Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan magyarázod el a teremté...

Hogyan magyarázod el a teremtést óvodás korú gyermeknek?

Figyelt kérdés

Kisfiam jár az oviban hittanra, viszont elég sok ismeretterjesztő filmet is nézünk.

Mostamában foglalkoztatja, hogy Isten volt előbb és a teremtéstörténet, vagy az ősrobbanás, evolució, dínók?

Meg vagyunk keresztelve, de altívan nem tartom magunkat vallásosnak, templomba sem járunk. Ha esetleg találkoztatok ilyen kérdéssel az apróságoktól, hogyan érdemes ezt megválaszolni? Számomra a teremtéstörténet egy mese, de ha ezt erősítem benne, sok értelme nincs hittanra járni, elég vaskalapos, aki tartja.

Ti miket válaszoltatom erre a kérdésre? Merről érdemes közelíteni?

2024. máj. 14. 15:39
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
48%
Istenem, hogy emberek mi mindent képesek teljesen logikátlanul belemagyarázni, csak hogy megvédjék a normálisan össze nem álló hitrendszerüket, mert akkor konfliktusba kerülnek a józan ésszel, és azt nem bírják elviselni!
2024. máj. 15. 09:25
 32/45 anonim ***** válasza:
100%
#28: ez így szerintem nem teljesen helytálló. Ha egy kisgyerek kérdez pl. a holdról, vagy valami kihalt állatról,természeti jelenségről, azért csak válaszolni kell valamit. Az ő szintjén nyilván, de semmiképpen sem azt, hogy te még ehhez kicsi vagy, majd 11 éves korodban a tanár elmagyarázza. A gyerekek nem hülyék, csak kicsik. Amúgy ér az is, hogy ezt most anya/apa nem tudja, gyere nézzük meg a lexikonban (most már online, ugye, nekem még volt képes természettudományos lexikonom gyerekkoromban). Van, hogy belepistulnak egy témába és nem eresztik, akkor bizony a szülőnek fel kell kötni a gatyát, utánaolvasni és válaszolni. Rendesen, nem valami lózunggal.
2024. máj. 15. 09:55
 33/45 anonim ***** válasza:
49%

Nos, igen. Jogos, amit mondasz.

Ha a kisgyerek a Holdról, vagy valami természeti jelenségről kérdez, akkor az ő szintjének megfelelő tudományos választ érdemes adni. Bár azt eléggé le kell butítani, ami feltételezi azt is, hogy a szülő jártas a témában. Másképp nem nagyon fog tudni mit kezdeni a kérdéssel, és ciki helyzetbe kerül. A gyerek számára a szülő a példakép, nem szerencsés, ha azt látja, hogy apa meg anya nem tud válaszolni.

Mindenesetre 11 éves korában már fog természettudományt tanulni az iskolában, szóval mindenképp kap majd mélyebb válaszokat.

Vallásos válaszokat viszont én nem szívesen adnék. Különösen nem adnék fundamentalista választ, ahol Ádámmal, Évával meg a beszélő kígyóval csak összezarjuk a gyereket.

A bibliai leírást a kutatás alapján feltehetően még a szentíró és az első hallgatók sem értették szó szerint, hanem tudták, hogy ez egy szimbolikus leírás (mint pl. Jézus példázatai).

2024. máj. 15. 10:22
 34/45 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem csak azt tudod elmagyarázni neki amiről te meg vagy győződve.

Az apja meg azt amiröl ő.

Ezért jó a gyermekvállalás, mert a szülők kénytelenek szembesülni saját világlátásuk nem feldolgozott kérdéseivel. Ha magatokban ezeket nem rendeztétek megnyugtatóan, kétségeket kizáróan itt a remek alkalom, hogy dolgozzatok magatokon is.

2024. máj. 15. 10:30
 35/45 anonim ***** válasza:
0%
31 ugyan ezt csinálják mások a politikával. Mivel jobb pl a balosok hitrendszere mint a vallás (bocs)?
2024. máj. 15. 11:08
 36/45 anonim ***** válasza:

#33: nyilván, azért mondtam, hogy a szülőnek utána kell olvasni, hogy ne mondjon hülyeséget. Szerintem az is jó példa, ha azt mondod, nem tudom, de kikeresem, utána nézek, elolvasom. Akár együtt a gyerekkel, hogy lássa a folyamatot is. Amint megtanul olvasni, már lehet azt mondani, hogy nem tudom, olvasd el itt és itt, aztán, ha még kérdés van, gyere vissza.

Ha azzal jön haza a gyerek, hogy hittanon a pap bácsi ezt mondta, de tegnap a természetfilmben meg ezt mondták, most melyik a jó, akkor is kell valamit mondani. Itt jön be, amit a kérdező is írt, hogy valahogy össze kell egyeztetni. Erre írtam egy korábbi válaszomban, hogy érdemes onnan megközelíteni, hogy amikor a Bibliát írták, még sok mindent nem fedeztek fel, amit mi már igen, ezért máshogy (vagy egyáltalán nem) írták le. Ezt egy kisgyerek is megérti.

Ha fundamentalista környezetben nő fel, nincs kérdés, mert nem lát természetfilmet :D (ami egyébként szomorú, szerintem minél több mindent megmutatunk egy gyereknek, annál jobb, a kíváncsisága lesz később a kulcs a tanuláshoz, és akkor a suli se egy merő szenvedés)

De itt arról van szó, hogy templomba nem járó szülő erőlteti az ovis hittant, mert az kell. Szerintem iskolás kor előtt nem kell hittan, ha jár a család templomba nyilván van otthon hitélet, akkor azért, ha meg nem jár a család templomba, azért.

Több osztálytársam járt hittanra, általában második osztálytól (olvasni meg kellett tanulni előtte ugye), nyolcadikban alig várták, hogy meglegyen a bérmálkozás és ne kelljen többet. Őket is azért íratták be, mert az kell, az a szokás, én is voltam, te is mész.

2024. máj. 15. 11:46
 37/45 anonim ***** válasza:
52%

A Teremtés történetét természetesen - mint kb. majdnem mindent a Bibliában - nem kell szó szerint venni, hanem egyrészt szimbolikusan, másrészt pedig összevetve a Biblia keletkezésekor élő emberek világképével.

Maga a teremtéstörténet, ha a megfelelő szemmel nézed, a fentieket figyelembe véve, elég könnyen összehozható mind a Big Bang elmélettel, mind pedig az evolúcióval.

Egyébként Isten (= mindenható, intelligens lény, aki a világmindenséget teremtette) helyében, ha egy bolygót be akarnék népesíteni, akkor ezt úgy csinálnám, hogy megteremtem az evolúciót, mint folyamatot - saját dolgom megkönnyítése végett. Lehetséges egy ilyen szemlélet is.

2024. máj. 15. 13:20
 38/45 anonim ***** válasza:
Pontosan milyen a "balosok hitrendszere", 35-ös? Merthogy jelenleg hitrendszere kizárólag a jobbosoknak van. Mindent elhinni, amit meg akarnak velük etetni.
2024. máj. 15. 16:01
 39/45 anonim ***** válasza:

13:20

De egy óramű szerű tökéletlen univerzummal nem fér össze egy aktívan cselekvő jóakaratú isten.

A keresztény egyház az utóbbiról prédikál, nem pedig az általad leírt lusta teremtőről/óraművesről.

2024. máj. 15. 17:06
 40/45 anonim ***** válasza:
17%

A vallásos elmebetegek, pedofil papok nyugodtan tömhetik a gyerekek agyát a fogyatékos, skizofrén agymenéseikkel még ha 2000 év bizonyíték is szól ellenük, de ha mondjuk valaki fel meri hozni a melegeket azt azonnal rúgják ki az iskolából, darálják le a könyveit, legyenek pedofílként nyílvántartva, esetleg zárják őket börtönbe, vagy éggesék el őket elevenen.

Ez magyarország/emveriség 12024-ben (holocén naptárt használok nem vagyok hajlandó egy kitalált elmebeteg skizofrén kényszeres hazudozó születésétől számítani az időt.)

2024. máj. 16. 07:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!