Miért nekünk van a leggyengébb nyelvérzékünk?
Én csak a saját korosztályomról tudok nyilatkozni, csak azt ismerem. Ha most rossz is a helyzet (amiről nekem fogalmam sincs), akkor az máris fordulni fog, mert pl. gimiben divat volt az angol nyelv tudása és használata, és egyre több osztálytársam kezdett bele harmadik idegen nyelvbe is az utolsó egy évre, volt, aki más osztályhoz IS csatlakozott nyelvórákra. Egy csomóan megszerezték jó előre a nyelvvizsgát/érettségit, aztán ráfeküdtek a második nyelvre, és négyen saját osztálytársaim közül már a harmadikat kezdték :) Ez nem egy elit gimnázium volt, hozzáteszem.
Konkrétan divattá vált idegen nyelveken tudni, az angol pedig alap, hiszen az internethasználattal együtt terjed. A többiek talán azt is meg tudják erősíteni, hogy az idősebb korosztályoknál mi a szokás. Nem hinném, hogy ilyen alja nép lennénk nyelvtanulás szempontjából...
Romániából nekem több ismerősöm is van, és ők már csak azért is vágják az angolt, mert nincs szinkron semmihez sem. Nem akarok túlozni, de ott tényleg jól és elterjedten beszélik az angol nyelvet, legalábbis arra, amerről ők jöttek. Általánosítani nem tudok...
"Hát a kis 10 éves román kislány kisfiú folyékonyan beszél angolúl, a nyelvtanár az iskolában aki egyetemet végzett meg sem érti hacsak nem lassít le beszédben gyerekek gondolkozzatok".
Amúgy szerintem ez azért is lehet, mert ékes magyar nyelvünkben nem szokás hadarni, meg ööö-zni sem, mint pl. az angolban. És a hangsúlyozásunk is jóval egyszerűbb.
Én pl. angolul és németül is értek, beszélek. Természetesen jobban szeretem, ha minden szót tisztán, elkülöníthetően értek egy beszéden, mert harapták le a végét, meg nem olvadt egybe egy másikkal.
Mindazonáltal megjegyezném, hogy nekem a nyelvtani rész és az írásbeli kifejezés mindig jobban ment (még az anyanyelvemen is). De sokkal több olyat ismertem, aki szóban volt erősebb a kezdetektől fogva.
Tehát bocs, de nem értek egyet azzal, hogy csapnivalóan beszélünk angolul. Pl. rengeteg álláshoz kell a magas szintű angol nyelvtudás. Ha tényleg ilyen szar lenne itt a helyzet, akkor itt nem hirdetnének ilyeneket, mert reménytelen lenne. Erről ennyit.
Persze, h nem reménytelen a helyzet, csak a kérdezőnek elég színes a fantáziája.
Egyébként nem is gondolnánk, de a magyarok kiejtését általában dicsérik a külföldiek. Már többször voltam multikultúrális környezetben, és mindig megemlítették, h érthetően beszélünk (angol és német nyelvre vonatkozik, a többiről nincs tapasztalatom) Az egyik helyen, mikor megtudta a szervező., h magyarok vagyunk, egyből azzal kezdte, h: de jó, akkor biztos nem lesz gond, a magyarok (angol) beszédét mindig érti :)Pedig én kis azt hittem, h borzasztó akcentusunk van, de a többi országgal összehasonlítva tényleg egész jól elgagyogunk angolul. (legalábbis, ami a kiejtést illeti)
"jelenleg 32%-on áll, amihez azért aktívan kell állatkodni."
Mert olyan gpsek pontoznak mint te:D.
A németek éls franciák relatíve a többi országhoz képest nem olyan jók angolban, de hozzánk képest nagyon magasan beszélnek.
"A dánok, norvégok, hollandok meggyőzően tudják utánozni az angol konyhanyelvet"
Aha, mert mi magyarok még azt sem tudjuk sehogyan sem:xDDD). erről szpícselek.
Kis néger gyerek alig 10 éves és még az afrikai országban is folyékonyan keni vágja a nyelvet. Miért van az hogy akármelyik csatornán videon minden kis néger gyerek volumenekkel gyorsabban gondolkozik és beszél angolúl, mint akármelyik angol tanár, beleértve még a műegyetemit is.
"Én csak a saját korosztályomról tudok nyilatkozni, csak azt ismerem."
Már a rendszerváltás óta ez a helyzet, anno nálunk is volt angol tagozat és mindenki azt akart tanulni mert az MTV-n az ment, mégsem tanult meg senki sem.
"mert ékes magyar nyelvünkben nem szokás hadarni, meg ööö-zni sem, mint pl. az angolban."
Ki mondta, hogy hadar meg Ő-zik valaki ? Normális tempóban lehet beszélni akkor sem érti meg a tanár itt.
"És a hangsúlyozásunk is jóval egyszerűbb"
Hát akkor látszik, hogy hozzáértésed sincsen:D Akkor minek van fonetikus írásmód ? A magyarnak meg németnek egyszerű a hangsúlya, az angolé roppant komplikált, látom te sem értesz hozzá, de beleszolsz:D.
Akárhová nézek a tv-ben a videokon a neten, akárkivel beszélek a chaten, az utcán máshol, mindenhol igen jól beszélnek és gondolkoznak angolúl, míg itt borzalmasan silányan, mindenki még az angol tanárom is.
Nyelvtudásban lehet, hogy talán hátul vagyunk, de nyelvérzékben még, ha nyengébbek is lennénk, akkor sem lehetni ezt bárhogyan is mérni.
Az érveidre meg csak annyit, hogy csak, mert egy 10 éves kölyök vágja az Angolt (aki lehet, hogy egy oda költözött angol család, Angol nyelven tanított gyereke) semmit nem mond az átlagos nyelvtudásról.
A nyelvvizsgáról pedig személyes véleményem, hogy keveset mond a nyelvtudásról. A legtöbb feladatban, amin buktam pontot az olyan, hogy magyarul se írtam volna mást válasznak. Elég részre hajló a megoldó kulcs és nekem meséltek olyat, hogy pl. van a feladat amiben van ugyebár a-tól tán l-ig a szövegek és 1-10-ig a szituációk. Na és ez egy ideig, párosítsd feladat volt, de aztán átalakították, hogy egyikhez se illik-et is lehet választani, de a szövegekben semmit nem változtattak. Arról nem is beszélve, hogy középfokot minimális angol tudással és rendes felkészítővel simán le lehet tenni.
Az pedig, hogy az a Román csávó milyen jól beszél angolul, te milyen alapon döntöd el? Bár nem hallottam a szöveget, de van egy olyan érzésem, hogy egy nevetségesség szintjéig túlartikulált, az angol országokban beszélt Angolhoz köze-sincs beszéd stílus volt. Persze, ez csak megérzés.
"Akárhová nézek a tv-ben a videokon a neten, akárkivel beszélek a chaten, az utcán máshol, mindenhol igen jól beszélnek és gondolkoznak angolúl, míg itt borzalmasan silányan, mindenki még az angol tanárom is."
Akik TV-én, videon, neten, chaten aktívan vannak azok NYILVÁN azok akik jól beszélnek angolul, hidd el a magyar hardcore chatesek sem "I are sorry"-znak. Ami pedig az angol tanárokat illetik...hát nem feltétlenül az angol tanárok a legjobb angol beszélők (hisz, ha valaki annyira jó angolban akkor már nem biztos, hogy elsősorban tanárnak akarnak menni) és valóban én is hallottam olyan angol tanárokról akik hát nem épp sok jóval kecsegtetnek (bár persze osztálytársaim vélemény kicsit torzult)
Mondjuk, kedves troll kérdező, igen, az angolnak komplikált a kiejtése, de még a németnek sem olyan egyszerű, mint a magyarnak. "Minek szólsz bele, ha nem értesz hozzá"- de értek hozzá. Papírom is van róla, nem írom le, mi. Nem nyelvvizsga.
na mindegy, több szót nem érdemes vesztegetni. Te eldöntöttél valamit, néhány felületes tapasztalat alapján, és szajkózod a hülyeségeidet. De nem baj.
There are no stupid questions there are only stupid kids.
Mr. Garrison után szabadon.
Na, még ezt is leírom, mert már nem bírok magammal: képzeld, kérdező, főiskolai diplomám van mindkét nyelvből. A Miskolci Egyetemen végeztem. És amikor angolra jártam, volt ott egy amerikai származású, itt letelepedett tanár, akivel 20-30 perceket beszélgettem gond nélkül. Szerintem még mindig ott tanít. Még a nevére is emlékszem.
Ezenkívül volt még egy "Englishman", aki minden 1. félévben tartott órákat. Nem volt nehéz az ő beszédét sem megérteni. Még kiejtésbeli különbségeket is magyarázta (bár nem ez volt az óra anyaga)- pl. excess- access stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!