Segítség! Hogyan tudnám “kiszabadítani” a barátnőmet a Jehova tanúi szektából? A többi lent..
Ezek önálló gondolatokkal sem képesek válaszolni, csak a folyóiratból idézni.
Nem tudom, miféle szülő képes elfordulni a gyerekétől azért, mert nem akar tagja lenni a közösségnek. Mérgező kapcsolat ez így, nincs is rá igazán szükség. Jobb lenne neki nélkülük, csak a hülyeségre befolyásolják.
Kedves Kérdező
Szeretném elmondani, hogy amit most írok azt nem haragból, vagy rossz indulatból teszem, mindössze tájékoztatni szeretnélek a személyes véleményemről. Nem is kívánok "hazabeszélni", annak ellenére, hogy 32 éve vagyok Tanú. Sok mindent láttam, hallottam, megéltem a gyülekezetben, ahova járok, illetve hallottam más gyülekezethez tartozó testvéreim életéről.
A testvéreim nem manipulálnak bennünket.
Sem engem, sem másokat nem tettek tönkre anyagilag, sem a családomtól nem fosztottak meg, pedig egyedül Én vagyok Tanú a rokonaim között.
Mai napig is jó kapcsolatban vagyok velük, és még nyaralni is együtt járunk.
Tudom, hogy mivel vádolnak bennünket, tisztában vagyok vele. Azonban a Vádak amikkel illetnek bennünket, az azoknak a felnagyított ellenséges propagandája, akik valamilyen bűnt elkövetve kerültek ki a gyülekezetből, vagy a más vallásúak hazugságai, akiket az egyházak bújtattak fel.
Az tény és való, hogy akik ide járnak tökéletlen emberek, akiknek vannak hiányosságaik, tévedéseik. Az első keresztények, apostolok is hasonló hibákkal tévedésekkel voltak tele annak ellenére, hogy Jézus kinevezte Őket, és feladatot adott nekik. A Bibliában olvashatjuk, hogy hatalmas veszekedések, balhék voltak akkor is a testvérek között, sőt más emberek, szektának nevezték az újonnan megalakult keresztény gyülekezeteket.
Jézus még sem oszlatta fel a gyülekezetet, hanem segített nekik kijavítani a hiányosságokat.
Ha ott lettél volna, valószínű nehezen hitted volna el, hogy Ők Krisztus keresztény követői, tanítványai.
Senki nem mondta, hogy az itt szolgáló felvigyázók, hibátlan, tökéletlen emberek, nem is lehetnének, senki sem az jelenleg még.
Jehova Tanúinál nincs kötelező tized, vagy huszad, sem templomi adó, vagy perselyezés. Itt mindenki akkor ad amikor tud, vagy a saját önszántából szeretne, és annyit amennyire a körülményei engedik.
Nem egy testvérem van, aki nem is tud adakozni, még is szeretett tagja a gyülekezetnek, és a testvérek támogatását élvezik.
Régebben volt egy időszak, amikor magam is rászorult voltam, anyagilag teljesen padlón, de soha nem nélkülöztem, nem voltam magamra hagyva.
Az életem úgy alakult, hogy rendeződtek a körülményeim, és elmondhatom, hogy most Én is tudok másoknak segítő kezet nyújtani. Nem csak gyülekezeten belül, hanem vannak szerető szomszédaim, ismerőseim,.
A lányom sem Tanú, még is jó kapcsolatban vagyok vele, soha nem erőltettem rá, hogy Tanúnak kell lennie, nem vertem agyon, és elfogadtam, ha fájó szívvel is azt, hogy nem akar semmilyen vallású életet élni, és tiszteletben tartom a döntését.
A 32 év alatt semmilyen olyan tapasztalatom nem volt, amiért az kellene mondanom, hogy Jehova Tanúi aljas manipulatív, kegyetlen, megátalkodott szekta tagok.
Ahol más vallásokban, ide is beszivárognak olyan emberek, akik ha rajtuk múlna, felforgatnák az itt lévők életét, és szét zilálnák az egységet.
Illetve vannak, akik valamiért nem fogadják el, Isten szavának azt a tanítását, ami "kedvezőtlen" következményekkel jár, ha hibát követnek el.
Pedig amikor még csak tanulták, akkor nem volt ellenük kifogásuk.
Volt olyan "testvér", akinek a Tanúk berendezték a lakását, TV-t szereztek neki, támogatták, szeretettel fogadták, és egy szép nap abba hagyta a gyülekezettel való kapcsolatot, és neki támadt a testvéreinek, ráordítva közterületeken, és más embereknek hazugsággal tömte tele a fejét.
Pedig nem volt kiközösítve, bár ennek a következménye miatt, végül is nem lehet része a gyülekezetnek. Sok hasonló esetet láttam, hallottam.
Igen, olyanokról is tudok, hogy a felvigyázó testvérek roszzul döntöttek, mert nem hiteles, vagy igaz információkat kaptak, azonban idővel az igazság kiderült, és helyrehozták a hiányosságokat, rendezték az ügyet. Sőt volt amikor egy gyülekezetben minden felvigyázót leváltottak.
Ez azonban nagyon ritka, egyedi esetek.
Ezzel nem "fényezni" akarom a Tanúkat. Én is tökéletlen vagyok.
Azonban a Biblia összességét figyelembe véve arról győződtem meg, hogy itt a helyem. Isten egyetlen imádatot, és vezetést nyújt, ami egységes.
Számomra ez az, ami összhangban van a Bibliával, Isten szavával.
Ami pedig a Barátnődet illeti, szabad akarata van, sem Én sem más nem dönthet helyette. Isten is tiszteletben tartja a szabad akaratot.
Köszönöm megtisztelő figyelmedet.
Ezt a Tanúk szokszor egy nagy aduásznak tartják, hogy náluk semmi sem kötelező. Mindent szabad akarat dönt el.
Nos, az a helyzet, hogy ez addig igaz amíg nem teszünk két lépést hátra és nem nézzük meg, hogy ezen kívül még milyen szabály rendszereik és működéseik vannak.
Amikor valaki csatlakozni akar a tanúkhoz akkor kap egy szeretetbombázást. Mindenki mosolyog rá és örül neki, hogy itt van. Természetesen ez az emberek nagy részének meg is tetszik hiszen nagyjából ezért is mentek el a gyülekezetbe mert kényelmetlen az életük. Idővel aztán elkezdik neki adagolni a tanácsokat persze nem kötelezően csak tudatják vele, hogyha szeretne megfelelni Jehovának (értsd: tovább akar haladni ebben a szeretetteljes közösségben és nem akarja, hogy elforduljanak tőle) akkor a világi ismerősökkel lassan be kéne szüntetni a kapcsolatot és szülinapokat vagy egyebeket sem kéne ünnepelni. Természetesen ezt négyszeresen árnyalva, félmondatos Bibliaversekkel meg is érvelik. Az ember a bentmaradás érdekében meg is teszi ezeket hisz nyilván nem szeretne egy ilyen agapé szeretetet adó közösséget ott hagyni. Idővel minden külvilági kapcsolat megszűnik és kizárólag a Tanúk maradnak neki mint emberi kapcsolatok.
Azonban a kiközösítés során már nem ez a lassú folyamat megy végbe hanem kb onnantól, hogy kimondják "XY már nem Jehova Tanúja" többé szóba se állhat vele senki a gyülekezetben. És az ember ottmarad egyedül a világban és amíg a behúzáskor volt erre ideje átkészülni/változtatni, addig a kiközösítés során egy előadás alatt már ki is dobták.
Gyerekeknél ez még rosszabb. Amíg a gyerkőc kiskorú gyakorlatilag nincs joga eldönteni, hogy megy vagy nem. Ha nem akar menni akkor a szülők húzzák magukkal a kocsiba. A gyerekeket idővel ugyanerre szoktatják rá mint a felnőttkorban betévedteket. Semmi külvilági kapcsolat és ünneplés. Gyerek 18 éves koráig el van rángatva mivel kiskorúként nincs joga felülbírálni a szülei döntéseit, majd miután 18 lett, eldöntheti, hogy jár-e a magától abba a közösségbe amibe 18 évig járt, vagy mehet ki az utcára, kidobva gyakorlatilag az egész életéből.
Szóval erőszakolás valóban nincsen csak 18 alatt. Ezen kívül kell még egy fél kanál szépen felépített "Stockholm szindróma" meg fél deci "társadalmi szükséglet kihasználása" és máris kész a "mi nem kötelezünk senkit semmire" recept.
20
A Bibliában azt olvassuk, hogy a "nyelveken szólás" ajándékát arra kapták, hogy más anyanyelvű embereknek is tudják hírdetni Isten királyságának jó hírét, és nem imádkozás céljából.
Egyik apostol sem, és maga Jézus sem imádkozott nyelveken, hanem a saját anyanyelvükön imádkoztak, tehát nem féltek attól, hogy sátán meghallja az imájukat. Sőt soha nem is tanították, vagy mondták, hogy az imájukat valamilyen nyelven kellene elmondaniuk Istennek.
Ugyanakkor a "nyelveken szólás", arról szól, hogy olyan nyelveket használtak, amik léteztek, vagy is más nemzetiségű emberekkel tudjanak beszélni a biblia igazságairól. Ez azért volt szükséges, mert nem lett volna idő nyelvet megtanulni, de szükséges volt, hogy a jó hír terjedjen.
Én megfigyeltem, és hallottam nem egyszer, amikor valaki "nyelveken" szólt.
Amit mondott, az nem létező emberi nyelv volt, amit a különböző nemeztiségű emberek használnak.
Már pedig a "nyelveken szólás" ezt jelenti. Isten olyan képességgel ruházta fel a tanítványait, hogy más nemzetiségüekkel tudjanak beszélni.
Ezek pedig megszüntek, amikor az utolsó apostol is meghalt.
Napjainkban még a magukat "Isten földi helytartójának" nevezett vallások sem kapnak nyelveken szólást, hanem bizony meg kell tanulniuk más nyelveket.
Erre mondta Jézus, hogy az Ő nevében sok hatalmas dolgokat, meg csodákat fognak tenni, abból a célból, hogy a "választottakat" is maguk után csábítsák
Ezzel pedig jelezte előre Jézus, hogy nem a csodák fogják jellemezni Isten népének munkáját, vagy hitét.
(Máté 7:22, 23) 22 Sokan mondják majd nekem azon a napon: »Uram, Uram, hát nem a te nevedben prófétáltunk, űztünk ki démonokat és tettünk sok csodát?« 23 De én akkor ezt mondom nekik: »Semmi közöm hozzátok! Távozzatok tőlem, ti törvényszegők!«
Jézus nevére hiába hivatkoznak.
"A Bibliában azt olvassuk, hogy a "nyelveken szólás" ajándékát arra kapták, hogy más anyanyelvű embereknek is tudják hírdetni Isten királyságának jó hírét, és nem imádkozás céljából."
Nem, ezt nem olvassuk a Bibliában.
A pünkösdi szotriban nem különböző nyelveken beszéltek az apostolok, hanem egy (azaz 1) nyelven beszéltek és mindenki a sajátján hallotta őket a történet szerint.
24#
Hát kb olyan a hozzáállásotok Isten cselekedeteiről, mint anno a farizeusoknak.
Csűritek, csavarjátok össze, vissza.
Közben nem is ismeritek személyesen az Igazságot, csak olvastok Róla.
Máté 9:34
A farizeusok azonban azt mondták: „A gonosz szellemek fejedelmének segítségével űzi ki a gonosz szellemeket.”
25
teljesen meg voltak döbbenve, és ezt mondták: „Nézzétek már, hát nem mind galileaiak ezek, akik beszélnek? 8 Akkor hogyhogy mindnyájan a magunk anyanyelvét halljuk? 9 Pártusok, médek, elamiták, és akik Mezopotámiában lakunk, és Júdeában és Kappadóciában, Pontuszban és Ázsia tartományban, 10 Frígiában és Pamfíliában, Egyiptomban és Líbiának a Ciréne közelében levő részein, és akik Rómából jöttünk, és itt tartózkodunk, zsidók és prozeliták egyaránt, 11 krétaiak és arabok – a saját nyelvünkön halljuk őket beszélni Isten nagyszerű dolgairól.”
Nos a Bibliában azt olvassuk, hogy a Galileiak, vagy is az apostolok akik héber anyanyelvűek voltak, azokon a nyelveken szólták Isten dolgait, amiket az ott tartózkodok beszéltek. Olyan nyelveken beszéltek, amelyeket nem tanultak. Így elmondhatták a soknyelvű népnek ’Isten nagyszerű dolgait’. Görögök, arabok, Rómaiak, Észak-Afrikából a Líbiaiak, stb
Felsorolja, hogy kik hallották a saját anyanyelvükön a jó hírt.
Hogy hogy azt mondod, hogy egy nyelven beszéltek?
21, 23,
Téves információ áradat. De, ha ettől érzitek jól magatokat, hát tegyetétek.
27
Tök jó, hogy pont a saját álláspontod cáfolatát idézed. :D A sztori szerint Péter kiállt és prédikált, az a sok nemzet meg mind a saját nyelvén HALLOTTA, amit mondott. Hacsak nem gondolod azt, hogy egy ember szimultán módon 8 nyelven beszélt, akkor szerintem nem ő tanult meg random ennyi nyelvet, hanem a történet szerint a hallgatóság értette meg "csodás módon", amit mondott.
"Hogy hogy azt mondod, hogy egy nyelven beszéltek?"
Azért mondja okoska, hogy egy nyelven beszéltek, mert a Biblia ezt írja. A csoda itt az volt, hogy ezt az egy nyelvet mindenki értette, saját anyanyelvén hallotta. Péter nem mondta el ezt a beszédet külön-külön 30 nyelven. Arámi nyelven mondta, amit mindenki úgy hallott, mintha a saját anyanyelvén szólna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!