Mi a véleményetek az apokrif evangéliumokrol?Esetleg olvastatok valamelyiket?
Ezt a katolikus Egyház döntötte el, most azt a Bibliát olvashatod, amit a 4. század végén kanonizáltak a katolikus püspökök Rómában. Ezt néhány évvel később a Karthágói zsinaton is elrendelték és megerősítést kértek hozzá Rómától.
Valamint a 15-ös válaszolònak
Értem én hogy az Újszövetség könyvei néhány évtizeddel Jézus halála után keletkeztek,de ez nem változtat azon a tényen,hogy ezeknek a könyveknek sincsenek meg az eredeti példányai csak ezek másolataik és ezekből próbálnak következtetni arra,hogy meg is mi a volt a korai kereszténység álláspontja.Jezus életrajzát is innen ismerhetjük meg,de mivel nincsenek meg az eredeti könyvek így a Jézusrol kialakított képünk sem feltétlenül helyes.
Mutass nekem egyetlen olyan kora-ókori (nem fontos, hogy keresztény legyen) írást, ami eredeti kéziratban maradt fenn és nem másolatként. Nem lesz könnyű feladatod :)
"Én nem azt mondtam hogy ez probléma lenne,csak közismert dolog,hogy az információ minél több "csatornán" megy keresztül annál jobban torzulhat az eredeti ertelme"
A kettőnek nincs köze egymáshoz. Az értelme ilyen szempontból nem tud torzulni. Ha azt a szöveget olvashatnánk, amit maga Pál apostol írt le saját kezével, azt is értelmezhetné egyik felekezet így, a másik úgy. Lásd például a karizmatikus szektákat, akik közül sokan ezekből a levelekből állítják, hogy minden szentlélekkeresztségben részesült hívő megkapja a nyelveken szólást, sőt ez a jele neki, míg például az adventizmus képviselői tagadják ezen levelek alapján, hogy létezne egyáltalán ilyen karizmatikus nyelveken szólás.
Pedig látod, a szöveg nem változott.
"mert minden felekezet a maga módján értelmezi a dolgokat,ami lehet hogy nincs szimbiózisban azzal amit az író szeretett volna közölni"
Ezért nem szabad csak erre hagyatkozni, mert akkor pont az történik, amit helyesen észre is vettél. Az apostoli egyházak sose önmagában értelmezik a Bibliát, hanem a hagyomány részeként. Például ha van egy vitás rész, akkor nem hasukra csapva döntik el, hogy mi a helyes értelmezés, hanem elolvassák, hogy mit írnak erről az apostoli atyák. A "mostani" vallásalapítók mondhatni hírből se ismerik az apostolokat, de az első századfordulón élők találkozhattak is velük. Ilyen volt Antióchiai Szent Ignác, akit személyesen tanított Pál és János apostol, sőt püspöki kinevezése is tőlük ered. Vagy a másik kérdésnél szintén említett Római Szent Kelemen, aki az apostoloktól kapta megbízását, találkozott velük.
Tehát ha van bárki, aki tudhatja, hogy az apostolok mit és hogy értettek, akkor azok ezen korai apostoli atyák, akiket élő szóban is tanítottak az apostolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!