Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják sokan bálvány...

Miért mondják sokan bálvány imádónak a katolikus egyházat? Szerintem nem az és erről rengeteg irás van a neten, hogy miért nem.

Figyelt kérdés
Üdv én az vagyok katolikus de eddig nem éltem meg, hiszem Istent, tehát hivő vagyok de a vallásom csak most 38 évesen kezdett érdekelni igy bele merülök jobban a hogyan m iért stb dolgokba, . Sok helyen olvasom, hogy bálványimádó,,, a szobrok meg a diszek miatt. De miért? Szerintem sokan nem a szoborhoz imádkoznak,csak 1 jelkép. Nekem sok angyal szobrom "figurám " van, de eszembe se jutna imádkozni hozzájuk, tudom hogy szép diszek amik szépek a szekrényen, eszembe jutattják az angyalokat de ennyi. Szerintem a legtöbb ember a templomba ugyan igy van a szobrokkal. Szóval miért van az hogy bálvány imádónak mondják a katolikus vallást (legalábbis a rómait,a görögöt nem ismerem). Szerintem az is szép dolog, hogy a misén a bor meg az ostya Jézus testét jelképezi, vagy ezt nem tudom hogyan van, de ilyenkritikát is olvastam, hogy ez milyen dolog... Én tv-be nézek misét mert mozgássérült vagyok, magán vélemény de nekem tetszik ahogy a pap áldoz a borral ostyával.
2023. jan. 19. 18:30
1 2 3 4 5
 1/49 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
100%

Mert a bálvány imádás mindig ugy kezdödött hogy "csak egy jelkép".

Szerencsére ők meg álltak ennél a pontnál.

2023. jan. 19. 18:41
 2/49 yuda ***** válasza:
62%

Úgy gondolom a bálványimádás eléggé ki van tárgyalva a bibliában. Mindjárt bemásolok egy idevágó részt, de egy picit írok előtte.

Az egy érdekes, viszont szubjektív dolog hogy minek tartod magad, minek érzed. Sokkal fontosabb az, hogy istennek mi a véleménye? Ez honnan tudhatjuk meg? A bibliából. Most írom az igét:

2. Mózes 2. 20.

3 Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

4

Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.

5

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek.

Nagyjából összegzem: Ne imádd az ember készítette szobrokat, de ne is tiszteld!

Kérdezek:

- ha Te nem imádod, vagy nem tiszteled, akkor meg minek van?

Még egy ige. Ézsaiás 44.

14

Cédrusfát vág magának, tölgy- és cserfát hoz, és válogat az erdő fáiban, fenyőt plántál, amelyet az eső fölnevel.

15

Azokból az ember tüzet gerjeszt, vesz belőlök és melegszik, meggyújtja és kenyeret süt; sőt istent is csinál abból és imádja, bálványt készít és előtte leborul;

16

Felét tűzben megégeti, felénél húst eszik: pecsenyét süt és megelégszik, és aztán melengeti magát és szól: Bezzeg melegem van, tűznél valék!

17

Maradékából istent készít, bálványát; leborulva imádja azt és könyörög hozzá, és így szól: Szabadíts meg, mert te vagy istenem!

18

Nem tudnak és nem értenek, mert bekenvék szemeik és nem látnak, és szívök nem eszmél.

19

És nem veszi eszébe, nincs ismerete és értelme, hogy mondaná: Felét tűzben megégetém és kenyeret sütöttem annak szenénél, sütöttem húst és megettem; és maradékából útálatosságot csináljak-é, és leboruljak a fa-galy előtt?

Kezded érteni?

Minek vannak a szobrok?

Közelebb visz Istenhez? Nem hiszem!

Isten tiltja az istenábrázolást.

Vitatkozni akarsz ezzel? Minek? Kivel vitatkozol? A bibliával?

Angyalszobor bármiben tud segíteni?

Nem hiszem.

Szent kép bármiben megsegít? Kizárt!

Szűz Mária, vagy Jézus ábrázolás?

Eszedbe jutott, hogy azokhoz valós emberek ültek modellt. Egyik sem Jézus, sem angyal, sem Mária.

Te nem imádsz bálványokat? Nem tudom, Isten tudja, ő a szívek vizsgálója, de nagyon véded. Ez érdekes, de tegyük fel, hogy igaz. Mi van azokkal, akik szobrok előtt borulnak le, vagy kikopásig csókolgatják, vagy ájtatos hangulatba kerülnek egy szobortól, vagy képtől? Katolikusok, mint Te. Egy vallásúak.

Bárhol a bibliában olvasod, hogy a Máriához való imák korrektek, vagy meghalt "szentekhez"? Segíthet ez valakin? Aligha hiszem. Tudod miért? Mert a biblia tiltja a holtakhoz való imádkozást. Ez inkább az okkultizmushoz van közel.

"És nincsen senkiben másban idvesség: mert nem is adatott emberek között az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk."

Ez egy elég kirekesztő állítás! Kizár mindenki mást és egy irányba mutat. Tudod mi ez a név?

Jézus. Jézus neve. Nincs más.

Lehetett Mária egy kiváló ember, és sokan mások is, de az Istenhez való imádságban a többiek nem segítenek, mert csak egy Út van.

Római katolikus vagy.

Mit mondjak még? Olvass bibliát és a mérce, az egyedüli mérce ne a véleményed legyen, ne is egy pap gondolata, hanem egyedül és kizárólag Isten igéje, a biblia. Azt ismerd meg! Remélem megtalálod az igazságot és az igazság szabaddá tesz.

2023. jan. 19. 18:57
 3/49 anonim ***** válasza:
100%
Sokan a szentek kultusza miatt mondják szerintem.
2023. jan. 19. 19:07
 4/49 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
62%

" Szerintem az is szép dolog, hogy a misén a bor meg az ostya Jézus testét jelképezi, vagy ezt nem tudom hogyan van, de ilyenkritikát is olvastam, hogy ez milyen dolog."

Itt nem igazán a bálvány imádás, inkább az isten meg evése, vagy a kannibalizmus (Keresztény tan:Jézus 100%-ban isten, és 100%-ban ember.)

2023. jan. 19. 19:08
 5/49 A kérdező kommentje:
2es ez inkább térités, köszi nem azt kértem..... amúgy kaptam őket innen onnan, és világosan leirtam, hogy nekem az csak disz .
2023. jan. 19. 19:21
 6/49 A kérdező kommentje:

[link] Bálványimádók a katolikusok?

itt részletesen Bibliai idézetekkel van elmondva miért nem bálvány imádók a katolikusok,

2-es Mrához nagyon sokan imádkoznak és ha jól tudom nem 1 bizonyitott csoda tétel van.... (mielőtt elkezded , hogy mutassak netet te is használsz)

2023. jan. 19. 19:25
 7/49 anonim ***** válasza:
81%
Azért, mert sokan azt se tudják, hogy mit jelent a bálványimádás fogalma. A katolikusok legfeljebb akkor bálványimádók, ha Jézus nem Isten (ez pl egy katolikus dogma).
2023. jan. 19. 19:31
 8/49 A kérdező kommentje:

" Mrához nagyon sokan imádkoznak és ha jól tudom nem " TERMÉSZETESEN MÁRIÁT szerettem volna irni...

7es amit linkeztem elég jól leirja miért nem bálvány imádás. " A katolikusok legfeljebb akkor bálványimádók, ha Jézus nem Isten (ez pl egy katolikus dogma)." Ezt nem értem.

ITT a Bibliai rész ami emliti hogy JÉZUS azt mondja a bor a vére a kenyér az ő teste [link]

2023. jan. 19. 19:47
 9/49 Prókátor ***** válasza:
78%
Azért mondják őket bálványimádóknak, hogy igazolhassák eretnekségük létjogosultságát. A katolikus tanokban semmi nincs, ami Biblia ellenes lenne, vagy amit ne gyakoroltak volna már az apostolok és a Jézus korában (és kevéssel később) megkereszteltek. Viszont ha a mai protestáns egyházak nem kiabálnák hangosan, hogy a katolikusok bálványimádók, akkor mi értelme lenne a jelenlétüknek? Hiszen akkor mindenben egyet értenének a katolikus tanításokkal, és nem lennének protestánsok! De mivel az nem lenne kifizetődő a számukra, így inkább hangerővel próbálják bizonyítani, hogy nekik van igazuk... és fel sem fogják, hogy az üres hangoskodással épp az ellenkezőjét bizonygatják.
2023. jan. 19. 20:05
 10/49 anonim ***** válasza:
88%

Van egy olyan katolikus dogma, hogy Jézus egylényegű az Atyával, maga is Isten. Ez alapján a katolikusok Jézust is imádják. Ha valaki azt mondja, hogy a katolikus dogmák hamisak, így Jézus nem Isten, akkor a katolikusok kvázi bálványimádók, mivel Jézust imádják (és a Szentlelket) az Atya mellett.

Tehát én nem az átváltoztatásra gondoltam. Mivel ha Jézus Isten, mint a katolikus dogma kimondja, akkor nyilván imádható teste és vére is, hiszen az Ő része.

2023. jan. 19. 20:05
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!