Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen agyi folyamatok tortènn...

Milyen agyi folyamatok tortènnek le az agyatokban ami azt eredmènyezi, hogy nem hisztek Istenben? Csak azèrt kèrdezem mert èn úgy vagyok vele de mi van akkor ha mègis van valami a halál után ezèrt nem logikus hinni a teologiának egyes rèszèben?

Figyelt kérdés
Egy tudatos èrtelmes ember legalább annyit elhisz az egèszből, hogy Jèzus meghalt èrtünk hogy megtisztitson minket ès feltámadt hogy örök èletunk legyen. Ennyi ezt a kèt dolgot mèg èn is elhiszem mert az írja a biblia aki ezt elhisz az üdvözöl. Mièrt kell ilyen makacsnak lenni hogy elutasítjátok az örök èletet. Szerintem ez nagyon nagy butaság mert nem tudhatjátok, hogy mi van a halál után. Èn is csak a bibliai feljegyzèsekből ès annak látomásaiból tudom hogy a halál egyfajta beteljesedès. Szóval èrdekwl mitől nem kell hinni ès van olyan ember aki szerint pont hogy butaság nem hinni benne. Itt van pl. Pèldául Pombe nagyon èrtelmes okos ember ès hisz abban hogy Isten az evoluvioval hozta lètre az èletet
aug. 11. 03:11
1 2 3 4 5
 1/43 A nagy Levin ***** válasza:
93%

"Milyen agyi folyamatok tortènnek le az agyatokban ami azt eredmènyezi, hogy nem hisztek Istenben?"

Úgy hívják, logikus gondolkodás.

A halál után meg jó eséllyel semmi nincs.

aug. 11. 04:28
 2/43 anonim ***** válasza:
83%

Kérdésed jó példa a hívők szűklátókörűségére. Az iszlám szerint, Jézus csak egy próféta a sok közül. Ráadásul a kereszténység zsákutca, mivel félreértik, félreértelmezik Jézus tanításait és Allahnak ezért volt szüksége Mohamedre, hogy rendet tegyen a fejekben. A judaizmus szerint Jézus nem az Isten által megígért megváltó, tehát a kereszténység tévedésen alapul. A többi vallás (hinduizmus, buddhizmus stb.) meg egyáltalán nem foglalkozik Jézussal és Istennel.

Tehát az emberiség nagyobbik része - mentális képességeitől függetlenül - egyáltalán nem hisz a Bibliai történetekben, Jézusban, vagy hogy a kereszthalála bármire is hatással lenne (vagy lett volna).

Másrészt, mindenki ateistának születik. A környezeted határozza meg, hogy hiszel-e bármelyik istenben, vagy vallásban. Nem a te döntésed, bármennyire is szeretnéd azt hinni, hogy te (vagy isten) választott.

A túlvilág pedig nem több mesénél, amit az emberiség azért talált ki, mert értelmes lényként tisztában van saját halandóságával, ami nagyon ijesztő.

aug. 11. 06:19
 3/43 anonim ***** válasza:
95%
Az örök élet számomra nem vonzó. Jobb belegondolni, hogy csak 1 életem van, mert az nagyobb motivációt ad ahhoz, hogy tartalmasabban éljem az életem a jövőben.
aug. 11. 06:47
 4/43 Mojjo ***** válasza:
76%

@1:

"Úgy hívják, logikus gondolkodás."

Hehe, zseniális válasz. Plusz ez a tényleges, helyes válasz a kérdező kérdésére. Kár is ezt tovább boncolgatni.

aug. 11. 07:10
 5/43 anonim ***** válasza:
78%

Éppenséggel tovább lehetne boncolgatni, mert pl. néhány ószövetségi történelmi jövendölés kifejezetten zavarba ejtő, és ellent mond a hétköznapi tapasztalatoknak.

A tudósok sem tudnak mit kezdeni velük azon kívül, hogy későbbre datálják őket, és ezzel elsimítják az ügyet, bár az érvelésük nem minden esetben meggyőző.

Ha ehhez pedig hozzávesszük még néhány szubjektív, döbbenetes tapasztalatomat, (amit inkább most megtartanék magamnak) akkor még gyanúsabbá válnak a dolgok.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy bármelyik vallás igaz lenne. De azt igen, hogy benne van a pakliban, hogy a világ sokkal több, mint aminek látszik.

Éppen ezért én óvatosan közelítem meg a témát, bár úgy élem az életemet, hogy csak ez az egy van. #3 voltam

aug. 11. 07:58
 6/43 krwkco ***** válasza:
53%

"Milyen agyi folyamatok tortènnek le az agyatokban ami azt eredmènyezi, hogy nem hisztek Istenben? Csak azèrt kèrdezem mert èn úgy vagyok vele de mi van akkor ha mègis van valami a halál után ezèrt nem logikus hinni a teologiának egyes rèszèben?"

Lehet, hogy két olyan funkció, mint a helyes vesszőhasználat és az istenhit nem tud egyszerre kifejlődni az agyban. :-)

aug. 11. 08:29
 7/43 Mojjo ***** válasza:
100%
@5: És ezt lehetne még tovább boncolgatni, ami után pont oda lyukadnánk ki, amit az egyes írt... Így végső soron semmi értelme nem lesz a tovább boncolgatásnak, csak az idő megy el vele, miközben az egyetlen mondatos válasz már rég megvan. Szeretnéd ennek ellenére, hogy belevágjunk?
aug. 11. 09:10
 8/43 anonim ***** válasza:

Még valami:

Kérdezőnek:

"Mièrt kell ilyen makacsnak lenni hogy elutasítjátok az örök èletet."

Az "örök élet" vallásfejődés eredménye a zsidóságan, ez tény.

Mózes - vagy az ismeretlen szerző, aki írta a Tórát - egy szóval sem írt arról, hogy az ember örök életet fog kapni Istentől a halála után. Sőt, még feltámadásról sem beszélt. Ebből az következik, hogy valószínűleg Ábrahám sem hitt az örök életben, és a feltámadásban.

A prófétáknál már olvasunk feltámadásról, de az még ebben az életben történtek (pl. Illés próféfa feltámasztott egy ifjút, ha jól emlékszem).

Az olyan örök élet és feltámadás, ami a kereszténységben van, ami az idők végén következik be, Dániel könyve 12. fejezetében jelenik meg először. Nos, ha a tudósoknak igaza van abban, hogy Dánielt - a történelmi jövendöléseivel - együtt az i.e. 2. században írták mai formábab, akkor ez az eszkatologikus tan nagyon késői, ebben talán még a próféták sem hittek...

Természetesen lehet azzal érvelni, hogy Isten csak ilyen későn nyilatkoztatta ki, de mi van akkor, ha spontán csak kitalálta valaki ezt a tanítász, és semmi sem igaz belőle?

Akkor mit kellene elhinni?

A szadduceusok sem hittek a feltámadásban, pont azért, mert a Tórát fogadták el, abban meg nincs szó róla, emlékeim szerint...

Persze mindenki azt hisz, amit akar. De ne lepődj meg, ha mások nem hisznek ebben. Semmilyen agyi folyamatról nincs szó.

Inkább az az agyi folyamat az érdekes, hogy valaki miért vallásos.

#3 voltam (megint xD)

aug. 11. 09:16
 9/43 A kérdező kommentje:
igen, légyszi vágjunk bele, mert a teologiának annyi kérése van hogy ,higyjunk az örökéletben amit jézustol kaptunk. ezt miért olyan nehéz teljesíteni, egy értelmes evolucionista tudományhívő érdeklődő férfi embert foglalkoztatja a filozofia. Az a baj ezzel az egésszel én csak benneteket sajnállak mert ahogy a tudomány é nem csak a tudomány állítja azt hogy nincs élet a halál után aki eg kicsit is ismeri a bibliát az tudja hogy aki elutasítja a mwgváltást annak halála után az ugy nevezett halál alvás vár rá, olyan lesz mint ha aludnátok , de nem álmodtok, míg a hívők tudatos állapotban örök boldogságban békében és végtelen tudás megszerzésével ami egy hosszabb folyamat és ugyan olyan tanulás lesz mint itt a földön megtudjuk, hogy miért lett teremtve a világ a valoságos isten akaratát, aki pedig nem hisz az csak a feltámadásban reménykedhet amit isten a hitetleneknek a cselekedetei által fog megítélni. lehet választani vagy elhisztek, hogy jézus feltámadt a halálból és ő az Isten vagy halálalvás vár rátok mind ahogy a tudomány állítja, belőlem a szeretet beszél mert szeretném hogy halálotok után istennel legyetek
aug. 11. 09:23
 10/43 anonim ***** válasza:

Kedves Mojjo!

Nem akarok én belevágni semmibe. Sem időm, sem kedvem nincs hozzá.

A #8-as kommentben egyébként is leírtam, hogy képzelem kb. a dolgokat, habár lehettem volna pontosabb is.

A neked címzett komiban csak a magam agnosztikus világképére tettem utalást. De őszintén szólva nem hinném, hogy én bárkit - hívőt vagy ateistát - magam bizonytalanságára tudnék téríteni. 😅

aug. 11. 09:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!