Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Reális az Urál-Altáji nyelvelm...

Reális az Urál-Altáji nyelvelmélet?

Figyelt kérdés
Ugye,az MTA hivatalos álláspontja az,hogy uráli nyelv vagyunk,rengeteg török jövevényszóval.Az utóbbi időben elkezdtem foglalkozni a témával,hasonlóságokat gyűjteni.Azt tapasztaltam,hogy oké az alma-elma példát mindenki ismeri.Azt tekintsük jövevényszónak.A jövevényszavakon kívül viszont alap szókincsbeli hasonlóságok is vannak a török népekkel. Pl. anya-ana(azerbajdzsáni),apa/atya-aba(Gagaúz)-ata(török),iker-ikez(török),Sok-cok(török,azerbajdzsáni). Természeti jelenségek,életmód: tenger-tengiz(türkmén),hal-balik(török).Szóval mennyiséghatározók,rokonságnevek,illetve néhány tucat alapvető természeti jelenségre vonatkozó szó is ide sorolható.Ezekben a szavakban nem hasonlítunk sem a finnekre,sem az észtekre például.A ragozásunk nagyon hasonló. Pl. birtokos névmásnál az -im,um,-üm ragok a török,azerbajdzsáni,üzbég,tatár nyelvek esetében is.Enyém,Enyim. Van létige az azerbajdzsáni nyelvben var. Ez pedig eléggé alapszó szerintem.Továbbá a hasonlító szerkezet is hasonló.Amennyiben a japánt és koreait Altáji nyelveknek vesszük,akkor azt a kapcsolatot véljük felfedezni,hogy a világon pusztán ez a 3 nép a magyarral együtt írja a vezetéknevet a keresztnév elé.Internetes médiában külföldiek(legtöbb angol) véleménye alapján a magyar hangzásra sokak szerint hasonlít a törökre,kisebb részük szerint pedig nagyon a japánra.Én nem zárom ki,hogy fennállhat rokonság velük.Urál-Altáji az egy egységes nyelvcsalád úgy gondolom.Nem fura,ha belegondolunk abba,hogy a szanszkrit és skót gael kelta nyelv egy nagy Indo-európai nyelvcsaládba tartozik.Szóval ilyen esetben mi zárná ki a magyar és a török/mongol népek,illetve japánokkal/koreaiakkal való rokonságát?Mit gondoltok erről?19/F

2020. máj. 20. 16:22
1 2 3 4 5 6 7
 21/65 anonim ***** válasza:
100%
Ha az elmondásod szerint ezek a szavak nem finnugor, hanem germán szavak, akkor a finnek is germánok kellene, hogy legyenek, mert hogy a jég - "jé", szem - "szilme", tűz - tuli, stb... alapján kapcsolat a magyarral így is van.
2020. máj. 21. 14:59
 22/65 Gelimerous ***** válasza:
19%

Az egész ahogy van egy nagy baroság. Én nem német szavakat mondok, hanem magyar szavakat, mert a magyar egy germagyar nyelv.

A helyzet az, hogy a magyar nyelv szókincsben 90 vagy még több százalékben indogermán, ebből 70 vagy több százalék germán.

A szláv az minimális, sok valódi germán szót szlávnak vettek, ami megvan mind a két nyelvben, meg a legtöbb etimológia hibás.

Az egész egy kura nagy baromság, az egész helytelen.

2020. máj. 21. 15:03
 23/65 Gelimerous ***** válasza:
13%

Sokszor van kapcsolat persze a finnugor és a germagyar között, de az mind indogermán kapcsolat. Vegyük a csordul szót, ez itt germán, mert cs, míg a finnugorban ser vagy serte, tehát az indogermán sreu formát vették át, míg a magyar mert germagyar nem vette át, mert a magyar nyelv germagyar, és a szó germán.

A tűz-nek valszeg nincs köze egymáshoz, teljesen más forma,a magyar a germán tus forma az indogermán dáu-ból.

A szem meg jöhet a sehenból, a germán suin a látás.

A magyar és a a kurd vagy aperzsa nyelv között is több a hasonlóság, mivel azok is agglutinálóak lettek, és pont úgy mint a magyar, és több a közös só, persze csak a zátemszavakat át kell váltani kentumnyelvibe, meg faszanyelvbe, mert a magyar germagyar.

2020. máj. 21. 15:11
 24/65 anonim ***** válasza:
100%

"A sd a cs hang, nincs hangcsere, így jött létre, mint oly sok más szó is: stoedor, vagy a csámpa, csép szavak a germán steu-ból, aminek egy másik változata a tasz, taszít."

Az affrikáták egy zárhangból és egy réshangból állnak. Nem fordítva. Ahhoz a hangoknak fel kéne cserélődniük.

"Bogyó: basjó-badjó-dj összeolvad"

Hogyan lett a réshangból (s) újból zárhang (d)? Fordítva szokott ez történni. A magyarban a palatálissá válás folyamata a finnugor alapalakból következő: l > ly > j ~ gy.

"Nagyon sok helyen kell védő magánhangzó, mert csak így maradhat az evickél evickél."

A franciában is van kezdő magánhangzó, mégis kiesett az eredeti latin s belőle: ld. schola > école, estrange > étrange.

"sp- a magyarban, germagyarban lekopik az s és f lesz, mint a figyel szó, a spekuláció, spähen, vagy a fen ami a spi-ből lett, mint spitz, és már a germánban is jelentkezik"

Lekophat az s, mint a germán eredetű finn szavaknál (stango > tanko), de elég sok idő kell ahhoz, hogy a p-ből ismét f legyen. Másrészt ez a folyamat nem ismétlődött meg a német jövevényszavaknál.

"sk: érdekes, hogy ebből van a szakít és szakad szavak, d vagy t képzéssel, amik kausatívképzések, de van a háncs is, illetve a szajha, a szajhát inkább szahjhának kéne írni meg még érződik a lehelethang."

És itt az s miért nem esik ki? Vagy a k? Miért kerül az 'a' hang a két kezdő mássalhangzó közé?

2020. máj. 21. 15:26
 25/65 A kérdező kommentje:
Na jó.Az tuti biztos,hogy a magyar nyelv az magyar nyelv.Nem germagyar. Indogermánhoz meg nincs sok köze.Az összes szó,amit példának olvastam pl. istálló nem helytálló.Jövevényszó. 1000 éve itt vagyunk a Kárpát-medencében,a német nyelvű lakosság szomszédságában. Fejlettebb nép,nyilván több mindenre volt szavuk,olyan kifejezéseket használtak,amikre nekünk nem volt rendes szavunk.Tehát átvettük a szókincsüket.Ennyi idő alatt nyilván mennek változások végbe a nyelvben.Szlávok és germánokkal való együttélés miatt nyilván a magyar időben előrehaladva egyre jobban kezdett hasonlítani ezeknek a nyelvcsaládoknak a képviselőire.A finnugor elmélet helytálló.Azt nem kérdőjeleztem meg. A magyarok legközelebbi rokonai egyrészt a többi ugor nyelv (manysi,hanti),másrészt a finn-permi nyelvek (komi,udmurt,finn,észt stb.),harmadrészt meg a szamojéd nyelvek (enyec,nyenyec,nganaszan).Ez valós megkérdőjelezhetetlen dolog.A kérdésem pusztán annyi volt,hogy lehet-e az,hogy az összes uráli nyelv őse a feltételezett proto-uráli nyelv rokonságban volt e a proto-altaji ősnyelvvel.Ezt én elfogadottabbnak,valószínűbbnek tartom az indogermán elméletnél.
2020. máj. 21. 15:33
 26/65 Gelimerous ***** válasza:
5%

Nem kell felcserélődniük, mert az sd összeolvad, össze tud könnyen olvadni. Nekem az sd-ből cs lesz, ha kimondom.

Nem tudok, mit mondani, mert nincsnek finnuogr alapalakok, csak indogermán alapalakok vannak, ha lennének, de a magyar egy lett nyelv, ezért germán volt.

Általában minden ellentétesen van, mint amit a finnoristák be akarnak adni.

Evicél: ugye ismered az uzsgyi szót, vagy az igyekszik szót?

A német jövevényszavaknál nem ismétlődött meg, ezért tudjuk, hogy jövevényszavak a többségük, míg ami változott a magyar, germagyar.

A spi-ből ha lekopik az s, akkor azért mert a p f-vé akar válni, ha a spi-ből lekopik, azért mert a p f-vé akar válni.

Az, hogy germagyar felümúlta a kivételeket, az olyan, mintha a gratvitációt győzte volna le, persze eközben a gravitációnak engedelmeskedett. Az írott szabályt győzte le a magyar, nem a gravitációt viszont.

Én pezsgőt bontanék, mert íme, a magyar megcsinálta, nem a gravitációt győzte le, hanem a tudományt a gravitáció nevében.

2020. máj. 21. 15:38
 27/65 Gelimerous ***** válasza:
0%

Na jó.Az tuti biztos,hogy a magyar nyelv az magyar nyelv.Nem germagyar. Indogermánhoz meg nincs sok köze.Az összes szó,amit példának olvastam pl. istálló nem helytálló.Jövevényszó.

A magyar szókincs 90 százalékát kiírnád jövevényszónak. A magyar nem finnugor, ha igen, csak annyiban, hogy felelős a változásokért, mondjuk az újperzsulásért vagy újkurdulásért.

Az istálló párjai:család, csődör, asztal és még más egy cs, sté tőből.

Jövevényszó mondjuk a szarv vagy a szák, ami a finnugorban is megvan, de ott is jövevényszó, zátemnyelvből, a magyar viszont kentumnyelv és faszanyelv(f-es).

A magyar nyelv mondjuk= germán nyelv+újkurd vagy újperzsa.

Természetesn a 21. században a finnugor néet tarthatatlan a nyelvi fordulat vagy ahogy én nevezem a törzsi fordulat után.

2020. máj. 21. 15:45
 28/65 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, mi is csak nézünk nagyokat ezen az germagyar gyereken, megnyugodhatsz, ilyen elmélet nincs terítéken, de a kedves vállalkozó szellemű "kollega" belekezdhet az elmélete publikálásába, ha akar.
2020. máj. 21. 15:47
 29/65 Gelimerous ***** válasza:
0%

Milyen elmélet? Há ez mindig is így volt, én mindig is így tudtam, mert Magyar vagyok, beszélem a nyelvet, érzem észlelem.

A magyar egy germagyar nyelv, mindig is az volt, csak a Kipcsákok, meg tudjuk...

2020. máj. 21. 15:50
 30/65 anonim ***** válasza:
100%

"Nem kell felcserélődniük, mert az sd összeolvad, össze tud könnyen olvadni. Nekem az sd-ből cs lesz, ha kimondom."

Lehet kritizálni a finnugor elméletet, de a hangképzés fiziológiája elég objektív.

A homo sapiens szájüregében nem olvadhat össze az s meg a d ilyen sorrendben, mert míg az első esetben távozik a levegő egy résen át a szájüregből, addig a második hang képzésénél megakad és felpattan.

Nem tudok róla, hogy a réshang -> zárhang (ilyen sorrendben) bármilyen nyelvben egy önálló összetett hangot képezne, az viszont biztos, hogy [cs] affrikáta sosem lesz belőle.

2020. máj. 21. 15:53
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!