Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek az apokrif...

Mi a véleményetek az apokrif evangéliumokrol?Esetleg olvastatok valamelyiket?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 5. 16:37
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
34%

Ezek hitvédelmi anyagok, nem a valóságot tükrözik.

Jézusról még azt se tudjuk, létezett-e.

2022. ápr. 5. 22:16
 12/50 anonim ***** válasza:
100%

Elolvastam Júdás evangéliumát, Barnabás evangéliumát, Az egyiptomiak evangéliumát. Nem mondhatom, hogy nagy hatással lettek volna rám, de azt sem mondom, hogy nem érte meg rászánni az időt. El szeretném olvasni a többit is, de azokat még nem tudtam magyarul beszerezni, mert érdekel a korai kereszténység, vagyis az is érdekel miben hittek a korai keresztények, még az eretnek keresztények is.

"Jézusról még azt se tudjuk, létezett-e."

[link]

2022. ápr. 6. 00:16
 13/50 anonim ***** válasza:
40%
Ezeket nem sok értelme van olvasni, mivel akár több száz évvel is az események után íródtak. Ha a történet, stílus jó, akkor lehet érdekes olvasmány, de nagyjából Harry Potter szinten van valóságtartalmában.
2022. ápr. 6. 17:38
 14/50 A kérdező kommentje:
Tudom,hogy később ìrodtak,de azért az újszövetség 4 evangéliuma sem éppen "korán" keletkeztek,arról nem is beszélve,hogy ezeknek a könyveknek sincsenek meg az eredeti példányai csak később megírt màsolataik.Ettől még nem vonom kétségbe őket,de nem árt tisztában lenni a tényekkel...
2022. ápr. 6. 19:03
 15/50 anonim ***** válasza:
77%
Az újszövetség könyvei alig néhány évtizeddel az események után íródtak, írói vagy szemtanúk voltak, vagy olyan korai keresztények, akik szemtanúk elbeszélései alapján írták. Az apokrifek jellemzően évszázadokkal később keletkeztek, egyszerű fikciós irodalom.
2022. ápr. 6. 20:18
 16/50 A kérdező kommentje:
Értem,de ez még egyáltalán nem bizonyít semmit.Attól hogy néhány évtized után állítólagos "szemtanúk" elbeszélései alapjan készültek nem tudjuk kétséget kizáróan megmondani mi az ami igaz benne és mi az ami nem.Pl: a feltámadást is a négy evangélium négy különböző módon meséli el( más az események sorrendje,az események sorrendje stb) Ezzel nem védeni akarom az apokrifeket( biztos sok közuluk hamis) de azért egyértelmű fikcionak sem lehet kikialtani az összeset.
2022. ápr. 6. 20:38
 17/50 A kérdező kommentje:
Bocsi elírtam:)(az események sorrendje, a jelenlévő személyek,a helyszínek stb)
2022. ápr. 6. 20:46
 18/50 anonim ***** válasza:
71%

Ismerem több evangélium alapján is, nem vettem észre, hogy más lenne. Te magad olvastad el minden evangéliumban, vagy valami keresztényellenes oldalon olvastad és most úgy hangoztatod, mintha valami saját felfedezés lenne?

2022. ápr. 6. 21:05
 19/50 A kérdező kommentje:
Én magam olvastam az egész bibliát( kíváncsi voltam rá mint irodalom) és én magam fedeztem fel benne rengeteg ellentmondast bár tudom,hogy mi az Ùjszovetseg fő üzenete( Jézus feltámadt a halálból)és ezen van a hangsúly.
2022. ápr. 6. 21:17
 20/50 anonim ***** válasza:
22%

"ezen van a hangsúly"

Csak az a baj, hogy ez nincs bizonyítva.

2022. ápr. 6. 21:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!