Biztos hogy ez a 4 evangélium a hiteles és az összes apokrif evangélium pedig nem? Igaz lehet az, hogy egyes apokrif evangéliumokat azért nem tették bele a zsinaton, mert gyengítené az egyházat?
Keresztényként hisszük, hogy a Biblia Isten Szava, isteni ihletésű ősi dokumentumok gyűjteménye, amelyet több mint 16 évszázadnyi idő alatt foglaltak írásba és állítottak össze. Hinnünk kell, hogy Isten állította össze a listát, hogy mely szent iratok kerüljenek bele a gyűjteménybe. Ő szedte kánonba az egyes könyvecskéket, leveleket.
A Bibliának Jeromos adta a latin “Bibliotheca Divina”, azaz Isteni Könyvtár nevet. Ennek a könyvtárnak van egy katalógusa, azaz a kiadványoknak egy olyan hivatalos listája, amely csupán ennek a könyvtárnak a tárgykörébe tartozó, jellemző tulajdonságokkal rendelkező könyvekre korlátozódik. Semmiféle nem hiteles, oda nem illő könyvet nem tartalmaz. Isten volt, aki meghatározta a kritériumokat, hogy melyik iratokat lehet felvenni a listára.
Gondolhatod, hogyha képes volt megíratni, ihletni a Szentírást, akkor nyilván kepes volt az egyes részeket egybeszerkeszteni, hogy mi ma kezbefoghassuk a Bibliát. 2Timóteusz 3:16 “ A teljes Írás Istentől ihletett...”
Nyilván nem hagyta, hogy oda nem illő, apokrif részek beszennyezzék és hiteltelenné tegyék.
Kedves kérdező, írni is emberek írták, ezt ne felejtsd el! Isten mégis képes volt előidézni, hogy ne emberi gondolatokat írjanak le az írók, hanem az Általa ihletett szent dolgokat, az isteni üzenetet.
Ugyanígy a Mindenható Istennek nem lehetett nagy kihívás arra is odahatni, hogy az emberek, akik a válogatást fizikailag kivitelezték, csak azokat válogassák be, amiket Ő kijelöl.
Ugyanígy a Mindenható Istennek nem lehetett nagy kihívás arra is odahatni, hogy az emberek, akik a válogatást fizikailag kivitelezték, csak azokat válogassák be, amiket Ő kijelöl.
"És akkor is odahatás volt mikor női pápát választottak vagy amikor egyéb olyan fekete döntés született amire nem büszke az egyház
Ne keverjük össze a Bibliát, Isten Szavát egyetlen vallással, vagy egyházzal!
Isten nem vallást adott az emberiségnek, hanem a Bibliát, amiből megismerjetjük Őt, és ami által megtalálhatjuk a Hozzá vezető utat.
Hogy bizonyos vallásokban mik zajlanak az más kérdés, és elég nagy szégyent hoz Istenre, hogy mindezt “az Ő nevében” teszik - gondolhatunk itt a háborúktól elkezdve a pedofílián keresztül akármire.
Ezektől Isten régesrég is elhatárolódott. A Bibliában a saját népe vallási vezetőit is elvetette : Ésaiás 1:15 “ Amikor kitárjátok karotokat, elrejtem a szemem előletek. Ha sokat imádkoztok is, én nem hallgatlak meg titeket. Sok vért ontott a kezetek.”
"Isten nem vallást adott az emberiségnek, hanem a Bibliát"
Erre van bármi bizonyíték akár a Szentírásból? Hol írja, hogy Isten létrehozott egy Bibliát?
"pl. úgy tudom van olyan apokrif evangélium, ami arról szól hogy be építsetek templomokat, mert isten ott van fűben, vízben stb. így ugye megdölni Isten háza elmélet..." Milyen Isten háza elméletet? Nem értem, miért ezós oldalakról kell tájékozódni.
És akkor ezt miért nem vették ki a Bibliából?:
"A Magasságos azonban nem emberkéz alkotásaiban lakik, amint a próféta mondja: „A menny az én trónusom, a föld pedig lábam zsámolya. Miféle házat építhetnél nekem – mondja az Úr –, vagy hol van az én nyugalmam helye? Nem az én kezem alkotta-e mindezt?”" Apcsel 7:48-50
"Az Isten, aki teremtette a világot és mindazt, ami benne van, aki mennynek és földnek Ura, nem lakik emberkéz alkotta templomokban, nem szorul emberi kéz szolgálatára, mintha hiányt szenvedne valamiből, hiszen ő ad mindenkinek életet, leheletet és mindent." Apcsel 17:24-25
"Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik? Ha valaki Isten templomát beszennyezi, azt elpusztítja Isten, mert Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok." 1Kor 3:16-17
Persze, azért hagyták ki a gnosztikus evangéliumokat, hogy templomokat építhessenek...
A kánonról: Az Újszövetségi kánont 386-ban véglegesítették, de ez nem jelenti azt, hogy előtte nagy változások lettek volna benne és ne ezek lettek volna az elfogadott evangéliumok. (Lásd Muratori kánonjegyzék Kr. u. 170) [link]
Valamint jelentős bizonyíték még Tation Diatessaron című műve, mely 160-175 között keletkezett és megpróbálja egy műbe foglalni és harmonizálni a 4 evangéliumot. Ezek jelzik, hogy ez a 4 evangélium volt az általánosan elfogadott és olvasott, már a 2. században is. Ezekből idéznek már a korai egyházatyák is.
A 125-150 között keletkezett Didakhé is a hagyományos kánon hitelességét erősíti, hiszen tanításában azzal áll összhangban és azokból idéz.
#7-nek:
Akkor Nézd meg ezeket a bibliaidézeteket:
2Mózes 31:18 “ Amint Isten befejezte a beszédét Mózessel a Sínai-hegyen, átadta neki a szövetség két tábláját, az Isten ujjával írt kőtáblákat.”
2Timóteusz 3:16;17 “A teljes Írás Istentől ihletett...”
2Péter 1:21 “A prófécia ugyanis sohasem emberek akaratából hangzott el, hanem Istentől indíttatva szóltak...”
Zsidókhoz írt levél 4:12 “ Isten Szava élő és ható...”
De ezek is érdekesek lehetnek :Róma 1:2 , Lukács 24:44
Szóval a teljes Biblia, Isten Szava, tőle ered, Ő íratta le, az Ő gondolatait, üzenetét tartalmazza.
Most ezzel mit akarsz? Mutass egy olyan idézetet, hogy Péter 2. levele, vagy Júdás levele, vagy Malakiás könyve része a Szentírásnak. Idézd azt a Szentírásból, ahol Isten parancsot ad annak létrehozására és megmondja, hogy mi legyen benne és mi ne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!