Miért kellett Jézust keresztre feszíteni?
"Nekem azt mondták többen is, hogy a kettő nem zárja ki egymást."
Hogyne.
Egy hívő bármiről gondolkodhat akár olyan mélységben, mint egy ateista.
KIVÉVE a SAJÁT hitét!
Az azért hit, mert ha jobban elgondolkodsz rajta, akkor bizony ki fogsz térni!
Azon csak különleges módon szabad gondolkodni, ami úgy néz ki, hogy minden második gondolatod az, hogy "A HIT MINDIG IGAZ".
Ha ezt valahol kihagyod, akkor már baj lesz.
Ez a világ Isten akaratából egyszerűen úgy működik, hogy ha valaki hűtlen Istenhez, vagyis bűnt követ el, akkor ezzel mások hűségét és bűntelenségre való törekvését is megnehezíti. Minél többen, minél többször, minél súlyosabban vétkeznek, annál inkább nehezebb mindenkinek a hűség, annál több szenvedés, annál nagyobb a kísértés.
Ez az összefüggés adott esetben könnyen belátható. Például részeges szülők, éhező gyerekek. Sok tolvaj, rabló, csaló, annál több bosszúság, szegénység, gyűlölet, feszültség stb. Legtöbbször azonban nem látunk természetes összefüggést a bűn és a szenvedés között. Például a természeti katasztrófák, betegségek látszólag a vak véletlen művei, de a Biblia szerint nagyon is van összefüggés, csak nem könnyen belátható természetes összefüggés, hanem emberi ésszel át nem látható szellemi összefüggés.
A dolog azonban fordítva is működik. Minél többen, minél többször, minél súlyosabb helyzetben maradnak hűségesek és bűntelenek, annál könnyebb mások számára is a hűség. Itt is vannak látható és láthatatlan összefüggések. Krisztus megváltása annyit jelent, hogy az emberi hűtlenég következményeit magára véve mégis hűséges maradt Istenhez a halálig, mégpedig a kereszthalálig. Az ő kínszenvedésének és kereszthalálának hűséges elviselése egymagában akkora a tehermentesítő értéket képvisel, hogy az őszintén benne hívők is képesek lesznek a hűségre, persze kisebb-nagyobb botlásokkal.
Egy hasonlat: Egy építkezésen, ha sokan együttes erővel visznek egy farönköt, az nem olyan nehéz, de ha valaki mégsem teszi oda kellően a vállát, akkor a többiekre szükségszerűen nagyobb teher hárul, s minél többen tesznek így, annál nehezebb a hűségeseknek, s annál nagyobb a kísértés, hogy mások is feladják. A megváltás ugye itt az lenne, ha valaki úgy áll be rönkhordozók közé, hogy akkor is cipeli, ha az piszok nehéz és senki sem hajlandó már rá.
A mi hűtlenségünk megnehezítette Krisztus hűségét, de ő helyettünk és a javunkra mégis hű maradt, hogy mi is képesek legyünk a hűségre. Ez a megváltás.
Hát ez Így nem is érthető. Attól tartok nagyon elferdített magyarázatot kaptál erről. Engedd meg, hogy mélyebben belemerüljek a dologba.
Kezdeném azzal, hogy a bibliai teremtéstörténet nem valóban megtörtént esemény, hanem egy hitrege. Azon belül az ember bűnbeesésének elbeszélése is csak egy jelképes tanmese, ami a tudat hajnalát ábrázolja, az emberiség fejlődésnek azt a szakaszát mikor az eber látni kezdte az összefüggést tettei és azok következményei között, mikor tudatosult saját halandósága felől, „evett a tiltott fa, a tudás fájának gyümölcséből”. Tapasztalta, hogy bizonyos tettek, következményei jótékonyan hatottak rá, míg más cselekedetek szenvedést, gyötrelmet vontak maguk után. Tudatában létre jött a jó és a rosz fogalma. Ez nem bűn.
Az eredendő bűn fogalma nem több mint egy vallásos túlkapás, - nem létezik.
De mi köze van ennek Jézushoz?
A kersztény hitoktatók a mai napig tévesen tanítják, hogy Jézus a bűneinktől jött megváltani bennünket. A bűnöket nem lehet átruházni valki másra, nagyon kificaéodott magyarázat az, hogy az Atya küldte volna saját egyszülött fiát közénk véres martalékul, csak azért hogy Ő maga kiengesztelődhessen.
Szerintem Jézus feladatának tekintette az emberek a népek ön-tudatának fejlesztését, felemelését. E feladat sikerének érdekében hajlandó volt akár a legnagyobb áldozatot hozni, amire egy ember képes lehet. Mikor látta, hogy sem nagyszerű tanítása, sem csodálatos tettei nem voltak elegendő, hogy tanítvanyai hite elég szilárd legyen, hatékonyabb meggyőző tényhez folyamodott. Röviden halála előtt végbement rajta az, amit az evangélium színeváltozásnak nevez, akkor megkapta a bizonságot hogy fel fog támadni, bármi is történik vele. Akkor képes volt válalni a szenvedést, a megalázást, a gyötrelmes halált a kereszten. Ellenségei kiadhatták volna ezt a véres munkát bérgyikosoknak, valahol Jeruzsálem valamely sötét zugában, de nyilvánosségra volt szükség.
Jézus valóban megváltotta azokat akik tanítását komolyan veszik, de nem a bűneiktől, sem azok következményeitől, hanam a tudat szánalmas állapotából. Próbáld csak elképzelni tanítványai lelkiállapotát, mikor az első alkalommal találkozak vele azon emlékezetes nap után, mikor a kereszten látták meghalni! Tudatuk akkor a magasba szökkent egy embertársuk lehetőségeinek láttára aki isteni kilétére a Krisztust hozta kifejezésre.
#13 "Igen amit az ószövettségben leírtak az beteljesül az újban.
Valahogy ezt nehéz elhinni amikor az újszövettség írásakor hozzáfértek a régihez."
Tájékozatlan vagy az ószövetségi próféciákról és szimbólumokról.
Ajánlott olvasmány: Dér Katalin Próféciák a Messiásról
A kiemelkedő szellemi tanítást nem magyarázom, ha nem érzékeled, hiányzik a lelki szemed.
"csodák, feltámadás
Ezt elfogadnám, ha nem csak a Biblia írna a legtöbb erről.
De a Koránban is van elég csodatétel még sem abban hiszek."
Nyilván azok fognak írni Jézusról, akik vele voltak. S nem egy tanúságtevőről van szó. A Koránnal ellentétben az újszövetségi iratoknak több szerzője van, több tanúságtevő alapján.
A Talmud is beszámol Jézusról, az ellenfelek torzító szemszögéből:
„Peszách előestéjén végezték ki Jézust, 40 napig kiáltott így előtte a kikiáltó: ’Jézust, a názáretit megkövezésre ítélték, mert varázslást művelt, Izráelt elcsábította és hűtlenné tette
Istenhez. Aki azonban mentő körülményt tud a számára, jöjjön, mondja el’. De nem találtak mentő körülményt, és 40 napi várakozás után Peszách előestéjén kivégezték.
"Nah akkor legközelebb olvasd újra mit írsz le és gyakorold a keresztény szereteted ;)"
Szerintem kicsit kapd össze magad, kérdező! Pláne, hogy olyant kérdezel, amit a világon szinte mindenhol még egy 5 éves gyermek is tud. Nagyon-nagyon alapműveltség, hogy Krisztus miért halt kereszthalált, és te vagy a buggyant haverjaid naponta megkérdezik. Mielőtt kiírtad a kérdést, kb. négyezer pont ugyanilyet dobott fel a GYAK, de te csak megkérdezted megint
"Jézus kereszthalála amúgy leginkább az Ótestamentumban unos-untalan felbukkanó véráldozatok újszövetségi "parafrázisa", "magasztosabb" eszmei háttérbe helyezve."
Az. Dílered száma publikus?
"Semmi, és semmit nem tett le az asztalra."
Ez mondjuk igaz. A bűntelen élet, a sok csoda, az emberiség helyetti halál mellett valóban semmit nem tett
"Ezzel én le is koptam, nekem sem kellett volna itt semmit sem írnom, beláto, tévedés volt, elnézést kérek érte."
Már az elején megmondtam, hogy troll
"Jézus a haragot és a gyilkosságot egy szinte hozta"
Nem, csak a szellemi szinteddel ezt nem tudod felfogni
"Ezek nincsenek bizonyítva."
De. A szemtanúk leírása bőven elég bizonyíték. Nem jött be
"Az evangéliumírók összeollózott ószövetségi szakaszokat húztak rá Jézus történetére"
Hahaha:))) Te egyszer sem olvastad a Bibliát. Azért írsz ekkora ökörséget
26: Olvasd el egyszer az ószövetséget, különös tekintettel Mózes könyvére. A vak is látja, hogy ugyanaz a barbár véráldozat köszön vissza Jézus kereszthalálában is. Jézus halála ugyanis nem más, mint Isten kiengesztelése egy élőlény legyilkolásával.
Az igazi elmebaj viszont ott kezdődik, hogy ez az élőlény történetesen épp az ő fia... másképp fogalmazva, Isten kiengesztelődéséhez az szükséges, hogy megöljék az egyetlen fiát.
Mi is történik pontosan? Amikor Isten látja, hogy véres kegyetlenséggel megölték a fiát, elégedetten bólint egyet: "jól van, megtettétek amit kellett, hát megbocsátok (de ha nem öltétek volna meg, továbbra is nagyon mérges lennék)."
Ehhez már tényleg díler kell, hogy valaki bevegye ezt a hagymázas baromságot.
"Olvasd el egyszer az ószövetséget, különös tekintettel Mózes könyvére. Jézus halála ugyanis nem más, mint Isten kiengesztelése egy élőlény legyilkolásával."
Igen, jól látod. Ilyen komoly a bűn és ennyire szereti az emberiséget Isten, hogy az Igéje megtestesült és helyettünk adta a vérét. Neked ez barbárság, szíved joga. De majd ne nyivákolj, mikor a kénes-tüzes tóba hajigál Isten
"Az igazi elmebaj viszont ott kezdődik, hogy ez az élőlény történetesen épp az ő fia... másképp fogalmazva, Isten kiengesztelődéséhez az szükséges, hogy megöljék az egyetlen fiát."
Nem, a te elmebajod nem itt kezdődött
"Ehhez már tényleg díler kell, hogy valaki bevegye ezt a hagymázas baromságot."
Privátban jöhet a dílered száma. Elég jó cuccot nyomathatsz
#27 nem csak egy magyarázat létezik. Isten nem akarta, hogy megöljék a Fiát, de az emberek nem bírták elviselni a jelenlétét. Előre látta, hogy megölik, ez köszön vissza az ószövetségi előképekben.
Jézus maga is vállalta ezt.
János ev.
Azért szeret engem az Atya, mert én leteszem az én életemet, hogy újra felvegyem azt. Senki sem veszi azt el én tőlem, hanem én teszem le azt én magamtól. Van hatalmam letenni azt, és van hatalmam ismét felvenni azt. Ezt a parancsolatot vettem az én Atyámtól.
Római levél
5,19 Mert miképen egy embernek engedetlensége által sokan bűnösökké lettek: azonképen egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek.
Nem magunk hozzuk az áldozatot, arról dönthetünk, hogy élünk e hit lehetőségével.
Szóval azt mondtad már kétszer, hogy itt hagysz de megint itt vagy :D
Jó akkor beszélgessünk.
"Pláne, hogy olyant kérdezel, amit a világon szinte mindenhol még egy 5 éves gyermek is tud."
Elég valószínű, hogy nem.
Legyél olyan szíves hogy mutass nekem valami statisztikát ezzel kapcsolatban, mert ez így csak egy falra hányt borsó.
Plusz az, hogy valakit megtanítanak hogy miben kell hinnie én nem hoznám fel jó példának főleg ilyen fiatalon.
"agyon-nagyon alapműveltség, hogy Krisztus miért halt kereszthalált, és te vagy a buggyant haverjaid naponta megkérdezik."
értem a lényegét, de nem logikus.
Értelmetlen.
"négyezer pont ugyanilyet dobott fel a GYAK"
Az nem azt jelenti, hogy meg tudnám kapni a kielégítő választ.
De nem találtam 4000 ilyen kérdést, kehet elszámoltad magad.
"Az. Dílered száma publikus?"
Elsőszülöttet miért is kellett áldozni?
"A bűntelen élet, a sok csoda, az emberiség helyetti halál mellett valóban semmit nem tett"
Így igaz barátom, semmit sem tett.
Plusz meg is halt, aztán meg vissza ment az apjához Jézus.
Wow egy rossz hétvége a nagy áldozat?
"Nem, csak a szellemi szinteddel ezt nem tudod felfogni"
Nah akkor legyél olyan szíves magyarázd el nekünk, hogy mi is megértsük.
"De. A szemtanúk leírása bőven elég bizonyíték. Nem jött be"
Több száz éves leírások, amelyek bizonyítottan változtatva lettek az évek alatt.
Szemtanu vallomás a leggyengébb bizonyíték alapjáraton.
Nem jött be.
"Hahaha:))) Te egyszer sem olvastad a Bibliát. Azért írsz ekkora ökörséget"
Játszhatnánk egy játékot ki tud többet a Bibliáról.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!