Mitől lenne jobb a Katolikus Egyház?
1. Jobb lenne ha nem a reverendán politizálnának a papok.
2. Jobb lenne ha a pedofil papokat nem csak áthelyeznék máshová, hanem exkomunikálnák.
3. Jobb lenne a magukat katolikusnak valló emberek nem csak akkor tartanák magukat a Bibliához meg a katolikus dogmákhoz, amikor az nekik tetszik meg amikor az nekik kényelmes.
4. Jobb lenne több olyan egyházi személy lenne, akik haladnak a korral (mint Hodász András, Casey Cole, Robert Barron, Ferenc pápa).
5. Jobb lenne ha a katolikus egyház nem sz@Яná le teljesen a közel-keleti keresztények üldözését csak azért mert azok nem katolikusok.
6. Jobb lenne ha nem csak makogna a legtöbb katolikus amikor az ateisták vagy a más vallásúak megfogalmaznak egy érdemi kritikát a katolicizmussal szemben.
7. Jobb lenne ha az egyházi tulajdonban levő oktatási intézmények színvonalán emelnének.
"hogy jobban megfogja a fiatalokat?"
Gondolod, hogy eddig még nem eléggé fogdosták meg a fiatalokat?
1. A papok nem politizálnak. Mutasd már meg, hogy melyik pap indult bármilyen politikai tisztségért. Én egyről tudok, a vörös donáth aki nem katolikus, őt amúgy valamiért imádjátok.
2. Ahol ezek az ügyek voltak valójában eléggé önjáró részei a katolikus egyháznak, és ha már az elsőnek ilyen belpolitikai színezetet adtál miért mosod össze az USA botrányait a magyar viszonyokkal?
3. Jó lenne, ha leszoknátok erről a rákosista propagandáról, hogy a katolikus ember a biblia szerinti tökéletes életet éli és hirdeti, miközben az egyik legalapabb tétele a katolicizmusnak az ember esendőségéről szól.
4. Szerintem elég sokat hátrált már így is a haladár hordák nyomására, miközben semmiféle megértést nem kapott cserébe.
5. Ez nettó hazugság. Egyébként mit kéne tennie? Bullát kiadnia a pápának a keresztes háborúra?
6. A katolikus egyház nem demokratikus intézmény.
7. Esetleg ezt kérd számon a kommunizmuson, akik szétverték azt az egyházi iskolákra is alapozó rendszert ami nobel-díjas tudósokat is kinevelt.
A 4-es hozzászóló nem fog velem egyetérteni, de én ezeket látom a fiatalabb korosztályban leginkább taszító hatást keltő jelenségnek:
1. az egyházban történt abúzusok nem transzparens és vitatható kezelése. Meg kell végre érteni, hogy egy dolog megbocsátani a bűnös egyházi személynek, megint másik kitenni a saját nyájat újra a már ismert kockázatnak. Pl. egy bizonyítottan pedofíl hajlamokkal rendelkező ember megbocsátást kaphat, de az ne jelentse azt, hogy minden tovább zajlik, mintha mi sem történt volna.
2. Az áldozatok meghurcolását abba kell hagyni. Egyetlen gyerek sem érzi magát biztonságban, ha már tud hasonló, megtörtént esetről, mert látja, hogy jelenteni egy pedofíl embert azzal jár, hogy még őt tekintik hiteltelennek, ahelyett, hogy támogatnák.
3. A pulpitusról való politizálásból azonnal ki kell vonulni. Aki feszengett már vallásos rajongástól fűtött beszéd során, az tudja miről beszélek. Fel kellene fogni, hogy nem csak fideszes hívőik léteznek.
4. A hétköznapi közéletben nagy port kavaró, erkölcsileg, etikailag jelentős eseményekre az egyháznak egyértelmű kommunikációval kellene reagálnia. A politika dörgölődzését el kellene utasítania. A kereszténységet mint díszt csak magára tűző politikusoknak nem rettegni választ adni.
5. Az LMBTQ emberek üldözésében nem segédkezni. Határozottan kiállni a közösség mellett, ahogyan a pápa is tette.
Szerintem ezek a legfontosabb dolgok, amik miatt a katolikus egyház zuhanórepülésben van. Egy tinédzser vagy fiatal felnőtt ember már jobban tájékozott, nem elégszik meg azzal, amit mondanak nekik, az interneten megtalálja azokat a híreket is, amiket mások el akarnak hallgatni előle. Szerintem a katolikus egyház őskövületként igyekszik túlélni. De ez így nem fog sikerülni. A pedofíl papok dugdosása miatti arcvesztés pedig szinte helyrehozhatatlan károkat okozott.
A "recept" nem új: krisztusi hitelesség.
Szerintem az erőltetett "haladás" csak árt, kiüresíti a hitet, nem ez az út. Nem celeb-papokra van szükség. A celeb-papok esetleg felkelthetik az érdeklődést a Katolikus Egyház iránt, de nem teremnek maradandó gyümölcsöt. Az ilyen közösségekben nem lesz több a keresztelés, bérmálás, szentgyónás. Egy "buli" lesz a hit, semmi több. Szektás jelenség.
Bizonyos kérdésekben pedig határozott, nyilvános állásfoglalásra lenne szükség az Egyház részéről. A pártpolitizálás ártalmas, de ha az alapvető keresztény erkölcs támadva van - akár a magát kereszténynek mondó párt áltat - akkor fel kell vállalni a konfliktust.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!