Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan magyarázod el a teremté...

Hogyan magyarázod el a teremtést óvodás korú gyermeknek?

Figyelt kérdés

Kisfiam jár az oviban hittanra, viszont elég sok ismeretterjesztő filmet is nézünk.

Mostamában foglalkoztatja, hogy Isten volt előbb és a teremtéstörténet, vagy az ősrobbanás, evolució, dínók?

Meg vagyunk keresztelve, de altívan nem tartom magunkat vallásosnak, templomba sem járunk. Ha esetleg találkoztatok ilyen kérdéssel az apróságoktól, hogyan érdemes ezt megválaszolni? Számomra a teremtéstörténet egy mese, de ha ezt erősítem benne, sok értelme nincs hittanra járni, elég vaskalapos, aki tartja.

Ti miket válaszoltatom erre a kérdésre? Merről érdemes közelíteni?

2024. máj. 14. 15:39
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
68%

Ha apuka a vallásos, akkor ez a feladat az övé.

Én kiskoromtól a természettudományos csatornákon lógtam + valamelyest vallásos családban (nem vesszük szó szerint a Bibliát). Bennem amúgy sohasem keltett zavart, néha persze kukacoskodtam a hittantanárral, de ez az emlékem abból az időből van, amikor már értettem, hogy valami metaforikus jelentéssel bír és nem szó szerint kell venni. (Ilyen például a katolikusoknál az "áldozás", amikor az átváltoztatott ostyát magadhoz veszed, Jézus a szívedbe költözik, de nyilván nem fizikailag, mert a gyomordba kerül lenyelés után - na szóval értitek ez ilyen metaforikus, szimbólikus értelmű dolog :D )

Gyermek nyelvre én ezt úgy fordítanám le - ami még a hitoktató nézeteivel is szerintem nagyrészt klappolni fog - hogy a Bibliát mindenki számára írták, okos és kevésbé okos embereknek egyaránt. A túl bonyolult dolgokat muszáj volt leegyszerűsíteni, hogy mindenki megértse, és ezek nagyrészt olyanok mint a mesék: segítik megérteni a világot. Így amikor azt mondja Biblia, hogy "Isten megteremtette az ég madarait és a föld állatait..." akkor csak nagyon egyszerűen írja le, hogy sok-sok millió év alatt kifejlődtek ezek az élőlények. Bár ezzel már szerintem rég túlléptünk egy ovis szintjén :D A lényeg, hogy a Biblia ezeket a dolgokat igyekszik minél egyszerűbben és érthetőbben leírni.

Remélem segítettem.

2024. máj. 14. 17:22
 22/45 anonim ***** válasza:
42%

Azt kellene megérteni, hogy a hit nem bizonyítékokon alapul. A hívőnek te bármilyen bizonyítékot mutathatsz, az nem fog változtatni az ő hitén. Nem is kell.

Manapság nem élünk elzartan a világtól, mindenki találkozik azzal, hogy több vallás van, hogy vannak hívők és vannak ateisták. Vallásszabadsag van, ez azt jelenti, mindenki abban hisz, amiben akar és emiatt semmilyen megkülönböztetés nem érheti. Itt meg jönnek a valláskarosult dumával...

Nem tudom már melyik komment volt az enyém, én írtam, hogy a gyerekem anno járt hittanra. Nem hívő, sőt, ateista. Magánügye. Nyitva volt előtte minden ajtó, sosem volt kényszerítve semmire. Anno én azt mondtam neki, amikor kérdezte, hogy vannak, akik hisznek Istenben és vannak, akik nem. Én hiszek benne, de hogy ő miben hisz, az majd idővel kiderul.

Iskolában amúgy most kötelező a hittan vagy az erkölcs etika, vagy nem?

2024. máj. 14. 17:42
 23/45 anonim ***** válasza:
65%

A mélyen hívő nagyanyám - Istenben hitt, nem a papokban és a hittanórákban - úgy magyarázta nekem, hogy Isten az evolúció által teremtette a világot, (úgyhogy tanuljam meg szépen a biológiát :) ) a "6 nap alatt" és társai csak mese, ami azért van így, mert régen, amikor a Bibliát írták, még nagyon kevés tanult ember létezett, a többségnek egyszerűen és röviden kellett bármit is elmagyarázni, különben nem értették volna.

A nagyon elvakult ortodox embereken kívül senki sem gondolja, hogy a Bibliát szó szerint kell értelmezni.

2024. máj. 14. 17:49
 24/45 anonim ***** válasza:
62%

Inkább nem írom le, hogy mit gondolok a hittanról, papokról, vallásról...

De, ahogy nyomják a tantervbe ezt a sz.rt, történelembe, irodalomba, plusz az értettségin ki nem hagynák egyikből sem, legalább ragad valami a gyerekre, mert olyan f@szságokat kérdeznek, és olyan mélységben, amit átlag embernek felesleges tudni.

Műveltség ide, vagy oda...

Kérdező, komolyra fordítva a szót szerintem nem kellene, annak kis manónak ilyesmivel tömni a fejét.

A férjed minek erölteti?

Nem féltitek az abúzustól?

2024. máj. 14. 18:18
 25/45 anonim ***** válasza:
12%

Elő az apokrif iratokkal, addig csak kamu az egész!!!

Ezek elhallgatnak valamit!

2024. máj. 14. 18:23
 26/45 anonim ***** válasza:
69%
Muszáj szegény kölköt hülyíteni?
2024. máj. 14. 19:50
 27/45 anonim ***** válasza:
52%

a bibliabol csak jot tanulhatnak a gyerekek. Pl, vérfertőzés, nemi erőszakról is csupa jokat ír a biblia 1Móz19 30-38

2024. máj. 15. 09:12
 28/45 anonim ***** válasza:
24%

Sehogy sem magyaráznám el, ugyanis az én meggyőződésem szerint egy kisgyerekeket nem kell sem vallási, sem tudományos témákkal traktálni.

Szerintem egy óvodás korú gyereknek - hagyományos játékok (pl. plüssek) mellett - készségfejlesztő, logikai játékokat kell mutatni. A nagy építőkockák talán ilyenek. A gyerek egyrészt felfedezi az anyagot, másrészt arra is rájön, hogy több kocka együtt még annál is nagyobbat ad ki, itt már kicsiben megtanulja az élet egyik alapvető tulajdonságát, ami az építkezés.

Általános iskola felső tagozatában már be lehet vezetni a tudományokba, van is a mostani tanterv szerint 5. osztályban egy olyan tantárgy, aminek az a neve, hogy Természettudomány. Irodalom órán pedig tanul majd a Bibliáról, a fontosabb részeket.

Ennyi elég neki.

Az általános iskola végén - 14 évesen - már lesz egy kisebb kialakult világképe a diáknak, így el tudja dönteni, hogy kíván-e a vallással életvitelszerűen foglalkozni. Akkor a jöhet a hittan. Addig egy kisgyereket felesleges beszervezni egy vallásba.

2024. máj. 15. 09:14
 29/45 anonim ***** válasza:
Mármint jöhet a hittan - ha akarja. #28 voltam
2024. máj. 15. 09:16
 30/45 anonim ***** válasza:
0%

Én azt mondanám, hogy a teremtés eszköze az evolúció.

A teremtés a cselekvés, az evolúció a mód(szer).

A kettő számomra összefér.

2024. máj. 15. 09:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!