Bűn vagy elítélendő, ha valaki katonaként háborúban gyilkol?
Nem feltétlenül. Önvédelemből, pl. amikor bemész a házba, civil fegyvert fog rád, jó, hogy belelősz egy sorozatot.
De amikor egy földön fekvő, sebesült gyerekbe belelövöd a tárat, az bűn. Ilyet is csináltak a derék izraeli katonák.
Bűn és elítélendő is. Ha pedig háborús bűnöket is elkövetve teszi (pl. hadifoglyot gyilkol), akkor még a törvényi s büntethet.
Kivéve persze, ha önvédelemből vagy mást védve teszi, azonban kérdés, hogy aki ilyenkor rám támad, nem ugyanezért teszi-e szintén...
Nem tudom a vonatkozó regulát. De ha az egyház elítélné a háborúban gyilkolást, akkor nagyon rosszul festenének a keresztes háborúk.
Ha a saját vagy családom éltét mentem ezzel meg, természetesen tudnék ezzel élni, azzal viszont nem, hogy hagytam őket meghalni valami isteni vagy emberi törvénynek engedelmeskedve.
Rosszul is festenek, kétsételenül.Ezt az egyház is így vallja.Mint ahogy az öngyilkos robbantükat is elitélik, mert bár hiába harcolnak számukra szent célért, emberi életet ontanak ki.
Nézd meg a 10 parancsolatot.Nincsenek kitételek.(abban az esetben kívánhatod felebarátod asszonyát ha ő is kíván)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!