Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan váltsak vallást?

Hogyan váltsak vallást?

Figyelt kérdés
Mint a legtöbb születendő gyermeket engem is megkereszelteltettek a szüleim, vagyis katolikusnak születtem. Azóta pedig elsőáldozó is voltam... Nemrég viszont rájöttem, hogy az evangélikus hittel sokkal jobban tudok azonosulni. Mit kell tennem (ha egyátalán kell tennem valamit) ahhoz, hogy jogilag is evangélikus legyek?

2020. aug. 20. 21:18
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
86%
Bejelentkezés az ev. egyházközségnél, hitoktatás- konfirmáció (hitvallás tétel). Ha eddig fizettél a katolikus egyháznál egyházi hozzájárulást, jelezd a plébánián, hogy áttértél, és töröljenek a névsorból.
2020. aug. 20. 21:27
 2/33 anonim ***** válasza:
21%

"rájöttem, hogy az evangélikus hittel sokkal jobban tudok azonosulni"

Akkor nem nagyon vagy tisztában se a katolikus tanítással, se az evangélikussal, hiszen a kettő ugyanaz a hit (keresztény), csak két különböző felekezet... Ha megismernél több katolikus közösséget, simán találhatnál köztük olyat, amelyik szimpatikusabb, mint amelyikkel korábban volt kapcsolatod - és ha megismernél több evangélikus gyülekezetet, simán rájöhetnél, hogy ők se mind angyalok...

2020. aug. 20. 21:30
 3/33 anonim ***** válasza:
6%
Véleményem szerint, ha már váltasz, akkor azt úgy tedd, hogy az igazit válasz, amivel célba is érsz, és nem egy másik hamis útra térsz.
2020. aug. 20. 21:47
 4/33 anonim ***** válasza:
39%
Nem kell tenned az égvilágon semmit. Magyarországon nem szabad megkérdezni senkitől a felekezetét. Én is katolikusnak nevelkedtem, annak kereszteltek, elsőáldoztam, stb., és amikor megismertem a Bibliát, rájöttem, hogy a protestáns tanok, így pl. az evangélikusok is, sokkal közelebb állnak a Bibliához, mint a katolikus tanok. Ezért én protestáns gyülekezetbe járok, és protestánsnak vallom magam.
2020. aug. 20. 22:22
 5/33 anonim ***** válasza:
51%

"Magyarországon nem szabad megkérdezni senkitől a felekezetét."

Dehogynem, miről beszélsz? Azt kérdezek, amit csak akarok. Szólásszabadságról hallottál már? Abban benne van a kérdezésszabadság is.

2020. aug. 20. 22:41
 6/33 anonim ***** válasza:
40%
5-öske, hivatalos megkérdezésre gondoltam, pl. népszámláláskor, stb., nem pedig Rád, hiszen én is éppen az előbb tudattam veled a hitvallásomat.
2020. aug. 20. 22:44
 7/33 anonim ***** válasza:
70%

#4 De ha urvacsorat akar venni az evangelikusoknal, akkor elvileg megkerdezhetik.

Kerdezo, szerintem is: vedd fel a kapcsolatot az evangelikus gyulekezet irodajaval, telefonon vagy email-en is lehet, es kerdezd meg a teendoket. Valoszinuleg konfirmalnod kell - de anelkul is nyugodtan jarhatsz oda istentiszteletre.

2020. aug. 20. 23:33
 8/33 anonim ***** válasza:
62%
Csak kíváncsiságból, mely hittételek miatt akarsz áttárni? Egyébként a katolikus egy evangélikus egyazon vallás két különböző felekezete. Ezzel azért illene tisztában lenned.
2020. aug. 21. 17:40
 9/33 KZitus ***** válasza:
19%

Szia

Példának veheted Máriát, Krisztus anyját. Ő zsidónak született. majd hallva Fia Krisztus tanítását, a követője lett. A Négy evangéliumból nyomon követheted hogyan, miként tette. Neked is azt kellene tenned, amit Krisztustól tanulsz...

2020. aug. 21. 19:26
 10/33 anonim ***** válasza:
34%

8. "Egyébként a katolikus egy evangélikus egyazon vallás két különböző felekezete. Ezzel azért illene tisztában lenned."

Óriási a különbség a katolikus és az evangélikus tanok között. Már az alapok is mások: a katolikus tan cselekedetekből való üdvösséget hirdet, az evangélikus pedig a hit általi üdvösséget, ezzel a különbséggel indította el anno Luther a reformációt. Az utóbbi a biblikus.

Dióhéjban néhány sarkalatos különbség, amit a katolikus vall, az evangélikus nem: Mária-tisztelet, Máriához és meghalt szentekhez való ima, közbenjárásuk kérése, pápai tekintély, tisztítótűz, imák mantrázása rózsafüzérrel, stb. stb., amiknek semmiféle bibliai alapja nincs. A katolikus vallásban a Szentírást felülírja a hagyomány és a pápai (emberi) dogmák. Az evangélikusban a Szentírás áll az első helyen. Ha valaki megtér, döntenie kell, hogy a Bibliát akarja-e követni, vagy a katolikus dogmákat mert a kettő sokszor szöges ellentétben áll egymással. Tehát a katolikus és az evangélikus tanok között elég nagy különbségek vannak.

2020. aug. 22. 15:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!