Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Spanyolosok! A "ch"-t mikor...

Spanyolosok! A "ch"-t mikor (vagy melyik nyelvterületen) ejtik c-nek, és mikor/hol cs-nek?

Figyelt kérdés
Én eddig cs-vel tudtam, de egyre többször hallom, hogy c-nek mondják, pl. a chicas-t cikasz-nak... Nekem ez elég furcsán hangzik, de lehet, hogy csak én maradtam le valamiről. :)
2012. jan. 15. 19:32
1 2 3 4 5 6
 51/56 A kérdező kommentje:

Igen, hasonlít, még a spanyol elolvasása előtt megértettem a portugált. :D Olyan, mint a holland, azt is megértem. :D

Amúgy spanyolban te használod a "vos" alakot/ragozást?

2012. jan. 20. 23:07
 52/56 anonim ***** válasza:
Én nem használom, de hallottam már olyat, aki használta (barátnőm apai nagymamája pl. rendszeresen). Dél-Amerikaiak között (legalábbis Kolumbiában) ez olyan "régies" dolog, nagyjából csak az öregek használják; kb. olyan, mint nálunk a szülők magázása: régen mindenki magázta őket, ma meg csak elvétve találsz olyat, aki magázza. Te használod?
2012. jan. 20. 23:34
 53/56 anonim ***** válasza:
De jó, megérted a hollandot? Én azt sehogy se tudom megérteni. Pedig még a svédet is megértem valamennyire, bár azzal nem vagánykodok, mert tényleg csak nagyon kicsit. :) Mondjuk te tanultál németül meg angolul is, és végülis holland=angol+német+kicsi francia... Tudtommal.
2012. jan. 20. 23:36
 54/56 A kérdező kommentje:

Nem, a vos-t én sem használom, legfeljebb felismerem. :)

A hollandot igen, vagyis azt a hollandot értem meg, amit "dutch"-nak hív az angol. Mert ugye ott van még a leginkább Belgiumban beszélt flamand, na, az tényleg franciás, abból semmit nem értek. A a sima holland az némettel én angollal tényleg megérthető. :) (Nem azt mondom, hogy minden szavát értem, de tudom, miről beszél. Holland szöveget ált. fel tudom olvasni németül. :D)

A norvégot, svédet, stb. én is kicsit értem, de azt inkább csak úgy, hogy egy-egy kifejezést és mondatot elkapok. Ott ettől még valószínűleg eladnának. :P

Amióta spanyolt tanulok, azóta az olaszt értem még nagyjából hallás után, a franciát meg olvasás után. Érdekes, hogy fordítva (tehát olasz olvasva, francia hallva) egyáltalán nem. :D)

2012. jan. 21. 08:37
 55/56 anonim ***** válasza:

De jó neked, nekem a német az egyetlen nyelv, amit sose tudnék megtanulni. Na jó, még talán ezek a keleti nyelvek (kínai, japán stb). Amúgy tök jól elbeszélgetünk itt. :) Megtudhatom a keresztneved, meg azt, hogy merre laksz? Nem muszály várost írni, elég a megye. Tudom, hogy nem ismerkedős oldal, és nem is áll szándékomban semmi, de ha már ilyen jól elbeszélgetünk... :D Remélem, a moderátorok se törlik ezt a hozzászólást.

Amúgy milyen tipusú filmeket szeretsz? Mondhatnál egy-két spanyol nyelvű filmcímet, hátha még nem láttam őket.

2012. jan. 21. 23:20
 56/56 A kérdező kommentje:

Tényleg tök jól elbeszélgetünk, és ha gondolod, folytathatjuk privátban, mielőtt tényleg törölnek. :)

Ott majd a kérdéseidre is válaszolok, itt nem szeretném megírni a nevem - elég ritka név, és lehet, abból máris felismernének. :D

Írd meg itt nekem az e-mail címed, ha gondolod (mármint személyes üzenetként), és akkor írok oda. Jobban szeretem, mint az itteni üzenetküldős rendszert.

2012. jan. 22. 09:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!