Nekünk, keresztényeknek miért kellene szeretettel közelednünk a minket gyűlölők felé, ha ők ezt nem teszik meg velünk szemben?
Például egy new ageer felé, vagy egy sátánista felé. Vagy egy Erdélyi Ágostonhoz hasonló kereszténygyűlölő felé. Vagy egy minket üldöző politikai rendszer támogatói felé.
Ezt nem nagyon értem. Ha ők utálnak minket, mi miért nem utálhatjuk, gyűlölhetjük őket?
Ha mi élnénk az őskeresztények, ókeresztények idejében, és a beteg római császár tűzzel-vassal üldözne minket, akkor sem fordulnánk szeretettel a császár és a szolgái felé.
#41.
De a cselekedet nem azonos az elkövetővel. Jézus borzasztóan szerette azokat, akik őt megfeszítették, de elítélte a tettüket. A tettet lehet függetleníteni a bűnöstől, sőt, kell függetleníteni a bűnöstől, mert addig nem beszélhetünk igazi szeretetről, ameddig ez nem történik meg. Jézus a parázna asszonynak azt mondta, hogy "Menj, és többé ne vétkezz!". Megbocsátotta a bűneit, végtelenül szerette őt, de a tetteit elítélte. Jézus pontosan arra tanított, hogy ne ítélkezzünk senki felett a cselekedetei alapján sem, mivel mindenkinek vannak kisebb, meg nagyobb bűnei. De ettől függetlenül magát a cselekedet el KELL ítélni. A sajátunkat, és másokét is. El kell ítélni a bűn, el kell vetni a helytelen szemléletet stb.
#40.
Mert ők nem keresztények. A keresztény szó ógörög eredetű, és "Christos követője", vagy "krisztusi" a szó tükörfordítása, ami egyazon által definíciót is ad a kereszténységnek: a Názáreti Jézus Krisztus tanait követő, életébe beépítő személy. Ha ezt nem teszi meg, akkor nem keresztény, max. kultúrkeresztény, álszent, farizeus stb.
Az általam ismert keresztények döntő többsége,nem így viselkedik, rendkívül előítéletes és kétszínű,ha jobban belegondolok pontosan olyan, mint amilyennek Jézus a farizeusokat leírta.(ez nem jelenti azt,hogy szerintem minden keresztény ilyen, de én nagyon kiábrándultam a vallásból a tapasztalataim miatt.Hinni már előtte se tudtam,de a többi hívő miatt léptem ki.)
Másrészt ami szerinted és a te vallásod szerint bűn az a másiknak nem az és fordítva.
Én elfogadom hogy te bizonyos értékek szerint élsz,de én is elvárom,hogy te is elfogadd (vagy legalább ne árts nekem miatta) ameddig bem ártok vele neked.
38 nincs igazad... Én magam nem tenném meg egyiket sem.
Viszont ott van az a rövidke "Ne ítélkezz, hogy ne ítéltess!" mondat, amit a keresztények legnagyobb része igen szépen figyelmen kívül hagy. Sem a tettét, sem az embert nem szabad elítélni.
Egyetértek abban, hogy nem a mi véleményünk, elképzelésünk számít keresztényi életünkben. Mert végül is Krisztusnak kell hamarosan számot adnunk arról, miért neveztük magunkat keresztényeknek. Ezt egyetlen ember sem kerülheti el, aki a földön él. Ezek a szavak erősítik ezt meg:
"Ekkor magához hívta a sokaságot meg a tanítványait, és ezt mondta nekik: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a kínoszlopát, és állandóan kövessen engem." Márk 8:34
Hogyan tudjuk megtagadni önmagunkat? Pál apostol elmondja:
" Mégis mindent, ami nekem nyereség volt, veszteségnek tekintettem Krisztus miatt. Sőt, mindent veszteségnek tekintek Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan értéke miatt. Őérte mindent kárba veszni hagytam, és egy halom szemétnek tekintek, hogy elnyerjem Krisztus tetszését," Filippi 3:7,8
Ha Pál ilyen értékesnek tartotta a Krisztusról szerzett ismeretét, akkor mi is megtalálhatjuk ezt az értéket.
Tehát ha azt mondja Krisztus, szeressük az ellenségünket, vagy ne ítélkezzünk, nem a kibúvókat kellene keresnünk, inkább addig olvasni Krisztus tanításait(kérve Istentől a bölcsességet), ameddig megértjük valójában mire gondolt. Nem azért tanított, vagy íratta le Isten a tanításait, hogy azt az emberek egyértelműen ne értsék, főleg, hogy az életünk attól függ hogyan éljük a mindennapjainkat.
34-es / kerdezo
Egyaltalan nem vagy olyan tajekozott, amilyennek mondod magad, ne vezess mindenkit felre, legy szives.
"Az abortuszt minden világvallás tiltja a világon, nem csak a keresztény egyházak. .. Az anglikanizmus eléggé megengedőnek mondható, de az is elveti a "lelki okok miatti" abortuszt."
Csak az abortuszrol es csak Amerikaban:
Tehat ott az evangelikusok, metodistak, presbiterianusok ( = reformatusok) minden vagy majdnem minden esetben engedik az abortuszt.
Az "anglikanizmust" 150+ egyeni es fuggetlen egyhaz koveti, az amerikai episzkopalianusok (= anglikanok) engedik az abortuszt szinte minden esetben.
Az eszak-europai evangelikus egyhazak kozul pl. a finn allamegyhaz pontosan ugy es akkor engedi az abortuszt, ahogy az allam torvenyei eloirjak: van a gumiszabaly, miszerint ha a szulo(k) vagy a mar megszuletett gyermekek barmiben serulnenek, akkor el lehet a magzatot vetetni. Ez a barmi pedig barmit jelent, a dontest az anya hozza meg.
Es mehetnek sorban a tobbi altalanosito kijelenteseiddel kapcsolatban, de csak erre:
"a szexuális kapcsolatot elítéli. Ez nagyjából minden egyházra elmondható, még azokra az egyházakra is, ahol megáldják az azonos neműek kapcsolatát."
Vannak egyhazak, akik az eskuvot is megtartjak, pl. az angol metodistak. Az angol anglikanok megaldjak az egynemuek mashol kotott hazassagat, de mar a homoszexualis papjaik is evek ota hivatalosan egyutt
elhetnek, hivatalosan bejegyzett elettarsi kapcsolatban, nemhogy a nem-pap hivok.
A finn evangelikusok mar evtizedek ota engedik a hazassagon kivuli egyuttelest, es a hazassag elotti szexualis kapcsolatot is eleg regota.
Az iszlamban nincs hivatalos tanitas az abortuszrol, de ott is lathatoan vitak vannak arrol, mikor kezdodik az elet, tehat mikor engedheto az abortusz moralisan. Ugyanez vonatkozik az ortodox zsidokra. A katolikus egyhaz minden esetben tiltja az abortuszt, akkor is, ha az anya elete veszelyben forog, de az amerikai katolikusok kb. fele nem ert ezzel egyet.
Te lathatoan nagyon szeretned, ha ezek az erkolcsi eloirasok egysegesek lennenek, de tevedsz. Nagyon konnyen utana lehet nezni mindennek, csak angolul kell tudni. Ha te akarod, nyugodtan kovesd a konzervativabbak tanitasait, de legyenek sajat erveid erre, ne hivatkozz nem letezo egyetemessegre es valotlansagokra.
32-es vagyok
#46.
Ahogy Mahatma Gandhi összefoglalta: "gyűlöld a bűnt, de szeresd a bűnöst". Gandhi egyébként azt mondta, hogy amennyiben a nyugatiak Jézushoz hűen élnének, egész India keresztény lenne. Ő maga a hegyi beszéd és az Újszöv. tanait próbálta az életébe behozni.
A bűn a Sátántól származik és nem azonos az emberrel, aki eredetileg jónak teremtetett. A bűn el kell vetni, de a bűnöst mindig szeretni kell. Amíg nem fogadod el, hogy a bűn nem azonos a vele élővel nem követheted szívedből Jézus tanait, de egyébként semelyik másik világvallás tanait sem. Már a Tóra figyelmeztetett arra, hogy ítéljük el a bűnt, de mindig szeressük a bűnöst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!