Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények részt vennének...

Keresztények részt vennének egy parázna megkövezésében?

Figyelt kérdés
Másik kérdésnél merült fel bennem. Keresztények egyértelműen állítják hogy az Ószövetségben szerepelő paráznák halálra kövezése Isten parancsa. Keresztényektől szeretném megkérdezni hogy ha az Ószövetség idején éltek volna, megköveznék a paráznákat egy ilyen kivégzésen?

2020. febr. 4. 09:21
 191/226 anonim ***** válasza:
93%

„Egyre nevetségesebb amit állítasz. Szerinted minden keresztény automatikusan tudja mi helyes és mi nem ? :) Ez olyan mintha azt mondanád nem kell magyar polgári magyar törvénykönyv mert minden ember tudja :)”

Ez már a szavak kiforgatása. Nyilván Istenről beszéltem, és nem a PTK-ról. A két törvény nem egy kategória, nagyon nem. És igen, minden igaz keresztény tudja, hogy mi helyes és mi nem, még akkor is, ha olykor nem követi azt. Ezt hívják úgy, hogy lelkiismeret, ezt jelenti befogadni a Szentlelket.

„A cél az hogy az emberek Isten szabályai szerint éljenek szóval semmi nem változott.”

Na ez az, ami súlyos félreértése mindennek, ezt nem értették a farizeusok sem. Ha azt mondod, hogy a törvény célja az, hogy Isten törvényei szerint éljenek az emberek, akkor az azt jelenti, hogy a törvény öncélú, és csak azért van, hogy legyen. Na ez az, amivel Krisztus leszámolt, és a kereszténység elvetett. A törvény nem azért van, hogy legyen mit betartani.

„Annyi történt hogy a keresztény egyház eltörölte Isten szabályait és a saját illetve az aktuális világi hatalom szabályait tette a helyébe.”

Istennek nem szabályai vannak, hanem törvényei, és nem az egyház törölte el (mégis milyen isten volna az, akinek egy földi szervezet semmissé tudja tenni a rendeléseit), hanem Krisztus töltötte be. Ezt nem az egyház mondja, hanem az evangélium.

„Ne haragudj de ez hatalmas nagy marhaság. Egy értelmes keresztény sem gondolhatja ezt komolyan. Ma minden állam vaskos törvénykönyvekben látja a megoldást erre te azt mondod nem kell írott törvény? Mint a hippiknél hogy szeress ne háborúzz, azt ennyi elég is :) Ez azért elég durva hogy a keresztények egy hippimozgalom szintjére sülyesszétették Isten vallását.”

Tudsz érvelni is üres vagdalkozáson kívül? A vitát már rég megnyertük, minden ilyen vergődéseddel csak magadat ásod mélyebbre és teszed nevetségessé, nem bizonyítasz senkinek. A társadalom összetett dolog, és ezért vannak törvénykönyveink, hogy a sokféle szituációt szabályozni tudjuk. De a keresztény társadalom alapja az, hogy ezek a törvények alá vannak rendelve a krisztusi szellemnek, ami viszont nincs törvénykönyvekben leírva, mert felette áll, és még a királyok és világi hatalmak is neki felelnek.

És képzeld, kétezer év kereszténysége gondolja ezt véresen komolyan, és ez által jutott a civilizációnk ilyen magas szintre, mert a szívekbe írt törvény még a kövekre és papírra írtaknál is erősebb.

És te ezt akarod egy legyintéssel lesöpörni az asztalról, mert nem vagy hajlandó egy pillanatra sem komolyan meghallgatni, amit mások mondanak, csak keresed az alkalmat, ahol beleköthetsz és kiforgathatsz. Végül is Assisi Szent Ferenc is valami hippi volt, nem? Milton, vagy Goethe? Nevetséges álmodozók, semmi több. A Hagia Sophia is csak egy kupac kő meg cserép, és a sixtusi kápolna is falra fröcskölt mázolmány.

Most komolyan azt gondoltad, hogy itt a fórumon fogod leleplezni a világ kereszténységnek nevezett évezredes tévedését? Ahhoz azért korábban kellene felkelni.

Nem haragszom, hanem igazából szomorú vagyok. Annyi minden lehet benned önhittség, cinizmus, és kevélység helyett, és te mégis a rosszabbik oldalad demonstrálod.

2020. febr. 13. 21:32
 192/226 A kérdező kommentje:

# 190

Szerintem enged el a dolgot. Már azt sem tudod miről beszélsz.

2020. febr. 14. 15:08
 193/226 A kérdező kommentje:

"Ez már a szavak kiforgatása. Nyilván Istenről beszéltem, és nem a PTK-ról. A két törvény nem egy kategória, nagyon nem. És igen, minden igaz keresztény tudja, hogy mi helyes és mi nem, még akkor is, ha olykor nem követi azt. Ezt hívják úgy, hogy lelkiismeret, ezt jelenti befogadni a Szentlelket."

Akkor ennyi erővel PTK sincs szükség mert minden magyar ember tudja mi helyes és mi nem. Nem forgattam ki a szavaidat, a logikádból ez következik. Vagy szerinted nem keresztény embereknek nincs lelkiismerete?

"Na ez az, ami súlyos félreértése mindennek, ezt nem értették a farizeusok sem. Ha azt mondod, hogy a törvény célja az, hogy Isten törvényei szerint éljenek az emberek, akkor az azt jelenti, hogy a törvény öncélú, és csak azért van, hogy legyen. Na ez az, amivel Krisztus leszámolt, és a kereszténység elvetett. A törvény nem azért van, hogy legyen mit betartani."

A törvény azért van mert Isten meghatározta hogyan éljenek az emberek. Mivel Isten teremtette az embereket nyilván Isten tudja legjobban mi jó és mi rossz nekünk. Ez írják le a törvények. A törvény nem öncélú hanem az emberiség javát szolgálja. A törvényt pedig azért kell betartani mert Isten ezt parancsolta. Jézus pedig azt mondta nem eltörölni jött a törvényt tehát te sem és az egyházad sem törölhetné el.

"Istennek nem szabályai vannak, hanem törvényei, és nem az egyház törölte el (mégis milyen isten volna az, akinek egy földi szervezet semmissé tudja tenni a rendeléseit), hanem Krisztus töltötte be. Ezt nem az egyház mondja, hanem az evangélium."

Az Evangéliumot az egyházad írta, vagy legalább is válogatta össze saját kedve szerint. Az mindegy hogy törvénynek vagy szabálynak nevezzük. Lényeg az hogy a keresztény egyház elvetette Isten törvényeit és a sajátját tette a helyébe. Maga Pál mondja hogy engedelmeskedj a világi hatalomnak, ami nevetséges. Nyilván a világi hatalom megbízásából beszélt.

"Tudsz érvelni is üres vagdalkozáson kívül? A vitát már rég megnyertük, minden ilyen vergődéseddel csak magadat ásod mélyebbre és teszed nevetségessé, nem bizonyítasz senkinek."

Te döntöd el hogy megnyerted a vitát ? :) Tudod ha két ember vitázik nem ők döntik el ki nyert. Mit szeretnél, mit bizonyítsak?

"De a keresztény társadalom alapja az, hogy ezek a törvények alá vannak rendelve a krisztusi szellemnek, ami viszont nincs törvénykönyvekben leírva, mert felette áll, és még a királyok és világi hatalmak is neki felelnek."

Magyarul a keresztény egyház kivette Isten törvényeit, amik helyére betett néhány hangzatos szlogent, mint "szeresd felebarátod", majd azt mondta a híveknek, engedelmeskedjetek a császárnak és az egyháznak.

"És képzeld, kétezer év kereszténysége gondolja ezt véresen komolyan, és ez által jutott a civilizációnk ilyen magas szintre, mert a szívekbe írt törvény még a kövekre és papírra írtaknál is erősebb.

Te miről beszélsz? A keresztény vallás megjelenésével visszalépés történt az ókori civilizációkhoz képest. Európa akkor kezdett fejlődni, mikor elvették a hatalmat a keresztény egyháztól.

"És te ezt akarod egy legyintéssel lesöpörni az asztalról, mert nem vagy hajlandó egy pillanatra sem komolyan meghallgatni, amit mások mondanak, csak keresed az alkalmat, ahol beleköthetsz és kiforgathatsz."

Én meghallgatlak, de belekötök mindenbe ami nem igaz vagy ha mellébeszélsz és nem haragszom ha te is ezt teszed. Ezt nevezik vitának.

"Most komolyan azt gondoltad, hogy itt a fórumon fogod leleplezni a világ kereszténységnek nevezett évezredes tévedését? Ahhoz azért korábban kellene felkelni."

Az ugye megvan hogy a Nyugati világban egyre kevesebb a hívő keresztény? Tudod hol terjed a keresztény vallás? A harmadik világban. És tudod miért? Mert a tanultabb emberek észreveszik az ilyen tévedéseket a keresztény vallásban. Az analfabéta afrikai lehet nem.

"Nem haragszom, hanem igazából szomorú vagyok. Annyi minden lehet benned önhittség, cinizmus, és kevélység helyett, és te mégis a rosszabbik oldalad demonstrálod."

Most miért kell személyeskedni? Ezek egyike sincs bennem. Lehet nyersen fogalmazok, kicsit finomabban kellene, de felhúzom magam ha olyasmikről van szó mint amiről most beszélünk. Keresztények egyszerűen kivették a vallásból Isten törvényeit, és emberi törvényekkel helyettesítették, ami eléggé felháborít engem és nem tudok finomabban fogalmazni.

2020. febr. 14. 15:38
 194/226 anonim ***** válasza:
90%

"Szerintem enged el a dolgot. Már azt sem tudod miről beszélsz."

Én tökéletesen tisztában vagyok vele. Te voltál aki annyira belekavarodtál a kötekedésbe, hogy végül már olyan szavakat is elkezdtél felcserélgetni mint a büntetés és a következmény.

Nem is beszélve a baklövésedről, hogy mint kiderült, fogalmad sem volt az Ószövetség és az Újszövetség mibenlétéről. Mondjuk így érthető a zavarod hogy a kettőt valamiféle általános érvényű és egyforma hatályú törvénykönyvként akarod elképzelni, amelyek közt csak az időtényező más. Viszont ha ennyire nem értesz hozzá, akkor pedig komolyan kérdezem, miért nem tájékozódsz az adott témában, ahelyett hogy hiányos ismeretekkel próbálsz vitába szállni?

2020. febr. 14. 18:34
 195/226 anonim ***** válasza:
100%
Nem igazán értem, hogy akkor miről is akarsz minket meggyőzni. Tehát véleményed szerint a kereszténység hamis módon eltorzította Isten igaz vallását. De ha ez így van, akkor te személy szerint miért nem kövezel házasságtörőket? Hiszen érvelésed szerint akkor ez a parancs még érvényben van. Szerinted nem ennek kellene lennie az Istennek tetsző cselekedetnek? Te hogyan indoklod, hogy nem követed Isten parancsát? Mert ebben nem tűnik következetesnek a mondandód.
2020. febr. 14. 23:10
 196/226 A kérdező kommentje:

"Én tökéletesen tisztában vagyok vele. Te voltál aki annyira belekavarodtál a kötekedésbe, hogy végül már olyan szavakat is elkezdtél felcserélgetni mint a büntetés és a következmény."

Ha visszaemlékszel egy példából indultunk ki. Te voltál az aki folyamatosan félrebeszél. Igazából mindent megteszel azért hogy eltereled a beszélgetést. Szóval mit gondolsz egy olyan államról ami sokáig halállal bünteti a tilosban parkolókat, majd hirtelen azt mondja nem jár ezért semmi bünti. Erre válaszolj mellébeszélés nélkül.

"Nem is beszélve a baklövésedről, hogy mint kiderült, fogalmad sem volt az Ószövetség és az Újszövetség mibenlétéről."

Miért is?

"Mondjuk így érthető a zavarod hogy a kettőt valamiféle általános érvényű és egyforma hatályú törvénykönyvként akarod elképzelni, amelyek közt csak az időtényező más."

Keresztény tanítás szerint az Ószövetség a zsidókhoz szólt, az Újszövetség pedig mindenkihez. De a keresztény vallás nem foglalkozik a Jézus előtt élt nem zsidó emberekkel, így ha egy időutazó visszamegy akkor csak úgy tudja betartani Isten parancsát ha az Ószövetségi törvényekhez igazodik. Érted már?

"Viszont ha ennyire nem értesz hozzá, akkor pedig komolyan kérdezem, miért nem tájékozódsz az adott témában, ahelyett hogy hiányos ismeretekkel próbálsz vitába szállni?"

Jobban értek hozzá mint te. Te csak a mellébeszéléshez értesz. Nincs mögötte semmi.

2020. febr. 15. 09:21
 197/226 A kérdező kommentje:

"Tehát véleményed szerint a kereszténység hamis módon eltorzította Isten igaz vallását."

Pontosan így van.

"De ha ez így van, akkor te személy szerint miért nem kövezel házasságtörőket? Hiszen érvelésed szerint akkor ez a parancs még érvényben van. Szerinted nem ennek kellene lennie az Istennek tetsző cselekedetnek? Te hogyan indoklod, hogy nem követed Isten parancsát? Mert ebben nem tűnik következetesnek a mondandód."

Ki mondta hogy keresztény vagyok? Én a keresztény vallást elemeztem és abból vontam le a következtetéseket. Szóval sem állítottam hogy a paráznák kövezést érdemelnek. Ez a zsidó és keresztény vallás tanítása.

2020. febr. 15. 09:26
 198/226 anonim ***** válasza:
91%

#197 Te nem "elemezted" a keresztény vallást, koncepciód se volt, eszed se sok van.

Idetettél egy kérdést, amiről azt hitted, hogy provokatív és intelligens, de nem az. Ahogy te sem vagy az. Már a kérdés címe is ellentmondás, az Ószövetség idején nem voltak keresztények. Ha most visszamennének az időben, nem köveznék meg, mert keresztények. Ha törölnéd a memóriájukat, már megint nem lennének keresztények.

Nézd, te egy ostoba, ámde magát okosnak gondoló ember vagy.

A butaságod abból is látszik, hogy nem tudod belátni, hogy egy értelmetlen kérdést tettél fel, már belegabalyodtál az érvelésedbe, mint majom a cérnába.

Az a helyzet, hogy kevés vagy te a vallási vitákhoz.

Kevés vagy, buta vagy, és még tájékozatlan is vagy.

Van ilyen ember, mint te, erre szokták azt mondani, hogy kis kosárral állt sorba észért.

2020. febr. 15. 09:46
 199/226 anonim ***** válasza:
100%

"Ki mondta hogy keresztény vagyok? Én a keresztény vallást elemeztem és abból vontam le a következtetéseket. Szóval sem állítottam hogy a paráznák kövezést érdemelnek. Ez a zsidó és keresztény vallás tanítása."

Egyrészt azt mi sem állítottuk, hogy keresztény vagy, ez nyilvánvaló, épp ezért kérdeztem. Mi azt állítottuk, hogy a keresztények elvetik a kövezés gyakorlatát, te pedig erre azt válaszoltad, hogy ez a gondolkodás az Isten igaz vallásának eltorzítása. Ebből az kövezkezik, hogy szerinted a helyes dolog a kövezés folytatása volna, hisz az az igaz, a keresztény pedig hamis.

Ezért még él a kérdés, te miért nem kövezel meg senkit, ha szerinted az a helyes? Nem válaszoltad meg, csak megpróbáltál kihátrálni a saját állításodból.

2020. febr. 15. 14:17
 200/226 anonim ***** válasza:

"Ha visszaemlékszel egy példából indultunk ki. Te voltál az aki folyamatosan félrebeszél. Igazából mindent megteszel azért hogy eltereled a beszélgetést. Szóval mit gondolsz egy olyan államról ami sokáig halállal bünteti a tilosban parkolókat, majd hirtelen azt mondja nem jár ezért semmi bünti. Erre válaszolj mellébeszélés nélkül"

Erre már válaszoltam. Csak ugye ez se akkor, se most nem analóg a kereszténységgel.

"Miért is?"

Gondolom mert soha nem tájékozódtál a témában, csak imádsz provokálni.

"ha egy időutazó visszamegy akkor csak úgy tudja betartani Isten parancsát ha az Ószövetségi törvényekhez igazodik"

Az időutazó Isten Újszövetsége alá tartozik. Isten továbbra sem Alzheimeres hogy erről csak úgy elfeledkezzen.

"Jobban értek hozzá mint te"

Hát, ez elég erős kijelentés, tekintve hogy eddig minden szóba kerülő témában felsültél.

2020. febr. 15. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!