Egy ateista ember tisztelheti a vallásokat, hiteket?
Egy nem vallásos vagy ateista ember tisztelheti Mohamedet, Jézust, Buddhát, a keresztény szentek stb., tehát a vallási alakokat, mint bölcs embereket? Tarthat vallási ünnepeket, vallásos jelképekkel (pl. elmehet egy Betlehemre karácsonykor)? Olvashatja a szentiratokat, mint sok igazságot, filozófiával kapcsolatos igaz dolgot feltárt gondolatokat? Mondhatja azt, hogy lehet, hogy van Isten, de nem biztos benne, nem hiszi igazán?
Ugye nem kell feltétlenül elleneznie és megvetnie a hitet?
#47.
"A kereszténység szentháromságtana már számomra nem tiszta monoteizmus."
Mert nem vagy jártas a teológiában és a vallásfilozófiában. A Szentháromság nem három istent, hanem egy Istent jelent, akinek három személyisége van. Olyan, mint az ember földi valójában. Van teste, lelke, szelleme, mégis egyetlen ember és nem három.
Megadtam egy linket a 49-es kommentben, amellyel bizonyítom, hogy az ateizmusról nem mindig úgy gondolkodtak a történelem folyamán, mint most. Ott van a linkben feketén-fehéren, hogy a keresztényeket ateizmusért ítélték el.
De itt egy másik forrás, ahol az elején az van, amiről korábban beszéltem, hogy Szókratész ellen is ateizmus volt a vád:
"Szókratészt például ilyen politikai okokból „atheos”-nak nyilvánították, aki nem hisz az állam által kikiáltott istenben, és halálra ítélték."
Forrás itt: [link]
Nem tudom, hogy Szalay milyen értelemben használja az "ateista" szót.
"Mert nem vagy jártas a teológiában és a vallásfilozófiában"
Tisztában vagyok azzal, hogy a keresztények a maguk szentháromságtanát monoteizmusként értelmezik, ez azonban szerintem egy erőltetett belemagyarázás.
A zsidó és muszlim vallási vezetők a maguk istenhite miatt sosem vitáztak.
Ezzel szemben a Római Birodalomban az egész kereszténységnek össze kellett ülni, hogy eldöntsék, mi a helyzet a háromsággal. Ezt volt az a bizonyos nicai zsinat, amely után az Egyház eretneknek nyilvánította az arianizmust. Szervéth Mihályt a középkorban azért végezték ki, mert tagadta a háromságtant. Azt már nem tudom, hogy ebben Kálvinnak a keze mennyire volt bent, de ha jól tudom, helyeselte Szervéth kivégzését, bár lehet a reformátusok igyekszenek mosdatni.
Persze nyilván, téged, mint keresztényt nem foglak meggyőzni arról, hogy a háromság egy erőltetett belemagyarázás. Nem is akarlak. De számomra egy téveszme, nem csodálom, hogy a zsidók és a muszlimok is elzárkóznak tőle.
"Tisztában vagyok azzal, hogy a keresztények a maguk szentháromságtanát monoteizmusként értelmezik, ez azonban szerintem egy erőltetett belemagyarázás."
Viszont a teológiát egyetemen tanítják. Szóval ez nem vélemény kérdése.
Egyébként a muszlim vallási vezetők is rengeteget... Voltak például panenteista muszlimok is, akiket eretnekség miatt elítéltek.
Egyébként vannak unitárius keresztények is, ők nem hisznek a Szenháromságban.
Nem szolnék bele de
"Viszont a teológiát egyetemen tanítják. Szóval ez nem vélemény kérdése."
Attól még lehet téves hogy egyetemen tanítják.
#57.
Ha nem is ismered, akkor hogy írhatsz ilyet? Ha nem hallgattál teológiát, hogy írhatod ezt? Ha nem tanultál a keresztény vallásról hogy írhatod ezt?
Ritka furcsa, amikor valaki látatlanban is meg tud valamit állapítani. Sajnos ezen az oldalon még nem igazán találkoztam olyan emberrel, aki úgy kritizálná a vallásokat, hogy tanult is róluk és nem degradálni akarja őket és a híveket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!