Azért fogadjuk el az evolúciót és az ősrobbanást is, mert nem akarunk hülyének látszani? Mind a kettő sajnos tény. Én mint Biblia hívő szerintem minden tudományos dolog elfér a Biblia mellett.
Bár remélem megfog bukni az evolúciós tény :D
Amíg fel nem fedezik a multiverzumokat és az ufókat addig nem fogadom el ezeket az elméletetek. És az lehetséges, hogy Jézus Krisztus több bolygóra is elment, hogy ott is meghaljon az idegen fajért valahogyan? És az idegeneknek ugyanolyan saját Bibliájuk van, csak másképp.
Az ufók létezése vajon cáfolni fogja-e a Bibliát?
Ja, még...
#59: "...és csak egy tudománytalan, ötlettel segít magán a "verseny, az életért folytatott harc feltételezésével."
Roppant furcsa, hogy ilyeneket valaki komolyan le tud írni. Te el tudod magaddal hitetni, hogy az egész világon az egyetemeken tanítanak laborokban végzett kísérletek és megfigyelések nélküli szimpla ötletet ápolgatnak 160 éve? És szimplán hazudoznak, hogy mindenféle tudományterületen és a valóságban hasznosítják az evolúció elvét és gyakorlatát?
Nézzünk innen egy másik véleményt:
Idézve: "Az evolúció - a fajok változása és közös ősből történő leszármazása - tény, ezt fosszíliák, anatómiai, fejlődésbiológiai, genetikai és egyéb megfigyelések lehengerlő mennyisége bizonyítja."
Nem mellesleg itt is kimosolyogják a kreacionisták saját maguknak kiagyalt sosemvolt termodinamikai törvényeit.
Egyszóval iszonyatos mennyiségű kísérlet, megfigyelés, lelet támasztja alá azt a tényt, hogy az evolúció növeli alkalmasint az élőlények összetettségét, vagy újdonságot hoz létre.
Itt mások és én is Cerevisiae néven két oldalon néhány komplexitásnövelő evolúciós eseményt mutatunk be, de persze ez is csak a jéghegy csúcsa.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
@Kérdező
Az uramisten nem Isten neve.
Káromlás?
Mióta káromlás, hogy jaj, istenem! (kis i-vel...)
oké, ne pazarold rám az időd - én is a kérdezőnek írtam.
Tudati eredetű minden létező. Ez a teremtés lényege.
És alakulhatnak ide-oda a lények, csodálatos az élővilág, de a fő kérdés: az EMBER - a mindenség fénye az emberben - a világ világossága... az pedig a nyelvekből kiderül (#56) elegánsan kihagyják a materialisták. Pedig SZÓLÉNYEK vagyunk, a lényegünk,a Szó. Szóval teremtetett a világ. Már az is csodálatos, hogy beszélünk, hát még hogy mit mondunk!
A nyelvek involúciója, hanyatlása is tudott: tekintsük pl szanszkrit-> latin->olasz alakulását. (a szanszkritban 70 szó van a tudatra- a tudatállapot hierarchiáját, állapotát 1-1- szóval megnevezve, amit olaszban egyenként több sorban lehet elmondani.
Ez tudom, nem fog meghatni, de nem baj, már túl vagyok, hogy a gyakorin alakítsuk egymás világnézetét, elfogadom, hogy idiótának tartasz, én meg elfáradtam bizonygatni a világképemet, és igazán nem érdekel, minek tartanak, ha hülyéznek, ha dicsérnek - attól még ugyanaz vagyok, ami vagyok. (csak jelzem, nem vagyok egyedül azért).
A materialisták nézzenek szemben azzal a ténnyel, hogy a keletkezés NINCS meg a tudománynak - nincs meg az első sejthártya miért pont így? az "összevéletlenkedte" idézet valakitől, tetszik.
a következőben lesz két idézet, a kérdezőnek ajándékba..
"Most már elmondhatjuk, hogy a mindenségről szóló fejtegetésünk véget ért. Mert halandó és halhatatlan élőlényeket befogadva és velük megtelve, megszületett ez a világrend, mint látható élőlény, mely a látható lényeket magában foglalja: képmása a gondolatbeli élőlénynek, érzékelhető isten, a legnagyobb és legjobb, legszebb és legtökéletesebb, egyetlen egyszülött világunk."
(részlet: Platón Timaiosz, Kövendi Dénes fordítása)
*
[Tapasztalatom, hogy a szépség a megismerés révén tárul fel - szemlélem, megértem, megismerem - szép. Az egyetemes intelligencia áthatja a világot és mi olvassuk. Értelmes szövegként. A szemlélődéssel mélyen összefügg.]
*
Plótinosz így ír:
„Ha valaki megkérdezné a természetet, hogy miért hozza létre a műveit, a következőképpen válaszolna (ha egyáltalán odáig ereszkedne, hogy feleletet adjon): Helyénvalóbb lenne nem kérdezned (vagyis nem az eszeddel kutatnod), hanem csendesen tanulnod, ahogyan én is hallgatag vagyok. A beszéd ugyanis nem az én utam (hanem a Szellemé, aki szavakban nyilatkoztatja ki Önmagát). Azt kell tehát megtanulnod, hogy minden, ami létrejön, az én néma szemlélődésem tárgya, annak a szemlélésnek, amely eredendően a sajátom, mivel én magam is kontemplációból származom (mégpedig az »univerzális lélekéből«, mely az Univerzális Szellemet kontemplálja, éppen úgy, ahogyan az utóbbi a Végtelent kontemplálja). Szeretem a kontemplációt, és az, ami bennem szemlél, azonnal létrehozza kontemplációja tárgyát. A matematikusok számokat és ábrákat jegyeznek le kontemplációjuk eredményeként. Én azonban nem írok le semmit. Csak nézek, és a materiális világ formái felmerülnek, mintegy belőlem eredve…”
(Plótinosz: Enneades III.8.4.ford: Horváth Judit és Perczel István)
#67: "én is a kérdezőnek írtam."
Nem igaz. Látszólag neki címezted a megjegyzésed, de a gúnyolódásodat a #49-ben másnak szántad. Nagyon is tisztában vagy azzal, hogy ez részedről nem kontrollálatlan tudatalatti megnyilvánulás volt... :)
#67: "elfogadom, hogy idiótának tartasz"
Mivel ilyet sose írtam rólad, így nincs mit elfogadnod. Komoly érvelési hiba az "ad hominem", de ha ezt a vitapartnered nem követi el, akkor a szájába adod? Hmmm... Ez nem igazán tisztességes... nem? :/
#67: "de a fő kérdés: az EMBER - a mindenség fénye"
Nos, az ilyen gondolkodású emberek miatt van az, hogy a csodálatosan intelligens gorillákat mára csaknem mind kiirtották. Az ilyen emberek csak magukat csodálva levágják a gorillák mancsait, és hamutartót készítenek belőle, a csontjukat porrá őrölve nyelik le afrodiziákumként...stb.
7-8 millió évvel ezelőtt még a csimpánzszerű lények agya volt a legtökéletesebb teremtés a Földön. Akkoriban ők voltak a legcsodálatosabb lények, ha az emberek szerinted az agyuk miatt most azok. A mai csimpánzok képesek kreatívan szerszámokat készíteni maguktól az élőhelyükön is, öntudattal rendelkeznek, és a hangjelzéseikben az emberi kommunikáció alapjai jelennek meg, ill. jelbeszédre minimális mértékben megtaníthatóak, amit értelmesen tudnak használni. Némelyikük szeret festeni, és a kreativitás a képeiken is megjelenik. Képesek a matematikát gyakorolni a legalapvetőbb szinten... Emberi érzelmeik vannak... stbstb.
Azt azért határozottan le kellene szögezned (ha tiszteled a tényeket), hogy ha az ember a mindenség fénye, akkor a csimpánz ott van második helyezettként. És ne feledkezz meg azokról a kihalt lényekről se, amik a majomszerű és a mai ember között egyre és egyre fejlettebb aggyal rendelkeztek egyre és egyre jobb szerszámokat készítve és egyre és egyre gazdagabb szókincset használva közben.
Nem ártana arról se megfeledkezned, hogy 550 millió évvel ezelőtt még csak ilyesmi lények éltek a Földön:
Na, most ezen lények primitív idegrendszere és a csimpánz agya között sokkal de sokkal nagyobb szakadék van, mint a majom és az ember agya között. Mérhetetlenül csodálatosabb és hatalmasabb ugrás volt a majom agyának megjelenése az ilyen aprócska lényekhez képest.
Ha az embert Isten teremtette (és a majmot előbb készítette el Isten a Biblia szerint is, vagyis a Biblikus teremtés szerint is az ember a majomból lett), akkor Istennek a már korábban megszületett majomtervhez alig kellett valami pluszt hozzátenni ahhoz, hogy az ember is megjelenjen. Istennek sokkal de sokkal izzasztóbb és nagyságrendekkel zseniálisabb teremtési munkát kellett akkor elvégeznie, amikor a féreg idegrendszeréhez képest megteremtette a csimpánzét. Innen már csak egy apró ugrás volt egy ilyen zseninek az ember.
#67: "A materialisták nézzenek szemben azzal a ténnyel, hogy a keletkezés NINCS meg a tudománynak"
Egy apróság. Itt mi az evolúcióról beszéltünk eddig, és nem az élet keletkezéséről. Még azt is említettem, hogy az életet akár Isten is teremthette egyszerű formában, de utána működött az evolúció. Ez mióta materializmus???
De ha már itt tartunk, akkor te is tudomásul vetted, hogy még nem is olyan régen azt állítottátok, hogy szerves anyag sosem keletkezhet szervetlenből? Aztán a tudomány kiderítette, hogy mégis... (Wöhler - karbamid). Mi a biztosítékod arra, hogy akár tíz év múlva nem lesz meg az is a tudománynak ami ma nem? Azért az ismert előtted, hogy nincs toporgás életkeletkezés ügyben, hanem egyre és egyre közelebb jutunk a megoldáshoz?
#67: "nincs meg az első sejthártya miért pont így? az "összevéletlenkedte" idézet valakitől, tetszik."
Fogd már fel jóember! Hányszor írjam még le? Nincs sehol a folyamatban olyan uralkodó véletlen, mint amit te direkt hamisan akarsz elhitetni mással. Az első sejthártya ügye pont nem egy nagy durranás, és abban sincs semmi véletlen, hogy kialakult. A valóság az, hogy a védelmet(is!) biztosító sejtmembrán alapfunkcióit teljesítő membrán spontán keletkezése rengetegszer előfordul megfelelő környezetben, hiszen a hidrofil és hidrofób részekből álló foszfolipidek vizes oldatban spontán kettős réteget (bilayer) alkotnak (nem véletlenszerűen, hanem törvényszerűen). A spontán és önmagukban aggregálódó foszfolipidek később vették körül a replikálódó akár RNS és fehérjemolekulákat, és tudjuk, hogy lipidek is tök könnyedén keletkeznek maguktól.
Szajkózhatod a sosem megtörtént "összevéletlenkedte" csatakiáltásodat, csak éppen ilyesmit sosem állított senki rajtad kívül, és nem is tapasztalunk ilyesmiket kizárólagossággal.
Ráadásul mindez nem cáfolja Isten lehetséges létezését, még az se, ha az élet magától alakult ki, mert lehet, hogy Isten egyszerűen egy olyan világot durrantott be, ahol Isten számított arra, hogy abban meg kell jelennie az életnek.
Ha nem haragszol meg, de te még a materializmus fogalmával se vagy tisztában. Neked mindenki materialista aki nem abban az istenben, vagy nem olyan istenben hisz, amiben te.
#67: "Tudati eredetű minden létező. Ez a teremtés lényege."
Hát ez elég gyatrácska érv, ha nem haragszol meg. Ezen az alapon Isten sem létezhetne, vagy ezen az alapon az emberi tudat mindig is létezhetett öröktől fogva teremtés nélkül, pont ugyanúgy, mint Isten tudata.
hosszú a vádbeszéded - és nincs kedvem vitázni
viszont a majmok/állatok/növények bántását kikérem magamnak - nem bántok élő, érző lényt
Ellenben az Állatkertben az orangutánoknál felirat van/volt(régebben jártam arra), amely arra hívja fel a figyelmet a hordozható számtech. eszközökhöz, laptopok, mobilok, egy olyan anyag kell (bocsánat elfejetettem a nevét) amit az élőhelyükön bányásznak,csak itt találtak a földkerekségen, ezért veszélyeztetik a fennmaradásukat.
Nekem Nokiám van, és egy régi gépem, nem cserélgetem, mint más a zokniját -
ugye te is vigyázol az élőlényekre? Akkor jó nincs is vita. Pax.
a keletkezés - én meg arról beszéltem (és nem "csak" neked), mert az a lényegi pont. A materialisták tudatából száműzött nyelv kis etimológiában még egyszer visszatér:
en arkhé - keletkezésében, eredetében
nem időhatározó és 3 könyv ezzel kezdődik a Bibliában Bereshit (בְּרֵאשִׁית) és kettő az ÚSZ -ben en arkhé Ἐν ἀρχῇ
----------------------
Vallás helyen, vallás kérdésnél megengedtem magamnak azt a borzalmas luxust, hogy azt tartsam fontosnak:
a bennem élő világ világossága, az emberben lévő fény a lényegi a születő kis ember emberré válásában. Ez ~30 év, addig mindig érkeznek új erők. A földi létállapot elfoglalása ez.
És végig ennek a világ világossága segítségével haladunk a megismerésben (ennek segítségével írok, és más olvassa ezt). Enélkül csak ösztönösen tennénk a dolgunkat, igen, mint egy nagyon okos majom (bár sajnos soha nem lennénk olyan ügyesek az erdőben, a fák közt, nem lennék olyan jó futók, mint a gepárd, nem építenénk olyan szépet mint a pók - fajspecifikusan minden állat "jobb").
Az ajándékba kapott potencialitás segítségével, istengyermekség mivoltunkból TUDJUK MONDANI : ÉN VAGYOK, éntudatunk van, meg verset írhatunk, vagy - egyértelmű isteni bizonyíték - elvont magas-szintű matematikát tanulhatunk, alkothatunk, (mint Bolyai: "Semmiből egy uj, más világot teremtettem.) De pl. a dolgát figyelmesen végző szántóvető, vagy vaskohász is (csak pl. ez minden tevékenységre vonatkozik) hasonlóan magas tudatállapotban van.
Na, de a két gondolatkörünk az elmefuttatások zárására összeért, egy ponton érintkezik, és nem, nem gyatrácska érv, hanem nagyon is fontos:
#67: "Tudati eredetű minden létező. Ez a teremtés lényege."
#69 "Ezen az alapon Isten sem létezhetne, vagy ezen az alapon az emberi tudat mindig is létezhetett öröktől fogva teremtés nélkül, pont ugyanúgy, mint Isten tudata."
Így van. Ezen az alapon létezik/ nem létezik, de ugyanarról beszélünk és mint az alábbi Anzelmus idézetből is látszik MINDEGY:). Isten és Én összefügg. Potenciálisan csupán, de realizálni lehet, hogy azonosság legyen az "és" helyett.
"Bár ők azért keresik az ésszerű magyarázatot, mert nem hisznek,
mi pedig azért, mert hiszünk, mégis egy és ugyanaz, amit keresünk."
Canterbury Szent Anzelm
Köszönöm a beszélgetést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!