Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan magyarázod el a teremté...

Hogyan magyarázod el a teremtést óvodás korú gyermeknek?

Figyelt kérdés

Kisfiam jár az oviban hittanra, viszont elég sok ismeretterjesztő filmet is nézünk.

Mostamában foglalkoztatja, hogy Isten volt előbb és a teremtéstörténet, vagy az ősrobbanás, evolució, dínók?

Meg vagyunk keresztelve, de altívan nem tartom magunkat vallásosnak, templomba sem járunk. Ha esetleg találkoztatok ilyen kérdéssel az apróságoktól, hogyan érdemes ezt megválaszolni? Számomra a teremtéstörténet egy mese, de ha ezt erősítem benne, sok értelme nincs hittanra járni, elég vaskalapos, aki tartja.

Ti miket válaszoltatom erre a kérdésre? Merről érdemes közelíteni?

2024. máj. 14. 15:39
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
100%

Figyu, ha a párod ragaszkodik a hittanhoz, küldjed a gyereket a kérdéseivel az édesapjához. Ő kompetensebb. Ha nem az, akkor ideje belátnia, hogy a hittan csak azért, mert régen is "úgy volt", teljesen fölösleges.

(Illetve nem az, mert kap egy másfajta látásmódot. De ha egyik szülő értékrendjével sem egyezik az, amit ott tanítanak - és a tieddel nem egyezik -, akkor csak megzavarjátok.)

És ne neked kelljen megmagyarázni egy olyasfajta valamit, amiben te nem hiszel.

2024. máj. 14. 16:43
 12/45 anonim ***** válasza:
81%
Nekünk a suliban a tanárnő biológia órán úgy tanította az evolúciót, hogy elmondta van aki ebben hisz, van aki a teremtésben - ő maga a teremtésben, de azért legjobb tudása szerint megtanítja nekünk az evolúció elméletet.
2024. máj. 14. 16:46
 13/45 anonim ***** válasza:
85%

Nem saját gyerek, de hátha hasznos:

Ismerős, vallásos családnál gyerek odahozta nekem a képes Bibliát, hogy olvassam neki. Noé és a bárka. A gyerek is kérdezte nagyban, hogy de a dínók, velük mi lett. Valami olyasmit mondtam (évekkel ezelőtt volt), hogy mivel a dínók már kihaltak addigra, és a csontokat még nem találta meg senki, nem tudtak róla a Biblia írói, hogy voltak, így őket nem írták bele a történetbe.

Szóval én ebbe az irányba mennék: a Bibliát régen írták, és sok mindent jól tudtak (a teremtéstörténetben pl a sorrend viszonylag pontos, a tízparancsolatnak most is alapnak kéne lennie, a zsidó étkezési és tisztálkodási szabályok fontosak voltak a megbetegedések, járványok ellen), de a hozzájuk képest is nagyon régi dolgok leírásában nem mindig voltak pontosak, mert akkor még sok mindent nem fedeztek fel abból, amit mi most már tudunk.

Csak arra válaszolj, amit a gyerek kérdez és ne bonyolítsd. Mondjuk ehhez nem árt, ha felkészülsz, olvasgass ilyen témákban, hogy ne hülyeséget mondj a gyereknek. Az is számít, hogy az ovisod 3 vagy 6 éves, nyilván ahhoz igazítsd a mondandód.

Mondjuk, ha nem jártok templomba a fenének viszitek már most hittanra, bőven ráérne iskolás korában, ha azt akarjátok, hogy elsőáldozzon meg hasonlók. Egyébként amikor én jártam hittanra (egy évet, elsőben), akkor mindig meg lett kérdezve, hogy vasárnap voltunk-e misén, és aki több hétig se volt, az el lett marasztalva. Én sose voltam (vagy maximum néhányszor, ha szombat este a mamámnál aludtam és vele elmentem vasárnap reggel), év végén elbeszélgettek a szüleimmel, amikor a következő évre kellett jelentkezni, hogy így mégis minek írattak be, ha misére nem visznek egyáltalán (nagymamám ragaszkodott hozzá egyébként, a tesóimnál már nem erőltette ő sem).

2024. máj. 14. 16:52
 14/45 anonim ***** válasza:
100%

Ez evolúcióra van fizikai bizonyítékok sokasága, a teremtéstörténet pedig egy 2000 éves mesekönyv. Ha utóbbit most adnák ki ízekre szednék a kritikusok!

De hát vannak laposföld hívők is, és ami durva az a Balaton tagadók népes tábora.

A gyereknek mindig tiltják a szülök a képzeletbeli barátokat, remélem megvan honnan jön az ötlet.

2024. máj. 14. 16:56
 15/45 anonim ***** válasza:
100%

Tényszerűen azt mondanám, hogy a keresztények így mondják...

A tudósok emígy ...

A saját véleményemet nem feltétlen fejteném ki.

Esetleg utalnék arra, hogy ugyan azt a jelenséget sokféleképpen le lehet írni.

(Arról nem kell beszélni hogy az egyik kitaláció, a másik meg kemény detektívmunka eredménye)

2024. máj. 14. 16:56
 16/45 anonim ***** válasza:
87%
15# Megnyugtatlak a Balaton tagadók egy paródia. Én is több csoportjukban benne vagyok és együtt szoktuk tagadni, külön öröm, ha valaki komolyan veszi. Hiába, gonosz a világ! :-D A Facebookon van 4-5 különféle Balaton tagadó csoport, mindet követni kell!
2024. máj. 14. 16:58
 17/45 Grizesteszta válasza:
84%
Nalunk pont ez volt a szitu, de a gyerek azert akart jarni, mert a baratja is jart. En elmondtam, hogy van, aki ebben hisz, van, aki abban. O ismerje meg mind a kettot es majd eldonti, szerinte mi tortent. Elmondtam, hogy en ebben hiszek, a dedi abban ( imadta a dedit, komoly tenyezo volt) talan kideril egyszer, kinek van igaza. Hatha majd o el tudja donteni. Ertelmes ovis volt, nem okozott torest. Az occse mar "orokolte" a nagy vilagnezetet.
2024. máj. 14. 17:00
 18/45 anonim ***** válasza:
67%
5 éve váltam volna el attól az agresszív állattól, aki hittanra kötelezi a gyerekemet! Teljesen biztos, hogy ez egy rossz házasság, rossz család! A világnézeti egyezés a nulladik számú kötelező elem egy házasságban. Olyan NINCS, hogy az egyik fél kötelezi a gyereket a másik fél beleegyezése nélkül! Ha pedig te megalkuvó, a férjedtől rettegő módon beleegyeztél, hát visszavonhatatlan kárt okozol a gyerekednek a kettős, saját hiteddel nem egyező neveléssel!
2024. máj. 14. 17:03
 19/45 anonim válasza:
100%
Akkor kedves apuka magyarázza el neki...
2024. máj. 14. 17:04
 20/45 anonim válasza:
14%

Az Ószövetség, és a tudományos “valóság” nem zárja ki egymást. Nekünk ezt így tanították hittanon, és én félig-meddig hívőként így el is tudom fogadni.

A hittanra járni jó dolog, nem baj ha a gyerek hallja. Kicsiként én is utáltam, de felnőtt fejjel újrahallgatnám, mert nagyon sok tanulságos sztori van a Bibliában.

2024. máj. 14. 17:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!