Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha a Bibliából kivették Isten...

Ha a Bibliából kivették Isten nevét és ezzel megcsonkították, akkor honnan tudják jehova tanúi, hogy nem történt más változtatás is benne?

Figyelt kérdés

Ha Isten neve el lett tüntetve belőle, akkor miért használják ezt a megbízhatatlan Bibliát, ami nem biztos, hogy nincs máshol és más téren meghamisítva?

Vagy honnan lehet tudni, hogy csak Isten neve lett belőle eltűntetve?

2020. júl. 23. 13:46
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/90 anonim ***** válasza:
25%

60.Mindenütt ès mindenkor meg volt ès meg van a Jehova nèv a bibliában,bárhogy is igyekeztek a magad fajta emberek,hogy el töröljèk.Kevès ami meg maradt de arra Ő vigyázott.

A kèrdèsedre meg van règ a felelet,de vagy nem tudsz èrtelmezni vagy nem akarsz,de jobb az ilyen ellensèges lelkületü emberrel szakítani.

2020. júl. 24. 10:21
 62/90 A kérdező kommentje:
Mit töröltem el??? Azt tanítja a szervezet, hogy el lett távolítva több évszázadra és ők állították helyre! Akkor hazudik???
2020. júl. 24. 10:29
 63/90 anonim ***** válasza:
46%
Ne vedd hiába és feleslegesen Isten nevét a szádra,ne jehovázzatok állandóan,ők jehovisták,igy szabad mondani másképp nem.
2020. júl. 24. 10:30
 64/90 anonim ***** válasza:
34%

62.Tènyleg hiba van az èrtelmezèseddel,azt írtam,hogy a"magad fajta emberek töröltèk ki a nevèt",így maradt 7000 helyett egy pár tucat.

63.Minden vallannak meg van az a neve ami őt illeti ebben az esetben"Jehova Tanúi Vallásos Szervezete".Egy fő nèv ennyit meg èrdemel nyelvtanilag is.

2020. júl. 24. 11:28
 65/90 A kérdező kommentje:

Én tényleg igyekeztem türelmes maradni a rengeteg szemetkedés ellenére is, de már vége.

A szervezet tanítása alapján ők állították helyre a nevet. A szervezet tanítása alapján a név nem szerepelt több száz évig a fordításokban, mivel a hitehagyott egyházak eltávolították belőle! Tehát Isten a szervezet tanítása alapján kicsit sem vigyázzott a Biblia szavára, hagyta, hogy egy lényeges dolog kikerüljön belőle, EZ a szervezet tanítása!

A kérdésem még mindig annyi, hogy honnan tudják a tanúk, hogy nem lett e más is megváltoztatva benne, ha még ezt is meg tudták oldani a hitehagyott egyházak???

Ha nem tudsz válaszolni, akkor inkább ne írj, de ha tudsz az adott kérdésre terelés és szemétkedés nélkül válaszolni és csak arra, semmi másra, akkor tedd meg!

2020. júl. 24. 11:36
 66/90 anonim ***** válasza:
34%
65.A nèv az UVF-ban helyre lett állítva úgy mint azok a tèves forditások,másolások amelyek vallásos rèszrehajlás vagy tèvedèsek áldozata volt.
2020. júl. 24. 11:49
 67/90 A kérdező kommentje:
Kész. Feladom. Remélem nem minden tanú ilyen. Bár valószínűleg szándékosan nem válaszoltak.
2020. júl. 24. 11:55
 68/90 anonim ***** válasza:
46%
Haha edgárddal nem érdemes vitatkozni, nem ő a legélesebb kés a fiókban. 😄
2020. júl. 24. 12:07
 69/90 szp72 ***** válasza:
94%

@ "Ezt onnan tudjuk, hogy a Septuaginta töredékek fennmaradt legrégibb példányaiban még ott volt Isten neve,"

A Septuaginta ugye egy ókori görög fordítása az Ószövetségnek, s valóban számos kéziratában szerepel a JHVH. Tudni kell azonban, hogy a Septuagintában minden helység és személynév át lett írva görög betűkre kivéve a JHVH, vagyis az alapvetően görög szövegben Isten neve szöveg idegen héber betűkkel szerepel.

[link]

Vajon miért? Nos a zsidó fordítók így jelezték a görög nyelvű, de zsidó vallású olvasóiknak, hogy "Vigyázz ki ne ejtsd!" A zsidók ugyanis tiszteletből nem ejtették ki Isten nevét, hanem az Úr szót mondták helyette.

Ez a jelenség látható a híres qumráni tekercs leleteknél is. A szöveg a ma is használatos héber quadrát betűkből áll, de Isten neve szövegidegen óhéber-föníciai betűkkel szerepel.

[link]

Az ok ugyanaz, így figyelmeztették az olvasót, hogy ne ejtse ki. Amikor Jézus a zsinagógában a Bibliából felolvasott, nyilván ilyen qumráni féle szöveget kapott és igazodott a hagyományokhoz. Az mindenesetre bizonyos, hogy Jézus és a kritikusai nem konfrontálódtak ebben a kérdésben, sem Jézus sem ellenfelei nem vitatkoznak a Név kiejtése vagy nem ejtése miatt.

Amikor a zsidók áttértek a pontozásos magánhangzós írásra, a JHVH már ugyanazzal a quadrát betűkkel íródott, mint a többi szöveg és a magánhangzókkal jelölték, hogy ezt a nevet másképp kell ejteni. Tehát ez olyan, mintha Isten helyett mondjuk Őstun-t írnák, tehát egy nyilvánvalóan értelmetlen és nyelvtanilag nőnemű szó szó jelezte a másképp olvasatot. Jehova tanúi pont azért ejtik a JHVH-t Jehovának, mert ezt az átpontozott értelmetlen szót követik.

@ "Abban biztosak lehetünk, hogy Máté apostol belefoglalta Istennek a nevét a róla elnevezett evangéliumba."

Biztosak nem lehetünk benne, mert nem találtak ilyen kéziratot, de egyébként lehetséges és elképzelhető, hogy a zsidók számára készült újszövetségi iratokban a Septuagintához hasonlóan még szerepelt a JHVH. De akár szerepelt akár nem, a zsidók nem ejtették ki a Nevet. A kiejtés pedig pedig végül átment az írásra is.

Ha Jézusnak és az apostoloknak fontos lett volna az eredeti kiejtés a hagyomány megőrizte volna. Senki nem akart hamisítani semmit, egyszerűen ez volt a szokás.

2020. júl. 24. 12:17
 70/90 A kérdező kommentje:

Nem kaptam választ, sőt mi több, a szervezetet hazudtoltad meg.

Én idemásoltam a szervezet tanítását, te pedig az ellenkezőjét állítottad. Tehát te azt állítod, hogy jehova tanúi hazudnak. Én pedig nem fogok egy ilyennel beszélgetni.

2020. júl. 24. 12:38
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!