Miért mondják sokan bálvány imádónak a katolikus egyházat? Szerintem nem az és erről rengeteg irás van a neten, hogy miért nem.
Igen kedves kérdező, abban teljesen igaz a belinkelt szöveg az első oldalon, hogy nem minden ábrázolás vagy alkotás bálvány a Biblia szerint! És sorolja a kérubokat és másokat.
Ezek viszont tényleg nem voltak bálványok, hisz nem imádták őket, sőt az imádatban sem használták fel őket. Csak a szolgálatot végző papok látták a hajléknak, majd később a templomnak a belsejében lévő ábrázolásokat. A szentek szentjébe egyedül a főpap léphetett be, és ő is csak az engesztelés napján (Héb 9:7). Ezért nem fenyegette az izraelitákat az a veszély, hogy bálványként kezdik tisztelni a szentély aranykerubjait.
Az viszont igaz, hogy időnként bálványként imádtak szobrokat vagy ábrázolásokat, pedig nem ebből a célból készültek. Mózes a pusztában készített egy rézkígyót, melyet az izraeliták később imádni kezdtek. Emiatt a hithű Ezékiás király darabokra zúzta azt (4Mó 21:9; 2Ki 18:1, 4).
Tehát a rézkígyós sztori sem arról szólt, hogy az imádat "segédeszköze" volt!
De mi a helyzet az imádattal képmások segítségével? A Szentírás sehol sem mondja azt, hogy képmások segítségével kellene Istenhez imádkozni. Ez a szokás homlokegyenest ellenkezik azzal az alapelvvel, hogy Isten szolgáinak szellemmel és igazsággal kell imádniuk őt (Jn 4:24; 2Ko 4:18; 5:6, 7). A Mindenható nem tűri meg, ha valaki a bálványimádatot az igaz imádattal vegyíti. Ez jól látszik abból, hogy mennyire elítélte a borjúimádatot, annak ellenére, hogy az izraeliták őt akarták imádni általa (2Mó 32:3–10). Isten nem hajlandó megosztani a dicsőségét faragott képmásokkal, de a szentírásból az is kiderül, hogy ún "vallási segédeszközök használatát" sem engedi meg az imádatban (Ézs 42:8).
Erre a bibliában egyszerűen nem hogy példa nincs, de egyenesen tiltja.
Tudom hogy ott van, csak azért írtam, hogy az, ami a bibliában idézve lett, nem erről szól.
Azt hogy "önként vállalják" erős csúsztatás, mert akkor vallalnák ÖNKÉNT, ha nem tiltaná az egyház a nősülést és ők szabadon eldönthetnék. Ez volna az önként! Merthogy ez a bibliai és egyúttal kényszer mentes, természetes példa.
Kedves kérdező!
Ugye a szoba falán lógó képek, amelyek a családunk egyes tagjairól készülék, nem imádati segédeszköz céljából készültek? Ugye nem azt a célt szolgálják, hogy előtte leborulj és imádd valamelyik családtagodat? Tehát a példa nem jó!
"...csak eszünkbe jutnak az égiek, de nem magát a képet imádjuk..."
Ha"szellemben és igazságban" kell imádnunk Istent, akkor miért is van szükség szobrokra, festményekre?
Amint írtam, tartom, nincs bibliai példa arra, amit a katolikus egyház tesz. Egyébként jól tudjuk, hogy nem csak ebben.
Ez a része önkéntes, valóban. De amit írtam, még ettől igaz. Igaz?
Tudod ez olyan, minthogy az országok alkotmánya természetes módon engedi, és helyesnek tartja, ha a parlament miniszterei és vezető politikusai házasodhatnak, de ezek a politikusok önhatalmúlag hoznának egy döntést (anélkül hogy az alkotmányt magát átírnák), hogy a politikai vezetők mégsem házasodhatnak. 😃
"Ha"szellemben és igazságban" kell imádnunk Istent, akkor miért is van szükség szobrokra, festményekre?"
Nincs szükség. Amikor a szabadban miséznek a papok, akkor csak egy oltár van. Ez inkább csak a te hazugságod, hogy szükség van hozzá. Például az új templomok se olyan festményben és szoborban bővelkedők, mint a barokk templomok. Tehát ellentétben hamiskás hazudozásoddal, nincs szükség.
Viszont semmi se zárja ki, hogy legyen, lásd a bibliai zsidó templomot. Ahol szintén voltak szobrok, dombőrművek. A zsidók is arannyal, ezüsttel, szőttesekkel, szobrokkal, domborművekkel díszítették az Úr templomát, mert Istennek kijár, hogy imádati helye szép legyen.
Tisztelt válaszoló, tehát akkor most már hazug is vagyok? Igaz csak egy válaszra váró kérdés volt és nem állítás, de szerinted mégis hazudtam. Ügyes! 😃
Tehát a válasz hogy nincs szükség ezekre az imádatban használt vallási segédeszközökre, de mégis használják. Rendben!
"Viszont semmi se zárja ki, hogy legyen, lásd a bibliai zsidó templomot."
Ezek szerint a zsidók szerinted az isteni útmutatás alapján készített templomi díszeket arra használták, hogy előttük leborulva Istent imádják? Elárulnád kérlek, hogy hol ír erről a Biblia?
Mert hogy úgy emlékszem bizonyítottam a bibliából, hogy ilyenről szó sem volt.
Igen, abban igazad van, hogy a zsidók is díszítették a templomot, de abban nincs, hogy ők is imádati célra használták fel ezeket a díszeket! Nincs ilyen a Szentírásban.
Pedig a kérdező által belinkelt szövegben is az szerepel "bizonyítékként", hogy a zsidók is készítettek szobrokat és más díszeket. Ennyi!
Azt nem tudták ők sem állítani, hogy ezeket ugyanolyan célra használták is fel, mint a római katolikus egyház.
Persze hogy nem, hiszen a szentírásban még arra is van negatív példa, hogy amikor az aranyborjú előtt mutattak be imádatot, ők is azt állították, hogy Istent imádták rajta keresztül. Pedig Isten elítélte őket bálványimádatért!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!