Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaz, hogy az Újszövetség nem...

Igaz, hogy az Újszövetség nem megbízható történelmileg a korai kereszténységet tekintve? Igaz, hogy a Korán sem az a korai iszlámról?

Figyelt kérdés

Egy angol nyelvű fórumon olvastam ezt egy aktív vallástalantól, ateistától, hogy az Újszövetségről, például az Apostolok cselekedeteiről, több evangéliumi történetről konszenzus van a történészek között, hogy teljesen fiktív, kitalált, nincs semmi történelmi alapja, és nem dolgozza fel valóságosan a korai kereszténység történetét. Olvastam azt is tőle, hogy a Korán sem feltétlenül tükrözi a korai iszlám történetét. Sőt, szerinte a szentiratokban rengeteg ellentmondás van, felsorolni egy élet is kevés lenne.

Ha ez igaz, akkor miért követik mégis rengetegen a kereszténységet és az iszlámot?

Ez mennyire igaz?

2022. okt. 3. 16:55
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
55%
#30 szíved joga azt gondolni, hogy Jézust nem pászkakor végezték ki. Az összes többi mindenről is szíved joga azt gondolni, hogy véletlen egybeesés.
2022. okt. 4. 18:44
 32/44 anonim ***** válasza:
100%

A keresztények által hangoztatott érv, miszerint az apostolok mártírhalált haltak, és ezért igaz a kereszténység, nem bizonyít semmit.

Egyrészt nincsenek konkrét történelmi források a tanítványok életéről, üldözéséről. Csak a keresztény hagyományból ismerjük őket, ami vagy igaz, vagy nem. Ha lennének római források, akkor le tudnánk ellenőrizni a keresztény hagyományt, de így nem tudjuk.

Másrészt, amint Drakula nevű felhasználó utalt rá a #25-ös kommentben, a mártírhalál önmagában nem tesz valamit igazzá. Az csak azt bizonyítja, hogy valamiben nagyon erősen hisznek.

#10 voltam.

2022. okt. 4. 18:45
 33/44 Drakula ***** válasza:

"#30 szíved joga azt gondolni, hogy Jézust nem pászkakor végezték ki. Az összes többi mindenről is szíved joga azt gondolni, hogy véletlen egybeesés."

Hol mondtam én olyat hogy véletlen egybe esés? Én azt mondtam hogy szándékosan irták ezt. A keresztények azért hogy bele paszirozhassák ezt a jóslatba. A zsidoknál azért mert ezt hallották a keresztényeknél.

Is eleve nem érv a történetetek mellett a zsidó verzió, ha az ellent mond a tiéteknek.

2022. okt. 4. 18:55
 34/44 Demion ***** válasza:
100%

29

"a tanítványokat először is a zsidók közt üldözték, lásd Saul."

A zsidó papság meg azért üldözte őket, mert a keresztények először a zsinagógákban a zsidók között kezdtek téríteni. Naná, h ez meg a rabbiknál verte ki a biztosítékot, h a várva várt Messiás szerintük nem egy harcos uralkodó aki felszabadítja őket, hanem egy szakadt galileai ács, akit a rómaiak keresztre feszítettek.

2022. okt. 4. 19:46
 35/44 anonim ***** válasza:

"Is eleve nem érv a történetetek mellett a zsidó verzió, ha az ellent mond a tiéteknek."

Mivel a zsidók nem ismerik el Jézus feltámadását és Messiás voltát, nyilván a saját szemszögükből torzítva írták le. De a közös az, hogy pászkakor végezték ki illetve, hogy "varázslást művelt", azaz csodákat tett.

A tanítványok és Pál viszont önmagukat tették céltáblává a feltámadás hirdetésével, ami ésszerűtlen lett volna, ha nem valóban szemtanúi voltak. Mi érdekük fűződött hamisan hirdetni?

2022. okt. 4. 20:19
 36/44 anonim ***** válasza:

A következő a Messiás eljövetelének ideje. Ami egy kötött időpont, tehát nem volt ráhatásuk az újszövetségi írások szerzőinek.

Jézus fellépésének idejéről

[link]

A Messiás kód

[link]

2022. okt. 4. 20:25
 37/44 Drakula ***** válasza:

35-ős.

A peszach időpont, egy jelentéktelen hasonloság a 40 napos halálra kövezős különbséghez képest. Más cselekményű kivégzésről irnak, igy a ti tőrténeteteket pont hogy nem támasztja alá.

A varázslás meg konkrétan bármi lehet, még büvészkedés is.

Arról nem is beszélve hogy az hogy valakit varázslásra hivatkozva ől meg egy autokrata rezsim, nem jelenti azt hogy tényleg csinált bármit is. Ezt meg tanulhattuk a történelem során.

"A tanítványok és Pál viszont önmagukat tették céltáblává a feltámadás hirdetésével, ami ésszerűtlen lett volna, ha nem valóban szemtanúi voltak. Mi érdekük fűződött hamisan hirdetni?"

1. Pál és még néhány tanitvány (köztük kettő evangelista) még a biblia szerint sem volt ott.

2. Az volt az indokuk hoy hittek benne, de ez nem indokolja hogy igaz.

2022. okt. 4. 20:38
 38/44 Drakula ***** válasza:

36-os.

A jóslatokat rengeteg eseményre rá tudják az emberek huzni, de megjegyezném hogy az új szővetségben emlitettek nagyrésze még tévesen is van idézve: [link]

2022. okt. 4. 20:41
 39/44 anonim ***** válasza:

Persze tök véletlenül írták bele, hogy pászkakor.

No de most figyelj! utánaolvastam máshol, és ide másolom, ami fentiből lemaradt. Tehát a teljes Talmud idézet így hangzik:

"JESUS WAS HANGED on Passover Eve. Forty days previously the herald had cried, “He is being led out for stoning, because he has practiced sorcery and led Israel astray and enticed them into apostasy. Whosoever has anything to say in his defense, let him come and declare it.” As nothing was brought forward in his defense, he was hanged on Passover Eve."

[link]

A "hang" az a keresztre feszítést jelenti nem akasztást, mielőtt megint belekötnél.

2022. okt. 4. 20:47
 40/44 Drakula ***** válasza:

"Persze tök véletlenül írták bele, hogy pászkakor."

ANALFABÉTA VAGY?!

Egy szóval sem mondtam hogy véletlenűl irták bele!!!

Amit meg írtál ahhoz nem értek, de tudtommal a zsidó forditásban akasztás van.

Is az előző cikkben olvasható hogy keresztények hány szándékosan hibás forditással rendelkeznek hogy meg feleljenek a szövegeiknek. Köztük volt egy a keresztre feszitésről is.

Szóval az ilyen linkekkel engem nem nagon tudsz meg győzni.

2022. okt. 4. 20:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!