Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mitől lenne jobb a Katolikus...

Mitől lenne jobb a Katolikus Egyház?

Figyelt kérdés
Szerinted miben kellene fejlődnie a (Magyar) Katolikus Egyháznak, ahhoz, hogy jobban megfogja a fiatalokat? Hogyan lehetne hitelesebb?

2022. okt. 10. 23:52
 61/101 A kérdező kommentje:

Kedves #57-es!

Először is köszönöm Neked, hogy egy ilyen hosszú válaszra időt szakítottál itt.

Jó volt olvasni egy velem nem azonos világnézetű, de intelligens kifejtést, amiben voltak közös meglátásaink.

Valóban, az Egyház történelmi bűneiről nincs alapos fogalmam, ez igaz, erről nem az én tisztem beszélni, elhamarkodottan írhattam, a saját tapasztalatom alapján.

"

Ez nagyon fontos amit írsz, itt van a lényeg szerintem. De nehezen fognak bevonzani embereket, ha a kommunikációjuk továbbra is tolerancia hiányáról (pl. az LMBTQ közösség ellen) szól. Az is rossz, hogy amikor támadják őket az egyházuk dolgai miatt, nincs mivel megvédeni magukat, csak a szégyen marad, amit közösen kell viselniük.

"

Ennek mindkét részével egyetértek!

Én úgy látom, hogy itt a politika és az Egyház összemosásából/összemosódásából

-(ami ebben a formában nekem is szívfájdalmam, mert a politikai palettán ki lett sajátítva és kihasználva a "kereszténység")-

következik az, hogy a politika által generált propagandaszólamok rá lettek húzva az Egyházra! "Az egyház utálja a melegeket" stb, ami sajnos nagyon megtévesztő, mert mi keresztények nem utáljuk a melegeket...

Természetesen itt nem akarom a felelősséget lehúzni magunkról, mert vannak (pl atyák, oktatók), akik belehúzzák a propagandát az egyházi közegbe, (emberek, tévedhetnek, de sajnos lecsattan emiatt az ostor néha rajtunk). Pedig ez nekünk is feladatunk és felelősségünk, hogy ne legyen egyenlőségjel egy párt és a Katolikus Egyház között! (Szerintem ezek közül az emberek közül a legtöbbet megtéveszti a torta cukormáza, a piskótát nem látják, nem ismerik.)

Nem az a gond, hogy a kormány támogatja az Egyházat, hanem az, hogy ezért cserében a közbeszédben kisajátítja magának.

A szombati eseményre visszatérve, bár lehet, hogy valaki csak kíváncsiságból most nyitott, de ennek a találkozónak a célja (legalábbis szerintem) a már kerésztény fiataloknak szólt!

2023. máj. 1. 11:18
 62/101 anonim ***** válasza:
53%

#58, 60:

Nézd, nem vitatkozni akarok veled, csak elég furcsára sikerült az 58-as hozzászólásod. Odavetettél két pontatlanul megfogalmazott állítást, és hagytad, hogy értelmezzük ahogyan akarjuk.

"Az LMBTQ szerinted mióta illik az egyház tanaiba? Mert szerintem baromira nem"

Az LMBTQ nem egy cselekedet, tanítás vagy ideológia, hanem egy közösség, emberek csoportja, akik élnek, léteznek, lélegeznek, mint te vagy én.

Hogyan lehetne értelmezni, hogy ők beleillenek-e az egyház tanaiba? Például adott egy meleg ember, aki a saját neméhez vonzódik. Akkor ő nem illik az egyház tanaiba? Vagy szerinted csak mert meleg, akkor már ki van zárva a hitéletből?

Azt mondod, hogy nem akarod őket kirekeszteni, de akkor mit akarsz? Mit akartál mondani?

Ha bűnösöknek tartod őket, akkor is, az egyház tanítása szerint, őket nem szabad eltaszítanod magadtól, csak mert nem vág egybe a cselekedetük a tanokkal. Akkor mit akartál mondani?

"Az úrIsten FÉRFIT ÉS NŐT ember párt teremtett, nem mindenféle mást"

Tévedsz, amikor azt mondod, hogy Isten csak férfit és nőt teremtett. A Biblia szerint az első teremtett emberpár férfi és nő volt. Nincs olyan a Bibliában, hogy csak férfit és nőt teremtett Isten.

Felekezet szerint vallhatsz mást, de a legtöbben azt vallják, hogy olyanok, amilyennek Isten teremtette őket. Ha valaki úgy érzi, hogy egy nő testébe férfi lélekkel született, az akkor is valódi érzés, ha te hazugnak tartod. Ha Isten ilyennek teremtette, akkor mit várhat el ettől az embertől? Hogy az egész életét hazugságban élje le, vagy hogy tegyen azért, hogy komfortosabbn érezze magát? Ha téged nyúlszájjal teremtett az Isten, jogodban áll megműttetni magad, vagy neked is úgy kell leélned az életed?

Jézus nem arra tanított, hogy ítélkezz mások felett. Az az Isten dolga. Olyan érzetem van, hogy te fél fenékkel ülsz a kereszténység lován: amit könnyű neked betartani, ami neked tetszik, azt teljes mellbedobással. Ami meg nehezen megy, mint a tolerancia, az empátia, azt csak fél szívvel.

Bocsáss meg ha tévedtem volna, vagy félreértenélek, nem tudtam máshogyan értelmezni az első állításod, amit a második hozzászólásod sem tudott megmagyarázni.

2023. máj. 1. 11:20
 63/101 anonim ***** válasza:

Szerintem én éppen elég toleráns vagyok, irtam semmi bajom a melegekkel , ha nem az utcán parádéznak (tudod mikor erről szól a nap( magam is ismertem nem egyet akár csak virtuálisan pl a facén, sok jóra való van köztük, ettől még hiába csüröd csavarod a szavaimat, én csak azt mondtam ember pár lett teremtve férfiu és nő akik szaporodhatnak családot alapitanak, APA+ANYA , ennyi.

De mivel nem ismersz nem értem hogyan mersz vádaskodni mert nem ismersz,,,, nekem azzal sincs bajom ha két hapsi nevel 1 gyereket, amég szépen elvannak, DE EZ AKKOR SEM TERMÉSZETES SZERINTEM A BIBLIA TANITÁSA SZERINT, ÉS AZ EGYHÁZ TANITÁSA SZERINT, DEINKÁBB AZ ELSŐ VERZIO.

ezen nem értem mit nem értesz, sok mély katolikus hivő valóban kirekeszti a melegeket stb, na ők nem igy nyilatkoznak.

2023. máj. 1. 14:58
 64/101 anonim ***** válasza:
100%

"nem ismersz nem értem hogyan mersz vádaskodni mert nem ismersz"

Nem téged értékeltelek, nem vádaskodtam, hanem arra reagáltam, amit és ahogyan írtál. Sok olyat írtál, amit szívesen kijavítanék neked, de nem a vitatkozás a célom, maradjunk ennyiben.

2023. máj. 1. 18:27
 65/101 anonim ***** válasza:
72%

Én örülök, hogy járt nálunk a pápa. Noha vidéki vagyok, így nem mentem el, de úgy tűnt, hogy akkora tömegek voltak körülötte, hogy nem is lett volna érdemes felmennem.

Nehéz a dolga a katolikus egyháznak. Tisztelek minden embert, aki hisz istenben és szeretem azokat, akik szeretik Jézust. A népszámláláson katolikusnak adtam meg magam.

Viszont inkább szabad keresztényként hivatkozom magamra. Az LMBTQ-s dolgokkal amúgy egyet is értek és nem is. Mindenki úgy cselekszikaz életével, golyóival és egyéb részeivel, ahogy jónak látja. Végül is, meg van írva, hogyha az embert megbotránkoztatja az egyik tagja, akkor azt vágja le, mert jobb csonkán bemenni a paradicsomba, mint egészen a gyehennára. Mondjuk az is meg van írva, hogy ha ellenséged egy mérőre kényszerít, menj vele kétennyira. A zsidók pedig, noha nem ellenségeink, de levágatják a fütykösüknek a végét. Néhány LMBTQ tag pedig az egészet.

Azt mondom, ez mindenki saját maga dolga, de szerintem egy levágott fütykös megbortánkoztatóbb, mint egy nem levágott fütykös. Engem például a saját fütykösömön kívül megbotránkoztat, ha más fütyköst látnék.

na de hagyjuk a fütyköst, amúgy is hetero vagyok. Az én tagom, ami megbotránkoztatott az a különböző függőségek. Hát azokat igyekszem levagdosni, de hála Istennek, most úgy tűnik levágott egy elég komoly vadhajtást rólam függőség ügyben.

Elképzeltem, hogy mivel tölti ma a fiatalok az életüket. Meg hogy én 35 évesen fiatalnak számítok-e. Engem ami zavar az nem Krisztus, hiszen szeretem és igyekszem Bibliaolvasás révén megismerni. Jó, van olyan nap, hogy csak néhány sort olvasok a reggeli napindítókon keresztül. A Mai igét és a Napi Evangéliumot szoktam rendszeresen olvasni. Nekem erre szükségem van. hogy már reggel valamilyen formában emlékeztessem magam Krisztusra és némiképen megújítsam a hitemet napról napra. Itt Gyakori kérdéseken szoktam ontani az igéket vagy az abból fakadó bölcsességeket és igyekszem minden általam megválaszolt kérdésbe valamiképp a kereszt bölcsességét vagy Istent bevinni. nekem , egy egyszerű raktárosnak ez jutott.

A templomba járás pedig nem akaródzik. 10 évente véletlen belépek egy temlomba, vagy bevisznek, mint kisbabakoromban a keresztelőmre, aztán ennyi. Én inkább személyes kapcsolatot igyekszem ápólni az Úrral. Nekem ez elegendő. A munkahelyemen pedig van egy két keresztény figura, akiknek kedvelem a társaságát. Néha teszünk fel egymásnak keresztkérdéseket az írásból. Vagy összegyűlünk a csarnok egy pontján ketten hárman egy pár perces eszmecserére. Olyankor, mintha Ő is köztünk lenne.

Én gyónni nem járok. Viszont az exnejem hívott hozzám református papot, aki házhoz jött. Őt a drogfüggőségem miatt hívta, hogy beszélgessen el velem. Meglepően jó arc volt a pádre.

Nyílván az emberek kicsit idegenkednek azoktól, akik lemondanak a családról azért, hogy Istent dicsőítsék egész életükben. Közben pedig a családról beszélnek. Ez olyan érthetetlen lehet az emberek számára. Én értem a dolgot, hiszen valahol én is így tettem a válás után. Megjegyzem parázna volt az asszony és ő kérte a válást, nem hogy elbocsátottam, de jó apa révén neki adtam mindenem és lemondtam a közös vagyonról. Közvetlen azelőtt tértem meg és átértékeltem az anyagiak fontosságát. De ezt Krisztusnak köszönhetem és nem az egyháznak, hogy így döntöttem. Amúgy is elvertem volna mindenem drogra, így legalább a gyerekeknek is jut.

Persze, voltam drogrehabon, de nem volt tartós hatása. Krisztusba vetett hitnek viszont tartós hatása lett és valahol a drogrehabnak köszönhetem, hogy elmélyíthettem az amúgy kialakulóban lévő hitemet Krisztusban. Ezt megelőzve pedig betegtársam a korházból nyomta a kezembe a Bibliát.

Én olvasom az írást. nézem, amit a katolikus egyház csinál. Azt látom, hogy jó. Azt látom és olvasom, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van. De ez a felekezetekre való szakadás, ez egy fura helyzet.

Én azt mondom, hogy a katolikus egyházat nem kell megújítani. Az már megtörtént és felekezetek jöttek létre. Reformátusok, protestánsok... stb.

Bőség zavara van a keresztény közösségekből. Magamat egyikbe sem sorolnám, de ugyanakkor egyszerre az összesbe is sorolnám.

Az exnejem leszbikus lett és egy másik asszonnyal él együtt. Kénytelen voltam elfogadni, hogy két nő neveli a gyermekeimet tőlem pár száz kilométerre egy másik országban. Úgy vélem elkerülhetetlen vagy talán már meg is történt, hogy LMBTQ keresztény közösségek jöjjenek létre a világban. Be fog következni, ha be nem következett, mert istent megismerve tetszeni fog neki, ha a bűnös megtér. Ugyanakkor én oda tartozónak csak a gyermekeim anyja miatt érezném magam, de hetero ember lévén oda tartozónak sem.

Maradok tehát magamat szabad kereszténynek valló, aki szereti Krisztust és Istent. Nem hinném, hogy Isten azt mondta volna bárkinek, hogy gyűlölködni kell. Ő, Isten lehet, hogy gyűlöletesnek talál dolgokat, viselkedési formákat, de nem gyűlöl Ő senkit. Jézus megmutatta, hogy mindenkit szeret.

Én a magam részéről várom Isten országát. Sőt, félig meddig benne is érzem magam. Mert az ugye köztünk van. Emberek közt van Isten országa, nem pedig egyházakban és közösségekben, hiszen emberek alkotják a közösségeket is.

A fiatalok pedig a szabadságra vágynak. Emlékszem évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt számomra, hogy Isten akarata más lenne, mint az enyém. De más. Meg azt is látom, hogy Isten nem mindenkinek szánta a megtérést fiatal korban. A meghívás áll, de erőszakkal nem lehet senkit sem bevinni egy lakodalomba sem, hiszen sokan nem úgy öltöznek, hogy lakodalomba illő legyen az öltözetük. És most nem a ruhákról beszélek.

Régen az ősegyházban nem úgy képzelem, hogy az emberek búval baszott képet vágva dicsőítették Istent, mint a legtöbb katolikus pap. Sőt, nem csak katolikus. inkább hálás mosolyt képzelek el az arcukon a misékhez hasonló megosztás során. De én azt látom, hogy sokakban ezt a hálás mosolyt kiölik, amire pappá szentelik őket. Persze, a pap is ember. Isten embere , de ember. Mi vonzaná be bármelyik felekezetbe a fiatalokat? Hát a hálás mosoly hiánya biztosan nem. Az pedig szívből kell, hogy jöjjön.

Azt mondja az írás, hogy aki nem veszifel a keresztjét és tagadja meg önmagát, az nem méltó Krisztushoz. pontosabban így szól:

"Ezután Jézus így szólt tanítványaihoz: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen." (Máté 16:24)

Érdemes a folytatást is elolvasni.

de azt látom, hogy a papoknak kellene megtagadni önmagukat. Mert fogalmuk sincs a való életről. Már pedig a lélek nem valja káráét, ha egy időre a papok is szabira mehetnének, vagy nem tudom, az hogyan működik. Szórakozni, pihenni, látni a világot. Hát Jézus talán nem ezt tette? nem együtt evett a bűnösökkel? Nem mentek el csak ők a tanitványaival egy másik helyre megpihenni kicsit. Könyörgöm, hajókáztak, bejárták az egész Jordán partját, kint voltak az utcákon. És Jézus ment és a tanítványai követték. Keresztelő János sem ücsörgött kényelmesen a babérjain, hanem elég kemény fellépései voltak.

És imádták őket. Mert valahol lázadóknak tűntek, pedig nem tettek semmi rosszat. És ez az. itt van a kulcs. Lázadónak tűnt, de nem tett semmi rosszat. Ezért ment a kereszt. És ebből lett megváltás.

Az egyház és a papság úgy világszinten elvesztette az ízét valahol egészen az első századokban. Következmény: Sötét középkor.

Azt látom, hogy Ferenc pápába még azért szorult valami a sósságból.

én így tudnám összefoglalni az egész dolgot. Mert amikor a katolikus egyház nem képes visszanyerni az eredeti sósságát, akkor jön valami más felekezet, amelyből több van az eredetiből. A hitelesség pedig az intézményesítésnél bukott el. Rómában bukott el az egyház. Ez az ördög legnagyobb átverése. Ez a kép jön le a fiataloknak, akik áskálódnak, mert nekem is ez jött le és jó kis másfél évtizedes drogfüggőségbe kerültem, mire csodával határos módon megismertem Krisztust és megértettem:

Nincs szükség semmiféle intézményesített egyházra, mert akik hisznek, azok ingyen teszik amit tesznek valódi kétkezi munka mellett " hobbyból" Mint Pál apostol, aki a sátor készítés mellett tanított.

üdv, krisztián

2023. máj. 1. 22:25
 66/101 anonim ***** válasza:
100%
Ferenc pápa egy szerethető pápa a jelleme miatt, szerinte más felekezet tagjai közül is sokan tisztelik, de sok nem hivő is ezt mondja, hogy valamennyire tiszteli őt.
2023. máj. 2. 10:36
 67/101 A kérdező kommentje:

Kedves #66-os! Örülök, hogy így látod!

#65-ös, Kedves Krisztián!

Köszönöm ezt a mély tanúlságtételt, mikor kezdtem olvasni még nem látszott, hogy a kérdésre válaszolnál, időközben könnyet csaltál a szemembe, majd a végére tiszta sor lett, hogy hogyan gondolkodsz. Köszi

A közösség nélküli hit szerintem hosszú távon nem járható út, ezért szükség van egy közösségre, legalábbis nekem biztosan.

Sok erőt kívánok a továbbiakhoz!

2023. máj. 2. 11:40
 68/101 anonim ***** válasza:
79%

Azt akartam természetesen irni, hogy szerintem 66 -ba.

Szerintem ha nem politizál 1 pap, vagy mondjuk a pápa, akkor szükség van rájuk összefog 1 közösséget, Ferenc pápa szerintem nagyon jól csinálja. Ő hasonlit Szent II János Pálra

2023. máj. 2. 11:59
 69/101 anonim ***** válasza:

"ha egy időre a papok is szabira mehetnének, vagy nem tudom, az hogyan működik. Szórakozni, pihenni, látni a világot."

Pont így működik: igen, szabira mennek és olyankor azt csinának, amit akarnak, wellnesseznek, kirándulnak, akármi. De mivel a munkájukat emberek, ismerős emberek között végzik, amikor szabin vannak, többen közülük szeretnek egyedül lenni - vagy legalábbis idegen helyen, ahol nem ismerik őket.

2023. okt. 29. 16:06
 70/101 anonim ***** válasza:
100%
Többek között attól lenne jobb, ha komolyabban venné a házasság szentségét. Az elsőáldozás előtt egy-két éves, a bérmálkozás előtt is egy éves felkészítés van, a pappá szentelés hosszú felkészítő évek után történik csak meg - a jegyestanfolyam meg jó esetben mondjuk 5-6 alkalom... Nevetséges.
2023. okt. 29. 16:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!