Keresztények! Mit gondoltok ezen tényfeltáró, történelmen és tudományon alapuló cikkről?
Egy témába vágó tudományos film következtetéseit értékeli.
Én is hívő, keresztény ember vagyok, ezért nem nagyon tudom most hova tenni ezt.
Volt ahol azt írták, hogy nem tudományos a film, de nagyon meggyőzően ír róla az újságíró, és nem találtam tudományos cikket a film cáfolatáról...
Tényleg igaz, hogy Jézus történetét korábbi mítoszokból vették át (ebből adódóan vagy nem is létezett, vagy egy hétköznapi ember volt), ahogy az egész kereszténységet?
Idiótaság, hogy kivette a bálványimádás tilalmát a római katolicizmus. Római katolikus vagyok, és már régóta foglalkozom teológiával, had tudjam már jobban!
Valóbban leegyszerűsítették a régebbiek a tízparancsolat szövegét, hogy könnyebben meg lehessen jegyezni, mert nem egy epikus szöveg, amiben semmi ritmus nincs, semmilyen konkrétum nincs. Viszont annyi történt, hogy tömörítették az előtte sorokon át tárgyalt szöveget.
Első parancsolat: "1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"
Ebben benne van a bálványimádat szó szerinti értelmezése, benne vannak a modern bálványok, amelyeket akarva, vagy akaratlanul, de bálványozunk, úgymint az alkohol, az indulatok, az érzéki vágyak, a paráznaság, a különböző egyéb függőséget okozó dolgok (drogok, cigaretta, ma már ugye az internet/TV is stb.), a pénz, a kapzsiság, a siker stb. Ebben benne van minden egyéb létező természetfeletti lény (úgymint mondjuk a Sátán és a bukott angyalai), benne van minden a kereszténységgel nem összeegyeztethető természetfeletti lény stb.
Ölni nem bűn a Biblia szerint. Gyilkolni bűn. Ha például önvédelem miatt ölsz meg valakit az nem bűn. Ahogy az sem bűn, ha háborúban katona vagy, és megölsz valakit. Szintén nem bűn, ha az a foglalkozásod, hogy hóhér vagy, és végrehajtod az ítéletet. Isten maga parancsolta választott népének, hogy öljék meg a magukat továbbra sem megadó kánaánitákat.
A gyilkosság ellenben az. A keresztes háborúk alatt gyilkosságok történtek. Nem ugyanaz gyilkolni, és nem ugyanaz ölni.
Már a korai kereszténységben is a keresztény szülők megkereszteltették a gyermekeiket.
Amúgy hatalmas tévedésben vagy, ugyanis még Nagy Konstantin alatt sem volt "római egyház", csak sokkal később szakadt ketté az egyházszakadás alatt (de az antikhalédóni egyházakat most hagyjuk).
A keleti keresztény, az anglikán, valamint a klasszikus protestáns (evangélikus, református és metodista) testvéreink is egyetértenek abban velünk, hogy nagyon tisztelni kell Máriát. A kérdés csak az, hogy mennyire kell központi szerep neki a vallásban.
A szentek és boldogok pedig az egyház példaképei, se többek, se kevesebbek.
Kb a feléig olvastam, de az is tele volt tárgyi tévedésekkel. Aki ezt megírta, az az ókori mitológiákkal és irodalommal sincs tisztában.
De tudományos cikknek is kár nevezni, hiányoznak a hivatkozások, nincs kutatási módszertan kifejtve, a szöveg stílusa sem tudományos. Egy tudományoskodó írás, épp eléggé könnyen emészthető ahhoz, hogy a kevésbé olvasott közönséget meggyőzze.
Sajnos egyébként ez a tudományosság egyik rákfenéje. Az ilyen szövegekre rákattintanak az emberek, míg a valóban szakmai írásoknak egyrészt nincs ilyen reklámja, másrészt inkább a belső szakmai köröknek szól.
#11-es válaszoló vagyok.
-Ölés önvédelemből:
Ha megölök valakit önvédelemből, aki engem meg akarna ölni, akkor:
Előfordulhat, hogy ha nem védekezek, elfajul a másik gondolkodásmódja, mint hogy már ölt. Azonban:
Én hiszek a Jézusban, ezért van üdvösségem. Aki öl, az feltehetőleg nem hisz Jézusban, de legalábbis nem valószínű, hogy látta őt, és nem ismerte őt meg eléggé.
Azaz, ha én halok meg, az Úrnál leszek mindig is. Ha én őt megölöm, elvettem az életét és ezzel a megtérésre való lehetőségét, így lényegében a pokolra juttattam. Ugyan lehet, hogy ha életben marad sem tért volna meg, de így meg biztos hogy nem. Úgy legalább esélye lett volna rá. Azon is vitatkozhatnánk, hogy vajon utána megöl-e másokat is az illető, akár olyanokat is, akik nem keresztények. Azonban az élete akkor is egyedül Isten kezében van, és én nem dönthetek afelől. Nem vehetem azt el. Nincs az én jogkörömben. Nem vagyok ura neki.
(És:
39 Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem aki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orcádat is.
40 És aki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is.
(Máté 5:39-40)
)
Vagy az apostolok kivégzésukkor miért nem bocsátottak tüzet Heródesre és katonáikra? Miért nem verték meg őket?
Vagy Jézus miért nem kaszabolt le mindenkit, amikor elfogták, és meg akarták ölni?
A katonákkal kapcsolatban:
Vállald, hogy másokat megölj azért, mert azt mondta neked egy földi hatalmasság?
Pedig tegyük fel ő is egy családapa, akit otthon vár a két kisfia és a felesége, és szeretik őt.
Oké, akkor ő is miért ment el? Hát de, ha ő nem vállalta fel, hogy ne menjen, te ne öld meg azért! Hisz te is. Igazából akkor te is azokért ölsz, akik elküldtek. És miért? Saját indokból általában. Ha honvédő háború? Ekkor talán azt tudom javasolni, hogy bízz és/vagy menekülj el szeretteiddel. Nyilván róluk gondoskodnod kell. Azonban akkor is. Ölni bűn. Ha belegondolsz abba, amit előbb írtam, abból az is fakadhat: Átadhatod nekik a javaidat, és mind talán ők is megnyugszanak, mind te és a családod is biztonságban lehettek jobb esetben. De Isten veletek lesz. Ilyenkor a hit segít.
A hóhérokkal kapcsolatban:
Az a munkájuk, hogy másokat öljenek meg.
Azonban! Azokat ölik meg, akik bizonyos rendszer szerint el lettek ítélve. De kik ítélték el őket? Lehet, hogy valóság szerint nem is bűnös az illető. Csak azt mondták. De ha az is: Jézus, akkor is megbocsátott neki. Csak meeg kell bánnia bűneit és megtérni az Úrhoz!
És, idézek a Bibliából (Lukács 9:51-56):
51 Lőn pedig, mikor az idő elközelgete, hogy ő felvitessék, eltökélte magát, hogy Jeruzsálembe megy,
52 És követeket külde az ő orcája előtt; és azok elmenvén, bemenének egy samaritánus faluba, hogy néki szállást készítsenek.
53 De nem fogadák be őt, mivelhogy ő Jeruzsálembe megy vala.
54 Mikor pedig ezt látták az ő tanítványai, Jakab és János, mondának: Uram, akarod-é, hogy mondjuk, hogy tűz szálljon alá az égből, és eméssze meg ezeket, mint Illyés is cselekedett?
55 De Jézus megfordulván, megdorgálá őket, mondván: Nem tudjátok minémű lélek van ti bennetek:
56 Mert az embernek Fia nem azért jött, hogy elveszítse az emberek lelkét, hanem hogy megtartsa. Elmenének azért más faluba.
Ha Jézus így beszélt, te miért gondolod, hogy ember megölhet másik embert?
Nem tudom miért gondolod, hogy ölni rendben van, azonban kérlek gondold meg, hogy miért nincs! (én bizton állítom, hogy nincs. Nem veheted el a másik életét, ami felett egyedül az Isten rendelkezik.)
Ha még mindig úgy gondolod, hogy ez rendben van, kérlek fejtsd ki, hogy mivel indoklod ezt meg, mire hivatkozol, hogy így van!
Az, hogy én mit hívtam a szövegemben "római egyháznak" az részletkérdés. Akkor is római volt az az egyház legalább olyan szempontból, hogy a Római Birodalomhoz és annak uralkodójához volt köze.
Szándékosan a napforduló miatt fogalmaztam úgy, hogy "December 22-e környéke". Nyilván nem arra gondoltam, hogy aznap tartják/tartották a karácsonyt. Itt még arra sem gondoltam, hogy a Iuppiter-ünnep, vagy micsoda akkor volt. Habár azt megmondom, hogyé én magam nem tudok sokat arról a Iuppiter-ünnepről.
Elismerem, azt hogy a karácsonyfa germán szokás, hallottam: Nem jártam utána igazán. Azt kellett volna talán írnom, hogy "Én úgy hallottam...", vagy valami ilyesmi. De akárhogyan is, én így hallottam.
Az állatok pásztorlásával kapcsolatban sem szeretnék vitába elegyedni. Ahhoz sem értek.
A tízparancsolatos kérdésbe bele tudok kötni azzal, hogy:
Oké, abban benne van az is, hogy kézzel faragott bálványt se imádj.
Azonban, ha a tízparancsolatban Isten azt is külön kihangsúlyozta, hogy ne imádjunk bálványokat, az igenis fontos. Nagyon sokan csak abban hisznek, amit szemükkel látnak. És ez nagyon el tudja választani az embert Isten igazságától, az Őneki tetsző gondolkodásmódtól. Nagyon sok embernek ez fontos! Ez olyasmi, mint hogy nem kézzel épített templomokban lakozik, hanem a Menny az Ő lakhelye és a Föld lábai zsámolya. Ő mindenhol ott van. Mindig velünk van, szeret minket. Ezt el kéne higyjük. És Ő nem abban a szoborban lakik, amit készítettek. (Persze tudom, hogy te leírtad, hogy az első parancsolatban benne van az is, hogy ne imádjuk a bálványokat. De ez kifejezetten fontos sokaknak, hogy külön ki legyen emelve, mint mondtam és nyilván Isten okkal hangsúlyozta ki azt a részt.)
A másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy értem. Lerövidítették. Azonban miért nem csinálták azt, hogy így hagyták, a másik parancsolatot pedig kettészedték? Vagy ha úgy látták értelmét, hogy az egybeolvasztást megteszik, de a másikat sem szedik ketté? (Ezzel mint mondtam nem értek egyet!) Nem az a lényeg, hogy ez most 9, 10, vagy 11 parancsolat. Hanem a tartalma. Ez nekem kicsit úgy tűnik, mint ha túlzottan ügyelnének formaságokra, közben pedig annak, ami fontos túl kevés figyelmet szentelnének. Akár azért, mert félnek másoktól. De ha igazán és jól cselekednek, mitől kéne félni? Azt, ami igaz, fel kell vállalni életünk árán is. Főleg egyház szinten, amikor mindenkit elvileg ők, ezek az úgynevezett "vallási előljárok" tanítottak és ők szabták meg, mit hall a többi ember.
De ezek még mindig nem változtatnak azon a dolgon, hogy:
Az, hogy pogány kultuszokból és asztrológiai, csillagászati elemekből keverték ki a kereszténységet, nem bizonyítható az által, hogy az interneten fent van egy tudományosnak tűnő cikk, mindenféle forrás nélkül, még a Bibliát is félremagyarázva és meghamisítva, úgy hogy be lehet bizonyítani rövidebb kutatómunka után, hogy nem is megalapozottak a cikk állításai, olyanokra mutatnak rá, amik amúgy is természetes jelenségek, és belemagyaráznak más dolgokat. Továbbá, mint többször is felhívtam rá a figyelmet, a másik oldalról ugyanúgy meg lehet indokolni azt, hogy miért igaz a kereszténység, mint azt hogy nem. De akkor miért csak azt lehetne elhinni, hogy nem igaz? Főleg, ha szereted az Istent és még érvelni is tudtam amellett, hogy igaz.
Végezetül:
Én elismerem, hogy ezekhez az ókori római vallásalapítós dolgokhoz annyira nagyon nem értek.(Így sajnálom, de az ilyenekről írt válaszaidat nagyrészt nem olvastam el. Ezekhez nem tudok érdemben hozzászólni.) Azonban mindent, amit írtam Isten szeretetével írtam, az Ő igazságára és tényekre hivatkozva és még mindig azt állítom, hogy ha azokat amiket nem tudsz bebizonyítani hiteles forrásból, hogy úgy vannak, nem kell elhidd. Ugyanis semmi nem mondja, hogy neked mindenképp el kell hinned ezeket. Azért mert tudományosnak tűnik valami, nem biztos, hogy az. Az interneten, tv-ben, világi tartalmakban sok hazugságot olvashatsz. Ezeket rajtam kívül mások is írták. Járj utána az infóknak, főleg ha Isten igazságától akar eltévelyíteni téged, másokat! És ne hidd el ezeket! Higgy Jézusban továbbra is!
#11-es vagyok szintén.
És persze nyilván azt is fel lehet hozni, hogy ebből:
36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.
38 Ez az első és nagy parancsolat.
39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.
(Máté 22:36-40)
következik minden azzal kapcsolatban, hogy mit hogy jó tenni.
Igen, ez teljesen igaz.
Azonban ha a tízparancsolatról beszélünk, attól még igen is jogos, hogy nem helyes, hogy átszervezték, úgy ahogy azt tették, főleg ha ezt adják az egész egyház elébe, mint lerövidített követendő kódot. Persze nyilván az lenne a legjobb, ha mindenki az egészet elolvasná és tanulmányozná, és úgy hogy a Jézustól imént idézett dolgoknak és lehetőleg más igazságoknak is ismeretében van.
A héber szöveg akkor is a gyilkosságot tiltja. "לֹא תִּרְצָח׃": "Ló tircách!": "Ne gyilkolj!"
Ez az eredeti zsidó fordítás.
Isten volt, amikor saját maga kérte, hogy öljenek meg valakit. Például igazságszolgáltatás céljával, vagy éppen az Ábrahámnak tett ígéret keretében, valamint a borzalmas szokásaik miatt a kánaánitákat (Jerikóban például Ráháb és egész családja kivételével mindenkit) stb.
Jézus nem követeli meg a követőitől, hogy feláldozzák magukat. Jogod van megvédened magad, ahogy csak tudod a veszély mértékének megfelelően. Nyilván, ha egy részeg, bedrogozott gettós el akarja venni a pénztárcádat, de amúgy annyira be van tépve, hogy majdnem összeesik, akkor nem az a legjobb mód, hogy leütöd.
Ennyi mindenképp áll a Bibliában az önfeláldozásról:
"Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Ő az ő életét adta érettünk: mi is kötelesek vagyunk odaadni életünket a mi atyánkfiaiért." - 1 János 16
"A szeretet...nem keresi a maga hasznát...mindent eltűr." - 1 Korinthus 13-ból
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!