Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mitől lenne jobb a Katolikus...

Mitől lenne jobb a Katolikus Egyház?

Figyelt kérdés
Szerinted miben kellene fejlődnie a (Magyar) Katolikus Egyháznak, ahhoz, hogy jobban megfogja a fiatalokat? Hogyan lehetne hitelesebb?

2022. okt. 10. 23:52
 51/101 anonim ***** válasza:
100%

Én nem tudom a részleteket, talán ezért nem értem, milyen módon válasz a térítésmentes evésre meghívott fiatalok esete a kérdésedre.

Más egyházak is adnak ételt az éhezőknek. Más egyházak még többet és jobban kommunikálnak a fiatalabb generációval. A pápa mostantól rendszeressé teszi ezek bármelyikét? Vagy elhangzott ott valami fontos, amit tudnom kellene ahhoz, hogy megértsem? Bocsánatot kért az egyház bűneiért? Helyretette a keresztény politikusokat? Nem piszkálódásból kérdezlek, hanem mert nem értem, dacára a mi válaszainknak, hogyan találtad meg a megoldást a pápa látogatásában.

2023. ápr. 30. 07:32
 52/101 anonim ***** válasza:

Nyilvánvaló, hogy fiatalokkal akar találkozni, hiszen ez a vallás haldoklik.

Nem tudja megszólítani a fiatalokat, akiket most már nem lehet erőszakkal terelni a vallásba, tehát akkor hogyan fognak jönni?

Csak így, ahogy most a pápa csinálta.

2023. ápr. 30. 11:08
 53/101 anonim ***** válasza:
100%
És jól csinálta
2023. ápr. 30. 13:55
 54/101 anonim ***** válasza:
78%

De hát most sem jött más, csak aki katolikus volt, vagy keresztény, de a katolikus egyházhoz igen közeli nézetei vannak.

Ezzel nem tud több fiatalt megszólítani, mint akik már amúgy is megvannak. Ez látszat eredményt hoz csak. Mint amikor a kormánypárt úgy vált fiatallá, hogy minden facebook komment alá szmájlit raktak.

Egyetértek veled, a katolikus egyház az elöregedés fázisában van, haldoklik. Szerintem a jelenlegi formájában lehetetlen ês értelmetlen is fennmaradnia. A múltat képviseli, nincsenek üzenetei a ma élő, új generációnak, csak az idősek bölcsességével kevert értelmetlen bigottság hangján szól a fiatalokhoz. (Amikor éppen nem a pápa intéz beszédet a már nyájban tudottaknak.)

2023. ápr. 30. 14:09
 55/101 anonim ***** válasza:
Mert van amin nem kell újitani ezért nem nyúlnak hozzá.,.. 38 vagyok tehát nem "öreg"
2023. ápr. 30. 15:49
 56/101 A kérdező kommentje:

Kedves #51-es! Köszönöm a kérdéseidet!

Az "ingyen" szót csak pukkasztásból emeltem ki néhány előző komment miatt, amik az egyház anyagiaskodásáról szóltak, semmi másért. A fiatalok nem enni mentek, nem is evésre hívták őket oda, csupán kaptak szendvicset, ha valaki éhes lenne, tudjon falatozni egyet. Egyáltalán nem ezen van a hangsúly.

Az egyház bűneiért sokszor, több pápa is bocsánatot kért már, szerintem ez üres lufivá vált mára.

A lényeg éppen az elhangzottakban volt, érdemes meghallgatni szerintem.

A politikusokkal nem tudjuk, hogy mit beszélt, de bízom a legjobbakban...

A Katolikus Caritas rendszeresen segít rászorulókon, éhezőkön már nagyon rég óta.

Kedves #52-es!

Ez az oka, hogy ezt a kérdést itt találod! Egyébként tegyük hozzá, hogy az, hogy Európában haldoklik, ez a vallás, az nem jelenti azt, hogy teljesen haldoklik... :)

Kedves #54-es!

Igazság szerint az, hogy a múltat képviseli, az azon egyszerű oknál fogva nem igaz, hogy Jézus Krisztust képviseli, aki nem a múlt. Abból adódóan, hogy ezt már (khmm) több, mint 2000 éve tesszük és ebből adódóan felfedezhetőek "régies" elemek az Egyházban, vagy a múlt megjelenik, az szerintem belefér teljesen. Akinek hírből köze sincs valláshoz, Katolikus Egyházhoz, attól pedig nem elvárható, hogy elmenjen egy ilyen programra... Viszont, ha ez a több, mint tízezer fiatal a saját közösségében, otthon, az egyetemen, középiskolában, netán munkahelyen visszatükrözi Krisztust, az már bevonzhat embereket, és ez itt a cél. Egyébként szerintem voltak ott szép számmal, akik nem voltak igen közel a Katolikus Egyházhoz.

"Szerintem a jelenlegi formájában lehetetlen ês értelmetlen is fennmaradnia." - ezt sokan gondolták évezredeken át, és nini, itt vagyunk.

Természetes, hogy aki nem akarja, az nem fogja meglátni, hogy "félig tele" a pohár. (nem feltétlen rátok, általánosságban értem)

Egyébként ez csak az én véleményem, de sokaknak az elképzelése az, hogy az Egyház egy szórakoztatóipari-szolgáltató cég, aminek a feladata, hogy az emberek éppen aktuális igényeit kiszolgálják... Ez sok félreértésre ad okot a párbeszédben.

A mondanivaló nem változhat, csupán a közlésmódot kell aktualizálni. Ehhez érkeztek egyébként szerintem értelmes válaszok. Köszi!

2023. ápr. 30. 16:36
 57/101 anonim ***** válasza:
69%

#56 Kedves Kérdező

"Az egyház bűneiért sokszor, több pápa is bocsánatot kért már, szerintem ez üres lufivá vált mára."

Pontatlanul és sértőn is fogalmaztál. Az egyház számtalan régen elkövetett bűnéért kért már bocsánatot. De nem mindenért. Nagyon sok történelmi bűn van a rovásán, amikért nem kért bocsánatot (pl. az amerikai indiánok elleni bűncselekmények, az erőszakos gyarmatosítás, az Egyesült Államokban a rasszizmus egyházi szintű támogatása, a fehér és fekete hitközösségek elkülönítése, az LMBTQ közösségek kiközösítése, diszkriminációjában való aktív részvétel, stb). Más kérdés, hogy jár-e nekik bocsánat, de ezt mindenki el tudja dönteni a maga világnézete szerint.

Üres lufinak nevezni egy történelmi egyház évszázadokon keresztül hurcolt bűneit minimum tudatlanságot vagy érzéketlenséget mutat. Aki nem keresztény hívő, az nem feltétlen gondolja azt, hogy az egyház súlyos bűneit Istennek kell megbocsátania. Nem feltétlen mindenki hiszi, hogy egy egyszerű és jócskán megkésett bocsánatkéréssel bármit le lehet rendezni.

"A Katolikus Caritas rendszeresen segít rászorulókon, éhezőkön már nagyon rég óta"

Nagyon jól hangzik. Ahogyan mások is.

De ha már felhoztad a szociális aspektusát a dolognak, érdekelne, milyen nyilvános közleményben szólaltak fel, amikor a városokból törvénnyel, rendeletekkel igyekeztek kitiltani a hajléktalanokat.

Hogy amikor a háború ellen menekülőket segíteni igyekeztek, hogyan lehetetlenült el a munkájuk a hatalmon lévő politikusok által, amikor bűnöző migráncsoknak, gonosztevőknek bélyegezték őket.

Mikor hallatta egyáltalán a hangját a katolikus egyház a kenyéradó gazdája, a kormány ellen, amikor az a keresztény értékkel szembement, amikor gyűlölködésre uszított? És miért végez pártkampányt a lelkész?

Tudható, hogy az egyház a bűnt elítéli, a bűnöst védi, de hát miért nem olvastuk felszólalásukat, amikor az LMBTQ közösség ellen uszítottak, amikor a gyerekvédelmi törvény helyett LMBTQ-fób, jogfosztó törvényt hoztak?

Én ilyen felszólalásukat nem találtam sehol, de lehet tévedek, valami kis falu elhagyatott polgármesteri hivatalának pincéjében, kitört lámpájú sarkában egy lezárt pánzéldobozban lehet kiírtak valamit halovány ceruzával egy koszlott fecnire.

A fiatalok érzékenyebbek az efféle morális korrupcióra, nem fogadják jól, amikor az egyházi méltóságok pusztán a tekintélyükkel nyilatkozzák ki mit kell higgyen és gondoljon.

Azt sem akarja bevenni a gyomruk, hogy amikor valamelyik papjuk molesztálási botrányba keveredik, akkor a vélelmezett áldozatot támadják, sőt feljelentik, a feltételezett elkövetőt meg bújtatják olyan helyeken, ahol még nem is tudnak róla, ki érkezik hozzájuk. Régen ezekről nem is hallottak volna az emberek, de most az internet korában muszáj lesz a szembenézés, nem lehet mindent a szőnyeg alá seperni büntetlenül.

Ezeket a problémákat miért nem lehetett felvállalni, szembenézni velük és a közösség előtt átlátható módon, a bizalom építésével igyekezni kezelni?

"Igazság szerint az, hogy a múltat képviseli, az azon egyszerű oknál fogva nem igaz, hogy Jézus Krisztust képviseli, aki nem a múlt"

A katolikus egyház a hétköznapi ember szemében a múltat képviseli. Egy lassan reagáló monstrum, ami a múltban szép számban elkövetett és szőnyeg alá sepert bűneiért is szenved. Az USÁ-ban még mindig kérdőjeles, hogy megmarad-e a hatalmas összegeket felemésztő (szexuális visszaéléseket követő) kárpótlások miatt, és az ebből következő morális válságból nem biztos, hogy fel tud támadni a fogyatkozó hívőkkel. Ha tényleg a krisztusi erkölcsöt akarják képviselni, akkor változni kell.

"Akinek hírből köze sincs valláshoz, Katolikus Egyházhoz, attól pedig nem elvárható, hogy elmenjen egy ilyen programra."

Végülis te is jól látod a lényeget: ezek az események tehát nem alkalmasak újabb hívők szerzésére.

"ha ez a több, mint tízezer fiatal a saját közösségében, otthon, az egyetemen, középiskolában, netán munkahelyen visszatükrözi Krisztust, az már bevonzhat embereket, és ez itt a cél"

Ez nagyon fontos amit írsz, itt van a lényeg szerintem. De nehezen fognak bevonzani embereket, ha a kommunikációjuk továbbra is tolerancia hiányáról (pl. az LMBTQ közösség ellen) szól. Az is rossz, hogy amikor támadják őket az egyházuk dolgai miatt, nincs mivel megvédeni magukat, csak a szégyen marad, amit közösen kell viselniük.

""Szerintem a jelenlegi formájában lehetetlen ês értelmetlen is fennmaradnia." - ezt sokan gondolták évezredeken át, és nini, itt vagyunk."

A katolikus egyház folyamatosan erősödött, kisebb-nagyobb megszakításokkal, egészen a reformációig. Nem látom, hogy a korábban sokan látták volna a végét.

"sokaknak az elképzelése az, hogy az Egyház egy szórakoztatóipari-szolgáltató cég, aminek a feladata, hogy az emberek éppen aktuális igényeit kiszolgálják"

Én inkább úgy vélem érzékelni, hogy sokan ideológiaként tekintenek rá. Amihez nem szükséges a valós hit, ami mögött nincs Jézus. Egy plecsni, amit ha kitűzök, akkor automatikusan én leszek a "jó ember".

"A mondanivaló nem változhat, csupán a közlésmódot kell aktualizálni"

Igen, a közlés módja és stílusa nagyon fontos. De szerintem a mondanivalót is újra kell dolgozni. Ez nem azt jelenti, hogy el kellene térni a krisztusi értékektől. Csak azt, hogy erre nem szabadna rápakolni egyebet.

2023. ápr. 30. 18:10
 58/101 anonim ***** válasza:
28%
Az LMBTQ szerinted mióta illik az egyház tanaiba? Mert szerintem baromira nem Az úrIsten FÉRFIT ÉS NŐT ember párt teremtett, nem mindenféle mást....
2023. ápr. 30. 18:27
 59/101 anonim ***** válasza:
55%

LMBTQ emberek MINDIG léteztek. Amit te mondasz, az az, hogy ők nem tartozhatnak a keresztény egyházakhoz? Vagy hogy őket ki kell rekeszteni? Nem értelek.

Jó lenne, ha nem propagandából tájékozódnál a kereszténységel kapcsolatban, hanem a Bibliából.

2023. ápr. 30. 19:35
 60/101 anonim ***** válasza:
Onnan tájékozódom.... Nem mondtam a kirekesztést a pápa is mondta mindenkit szeretni kell!
2023. máj. 1. 10:17

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!