Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Valaki lefordítaná olaszra nekem?

Valaki lefordítaná olaszra nekem?

Figyelt kérdés

Te vagy az életem. Mindennél jobban szeretlek. Nélküled unalmas minden.

Szép a szemed.

Szeretem ha énekelsz nekem.

Köszönöm

2014. febr. 9. 12:32
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

A "hai gli occhi belli" azt jelenti, hogy "szép szemeid vannak", míg az "i tuoi occhi belli" azt jelenti, amit a kérdező kérdezett vagy is, hogy "szép(ek) a szeme(i)d". Jelentést nézve nem tűnik nagynak a különbség magyarul, de nem azt akarjuk mondani, hogy neked szép szemeid vannak, hanem azt hogy a szemeid szépek.

És azért gli nem pedig degli, mert a hímnemű magánhangzóval kezdődő többesszámban lévő főnevek előtt mindig gli a névelő. Degli akkor lehetne, ha birtokos esetet akarunk kifejezni (di+gli), vagy ha határozatlan névelővel akarod többesszámba tenni. Itt egyik eset sem áll fent, tehát gli.

2014. febr. 12. 18:21
 12/14 anonim ***** válasza:
OK. Köszi :)
2014. febr. 12. 23:12
 13/14 anonim ***** válasza:

Most kérdeztem rá olasz páromtól:

Hai gli occhi belli

és

Hai degli occhi belli

ugyanaz.

A di preposizio nemcsak birtokos szerkezetben, hanem bizony részelő névelőként is használják....

Ez nekünk magyaroknak idegen, én sem tudom mikor kell használni - pedig 4 éve szinte csak az olaszt nyomom.

Szóval ha nagyon magyarra akarom fordítani, akkor az "hai degli occhi belli" azt jelenti, hogy "te a szép szemekből (a -kből a degli!) bírsz".

Persze ezt normális magyar nem mondja - viszont az olasz igen. Itt nem is a nyelvet, a szavakat, hanem a gondolkodás másságát kell nagyon megtanulni.

Ennyi.

2014. márc. 13. 18:38
 14/14 anonim ***** válasza:
Az vagyok, aki a "hai degli occhi belli"-t írta. Utolsó: köszi :) a lényeg, hogy megint kiokoskodták magukat :)
2014. márc. 18. 08:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!