Mi a bizonyíték arra hogy Isten szava a biblia?
Apologetikus mondott valaki?
Merra van a kijarat? :D
Röviden a válaszom:
1. A keresztényekre bízom annak eldöntését, hogy mit szólnak ahhoz a nézethez, hogy a Bibliában vannak "túlzó" próféciák. Szerintem erről nekik kell gondolkodni inkább, nem nekem.
2. A vita nem arról szólt, hogy a hatalmak meghódították-e Egyiptomot, hanem arról, hogy pusztasággá, romhalmazzá lett-e 40 esztendőre, ahogy a prófécia szövegében (Szent István Társulat fordítás) van. Mellesleg ott van az egyiptomiak szétszóratására és összegyűjtésére vonatkozó kijelentések is. Josephus kijelentése, miszerint néhány egyiptomit fogságba vittek (szerintem) nem teljesíti be a próféciát.
3. A 40 esztendő valóban lehet szimbolikus. De vajon akkor a 70 éves babiloni fogságról szóló jeremiási kijelentés is az? Vagy maradva a negyvenes számnál: ha jól emlékszem, Mózes 40 napig volt a hegyen, Jézus 40 évig böjtölt a pusztában. Ezekben az elbeszélésekben a negyvenes szám szimbolikus vagy sem? Erről is a keresztényeknek kell inkább elgondolkodni, ha érdekli őket a téma.
5. Magam is ismerem valamennyire az apokaliptikus irodalmat, mivel foglalkoztam egy időben sokat Dániel és a Jelenések könyvével.
Nekem úgy tűnik az ezékieli kijelentésnél, hogy a szerző nem isteni próféciát írt, hanem próbálta kikövetkezteni, hogy mi lesz a Egyiptomnak a sorsa, politológiai szemszögből. Ez amúgy még nem zárja ki azt hogy a szerző Isten embere legyen. De számomra nem is bizonyítja semmi, hogy az volt.
+ 1 megjegyzés:
Nem kell velem egyetérteni. Ha valaki szerint a Biblia Isten szava, hihet szabadon abban, nem célom a keresztény hiterombolás.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!