Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Reális az Urál-Altáji nyelvelm...

Reális az Urál-Altáji nyelvelmélet?

Figyelt kérdés
Ugye,az MTA hivatalos álláspontja az,hogy uráli nyelv vagyunk,rengeteg török jövevényszóval.Az utóbbi időben elkezdtem foglalkozni a témával,hasonlóságokat gyűjteni.Azt tapasztaltam,hogy oké az alma-elma példát mindenki ismeri.Azt tekintsük jövevényszónak.A jövevényszavakon kívül viszont alap szókincsbeli hasonlóságok is vannak a török népekkel. Pl. anya-ana(azerbajdzsáni),apa/atya-aba(Gagaúz)-ata(török),iker-ikez(török),Sok-cok(török,azerbajdzsáni). Természeti jelenségek,életmód: tenger-tengiz(türkmén),hal-balik(török).Szóval mennyiséghatározók,rokonságnevek,illetve néhány tucat alapvető természeti jelenségre vonatkozó szó is ide sorolható.Ezekben a szavakban nem hasonlítunk sem a finnekre,sem az észtekre például.A ragozásunk nagyon hasonló. Pl. birtokos névmásnál az -im,um,-üm ragok a török,azerbajdzsáni,üzbég,tatár nyelvek esetében is.Enyém,Enyim. Van létige az azerbajdzsáni nyelvben var. Ez pedig eléggé alapszó szerintem.Továbbá a hasonlító szerkezet is hasonló.Amennyiben a japánt és koreait Altáji nyelveknek vesszük,akkor azt a kapcsolatot véljük felfedezni,hogy a világon pusztán ez a 3 nép a magyarral együtt írja a vezetéknevet a keresztnév elé.Internetes médiában külföldiek(legtöbb angol) véleménye alapján a magyar hangzásra sokak szerint hasonlít a törökre,kisebb részük szerint pedig nagyon a japánra.Én nem zárom ki,hogy fennállhat rokonság velük.Urál-Altáji az egy egységes nyelvcsalád úgy gondolom.Nem fura,ha belegondolunk abba,hogy a szanszkrit és skót gael kelta nyelv egy nagy Indo-európai nyelvcsaládba tartozik.Szóval ilyen esetben mi zárná ki a magyar és a török/mongol népek,illetve japánokkal/koreaiakkal való rokonságát?Mit gondoltok erről?19/F

2020. máj. 20. 16:22
1 2 3 4 5 6 7
 61/65 Gelimerous ***** válasza:
0%

Amúgy egyetlen egy valamit mondtál, az st-vel kapcsolatban, én meg erre mondtam, hogy a ts a metathese, nálam mindig az volt, úgyhoyg nem tudom, hogy te honnan szedted? Jah a tudományból biztos.

De látod, ez a 21. század, hogy a baromság már nem hat, ez a posztmodern, és előbb vagy utóbb feljön a törzsi, a valós.

Elébb volt a Kiste,vagy kista ebből lett a kocsi, majd a németbe Kutsche és ebből lesz a kussé. Számomra a methatese a ts.

Mondtál még valamit, hogy miért lenne s-ből d, mert ez a magyar, germagyar nyelv.Nekem ez alap, nem tehetek róla, hogy az értelmiségiek rosszul mérték be a dolgot, mert nincs eszük.

Basjó-badjó, bogyó. Amúgy egy Munkácsi nevű is megjegyezte, hogy a bas sokkal valószínűbb, hogy a bogyó legyen, mint a pula, perzse ő zátemnyelviek között nézett szét, és nem a germánban, viszont a basjó-ból már bogyó lesz, ahogy a ludjó-ból lotyó, vagy a falt-ból fágy, mert fel aztán faj, majd kausatívban jt összeolvad, és lesz fágy, viszont egy másik nyelvre, mondjuk németre, az ipa szerint már methatézis lenne.

Aki ezt nem érzékeli, amikor magyarul beszél, hát arra nem tudok mit mondani! De tényleg, én így beszélek.

2020. máj. 22. 14:33
 62/65 Gelimerous ***** válasza:
0%

Miközben persze fikázol, a te hitledet akarod fenntartani. De ez mindegy, az értelmiségiek alkonyával egyben, történelmi szükségszerűségként is, a valóság fog megjelenni, csak kifejeztlenül, de idővel a szavak visszaállnak majd, mert a valóság az a gyom, nem a művletség.

Érdekes, hogy valakiben megvan a Drang, a nyelvi Drang, viszont benned nincs meg, mert értelmiségi vagy vagy Kipcsák, az elég ahhoz, hogy libcsi önkényuralmi elven elnyomják a szavak valódi jelentését.

Akárhogyis nem nyelvész vagy akkor, vagy ha igen, akkor az a nyelvészet, és akkor a kritikám helytálló, és ezért se veszem figyelembe a nyelvészetet, főként a magyart.

Ha te elnevezed mondjuk családnak, ami nem az, de ezt a szót haszbálod rá, de más és a nyelvi ösztön ezt máshogy láttja, akkor csak erőszakkal tudod fenntartani az elképzelésed, és nyelvész vagy, úgyhogy rá akarod az ideológiád, ami nem a nyelvből van, erőltetni másra.

2020. máj. 22. 14:38
 63/65 anonim ***** válasza:
100%
Még annyi, hogy nem az vagyok, akivel a ts - ről vitáztál.
2020. máj. 22. 19:51
 64/65 mustafa33 ***** válasza:
23%
Kappanhágó!
2020. júl. 28. 00:17
 65/65 anonim ***** válasza:
100%
Ez a germagyar csávó tipikusan olyan, aki életében egy könyvet olvasott a nyelvekről, és azt valami kamunyelvész írta. Nehogy azt higgyétek, hogy ezeket ő találta ki. Már a múlt században, a náci uralom felemelkedésekor kitalálta egy Fehér István nevű ember az "engwer-magyar-elméletet". Úgy látszik, azóta valaki továbbfejlesztette.
2021. okt. 14. 11:14
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!