Tényleg a vízkereszt ősi egyiptomi és görög pogány rítusokon alapszik? Miért került erre a napra?
Az év bármely napjára esik valamilyen pogány ünnep, amelyeknek vagy volt köze ab későbbi keresztény ünnep kellékeihez, vagy nem.
Kedves kérdező, te nem tudod, hogy miről szól a vízkereszt, igaz?
#4.
A vízkereszthez volt köze ennek a dátumnak?
Ahogy említettem, az interneten írták, hogy a keresztények az Újszöv. szerkesztésekor átvették a pogány istenek történeteit, és beleillesztették Jézuséba.
Vízkeresztkor ünneplik a kánai mennyegzőt, ahol Dionüszoszhoz hasonlóan Jézus a vizet borrá változtatta. Ezenkívül az egyiptomi istenekből is sok elem származik Jézus élettörténetében. Maga a vízkereszt is pogány eredetű?
Az, hogy Jézus élettörténetének sok része az egyiptomi mitológiából lett átemelve, nem állja meg a helyét.
Itt írtam bővebben erről a #11-es válaszban:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
A vízkereszt, vagy pontosabban Urunk megjelenése, annak az ünnepe,, amikor a napkeleti bölcsek meglátogatták a kis Jézust, illetve ekkor emlékezünk meg Jézus megkeresztelkedéséről is.
El nem tudom képzelni, hogy ennek mi köze lehet az egyiptomi és görög mitológiához. Nekik is volt egy Jézushoz hasonló alakjuk, akit napkeleti bölcsek látogattak meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!