Keresztény szempontból a Korán végül is egy apokrif irat?
"Isten prófétái esetében alap hogy erkölcsös szentéletű emberek legyenek."
Már eleve ez sem igaz. A te hited szerint lehet, hogy így van, de objektíve a próféta szó nem tartalmaz ilyen kitételt.
Ez az egész pedig nem tudományos kérdés, hisz tudományos szempontból minden vallási irat csak hitkérdés. Vagy elhiszed, vagy nem, de tudományos alapja nem létezik se angyaloknak, se dzsinneknek, se Jézus feltámadásának, se Mohamed repülésének, stb.
Jézus a keresztények szerint nem egy egyszerű próféta, hanem egy isteni személy. Ő pont, hogy erkölcsösen hiteles - Isten megmutatja, hogyan él egy erkölcsös zsidó ember.
Vajon melyik emberi kitaláció:
A próféták után Isten lejön, és megváltja az emberiséget.
vagy: Mindez lehetetlen, mert Isten nem hagyná, hogy az emberek megfeszítsék őt, vagy azt, akit küld.
"Tudományos szempontból inkább ne vizsgáld, mert a meteorokat dobáló dzsinikkel még hiteltelenebb csak."
Ahogy mondtam egy kereszténytől nem várom el hogy tudományos szempontból vizsgáljon bármit is. Ahhoz hogy azt mond tudományosan téves ez a Korán vers ahhoz a tudománynak ismernie kellene a dzsinneket, de nem ismeri. Azt viszont tudjuk hogy a Biblia tele van tudományosan téves állítással. Például hogy a növények előbb lettek mint a Nap. Tudományos tény hogy a Nap előbb volt, így a Biblia téves állítást tesz. Ezért mondja az egyházatok nektek keresztényeknek hogy ne gondolkodjatok csak higgyetek :)
"Már eleve ez sem igaz. A te hited szerint lehet, hogy így van, de objektíve a próféta szó nem tartalmaz ilyen kitételt."
Tehát szerinted objektíven nem elvárható hogy Isten erkölcsös embereket küldjön prófétának? :) Mondjuk részben megértem megértem ha keresztény vagy mert a Bibliádban Isten kegyetlen. Népeket gyilkoltat le. Azt parancsolja öld meg a saját gyermeked ha másan akar hinni és efféle borzalmak. Így egy kereszténynek lehet nem probléma ha a Biblia próféta egy elmebeteg szadista tömeggyilkos. Viszont ez titeket keresztényeket minősít. Objektíven, aki egy irgalmas igazságos Istenben hisz, mint mi muszlimok, akkor alapelvárás hogy Isten prófétái erkölcsös példamutató emberek legyenek.
"Ez az egész pedig nem tudományos kérdés, hisz tudományos szempontból minden vallási irat csak hitkérdés. Vagy elhiszed, vagy nem, de tudományos alapja nem létezik se angyaloknak, se dzsinneknek, se Jézus feltámadásának, se Mohamed repülésének, stb."
A tárgyi hitelesség tudományos kérdés. Értem ez alatt azt hogy az amit ma olvasunk, például Bibliát vagy Koránt, az ugyanez-e mint a keletkezés idejében. Ez nem hit kérdése.
Tartalmi hitelesség is részben tudományos kérdés. Ilyenek hogy van-e a Bibliában hiba, önellentmondás, számszerű tévedés, tudományosan téves állítás.
"Tehát szerinted objektíven nem elvárható hogy Isten erkölcsös embereket küldjön prófétának?"
Ha létezik egy mindenható isten, nem hinném hogy az emberek határozhatják meg felé az elvárásokat.
Én csak közöltem a tényt, hogy az állításoddal ellentétben nem létezik ilyen kritériuma a prófétaságnak.
"A tárgyi hitelesség tudományos kérdés. Értem ez alatt azt hogy az amit ma olvasunk, például Bibliát vagy Koránt, az ugyanez-e mint a keletkezés idejében. Ez nem hit kérdése.
Tartalmi hitelesség is részben tudományos kérdés. Ilyenek hogy van-e a Bibliában hiba, önellentmondás, számszerű tévedés, tudományosan téves állítás."
Ezek meg mind a kettőre ugyanígy igazak.
"Jézus a keresztények szerint nem egy egyszerű próféta, hanem egy isteni személy. Ő pont, hogy erkölcsösen hiteles - Isten megmutatja, hogyan él egy erkölcsös zsidó ember."
De, keresztény tanítás szerint Jézus emberként, sőt prófétaként érkezett a földre. Isteni személyét hátrahagyta. Ha Jézus mint próféta erkölcsösen hiteles, akkor a Bibliai próféták miért erkölcstelenül hitelesek? :)
"Vajon melyik emberi kitaláció:
A próféták után Isten lejön, és megváltja az emberiséget."
Ez konkrétan nevetséges vicc kategória. Az ószövetségben szó nincs arról hogy majd Isten eljön emberként a földre hogy megváltsa az emberek bűnét. A zsidók ezt határozottan elutasítják. Ki is lóg a sorból az istenség Jézus de a próféta Jézus illeszkedik a próféták sorába.
"Mindez lehetetlen, mert Isten nem hagyná, hogy az emberek megfeszítsék őt, vagy azt, akit küld."
Isten nem jön el emberi alakban. Ez az ókori pogány vallásokban volt szokás. Istennek nem kell emberi alakban eljönnie és megöletnie magát hogy meg tudjon bocsátani. Az egész történet Jézus megfeszítésétől mennybemeneteléig ezer sebből vérzik. Ott kezdődik hogy sok milliárd ember nem is tud róla mert Jézus előtt élt.
"Ha létezik egy mindenható isten, nem hinném hogy az emberek határozhatják meg felé az elvárásokat."
Nem emberek határozzák meg. A Bibliában és a Koránban is Isten kinyilatkozta magáról hogy végtelenül jó, igazságos, könyörületes, megbocsátó stb. Ezek után elvárható hogy Isten erkölcsös embereket küldjön prófétának.
"Ezek meg mind a kettőre ugyanígy igazak."
Mi igaz?
"Nem emberek határozzák meg."
Akkor te miért képzeled hogy te határozhatod meg, mi elvárható istentől és mi nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!