Hogy kezdjek neki a szigorú önmegtartóztató, vágyakat kioltó életnek?
Az örök rossz királya nagyon erős kísértéseket rakott a vállamra (olyanokat is, amiket szégyellek és legszívesebben megszabadulnék tőlük örökre, rosszabbá teszik az életem) amelyek ellen próbálok aktívan küzdeni, de néha elbukok... Régebben gyakrabban volt, most már kevésbé gyakori. Volt egy látomása a lelkemnek, amit az agyammal bár nem láttam, de éreztem. Ez pedig az, hogy a Teremtő, az Isten azt kéri tőlem, hogy tartsam meg az adventi böjtöt, mondjak le olyan dolgokról, amelyekhez nagyon erős vágyak fűznek, illetve ezek után éljek szigorúan az ő törvényei szerint, legyek erősen önmegtartóztató és oltsam ki az olyan vágyaimat, amelyek nem fontosak az életem szempontjából és az eddig ezekre fordított energiákat fordítsam a szellemem és a lelkem edzésére, valamint magam építésére. Szóval vállaljak valamilyen szinten "aszkézist".
Hogy kezdjek ennek neki? Mit tegyek, hogy ne bukjak el?
Választhatsz, hogy hirtelen állsz át vagy fokozatosan az önmegtartóztatásra. Attól függ milyen körülmények között élsz, mivel foglalkozol stb.
A legjobb, hogy ha nem mész bele a kísértésekbe, hanem messziről elkerülöd őket.
Pl. ha a jó ételek vonzanak, akkor kerülöd azokat a helyeket amelyek ilyen téren kísértenek. Ha a szép nők vonzanak, akkor nem nézel rá a nőkre, főleg nem bámulod egy nő alakját, képét stb.
Weöres Sándor: A vágyak idomítása
Ne mondj le semmiről: mert ki amiről lemondott, abban elszáradt. De kívánságaid rabja se legyél.
Visszafojtott szenvedélyekkel vánszorogni éppoly keserves, mint szabadjára eresztett szenvedélyek közt morzsolódni.
Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga.
Legtöbb ember, ha véletlenül megpillantja saját mélységének valamely szörnyetegét, irtózattal visszalöki a homályba; ezentúl a szörny még-nyugtalanabb és lassanként megrepeszti a falat. Ha meglátod egyik-másik szörnyedet, ne irtózz és ne ijedj és ne hazudj önmagadnak, inkább örülj, hogy felismerted; gondozd, mert könnyen szelidül és derék háziállat lesz belőle.
Jó és rossz tulajdonságaid alapjában véve nincsenek. Ápolt tulajdonságaid jók; becézett, vagy elhanyagolt tulajdonságaid rosszak.
A böjttel kapcsolatban jelent meg több vallási témájú könyv is. Az igazi böjt viszont teljes táplálékmegvonást jelent, nem csak a "katolikus" húsmentes stb. böjtöt. Ajánlom őket:
Anselm Grün: Böjt (Test és lélek imája)
Derek Prince: Az eredményes böjt
Jentezen Franklin: A böjt
Meg ezt a részben világi szemléletű könyvet is mélyen ajánlom:
Paul C. Bragg: A böjt csodája
Visszaolvasva a többi választ:
szerintem ne vitázz itt a többiekkel kérdező. Csak időpazarlás. Úgyis mindenki azt fújja, amit a közössége vagy az egyháza beleplántált. Sajnos nagyon sokan azt hiszik, hogy ők mindent tudnak a vallásról.
Az Úr Jézus nyíltan mondja, hogy ha valaki bárkit és bármit nála jobban szeret, nem méltó Őhozzá.
Máté 10.:
"37 Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, az nem méltó hozzám; aki jobban szereti fiát vagy leányát, mint engem, az nem méltó hozzám;
38 és aki nem veszi fel keresztjét, és nem követ engem, nem méltó hozzám."
Nyílván emberek vagyunk, és előfordul, hogy megesünk valami vétekben de ha oda tudjuk vinni az Úr elé imában megbánva, alázatosan, meg bocsájt nekünk, ha elhagyjuk azt. De mindenképpen teljes igyekezetet vár el tőlünk az Úr.
Sok mindent fordítva értelmezel.
Nem azért böjtölünk, hogy Istennek tetsző legyen a cselekedet. Hanem azért, hogy képesek legyünk megérezni a Szent lelket. Azt a hívó szót amit áraszt. Én pl. régebben csináltam olyat, hogy három napig csak kenyeret ettem és vizet ittam. Akkor "megtámadt" engem a Szentlélek. Úgy éreztem, hogy hihetetlen boldog vagyok és akkor tudtam nagyon közel kerülni Jézushoz is. Minél többször csináltam, annál erősebb lett a hitem.
A másik, hogy a lelki szegény a kívánalmak nélküli embert jelenti. Pl. amikor böjtöltem igyekeztem minden gondolatot elhessegetni, az édesség, alkohol, szex, stb. mindent kizártam, mintha nem létezne. Ha ezt tudnám csinálni egész életben, akkor teljesen lelki szegény lennék.
Hát még ha 40 napig csináltad volna 36-os, kenyér nélkül!
Nemcsak megtámadt volna, hanem meg is szállt volna a Szentlélek!
Persze hogy véglegesen vagy ideiglenesen, az már a böjt utáni életmódtól függ.
Egyébként kérdező vannak sokan, akik önmegtartóztatásban, teljes lemondásban élnek, de pl. szeretet nincs bennük mások iránt. Ilyenkor nem sok haszna van ennek az önsanyargatásnak!
Én már csináltam egy hétig is, csak folyadékon.
Ha fokozatosan állsz rá a böjtre, akkor nem lesz problémád.
Elég sok könyv és cikk jelent meg a témában.
Kezdőknek nem ajánlott a 40 napos böjt, sőt életveszélyes lehet.
Én tervezem, hogy újra csinálok 7-10 naposat, aztán később 40 naposat. Nem kenyérrel; hanem vízzel és gyógyteával.
Itt van pl. egy 40 napos rövid leírása:
Ne mondj le a vágyaidról, mert az egy elpocsékolt és szürke élethez vezet.
Üdv, egy ateista
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!