Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják sokan bálvány...

Miért mondják sokan bálvány imádónak a katolikus egyházat? Szerintem nem az és erről rengeteg irás van a neten, hogy miért nem.

Figyelt kérdés
Üdv én az vagyok katolikus de eddig nem éltem meg, hiszem Istent, tehát hivő vagyok de a vallásom csak most 38 évesen kezdett érdekelni igy bele merülök jobban a hogyan m iért stb dolgokba, . Sok helyen olvasom, hogy bálványimádó,,, a szobrok meg a diszek miatt. De miért? Szerintem sokan nem a szoborhoz imádkoznak,csak 1 jelkép. Nekem sok angyal szobrom "figurám " van, de eszembe se jutna imádkozni hozzájuk, tudom hogy szép diszek amik szépek a szekrényen, eszembe jutattják az angyalokat de ennyi. Szerintem a legtöbb ember a templomba ugyan igy van a szobrokkal. Szóval miért van az hogy bálvány imádónak mondják a katolikus vallást (legalábbis a rómait,a görögöt nem ismerem). Szerintem az is szép dolog, hogy a misén a bor meg az ostya Jézus testét jelképezi, vagy ezt nem tudom hogyan van, de ilyenkritikát is olvastam, hogy ez milyen dolog... Én tv-be nézek misét mert mozgássérült vagyok, magán vélemény de nekem tetszik ahogy a pap áldoz a borral ostyával.
2023. jan. 19. 18:30
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
100%
Aah #8-ra akartam válaszolni, a 7-es és 10-es én voltam...
2023. jan. 19. 20:06
 12/49 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
100%

"A katolikus tanokban semmi nincs, ami Biblia ellenes lenne,"

A kötelező cölibátus nem az?

2023. jan. 19. 20:33
 13/49 anonim ***** válasza:
100%

Igazából nem az. Mivel csak papokra vonatkozik és ők ezt a hivatást önként választják, kényszer alatt senki nem lehet pap, fel se szentelik. De papok számára cölibátus is csak a római rítusban van, a görög katolikusok szentelnek nős férfiakat pappá.

2023. jan. 19. 21:03
 14/49 anonim ***** válasza:
22%

A szobrok is, meg a Mari-ológia is bálványimádás.

Kezdve az örök szüzesség meg a szeplőtlen fogantatás dogmáival.

A történelmi Mária helyett van egy "égi királynőjük".

2023. jan. 20. 00:08
 15/49 anonim ***** válasza:
16%

Tisztelt kérdező!

Azt írtad a 2-re, hogy az már "térítés".

Most téged érdekel mások véleménye, vagy már eleve eldöntötted, hogy nem bálványimádas és kész? Valaki nem mondhatja el amit tud, helyesnek tart, nem érvelhet a bibliából, mert a katolikusok leszedik a fejét, hogy "térít"?

Félsz hogy "megtérít"? 😃 Ha nem erős a hited, gyenge és hiszékeny vagy, akkor miért kérdezed mindenféle ember véleményét?

Nem is beszélve arról hogy a 2-es válaszoló pontosan azt a módszert választotta, amelyik a bibliai helyeselt módszer: tanúskodott a hitéről!

Tudom, ez sok katolikust idegesít és a világ botrányának tartják (persze nem csak közöttük vannak intoleráns, vakbuzgó és türelmetlen emberek), de még ez is bizonyítja, hogy milyen kirekesztő vagy a hitedben! Ez egyáltalán nem keresztényi szellem!

Hogy a katolikus hívek túlnyomó része mennyire egy művészi alkotásra néz, meg pedig -ahogy mondják, az "odaképzelt valamely szentre vagy akárkire) azt jól bizonyítják azok a felmérések (és persze a józan megfigyelés is), hogy vannak bizonyos festmények, szobrok és más ábrázolások, melyek látogatottsága sokkal népszerűbb a többinél! Ez különösen két azonos jelentőségű és értékű ilyen tárgy esetén tud feltűnő lenni, mert az egyiket tömegek sokszorosa látogatja, borul le előtte, csókolgatja, a másikat pedig nem.

Ha nem az ábrázolás kellene volna a fontos, akkor vajon lenne ilyen eltérés?

Nem is beszélve az ún "szentek tisztelete", amit igazából imáddatnak lehet tekinteni, mert Írásellenes módon hozzájuk imádkoznak a hívek. Erre is vonatkozik a bibliai tanítás figyelmen kívül hagyása, hiszen a "ne tiszteld" is ott van!

És akkor mi szerepel még ezzel kapcsolatban a szentírásban? Az hogy "ne készíts..."

Már ott kezdődik, hogy nem is volna szabad ilyen célra készíteni sem! A Szentírás nem azt mondja, hogy "nyugodtan készíthetsz ám abban az esetben, ha nem közvetlenül a fát vagy a kőszobrot imádod", szó sincs róla.

A kötelező cölibátus is egyértelműen Írásellenes. A Biblia ugyanis egyetlen egyházi elöljárótól sem várja ezt el! Péter is nős volt. Az indoklásárol nem is beszélve.

Nagyon sajnálom kérdező, ha netalán rosszul esett, hogy éltem a szentírásban is az első helyen lévő tanúskodás lehetőségével, ugye ez még nem kerül címlapra, mint a világ botránya?

😉

2023. jan. 20. 09:10
 16/49 A kérdező kommentje:
Amint látod másnak n em irtam , de a kettes nem véleményt mondott hanem erőszakosan meg akarta magyarázni m iért nem jó a katolikus hit, én is érveltem menj az előző oldalra linkeltem egy oldalt ahol ugyanúgy levezetik idézetekkel , hogy miért nem bálványimádók a katolikusok, mint ahogy a 2-es levezette a maga vélt igazát. Szobor, ezt is leirják, hogy benne van a Bibliába hogy lehet.
2023. jan. 20. 11:03
 17/49 A kérdező kommentje:
13 viszont ha elvállik a görög katolikus pap, miután felszentelték, úgy tudom ő se házasodhat újra . Csak akkor lehet feleség, ha az már a pappá szentelés előtt van.
2023. jan. 20. 11:05
 18/49 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan, hiszen a Biblia írja, ha van felesége, ne váljon el, ha nincs, akkor ne keressen. Ezért nem nősülhet egy felszentelt görög katolikus vagy ortodox pap sem, csak nős férfiakat szentelhetnek fel.

Újra pedig senki se házasodhat válás után, mert azt tiltja a Biblia.

2023. jan. 20. 13:28
 19/49 anonim ***** válasza:
21%

17,18

De ez a bibliai tanítás minden hívő emberre érvényes. Ha elválik valaki (a másik fél erkölcstelensége kivétel), akkor nem házasodhat újra, csak a másik fél halála után.

Ez nem a kötelező papi cölibátus.

2023. jan. 20. 14:02
 20/49 A kérdező kommentje:
Cölibátus a a római katolikus papoknál van és ők önként vállalják.
2023. jan. 20. 14:24
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!