Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan váltsak vallást?

Hogyan váltsak vallást?

Figyelt kérdés
Mint a legtöbb születendő gyermeket engem is megkereszelteltettek a szüleim, vagyis katolikusnak születtem. Azóta pedig elsőáldozó is voltam... Nemrég viszont rájöttem, hogy az evangélikus hittel sokkal jobban tudok azonosulni. Mit kell tennem (ha egyátalán kell tennem valamit) ahhoz, hogy jogilag is evangélikus legyek?

2020. aug. 20. 21:18
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

24.hu???

:DDDDD

2020. aug. 22. 21:41
 22/33 anonim ***** válasza:

"Az evangélikus-katolikus Közös Nyilatkozat

1999. augusztus 31-én a reformáció indulása óta példátlan eseményre került sor Augsburgban: az evangélikus és a katolikus egyház hivatalos képviselői közös nyilatkozatot írtak alá a megigazulásról.

...

Közösen valljuk: egyedül kegyelemből, Krisztus üdvözítő művébe vetett hitben, nem saját érdemünk alapján fogad el minket Isten, és

kapjuk a Szentlelket"

[link]

2020. aug. 22. 21:43
 23/33 anonim ***** válasza:
27%

Márpedig továbbra is egy aljas hazug vagy. Ezt emeletem ki tőled, erre válaszoltam:

"Már az alapok is mások: a katolikus tan cselekedetekből való üdvösséget hirdet, az evangélikus pedig a hit általi üdvösséget"

S mint írtam, illetve a linkelt nyilatkozattal bebizonyítottam, hazug állítást írtál. A katolikusok és evangélikusok közt nincs lényeges eltérés üdvösség kérdésében. Veled ellentétben egyébként én 5 évig evangélikus gimibe jártam, talán sokkal jobban ismerem az evangélikusokat (valószínűleg a kérdezőnél is jobban). Ráadásul a töri érettségim is közel 100%-os lett, egyik téma pont a reformáció volt. Neked hogy sikerült? Ha már annyira hangoztatod.

"nyissák ki a Bibliájukat, amit, lefogadom, még soha nem nyitottak ki"

Undorító vagy, az ilyentől max hányni lehet.

2020. aug. 22. 21:46
 24/33 anonim ***** válasza:
21%
Hát elég szomorú, hogy evangélikus gimibe jártál, mégse ismered se Luther tanait se a katolicizmust. Hányás helyett pedig továbbra is azt javaslom, nyisd ki a Bibliát, és akkor magad is meglátod a különbséget.
2020. aug. 22. 22:28
 25/33 anonim ***** válasza:
57%
Nem Luther tanairól van szó, hanem a 21. századi evangélikus tanításról. Gyűlölködő fröcsögés helyett tanulj értelmező olvasást...
2020. aug. 22. 22:37
 26/33 anonim ***** válasza:

"Nem Luther tanairól van szó, hanem a 21. századi evangélikus tanításról."

Meg a katolikusról. És olyasmit ad a katolikusok szájába, ami valóban nem igaz - és most már én is látom, hogy tényleg direkt csinálja.

2020. aug. 22. 22:50
 27/33 KZitus ***** válasza:
0%

ismét szia

"Nemrég viszont rájöttem, hogy az evangélikus hittel sokkal jobban tudok azonosulni"- ez a mondatod érdekes :-) Vajon mit értesz az "evangéliumi hit" alatt? Mert az evangélium a keresztény görög iratok első négy könyvére használt kifejezés. Ezek a könyvek történelmi beszámolók Jézus Krisztus életéről és szolgálatáról.

Úgy hogy teljesen jó utat keresel, vagy szimpatizálsz vele.

Márk beszámolója a következő szavakkal indul: „Így kezdődik a Jézus Krisztusról, az Isten Fiáról szóló jó hír (vagyis „evangélium”)”. Ha vallást akarsz váltani, akkor a legjobb úton jársz, ha e 4 evangélium tanítása alapján döntöd el, mit változtass, és mit nem.

Nem könnyű, mert a világ ellene van, mintha árral szemben úsznál. Húz a világ vissza a megszokott élethez....de ez egy másfajta életcélt és értelmet adhat az embernek.

Korábbi évekig gyakorolt szokásról kell esetleg lemondani, ami nem mindig könnyű, de megéri. Itt egy tapasztalat erről:

[link]

2020. aug. 25. 12:12
 28/33 anonim ***** válasza:
20%

Itt most egy evangélikus és egy evangélikus iskolában tanult katolikus tépte szét egymást?

Guszta volt ...

2020. szept. 5. 06:37
 29/33 anonim ***** válasza:

Egyébként a téma bonyolultabb, ennél azért kifinomultabb vitát igényel:

[link]

fentebb egy angol nyelvu katolikus cikk, amiben elmagyarázzák, mi szokott a félreértés alapja lenni

valamint: "Pope Benedict XVI taught: “Luther’s phrase ‘faith alone’ is true, if it is not opposed to faith in charity, in love. Faith is looking at Christ, entrusting oneself to Christ, being united to Christ, conformed to Christ, to his life. And the form, the life of Christ, is love; hence to believe is to conform to Christ and to enter into his love. So it is that in the Letter to the Galatians in which he primarily developed his teaching on justification St. Paul speaks of faith that works through love” (General Audience, Nov. 19, 2008).

Tehát (a cikk alapján) a katolikusoknál is elég a hit az udvosség elnyeréséhez, csak

1. a protestánsok kicsit mást értenek az udvosségen, megigazuláson, mint a katolikusok

2. a katolikusok szerint a hit része az, hogy Krisztus szeretete munkál benned, és ez azért valahogyan megjelenik az életedben

XVI. Benedek szerint akkor érvényes a "csak a hit" (sola fide) elve, ha ezzel a 2. ponttal nem áll ellentétben

Meg annyit, hogy szeles korben rengeteg informacio forog mindenhol, a neten is, rovid osszefoglalokban es valaszokban, miszerint a katolikusoknal nem eleg a hit, ugyhogy ahhoz nem kell "aljas hazugnak" lenni, hogy valaki igy tudja.

2020. szept. 5. 07:21
 30/33 anonim ***** válasza:

27-es Zitus

"Vajon mit értesz az "evangéliumi hit" alatt?"

nem "evangéliumi", hanem "evangélikus"

az evangélikus (lutheránus) felekezetre gondol

2020. szept. 5. 07:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!