Magyarokról mondták, Mit gondoltok erről?
ENRICO FERMI olasz atomfizikus (1901-1954)
Amikor Fermit megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: Már itt vannak magyaroknak nevezik őket!
ISAAC ASIMOV (1920-1992) orosz születésű amerikai biokémia professzor, iró (Science Fiction), történész, humorista:
Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok.
A magyarok(az igazi magyarokra gondolok,akiknek a hagyomány,a címer,az Isten,a föld,a vidék,a család jelent valamit)
Ezt nem értem. Miért kéne mindenkinek hinnie Istenben, miért kéne annyira tisztelnie a hagyományokat és miért kéne a földet tekinteni értéknek? Modernizálódunk, változnak az értékrendek, nem lehet földhöz ragadtnak lenni (szó szerint). Nyitni kell más kultúrák felé is, mert így tényleg csak magunkat ajnározzuk, mert nincs más példa előttünk, hogy lehetne jobb is.
Na például az ilyenekre gondoltam mint te,amikor az idegenszívüekről beszéltem.Te az vagy,aki megette a modern fogyasztói társadalom maszlagot és akit lehet manipulálni.Neked a földed,az őseid,a honfoglalók,a tarsoly,az Isten(mert tudod mi keresztény ország vagyunk)a címer,az erkölcs csak üres szavak.Te azzal azonosulsz amit neked sugallnak.. te egyenlőnek tartod magad a melegekkel és kimész tüntetni értük hogy ők is fogadhassanak örökbe,mert szerinted ők ugyanolyanok...és még sorolhatnám napestig... neked a modernizálódás azt jelenti hogy fordulj hátat az országodnak,a történelmednek és úgy érezd akkor leszel boldog,ha fogyaszthatsz,te az vagy akinek a modernizálódás az eltorzult értékrendet jelenti.
És mielőtt valaki benyögné, NEM a jobbikra szavaztam.
Te meg szerintem paranoiás vagy, 60%-os!
Ne érts félre, az alapvető elveiddel hellyel-közzel egyet értek, de olyat magyarázol bele a dolgokba, amik nincsenek ott.
tegnap 23:34
Miért, az talán nem sugallás, hogy a magyar kultúra mindenek felett való? Ezt elég sokan elhiszik (miközben Pató Pál úr módjára ücsörögnek a majd' rájuk szakadó házikójukban), pedig egyetlen kultúra sem jobb a másiknál. A miénk sem, csak más. Ez nem jelenti azt persze, hogy lebecsülendő és elfeledendő...
És azt sem lenne helyes állítani, hogy más kultúrák - angolszász mondjuk - jobbak, mint a miénk. Viszont szerintem ettől még lehetnénk nyitottak a párbeszédre, lehetnénk nyitottak más emberek gondolataira. Nem hinném, hogy ártana, sőt, talán még jó dolgok is kisülhetnének belőle.
Magyarország így is nagyon zárt még most is szerintem. Nem beszélünk nyelveket, nem törekszünk arra, hogy a külföldieknek nagyobb kedve legyen megismerni minket. Azért jönnek ide a legtöbben, hogy a szocializmus maradványait, a kelet-európaiságot, egy egykor elzárt, sötétben tartott országot megbámuljanak, mint valami furcsaságot.
Én arra nem lennék büszke, hogy hogyan néznek ki Budapest egyes részei - nem a Halász bástyára gondolok, meg ilyenekre, hanem pl. a pályaudvarokra, aluljárókra, a házakra általában, az utcák tisztaságára...
Találkoztam pár külföldivel, tanítottak az egyetemen, és mindegyiknek feltűnt, hogy itt mennyire nem törődnek az emberek a környezetükkel. Hát nem szomorú? Megyek vonattal Budapestre, és olyan, mintha egy szeméttelep venne körül. Erre legyek büszke? Előbb szerintem rendbe kéne tenni itt az országot, nem kiszivattyúzni a pénzt mindenhonnan, hanem arra is adni, hogy jó érzés legyen sétálni, utazni ebben az országban.
Ha ekkora zsenik vagyunk állítólag és ilyen kiváló emberek, akkor hogyan tűrhetjük, hogy szeméttelepen lakunk? Hogy a parlamentben még mindig ott ülnek a rendszerváltás előtti politikusok, hogy nem söpörték ki őket '89-ben maradéktalanul, hogy nem vagyunk nyitottak más kultúrákra. Hogy arról vagyunk a zsenialitás mellett híresek, hogy jól meglopjuk a turistákat vagy a külföldi üzleteket? Egy ilyen ,,nagyszerű" országban ,,nagyszerű" emberek között hogy lehet az, hogy egyre több a hajléktalan, Budapest szipkázza el sok esetben a pénzt és a lehetőségeket a vidék elől, nem megoldott a mozgáskorlátozottak közlekedése, nem megbecsültek és megfizetettek a dolgozók. Nincsen rendes alkotmányunk sem, csak egy ún. salátatörvény, amit csak pofozgatnak, de a rendszerváltás óta sem dolgozták át alapjaiban. A legtöbb ember nincsen tisztában a jogaival, az iskolákban nem kapunk használható tudást, nincsen kapcsolat a munka világa és az oktatási intézmények között, álteljesítményre trenírozzák a gyerekeket...
És nem vagyok büszke arra, hogy a törvényekbe beleiktatják a magyar nyelv védelmét, közben meg a kisebbségeket magasról leszarjuk. (Nem a romákra gondolok, hanem pl. a németekre, szlovákokra, szerbekre, horvátokra...) Mintha ők itt sem lennének. Mintha itt mindenki csak színtiszta magyar lenne... Mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy országban egyetlen nyelvet beszél mindenki, mással szóba sem állunk...
Még sorolhatnám. Ezek miatt én egyelőre nem érzem azt, hogy verni kéne a mellem azért, mert magyar vagyok... (Amúgy meg nem is vagyok az, mert nagyrészt svábok, voltak a felmenőim, és ezzel még nagyon sokan vagyunk így. Szóval szerintem eleve már ott kezdődik a dolog, hogy kik is a magyarok... Szerintem amúgy sincs olyan, hogy magyar, kb. úgyanúgy, mint ahogyan amerikai sincsen....)
Büszke vagyok ezekre a kijelentésekre, de azért ne felejtsük el, hogy azt, hogy voltak magyar "marslakók", két dolognak kösöhetjük:
1. Annak, hogy volt 2 kitűnő gimnázium Pesten. Mindannyian azokból kerültek ki!
2. Hogy akkoriban a zsidóknak nem volt túl nagy jövőjük errefelé, ezért kénytelenek voltak kissé biztosabb helyet keresni.
Szóval az átlag magyaroknak sajna nem sok közük van ezekhez a kijelentésekhez; persze ettől még lehetünk rájuk büszkék, vagy inkább hálásak, mert azt a kevéske pozitív sztereotípiát a magyarokról, nekik köszönhetjük. :)
2 dolgot tennék hozzá az eddigiekhez:
Ma már Európában egyik ország sem valamilyen vallású. Hivatalosan talán a keresztények vannak többségben, de szerintem ez a "keresztény ország" kijelentés úgy marhaság ahogy van! Én nem vagyok vallásos, ateista vagyok, de büszke vagyok az országom kultúrájára, nyelvére, hagyományaira. Most akkor nekem ehhez nincs jogom, mert nem vagyok hívő keresztény? Ugyan már! Ne legyünk ennyire korlátoltak, a kettő nem függ össze teljes mértékben! Tudom, vannak olyan hagyományok, amelyek keresztény ünnepekhez, hagyományokhoz kötődnek, de ezek mára már nem keresztény dologként vannak a köztudatban, hanem inkább sima hagyományként. Gondolok itt pl. a locsolkodásra, ami a húsvéthoz - tehát keresztény ünnephez - kötődik.
2.: Akkor leszek igazán büszke egész Magyarországra (az előbb ugye csak néhány dolgot emeltem ki, direkt nem az egész országot mondtam), ha majd külföldön is megbecsülnek, és nem lenéznek minket! Ahogy mondta egy előttem szóló: itt az utcák, aluljárók undorítóak. Az Árpád híd aluljárója olyan szinten gusztustalan, hogy valahányszor közeledek felé a metróban, már félúton érzem a szagból, hogy ez a megálló következik. Mindennap arra járok és sokszor, ha nem is követem a megállókat, mert épp olvasok, a Dózsa György út után már 100 méterrel megcsap a szag, és akkor tudom, hogy "Ja, akkor az Árpád híd következik, még 3 megállóig olvashatok". Ez mennyire ciki szerintetek??? És ott turisták is szoktak járni, mert sokan onnan mennek ki a Margit szigetre :S
Tegnap mesélte anyukám párja, hogy a lánya kint volt Németországban, és kinézett magénak egy cipőt egy ismert boltláncban. A cipő ott 7000 forintnak megfelelő euróba került, de úgy döntött, inkább itthon veszi majd meg, mert már fogyóban volt az eurója. Hazaért, elment a boltba, és itthon (franchise üzletről beszélünk, tehát ugyanonnan jön az áru, ugyanannyiért veszi át az üzlet) tudjátok mennyibe került??? 13000 forintba!!! A magyarok nagyon de nagyon szemetek a saját honfitársaikkal! Miért kell egy cipőnek többe kerülnie egy olyan országban, ahol az átlagfizetés jóval kevesebb, és miért kell ennyire pénzsóvárnak lenni? Arról nem is beszélve, hogy ha olcsóbb lenne, többet tudna eladni belőle, és nagyobb lenne a bevétele, de itt még ennyi sincs az emberekben, hogy a fapofájú, köszönni képtelen eladókról már ne is beszéljek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!