Keresztények! Mit gondoltok ezen tényfeltáró, történelmen és tudományon alapuló cikkről?
Egy témába vágó tudományos film következtetéseit értékeli.
Én is hívő, keresztény ember vagyok, ezért nem nagyon tudom most hova tenni ezt.
Volt ahol azt írták, hogy nem tudományos a film, de nagyon meggyőzően ír róla az újságíró, és nem találtam tudományos cikket a film cáfolatáról...
Tényleg igaz, hogy Jézus történetét korábbi mítoszokból vették át (ebből adódóan vagy nem is létezett, vagy egy hétköznapi ember volt), ahogy az egész kereszténységet?
Biblia(két különböző honlapon is):
Ezeken az oldalakon bármit leellenőrizhetsz, amit idéztem a Bibliából.
-Antropomorfizálás csak emberi megszemélyesítést jelent. (Antropo-)
Az állatra ez nem vonatkozik.
(Alátámasztva forrással:
)
-Az Ószövetséget Izráelben írták. Nem a rómaiak. Ezzel nem igazán van értelme vitatkozni. Az Ószövetségben nagyon sok utalás van Jézusra. Jézusról már jóval a római birodalom előtt tudtak Izráel fiai. (Akik megértették Isten rá vonatkozó kijelentéseit. pl. Dávid sokat írt Jézusról. Vagy a rézkígyó történetének (4 Mózes 21.) párhuzama is felhozható. Vagy pedig József története, amit említett a linkelt zeitgeistos cikk.)
-A 3, a 4 és a 12 általános számok, amelyek nagyon sok nép kultúrájában jelen vannak. Azért, mert valamiből 12 van, nem kell azt a következtetést levonni, hogy az, hogy Jézusnak 12 tanítványa volt, egy másik kultúra hitvilágának koppintása.
-Igazak az állítások? (5 pl., hogy nem. Alátámasztva.)
Ezek közt:
-Mivel is támasztják alá, hogy Hóruszt keresztre feszítették? Utánakerestem a neten, nem nagyon találtam erre bizonyítékot. (Ezeken az oldalakon általában hozzáértők szoktak válaszolni, legalábbis a matekos kérdéseket tekintve. Én azokra szoktam használni őket. Felteszem ezekkel kapcsolatban is jó válaszokat adnak:
Ha nem értenéd, leginkább arról írnak, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az egyiptomi mitológia szerint Hóruszt keresztre feszítették. Azonban az egyik válaszoló azt is megemlíti, hogy később az egyiptomi mitológia hellenizálva lett a kereszténység terjedése korának kezdetén. Így az elvben elképzelhető, hogy utólag hozzácsaptak valami ilyesmit a mítoszokhoz, már hallván Jézus kereszthaláláról.)
-Ezen a ponton megemlíteném, hogy valóban: Az idővel változhattak a szájhagyomány útján terjedő, de akár írásban leírt mítoszok is. Könnyen lehet, hogy ezek fennmaradtak és időről időre új elemek kerültek beléjük. Tehát könnyen lehet, hogy bekerülhettek elemek Jézus történetéből más mítoszokba, melyeknek ezen verziói a későbbiekben így éltek tovább, már ezen dolgokat tartalmazva, a cikk pedig már ezen Jézus története után módosult történetekre hivatkozik, ami nyilván nem Jézus születése, halálas, vagy feltámadása előtt tartalmazta az említett dolgokat.
-Dionüszosz:
Nyilván a mitológiák szerint általában az istenek képesek csodákra. Az, hogy egy istenként beállított valaki "csodákat vitt végbe" a történetek szerint, egyáltalán nem meglepő. Az sem, hogy a vizet borrá változtatta, ha ez igaz, mert őt többek közt a bor isteneként is tisztelték. Az sem csoda, hogy ha valahol egy kitalált istent, pl. Dionüszoszt tisztelték, ott elkezdhettek terjedni olyan vélemény, mint pl. hogy ő a királyok királya.
Arra sem találtam igazán hiteles infót, hogy bárki "alfa és omegának" hívta volna őt.
-Az pedig nyilvánvalóan nem meglepő napimádó kulturákban, hogy a kitalált istenségek pont a téli napfordulón születtek szerintük, de legalábbis akkor ünneplik meg ünnepeiket, ahonnan kezdve a napok hosszabbodnak.
-A Biblia nem mondja sehol, hogy Jézus 30 évesen keresztelkedett meg. A koráról állít egy infót, de ilyen részletesen nem megy bele. Ez szokta még máig is elmélkedések témáját képezni.
-A Lukács 22:10-nél a kérdés nem az volt, mikor jön vissza Jézus. Az előtte levő kérdéssel együtt így van:
9:Ők pedig mondának néki: Hol akarod, hogy elkészítsük? (Ez a vacsorára vonatkozott, amit ettek.)
10:És ő monda nékik: Ímé, mikor bementek a városba, szembe jő veletek egy ember, ki egy korsó vizet visz; kövessétek őt abba a házba, amelybe bemegy.
Tehát nem azt kérdezték meg, hogy mikor tér vissza Jézus!
-Úgyhogy a tanulság: Amit valahova odaírnak az nem biztos, hogy igaz. Az is lehet, hogy aki odaírja ezeket, szintén át lett verve, meg lett tévesztve valamilyen forrás által. Sőt: Az is igaz, hogy az igazságot könnyen össze lehet mosni hamis állításokkal. "Fel lehet hígítani." De jobb esetben az ember rájön, hogy ami nem igaz, az nem igaz. Ebben az Úr is segítségedre van.
"Mindent megpróbáljatok, ami jó azt megtartsátok" (1 Thesszalonika 5:21)
Mindent vizsgálj meg az Isten igazsága tükrében és így ítéld meg jó-e.
És ne higyj el minden információt, amit leírtak valahol, vagy tudományosnak hangzik!
-Noé és családja, akik túlélték az özönvizet, ismertethették az özönvíz történetét leszármazottjaikkal. Ez bármelyik kultúrában fennmaradhatott. Semmi sem mondja, hogy mindenképp Mózes kell legyen az első, aki ezt feljegyezte.
-Az egyiptomi vallás öléssel, lopással kapcsolatos törvényeivel kapcsolatban:
Az ölés, lopás a kezdettől fogva bűn volt. Ahogy minden más, ami az. Isten törvénye a szeretet. Cselekedj úgy mással, ahogy te szeretnéd, hogy veled tegyenek!
Minden, ami ellent mond akár Isten szeretetének, akár embertársaink szeretetének, az bűn. A világ kezdetétől fogva. (Akár Kain és Ábel története is tanulság.) Az, hogy az egyiptomiak belátták, hogy ez bűn, az teljesen rendjén való dolog. Már Noé korában azt mondta Isten, hogy aki embert öl, annak emberi kéz által kell megöletni.
Ez is már maga akár megmaradhatott. Mivel hitelesebb, hogy ez nem így volt, minthogy igen? Mondani bármit lehet.
-A Biblia azt írja, Jézusban teremttetett minden, Őrá nézve:
Kolossé levél 1. 12-21
Valamint azt is írja a Biblia, hogy az égitesteket úgy teremtette az Isten, hogy azok jelezzék az idők múlását, stb.
A Biblia így írja le: "És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek." (1 Mózes 14)
Így az is simán elképzelhető, hogy a csillagok állását is úgy teremtette Isten, hogy azok előrejelezzék, megmutassák a jövő dolgait, azt tükrözzék, hogy az Ő terve, hogyan megy végbe. Persze erről nem állítom, hogy ez mindenképp úgy van, mint a cikkben, mert abban több hiba, hamis állítás is volt. De elvileg lehetséges, hogy ezeknek az égitesteknek van közük az időkhöz a csillagképek ábrázolása alapján. Persze nyilván azt sem tudom, ki találta ki, hogy a csillagképek pont úgy legyenek, ahogy.
-A Sátán nagy hazug. (A hazugságok atyja) Aki szereti magát az igazság megmutatójaként, a világosság közvetítőjeként feltüntetni. De ez nyilván nem így van. Nem tőle van az igazság. Tényleg simán megtörténhetett, hogy korábbi kultúrákkal elhitetett olyan dolgokat, amik Jézusra hajaznak, hogy elhitesse ezen kultúra embereit, majd ezzel tegyen kísérletet a későbbi emberek Jézusba vetett hitének megszorítására, és hogy még mielőtt elköteleződnének hozzá, már azt higyjék Ő nem igaz. Simán lehet kamu igazságokat, hamis vallásokat kitalálni, ezekre hamis és/vagy gonosz rendszereket felépíteni. Ahogy maga a kérdéshez linkelt cikk is mondja. A Jelenések könyvében pl. ezek pont jól le is vannak írva. Az Antikrisztus birodalma, vallása pont Jézus koppintása, és az Ő történetére hajaz. Őt másolja. Ezt több helyen is megfigyelheted, ha olvastad a Jelenéseket, tanultál már róla. Ha pedig még nem, javaslom: Olvasd el! Nézz róla videókat! Kérdezz meg más hívőket az abban leírtakról! :) Fontos és hasznos dolog, hogy tudjuk mi következik e világra.
-Jézus elvileg bizonyíthatóan nem Dec. 22-e környékén született. Ezt pl. az támasztja alá, hogy ekkor a pásztorok már nem voltak kint a birkáikat legeltetni, ha jól tudom.
-A karácsonyfa egy ókori germán szokásból lett átvéve.
-Elvileg tényleg szándékosan Dec. 22-e környékére tette a római egyház a karácsonyt, mégpedig azzal a céllal, mert korábban akkor volt a Iuppiter-ünnep azt hiszem. Vagy valami ilyesmi. Ennek javaslom nézz utána!
-A pápaság, katolikus egyház egyben, ahogyan van nem azonosítható a valóban hívő emberek összességével, mint Krisztus egyháza. A katolikus egyház sok helyen elferdítette, elferdíti az igazságot. (Lásd: tízparancsolatból kivették a bálványimádás tiltását, cserébe kettéválasztották a "ne kívánd! parancsolatot" két részre. Szentekhez való fohászkodás Jézusra való figyelem helyett. Babák keresztelése. Máriára való túlzott figyelem. Vagy egy olyan példa, amiért ha jól tudom, a pápa(Ferenc) már nyílvánosan bocsánatot kért: A keresztes háborúk. Holott Isten dolgaiból egyértelmű, hogy ölni bűn. És elvenni a másét is bűn.)
Összefoglalva:
Az emberek sokszor elhisznek dolgokat alap nélkül, fejeikben is keverednek ezek más dolgokkal, továbbadják őket és tényként közlik őket. De ezek nem biztos, hogy igazak! (Akármiért is teszik azt: Szenzációhajhászás, magukra való figyelemfelhívás, médium/próféta/tudós/értő színben feltűnni akarás, mások szándékos megtévesztése, saját hibás/alaptalan gondolatok megosztása, a megosztó megtéveszttetése a gonosz által)
Az interneten pedig végképp vannak hiteltelen tartalmak. Ahol az emberek tudnak mások által terjesztett áltényeket olvasni, másokkal hamis tények előállításában közreműködni, és fontos!: hitelességre való bizonyíték, és/vagy a szövegkörnyezet megértése nélkül különböző dolgok kiollózása, ezen dolgoknak akár összekeverése, terjesztése.
És sok hasonló okkult, áligazságokat terjesztő honlap van a neten.
Legyen ez tanulságul erre!
Járj figyelemmel az interneten, mikor használod!
Mint mondtam: Ne higyj el mindent! Járj utána annak, amit látsz, olvasol, és vizsgáld meg azt!
Ne kezelj minden információt tényként!
Remélem segítettem neked! És mindenki másnak is, aki ezeket olvassa!
A Jézus nevében legyél áldott!
#11-es vagyok: az esetleges elírásokért elnézést kérek!
Az, hogy "(5 pl., hogy nem. Alátámasztva.)" saját jegyzet volt. Elfelejtettem törölni. Arra vonatkozott, hogy 5 hamis infót akartam találni a cikkben. Nem számoltam végül, hányat gyűjtöttem ki.
"hogy nem tudományos a film, de nagyon meggyőzően ír róla az újságíró"
Az hogy valami szerepel egy újság cikkben, doku filmben, hasonlóbban az nem jelenti azt, hogy igaz.
Ha senki nem nézi, olvassa, ... azt amit csinálnak akkor nem nagyon fognak pénzt és további munkákat kapni ezért sokszor szerepel valótlan következtetés, állítás, valóság elferdítése, stb.
Olvastam ilyen cikkekben olyan fizikai jelenségnek a nevét ami jól hangzott, csak nem létezik olyan. De aki a közép iskolában átbukdácsolt fizikából és még talán azt is 30 évvel ez előtt az nem fogja tudni, hogy az nem létezik.
Összegezve: ne higgyél el mindent, nem létezik a házi elefánt.
"nem találtam tudományos cikket a film cáfolatáról..."
Nem csinálnak tudományos kutatásokat mindenféle bullshit-hez amiket az emberek megszülnek valahonnan.
Olyat egyébként találtál ami igazolta a látottakat?
11, " Az Ószövetségben nagyon sok utalás van Jézusra. Jézusról már jóval a római birodalom előtt tudtak Izráel fiai."
Csakhogy valamennyi ószövetségi hely, amirõl azt írják, hogy Jézusról "prófétál", bizonyíthatóan téves fordítás. Pl "szûz"nek fordítanak egy szót, ami egyszerûen csak fiatal not jelent, függetlenül attól, hogy szûz, vagy sem. Ez csak egy példa, de valamennyirõl kimutayható a tévedfés.
#11-es vagyok.
#14-es válaszoló!
De ezt bizonyítanod kéne.
Te utánanéztél ezeknek?
Vagy érted a nyelve(ke)t, amin írták az Ószövetséget?
Kitől hallottad ezeket?
Vagy miért hiszed el?
Mi a garancia arra, hogy ezek, amiket írtál igazak?
Ezek a kérdések itt is felmerülnek. Ugyanis, ha nincs elég indok, hogy elhidd, amiket írtál, akkor miért is jó, hogy elhidd?
#11-es vagyok szintén:
Helyesbítem a #14-es választ:
Ezek a kérdések:
-Kitől hallottad ezeket?
-Vagy miért hiszed el?
Csak akkor állnak fenn eredeti jelentésükben, ha a második, nyelvekkel kapcsolatos kérdésre az a válasz, hogy nem érted azon nyelveket. Persze amennyiben te eredeti nyelven olvastad, akkor is érdemes meggondolni, ha mástól hallottad, hogy vajon igaza volt-e, vagy csak elhitted neki, amit mondott, mert beleillhetett a Bibliában leírtakba, de az igazság nem az volt, amit hallottál tőle.
#11.
"-Jézus elvileg bizonyíthatóan nem Dec. 22-e környékén született. Ezt pl. az támasztja alá, hogy ekkor a pásztorok már nem voltak kint a birkáikat legeltetni, ha jól tudom."
https://www.youtube.com/watch?v=UE791tGr9z0
25-e az a 22. Eddig azt hittem, hogy a különböző ünnepekkor a TV-ben levetített utcai kérdezgetések össze vannak vágva, de úgy látszik nem...
Az ókori Közel-Keleten vagyunk, Izraelben. Ugye nem gondoltad komolyan, hogy istállóztak az emberek télre?
"A pásztorok szabadban éjszakázása miatt többen is azt gondolják, hogy Jézus születése valamikor a nyári időszakban kellett hogy helyen, hiszen akkor éjszakáztak szabadban a pásztorok - ez azonban téves következtetés. A nyájak nagy részét az ókori Közel-Keleten egész évben a szabadban legeltették, de így volt ez nagyon sokáig még a mi éghajlatunkon is. A téli istállózáshoz külön épületek kellettek, nem csak az állatállománynak, de a takarmány tárolására is, ezzel pedig csak a tehetősek rendelkeztek. Mindamellett a téli takarmány is, akár vásárolták, akár maguknak termesztették, meglehetősen költséges volt, amit csak nagyon kevesen engedhettek meg maguknak.
A szegény családok a kevés jószágukat közös nyájba eresztették, mely nyájra a néhány, közösen felfogadott pásztor felügyelt. Az egész évet kint a szabad legelőkön töltötték, ahol az állatok etetése nem került pénzbe. A sovány legelők miatt a legeltetéskor nagy távolságokat kellett bejárni, így éjszakára sem lehetett hazahajtani a jószágot, hanem a meghatározott helyeken kialakított karámoknál kint éjszakáztak az egész évben.
A pásztorok szabadföldi éjszakázásából tehát semmiképpen sem lehet következtetni Jézus születésének időpontjára."
Másrészt a pogányoknak nem volt karácsonyfájuk, ez bizonyított tény. A házaikat zöld növények ágaival díszítették fel, úgymint magyal, fagyöngy, tiszafa, fenyő stb. A karácsonyfa sokkal később találmány, katolikus misztériumjátékokhoz alkalmazták, ami egy mára már letűnt, rituális, liturgikus dráma volt, amelynél színészek játszottak el bibliai történeteket, többek között szenteste, Ádám és Éva napján a teremtés éa bűnbeesés történetét is, csak hát Európában, Németországban, ahonnan a szokás ered, viszonylag kevés almafa/fügefa/diófa van, ami dec. 24-én zöldell, ezért fenyőfát díszítettek fel gyümölcsökkel, ami a tudás fáját szimbolizálta, illetve a füzérek a bűnre csábító kígyót jelenítették meg. Később a szokás elhalt, és protestáns, evangélikus körökben éledt újra, egyes feltételezések szerint gyertyákat először maga Luther Márton, a reformátor helyezett rá. Szóval még ha lett is volna a pogányoknak olyan szokásuk, hogy fenyőfát visznek be a házba (de erre semmilyen bizonyíték nincs, sőt, biztos, hogy nem volt az említett szimbolika miatt), akkor sem lenne túl nagy köze a mai karácsonyfához, mivel nem lenne köztük linealitás, folytonosság.
Egyébként a karácsony ünnepe egy másik ünnepből, a vízkeresztből származik. Eredetileg ezen a napon ünnepelték egyszerre a korai keresztények Jézus születését, a három király látogatását, Jézus keresztségét és a kánai mennyegzőn tett csodáját. Ez a harmadik legrégebbi keresztény ünnep a hetente tartott vasárnap, majd az éves ciklusban megtartott húsvét (és nagypéntek) után. Ezt követően úgy döntöttek, hogy Jézus születése van akkora fontosságú, hogy egy külön ünnepre érdemes legyen, a vízkereszt pedig továbbra is az egyik legnagyobb keresztény ünnep maradna. Csak az volt a probléma, hogy senki nem tudta pontosan, hogy Jézus mikor is született. A keresztények egy része már ekkor, a korai időben is a ma is ismert időszakban tartotta a karácsonyt, mivel erre a dátumra jutottak a számításaik alapján, viszont ez még nem volt az egész kereszténységre kiterjedt, egyetemes, mivel más közösségek pedig más dátumokra jutottak. A zsidó-keresztény hagyomány szerint Jézus hanuka alatt született, ami kiszlév hónap 25-e. Ezenkívül a Biblia szerint Keresztelő (Szent) János apja, Zakariás Izráel főpapja volt, és amikor értesült fia, János fogantatásáról, éppen áldozatot mutatott be a Tetragrammatont kimondva Jeruzsálem templomában. Ez csakis jom kippur ünnepe alatt volt lehetséges, amíg állt a templom. Ez az ünnep szeptember, vagy október legeleje, ez alapján János vagy júniusban, vagy július legelején született. Jézus Jánosra fél évvel született ami alapján a dátum december vagy január legeleje. Ezt erősíti az is, hogy a bibliai próféták fogantatásának napja megegyezett a haláluk napjával, Jézus pedig pészahkor halt meg, ami március-április. Ez alapján szintén ugyanerre az időszakra jutunk. Azonban más közösségek márciusban, vagy éppen szeptemberben, szukkot után ünnepeltek. A decemberi dátum akkor vált egyetemessé, amikor Nagy Konstantin római császár is megtért, vallásszabadságot hirdetett, sőt, támogatta is a kereszténységet. Konstantin a decemberi dátumot támogatta, és végül azt fogatták el egyetemes dátumnak, mivel jelentős érvek szóltak mellette, ezenkívül pedig egy feltörekvő világvallásnak feltétlenül figyelembe kellett vennie diplomáciai kérdéseket is, mivel több másik vallásnak is volt ekkor ünnepe, többek között a kereszténység legnagyobb riválisának: a Mithrász-kultusznak is, amivel rengeteg csatározás után dőlt el, hogy ki vegye át a helyét a klasszikus pogányságnak, mint a Római Birodalom fővallása, így az egész nyugat uralkodó vallása. Ezen megfontolásból megbecsült időszakra került a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe is, amellett, hogy a pogányoknak könnyebb volt "megszokni" az új hitet.
#18.
Nem írja a Biblia, hogy akkor elltek volna az állatok. Sehol nem írja!
Azt írja, hogy kint tanyáztak, ami az ókori Közel-Keleten teljesen természetes volt télen is. Sőt, még Európában is az volt eléggé hosszú ideig az istállózó állattartás megjelenéséig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!