Magyarokról mondták, Mit gondoltok erről?
ENRICO FERMI olasz atomfizikus (1901-1954)
Amikor Fermit megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: Már itt vannak magyaroknak nevezik őket!
ISAAC ASIMOV (1920-1992) orosz születésű amerikai biokémia professzor, iró (Science Fiction), történész, humorista:
Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok.
"De magyar az anyanyelved, itt élsz, a családod itt él generációk óta és magadénak érzed a magyar történelmet."
A dédszüleim költöztek ide, annyira nem régen lakik itt a családom, és csak egy kicsin múlt, hogy a 7 testvér közül pont az én nagyanyám nem tanult már meg németül. Mindegyik testvére németül ÉS magyarul is beszélt anyanyelvi szinten...
,,Ha valaki Magyarországon él, beszéljen magyarul!"
Is... De nem lehet szerintem rákényszeríteni az emberekre az egynyelvűséget. Ha nekem az anyanyelvem mondjuk a szerb, és mondjuk betelepítettek ide, akkor az a természetes, hogy megtanulom ezt a nyelvet. De attól még nem kéne megrökönyödni azon, hogy vannak nemzetiségek, és nem kéne szerintem ferde szemmel nézni rájuk, azért, mert nem csak magyarul beszélnek. A világ legtöbb országában egyébként is többnyelvűek az emberek...
,,De az már baj, ha úgy állsz hozzá, hogy ami magyar, az csak sz@r lehet."
Nem mondtam, hogy ami magyar, az csak szar lehet. De vannak problémák, és szerintem ezek felett nem szabad elsiklani, és ámítani magunkat, hogy itt minden milyen szép és jó. Rengeteg munka lenne ebben az országban, de nekem úgy tűnik, hogy senki nem akarja őket megoldani. 10 éve járok minden nap Budapestre, és én nem azt látom, hogy szépülne a város, hanem épp ellenkezőleg... Eddig ennyi szemetet, mocskot, és szerencsétlen hajléktalant nem láttam. Ez azért nem a jó dolgokat jelzi szerintem...
"Méghozzá azért, mert ha senki sem boldog a maga egyéni szintjén, akkor utána nem lesz se kedve, se energiája (lelki, nem fizikai) arra, hogy tegyen a közért."
Véleményem szerint viszont a köz boldogsága visszahat az egyénre. Tehát ha teszel a közösségért, azzal magadért is teszel. Ha máshogy nem is, azért mert adni jó.
"Mondtad, hogy inkább itt kéne egy szebb jövőt építeni. Ez igaz, de ehhez előbb ki kéne ebrudalni a parlamentből MINDENKIT! "
Ezzel egyet tudok érteni, de előtte találni kéne jobbat.
"És akkor itt is lennénk az oktatásnál. Én is 21 vagyok, csak lány, de szintén bölcsész, spanyol szakos vagyok az ország leghíresebb egyetemén."
Gondolom ez az ELTE akar lenni.
Akkor lehet, hogy naponta össze is futunk, csak nem tudunk róla. :D
"Amikor jelentkeztem tele voltam reményekkel, és nagyon örültem, hogy bejutottam. Aztán szépen lassan megértettem, hogy miért is tüntettek annyian a Bologna rendszer ellen. Gondolj bele, hogy ha a diákoknak (akiknek az állam kifizette az alapképzést) csak a 30%-át veszik fel mester képzésre, akkor az a 70% mit kezd a semmilyen diplomájával?"
Ez a magyar oktatási rendszer hülyesége. Nyugaton van értelme. Nálunk sajna nincs. De ennek nem az a megoldása, hogy kimégy külföldre, hanem hogy teszel érte, hogy itt megváltozzon a rendszer.
"Én is kertes házban élek, de ti és mi mikor szereztük azt a házat? Gondolom még 89 előtt, vagy esetleg utána közvetlenül, amikor még viszonylag könnyű volt házat venni."
Hát nem éppen.
'99-ben, bár az se ma volt. Nagyszüleim 2003-ban költöztek a szomszéd utcába ugyanilyen házba.
Mondjuk az óta már lefojt némi víz a Dunán, de a történelem nem folyamatos hanyatlás. Most egy hullámvölgyben vagyunk, de mire mi odajutunk, hogy saját házat vegyünk, lehet hogy megint olyan jó lesz a helyzet, mint húsz éve.
"Értem ezt úgy, hogy nem 30 évig nyögtük a hitelt, csak 5 évig."
Mi nem hitelre vettük, ha erre célzol, úgyhogy ilyen problémánk nincs. Édesapám elvből nem vesz fel hitelt. Gondolom ha nagyon muszáj lenne, akkor megtenné, de szerencsére ott még nem tartunk.
"A másik: nekem az utazás kell. Ismerem magam. Ha nem utazhatok, megőrülök! Jó persze ezt most nem kell szószerint érteni. Én voltam Kubában, Miamiban 5x, Angliában, Spanyolországban 3x, Horvátországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Svájcban, Olaszországban több városban, Svédországban, Észtországban, Szlovákiában, Csehországban...és azt hiszem ennyi."
Na hát akkor te sem panaszkodhatsz.
Látod, hogy megoldható.
"Tudod, hányszor voltunk ebből az egész családdal? Kb. 3-4x. Ja és Miamiban nem is anyukámék pénzéből voltam, hanem az ott élő rokonok fizették, az európai országok többsége meg énekkari tábor volt, ezért sokkal kedvezményesebb volt."
És az neked nem mindegy, hogy kinek a pénzéből megy?
Jó, nem szép dolog másoktól lejmolni a pénzt a saját szórakozásodra, de ha így "mindenkinek jó"...
"Nem tudom, ti hogy csináljátok, de nekem édesanyám elég skót, és így is vannak hónapok, mikor el kell gondolkodnunk, hogy melyik WC papírt vegyük meg."
Hát, én édesapám is elég skót, de szerintem ő nem azért csinálja, mert kevés a pénz, hanem mert egyszerűen ilyen.
Pl. van amikor valamiből, csak mert akciós, vesz 10 kilót, aztán ott rohad ránk, vagyis rosszabbul jövünk ki, mintha teljes áron vennénk meg azt, amit ténylegesen elfogyasztunk belőle. De emiatt nem kerül a család "pénzügyi válságba". Nem vesszük meg mindenből a legdrágábbat, de inkább csak azért mert felesleges és így is viszonylag jól élünk.
"Nem azért magyar valaki, mert ott lakik, hanem azért, mert a szívében annak érzi magát. "
Ez igaz. De egy nemzethez tartozás a közösséghez tartozást is jelenti. Tehát az szép, hogy te magyarnak tartod magad, de ha csak akkor van közöd a többi magyarhoz, ha összefutsz eggyel az utcán... ne is haragudj, de az rég rossz.
Én pl. nagy valószínűség szerint tanár leszek, vagy tárlatvezető valamelyik múzeumba, így mondhatni nevelni fogom a népet, hogy okosabbak, életre valóbbak legyenek. És te mit fogsz tenni a magyarságért, ha mondjuk Barcelonában leszel idegenvezető, azon kívül, hogy ha odavetődik 1-1 magyar, azokat megismerteted a várossal?
"Egyébként egy csomó olyan magyar van, aki meg külföldön csak a tengerpartra megy, és képes úgy hazajönni pl. Görögországból, hogy semmit sem látott a vízen és a homokon kívül, ez szörnyen ciki."
Hát az. Azt kéne elérnünk, hogy a külföldiek se csak mondjuk a Gellért szálló miatt jöjjenek Magyarországra.
"Az iraki kérdésben is teljes mértékig melletted állok. Nagyon idegesít, hogy a magyarok egy másik országért halnak meg. "
Az csak az egyik része. Ha lenne hasznunk belőle, pl. az USA támogatna minket Szlovákia ellen (ne érts félre, Isten ments, hogy itt háború legyen), akkor egy szavam se lenne. De ebből nekünk kb. semmi hasznunk. Csak egy kis vállveregetést kapunk Uncle Samtől, azt kész.
"Ezt pedig olyan jó lenne, ha néhány keresztény is belátná, főleg itt a GYIK-en :D"
Én katolikus vagyok és igyekszem ezt követni.
Nekem teljesen mindegy, hogy katolikus vagy, protestáns, ortodox, muzulmán, hindu, buddhista, vagy esetleg ateista. Amíg nem akarsz megtéríteni, nem szidalmazod a vallásomat (vagy engem, amiért ebben hiszek) és azok szerint az értékek szerint élsz, amiket én is fontosnak tartok (nem kell nagy dolgokra gondolni. Pl. szeresd felebarátodat, ne tégy másokkal olyat, amit nem szeretnél hogy veled tegyenek, illetve tégy másokkal olyat, amit szeretnél, hogy veled tegyenek stb, ami a legtöbb vallásban benne van és józan ésszel is felfogható), addig abban hiszel, amiben akarsz. Csak ténylegesen higgy benne, és ne csak azért járj templomba, vagy mondogasd, hogy te ateista vagy, mert az milyen "menő", vagy mert ettől te most jó fiú leszel!
22:11
"amerikai nemzetiség nincsen, mivel a világ minden nemzetiségéből mentek oda emberek."
Kevered a nemzetiséget a származással. Amerikaiul fogalmazva az "ancestry"-t vagy "ethnicity"-t kevered a "nationality"-vel. Az amerikaiak amerikaiak. Van származásuk, amit számon tartanak vagy sem, de ettől ők még amerikaiak.
"És arról sincsen fogalmad, hogy hány nyelvet beszélnek otthon az ,,amerikaiak" az angolon kívül a mai napig."
Van róla fogalmam, csak éppen teljes tévedésben vagy a témát illetően. De mélységes tájékozatlanságod ellenére nagy mellénnyel próbálsz oktatni.
"De valahogy mégsem az a hozzállás, hogy idegen vagy? Akkor húzz innen!"
Keversz két dolgot. A mexikói bevándorlókat igenis elzavarják. Aki azonban állampolgár, attól már nem kérdezik, honnan jött, mert ő már amerikai. Ahogy mondjuk a 19. századi Magyarországon, amikor a szerbek, németek, tótok, zsidók százezrei olvadtak be a magyarok közé, sem rugózott senki Magyarországon a származáson. Ez egészen a nácikig nem volt divat.
"Mint ahogy te is csinálod. Ez aztán abszolút nem teszi élhetőbbé ezt az országot."
Te kezdtél azon hisztizni, hogy nem vagy magyar, mert nem magyar a származásod. Te indulsz ki a származási elvből, te vagy az, aki sem Amerikát nem érti, sem Magyarországot nem érti, te vagy az, aki azt állítja, hogy magyarok nem is léteznek, meg amerikaiak sem, és még neked áll feljebb? Barom.
Magyar az, aki annak vallja magát. Amerikai az, aki annak vallja magát. A származás csak a hozzád hasonló idióták mániája.
Ezt írtad:
"nem érzem azt, hogy verni kéne a mellem azért, mert magyar vagyok... (Amúgy meg nem is vagyok az"
Tehát magadról mondod, hogy nem vagy magyar. OK, akkor nem vagy magyar, ezt megbeszéltük. De akkor ne hisztizz, mint valami idióta, hogy kirekesztelek, mert magadat rekesztetted ki, okostojás. Akkor legyél sváb.
Felfogtad a kicsi agyacskáddal? TE mondod magadról, hogy nem vagy magyar, EZÉRT nem vagy magyar. Ha magyarnak vallanád magad, akkor magyarnak tartanálak akkor is, ha néger lennél és még köszönni sem tudnál magyarul. Itt az egyetlen, aki rasszista és kirekesztő, az te vagy, nácilócikám.
"Úgyhogy nem is csodálkozom azon, hogy fogalmad sincsen arról, hogy amerikai nemzetiség nincsen, mivel a világ minden nemzetiségéből mentek oda emberek."
És szerinted Magyarországon hány olyan ember él, akinek az összes őse magyar?
Egy nemzetet nem a közös származás, hanem a közös öntudat, a közös nyelv és a közös kultúra határoz meg. Persze jó, ha a genetikai állomány is közös, de két olyan ember is tartozhat egy nemzetbe, akiknek teljesen különböző a génállománya, de a családjaik már generációk óta ugyanabban a közösségben élnek, közös a történelmük és az egész kultúrájuk.
Ilyen tekintetben igenis az amerikaiak is egy nemzet.
"És arról sincsen fogalmad, hogy hány nyelvet beszélnek otthon az ,,amerikaiak" az angolon kívül a mai napig. Sokak teljesen elzárt közösségben élnek, és egymással érintkezve meg sem tanulnak angolul."
És ők amerikainak vallják magukat?
Erősen kétlem.
De nagyon sokan vannak, akik igenis annak vallják magukat. Közös a nyelvük, közös a történelmük (még ha az csak 200 év hosszú is és nem 1000) és közös a kultúrájuk. Akkor miért is nem egy nemzet?
"De valahogy mégsem az a hozzállás, hogy idegen vagy? Akkor húzz innen"
És nézd meg, hogy mi van ott! Lassan hanyatlik az ország. Ezt akarod Magyarországgal is?
"Magyarországon hány nációból származó emberek élnek? Németek, szlovákok, szerbek, horvátok stb... "
Még egyszer hangsúlyozom, nem a származás számít, hanem az identitástudat, a nyelv és a kultúra.
"Amiről te beszélsz, valami ősmagyar faj vagy nem tudom, az egyáltalán létezik? "
Szerintem messze nem arról beszél. Csak te akarod belelátni.
"És aki nem ,,magyar" származású, de alkalmazkodik a törvényekhez, megtanulja a nyelvet, akkor az minek számít? "
Ha magyarnak vallja magát és a törvényeken kívül a kultúrához is alkalmazkodik, akkor magyar. Minden további nélkül.
"A dédszüleim költöztek ide, annyira nem régen lakik itt a családom, és csak egy kicsin múlt, hogy a 7 testvér közül pont az én nagyanyám nem tanult már meg németül. Mindegyik testvére németül ÉS magyarul is beszélt anyanyelvi szinten... "
Igen. És?
Magyarnak vallod magad? Magyar az anyanyelved? Magadénak érzed a magyar történelmet? Magadénak érzed és követed a magyar kultúrát?
Ha igen, akkor mi a kérdés?
Akkor magyar vagy és pont.
"Is... De nem lehet szerintem rákényszeríteni az emberekre az egynyelvűséget. "
Egynyelvűségről nem beszélt senki.
Sőt. Az nem is lenne jó.
De Magyarország hivatalos nyelve a magyar. Ha kezdeni akarsz itt bármit is hosszabb távon, akkor beszélj magyarul!
Emellett beszélhetsz még 25 másik nyelven is anyanyelvi szinten. Az csak jó. Csak magyarul beszélj anyanyelvi szinten! Ez a lényeg.
"De attól még nem kéne megrökönyödni azon, hogy vannak nemzetiségek, és nem kéne szerintem ferde szemmel nézni rájuk, azért, mert nem csak magyarul beszélnek."
Mondtam én, hogy ezt kéne tenni?
Én pont azt vallom, hogy az csak jó, ha sok a nemzetiség. De nemzetiség alatt csak kultúrális nemzetiséget értek. Ápolhatod az őseid nyelvét, szokásait, hagyományait, követheted a vallásukat, de ha Magyarországon élsz és magyar akarsz lenni, akkor beszélj magyarul (beszélhetsz más nyelven is, de magyarul mindenképp) és a hétköznapokban viselkedj a magyar szokások szerint! Ha meg nem akarsz magyar lenni, akkor ad egy, mit keresel itt? ad kettő, viseld el, hogy hátrányosan megkülönböztetnek!
"Nem mondtam, hogy ami magyar, az csak szar lehet."
Valóban nem. És ezzel nem is téged akartalak szidni. Csak tisztázni akartam a helyzetet.
"De vannak problémák, és szerintem ezek felett nem szabad elsiklani, és ámítani magunkat, hogy itt minden milyen szép és jó."
Ezt nem mondta senki.
Vannak hibáink és problémáink, amelyek ellen tenni kell. De ezek mindenhol máshol is megvannak, tehát nem szabad valamit csak azért elítélnünk, mert magyar és minden rossz dolgot annak betudni, hogy ez "magyar szokás".
Mielőtt felháborodnál, te nem mondtál ilyet. Csak a véleményemet mondtam el.
"Rengeteg munka lenne ebben az országban, de nekem úgy tűnik, hogy senki nem akarja őket megoldani."
Akkor kezd el te!
Minden út egy lépéssel kezdődik.
Tapasztalatom az, hogy ha az emberek látják, hogy valaki komolyan tesz értük és a közösségért, akkor az értelmesebbje mellé áll.
Országos szinten nem tudom, hogy ez működik-e, de pár ezres közösségekben igen.
"TE mondod magadról, hogy nem vagy magyar, EZÉRT nem vagy magyar. Ha magyarnak vallanád magad, akkor magyarnak tartanálak akkor is, ha néger lennél és még köszönni sem tudnál magyarul."
Ha köszönni se tudna magyarul, akkor nem lenne magyar.
De az etnikai hovatartozás, bőrszín, vallás, szexuális identitásérzet stb. tényleg nem számít.
Csak a nemzeti identitástudat, a nyelv és a megélt kultúra. Hasznos még a történelem megélése is, de ennek hiánya még nem kizáró ok.
Sosem érdekelt, hogy mit gondolnak rólunk magyarokról a külföldiek. Mindenki söprögessen a maga országában, ne a másikat b*szogassa.
Egy v.mit irigylek csak, azt is a távol-keleti országoktól, hogy ott nem ciki népi hagyományokat ápolni. Aki itt pl. néptáncol, rögtön lehülyézik, meg azt mondják, hogy az milyen unalmas dolog. Rosszabb eseben rásütik, hogy náci. Pedig nem.
"Aki itt pl. néptáncol, rögtön lehülyézik, meg azt mondják, hogy az milyen unalmas dolog. Rosszabb eseben rásütik, hogy náci"
Én ezt még sosem tapasztaltam.
Pedig sok néptáncost és hagyományőrzőt ismerek.
Kedves ELTE-s társ :D!
Azt mégse írhattam, hogy kedves utolsó, mert azóta jópáran írtak.
Szeretnék tisztázni néhány dolgot. Először is én azt hittem, lejött az utalásaimból, hogy én idegenvezető Magyarországon szeretnék lenni. Én tényleg nagyon élvezem, hogy megmutathatom külföldieknek, hogy mink van! Amúgy Hollandiába akarok költözni, isten őrizz a spanyoloktól (tudom, furcsa szavak egy spanyol szakostól, de ebbe ne menjünk most bele :D). Szóval ha esetleg ott ragadnék valamilyen oknál fogva, akkor nem lennék idegenvezető valószínűleg, vagy lennék, de akkor magyar csapatokat vezetnék, szerintem ezzel is lehet tanítani a népet...
Én is tiszteletben tartom, hogy kinek mi a vallása, sőt szerintem katolikus vallás nélkül már sokkal több lett volna a háború. Katolikus egyház nélkül viszont meg kevesebb, de az egyháznak semmi köze a valláshoz, ez megint egy hosszú téma lenne...
Szóval én ateista vagyok, de ennek ellenére betartom a 10 parancsolatot például, akármennyire önzőnek is tartasz. Én imádok adni, sokkal jobban mint kapni, és a közösség jóléte visszahat az egyénre, ez is igaz...lehetne ez egy ördögi kör is, de az egyén nem lesz pusztán attól boldog, hogy boldog a köz. Több tényezője van az egyén boldogságának! Márpedig ha pl. én lelki válságban vagyok, akkor nem tudok adni másoknak magamból úgy, mintha boldog lennék, vagy csak simán lenne rossz kedvem, Ha pedig pénzügyileg lennék válságban, ugye egyértelmű hogy hogyan nem tudok adni. most viszont küldöm az smseket az árvíz- és iszapkárosultaknak, a használt ruháimat a vörös keresztnek, stb. Most nem dicsekedni akarok, hanem azt akarom bebizonyítani, hogy adni én is nagyon szeretek (a karácsonyt is azért várom, mert imádom látni, ha a szeretteim örülnek az ajándékaimnak), csak emellett nem felejtem el a saját boldogságomat, és nem adom fel magam teljesen másokért. Szóval végső soron a köz és az egyén ugyanolyan fontos, meg kell találni az egyensúlyt.
Sajnos a politikai problémákat nem én fogom megoldani, mert politikusnak nem lennék jó, de tüntetni elmegyek ha kell meg ilyenek (most a kulturált tüntetésről beszélek, nem arról, amikor a Fradi B közép vonul ki..)Ugyanez az oktatásüggyel. Én amúgy mindenhol hangoztatom a véleményemet, a tanároknál is, és ha van tüntetés itt is elmegyek, bár eddig még nem volt az én egyetemi éveim alatt, legalábbis nem tudtam róla...nem is lenne rossz ötlet szervezni egyet :D
Hullámvölgyben vagyunk, ez igaz, de én hamarabb szeretném a házat, mint hogy a hullámhegyre jutnánk. Az ugyanis még több évtized lesz.
Utazással kapcsolatban nem panaszkodhatok, de csak azért, mert marha nagy szerencsém volt sok esetben. Nem a szüleim teremtették elő a legnagyobb részét a dolgoknak. Lejmolni pedig nem csak nem szép, de nem is mindig lesz kitől. Pl. Peruban egyetlen ismerősöm sincs, de nem halhatok meg úgy, hogy nem jutottam el oda! Énekkaros sem vagyok már, szóval hiperkedvezményes útiköltségre sem számíthatok. És nem, nem mindegy, kinek a pénzéből van, így is ég a pofámról a bőr, amiért a nénémék 5x fizették az utamat....Nem alapozhatok arra, hogy eddig mi volt, nem állhatok hozzá úgy, hogy mindig a szerencsére bízom magam! És mint mondtam, ebből alig volt családi nyaralás, márpedig én úgy akarok külföldre menni. Nem akarok abba a helyzetbe kerülni, hogy vagy a gyerek megy a sulival külföldre, vagy én, mert úgyis a gyerekemet választom. A gyerekeimért ugyanis lemondanék az álmaimról, de ezt a helyzetet minden erőmmel el akarom kerülni.
Apukád sztorija nagyon vicces, nekem is van ilyen ismerősöm, aki az akciósból még akkor is bespájzol, ha amúgy nem is használja, pl. ragasztó, füzet (nincs gyereke) :D Egyébként az én anyukám is természetéből fakadóan smucig, de nem ennyire, mint az apukád :)
Amúgy én sem akarom a legdrágább ételeket megvenni! Ha sok a pénzem, a közepes árfekvésű étel is jó, nekem csak az a lényeg, hogy ne azért vegyem le az olcsóbbat a polcról, mert az olcsóbb, hanem azért, mert az sokkal jobban ízlik. Persze ha van 2 WC papír, amiből az egyik sokkal drágább, de az olcsó ugyanolyan jó, akkor is az olcsóbbat fogom megvenni, ha milliomos leszek, mert minek a drágább, ha jó az olcsóbb is?!
Most viszonylag jól élünk mi is, de már nincs is gyerek a háznál. Ráadásul ha a nulláról akarok eljutni saját családommal ide, ahol most anyuékkal vagyunk, az nem fog itteni keresettel menni.
Szerintem nem attól leszek magyar, mert az utcán folyamatosan magyarokkal futok össze. Továbbra is elég nekem bőven, ha annak tartom magam. Ebben szerintem úgysem fogunk megegyezni.
Azt hiszem, minden mást kommentáltam már az elején, úgyhogy egyenlőre ennyi.
"Először is én azt hittem, lejött az utalásaimból, hogy én idegenvezető Magyarországon szeretnék lenni. "
Azt a megjegyzésedet én is így értettem, de akkor mit csinálnál külföldön?
"Szóval ha esetleg ott ragadnék valamilyen oknál fogva, akkor nem lennék idegenvezető valószínűleg, vagy lennék, de akkor magyar csapatokat vezetnék, szerintem ezzel is lehet tanítani a népet... "
Erre mondtam, azt, hogy a nép érdekeit szolgálod.
Ezzel semmi bajom.
"Én is tiszteletben tartom, hogy kinek mi a vallása, sőt szerintem katolikus vallás nélkül már sokkal több lett volna a háború. Katolikus egyház nélkül viszont meg kevesebb, de az egyháznak semmi köze a valláshoz, ez megint egy hosszú téma lenne... "
Akkor egy rugóra jár az agyunk. :D
"Szóval én ateista vagyok, de ennek ellenére betartom a 10 parancsolatot például, akármennyire önzőnek is tartasz."
Nem tartalak önzőnek, csak az adott megjegyzéseidből ez jött le. De a többiből látom, hogy nem vagy az.
"de az egyén nem lesz pusztán attól boldog, hogy boldog a köz."
Értem mire gondolsz, de ez így, ahogy leírod, nem igaz.
Mert a köznek az egyén is része. Tehát ha a köz boldog, akkor a köz részét képező egyén is boldog lesz. Persze ha egy holland tesz Hollandiából a magyarokért, akkor attól, hogy a magyarok boldogok, ő max. az adás öröme miatt lesz boldog. De ha te, vagy én teszünk a magyarságért és a magyarság boldog lesz, akkor mint a magyarság részei, mi is boldogok leszünk.
"Márpedig ha pl. én lelki válságban vagyok, akkor nem tudok adni másoknak magamból úgy, mintha boldog lennék, vagy csak simán lenne rossz kedvem,"
Ez így korrekt.
Kell hozzá egy alap "élni akarás", ha érted mire gondolok.
"Ha pedig pénzügyileg lennék válságban, ugye egyértelmű hogy hogyan nem tudok adni."
A közösségért nem csak pénzzel tehetsz.
"Sajnos a politikai problémákat nem én fogom megoldani, mert politikusnak nem lennék jó"
Én nem tudom mennyire lennék jó, de a mostani rendszerben tuti nem ülnék be a Parlamentbe. Legfeljebb azért, hogy megszedjem magam, de ahhoz meg nem lenne pofám úgy, hogy közben nem teszek semmit.
"Hullámvölgyben vagyunk, ez igaz, de én hamarabb szeretném a házat, mint hogy a hullámhegyre jutnánk. "
És azt honnan tudod, hogy az mikor lesz?
Egyébként meg, akkor tegyél érte, hogy hamarabb eljöjjön a hullámhegy! És ezt nem csak a Parlamentből, vagy a pénztárcádba nyúlva teheted meg.
"Az ugyanis még több évtized lesz. "
Szerintem ha ügyesek és okosak vagyunk, akár tíz év is elég lehet.
Bár ez a magyarságra sajnos nem jellemző.
"így is ég a pofámról a bőr, amiért a nénémék 5x fizették az utamat"
Nekik is jó, hogy ott voltál, nem? Akkor ne szégyelld! Nekik ez nem volt pénzkidobás.
"ekem is van ilyen ismerősöm, aki az akciósból még akkor is bespájzol, ha amúgy nem is használja, pl. ragasztó, füzet (nincs gyereke) :D"
Apukám fogkrémet és kávét vesz mindig dögivel. :D
Az mondjuk eláll, de néha romlandóból is bespájzol, aztán dobhatjuk ki.
"Amúgy én sem akarom a legdrágább ételeket megvenni! Ha sok a pénzem, a közepes árfekvésű étel is jó, nekem csak az a lényeg, hogy ne azért vegyem le az olcsóbbat a polcról, mert az olcsóbb, hanem azért, mert az sokkal jobban ízlik."
Én... mi úgy állunk hozzá, hogy az olcsóbb is épp elég jó. (Persze egy bizonyos szint fölött.)
Tehát mondjuk egy 40.000 forintos cipő messze nem annyival jobb, mint egy 10.000 forintos, mint amennyivel drágább. Sőt, sokszor nem is jobb, csak más rajta a márkajelzés.
Emiatt bőven elég a 10.000 forintosat megvenni. Egy kis embléma miatt nem fogunk plusz 30.000-et kifizetni.
"Persze ha van 2 WC papír, amiből az egyik sokkal drágább, de az olcsó ugyanolyan jó, akkor is az olcsóbbat fogom megvenni, ha milliomos leszek, mert minek a drágább, ha jó az olcsóbb is?! "
Hát, én is kb. ezt mondom.
"Szerintem nem attól leszek magyar, mert az utcán folyamatosan magyarokkal futok össze. "
Nem. De attól igen, ha külföldön dolgozva nem csak akkor teszel a magyarokért, ha összefutsz az utcán eggyel.
Pl. ha magyarokat vezetsz körbe Amszterdamban, azzal semmi gond.
Vagy ha egy holland cégnél dolgozol, ami Magyarországra szállít valamit, amit itt nem termelnek (és nem fű XD ) akkor az jó.
De ha egyébként csak éled az életedet és ha összefutsz egy magyarral, akkor "bűntudatból" teszel érte, az már nem jó.
A nővérem most tervezi, hogy kimegy Olaszországba dolgozni egy olasz cégnek, amely magyar és erdélyi magyar munkásokkal építtet olasz bevásárlóközpontokat.
A munkások magyarok, tehát az ott megkeresett pénzt hazahozzák, ami a magyarságnak csak jó, tehát ezzel az olasz munkával semmi gondom.
Remélem érted, mit akarok mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!