emberiség nagyobbik része - mentális képességeitől függetlenül - egyáltalán nem hisz a Bibliai történetekben, Jézusban, vagy hogy a kereszthalála bármire is hatással lenne (vagy lett volna).
Másrészt, mindenki ateistának születik. A környezeted határozza meg, hogy hiszel-e bármelyik istenben, vagy vallásban. Nem a te döntésed, bármennyire is szeretnéd azt hinni, hogy te (vagy isten) választott.
A túlvilág pedig nem több mesénél, amit az emberiség azért talált ki, mert értelmes lényként tisztában van saját halandóságával, ami nagyon ijesztő.
@1:
"Úgy hívják, logikus gondolkodás."
Hehe, zseniális válasz. Plusz ez a tényleges, helyes válasz a kérdező kérdésére. Kár is ezt tovább boncolgatni.
Éppenséggel tovább lehetne boncolgatni, mert pl. néhány ószövetségi történelmi jövendölés kifejezetten zavarba ejtő, és ellent mond a hétköznapi tapasztalatoknak.
A tudósok sem tudnak mit kezdeni velük azon kívül, hogy későbbre datálják őket, és ezzel elsimítják az ügyet, bár az érvelésük nem minden esetben meggyőző.
Ha ehhez pedig hozzávesszük még néhány szubjektív, döbbenetes tapasztalatomat, (amit inkább most megtartanék magamnak) akkor még gyanúsabbá válnak a dolgok.
Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy bármelyik vallás igaz lenne. De azt igen, hogy benne van a pakliban, hogy a világ sokkal több, mint aminek látszik.
Éppen ezért én óvatosan közelítem meg a témát, bár úgy élem az életemet, hogy csak ez az egy van. #3 voltam
"Milyen agyi folyamatok tortènnek le az agyatokban ami azt eredmènyezi, hogy nem hisztek Istenben? Csak azèrt kèrdezem mert èn úgy vagyok vele de mi van akkor ha mègis van valami a halál után ezèrt nem logikus hinni a teologiának egyes rèszèben?"
Lehet, hogy két olyan funkció, mint a helyes vesszőhasználat és az istenhit nem tud egyszerre kifejlődni az agyban. :-)
Még valami:
Kérdezőnek:
"Mièrt kell ilyen makacsnak lenni hogy elutasítjátok az örök èletet."
Az "örök élet" vallásfejődés eredménye a zsidóságan, ez tény.
Mózes - vagy az ismeretlen szerző, aki írta a Tórát - egy szóval sem írt arról, hogy az ember örök életet fog kapni Istentől a halála után. Sőt, még feltámadásról sem beszélt. Ebből az következik, hogy valószínűleg Ábrahám sem hitt az örök életben, és a feltámadásban.
A prófétáknál már olvasunk feltámadásról, de az még ebben az életben történtek (pl. Illés próféfa feltámasztott egy ifjút, ha jól emlékszem).
Az olyan örök élet és feltámadás, ami a kereszténységben van, ami az idők végén következik be, Dániel könyve 12. fejezetében jelenik meg először. Nos, ha a tudósoknak igaza van abban, hogy Dánielt - a történelmi jövendöléseivel - együtt az i.e. 2. században írták mai formábab, akkor ez az eszkatologikus tan nagyon késői, ebben talán még a próféták sem hittek...
Természetesen lehet azzal érvelni, hogy Isten csak ilyen későn nyilatkoztatta ki, de mi van akkor, ha spontán csak kitalálta valaki ezt a tanítász, és semmi sem igaz belőle?
Akkor mit kellene elhinni?
A szadduceusok sem hittek a feltámadásban, pont azért, mert a Tórát fogadták el, abban meg nincs szó róla, emlékeim szerint...
Persze mindenki azt hisz, amit akar. De ne lepődj meg, ha mások nem hisznek ebben. Semmilyen agyi folyamatról nincs szó.
Inkább az az agyi folyamat az érdekes, hogy valaki miért vallásos.
#3 voltam (megint xD)
Kedves Mojjo!
Nem akarok én belevágni semmibe. Sem időm, sem kedvem nincs hozzá.
A #8-as kommentben egyébként is leírtam, hogy képzelem kb. a dolgokat, habár lehettem volna pontosabb is.
A neked címzett komiban csak a magam agnosztikus világképére tettem utalást. De őszintén szólva nem hinném, hogy én bárkit - hívőt vagy ateistát - magam bizonytalanságára tudnék téríteni. 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!