Mi a helyzet a would és a could-al?
Nem biztos hogy jól értelmezem, ha lehetőséget akarok velük kifejezni akkor a could a bizonytalan a would pedig az amelyik bizonyosabb?
If I won the lottery, I would be happy. Ezzel aztmondom hogy tuti boldog lennék
De ha
I could be happy ezzel csak azt hogy lehet boldog lehetnék?
Ugyan ez a kérdés ennél is
I would have helped you (100% h segítettem volna)
I could have helped you (lehet hogy segítettem volna)

A could a can segédige alakja, esetében a beszélő képes lenne X dolgot megtenni.
A would a will segédige alakja, ami egy passzívabb dolog, a jövő idő segédigéje. X dolog meg fog történni (illetve feltételes módban megtörténhet) ha teszek érte, ha nem.
I could help: tudnék segíteni, azaz képes vagyok rá, hogy segítsek, el tudom végezni a feladatot.
I would help: segítenék. Felajánlom, de hogy tényleg tudok-e segíteni, az kétséges.
I could go with you to the cinema: el tudnék menni veled a moziba. Konkrét esetben.
I would go with you to the cinema: elmennék veled moziba. Általában.
A te példádban nem olyan egyértelmű, mert érzelem kifejezésre használtad.
Akkor rosszul tettem fel a kérdést
Could be, would be, could have, would have
Ezekre vonatkozott a kérdés

would - feltételes mód: -nék
could - képesség -hat/-het
I would be happy. - Boldog lennék.
He would be happy. Boldog lenne.
I could be happy. - Boldog lehetnék.
She could be happy. - Boldog lehetne.
I would have helped you. - Segítettem volna.
He would have helped you. Segített volna.
I could have helped you. - Segíthettem volna.
She could have helped you. - Segíthetett volna.
------------------
He is at home. - Otthon van. (Tény. Biztos.)
Maybe he is at home. = Perhaps he is at home. = Lehet, hogy otthon van.
Múlt időben:
He was at home. = Otthon volt. (Tény. Biztos.)
Maybe he was at home. = Perhaps he was at home. = Lehet, hogy otthon volt.
Ezt az utóbbit, hogy "lehet, hogy", ki lehet fejezni a could-dal is (meg a might meg a may segédigékkel is):
He could be at home. = He might be at home. = He may be at home. = Lehet, hogy otthon van.
Ennek a használatnak a múlt ideje az, hogy could + have + 3. alak:
He could have been at home. = He might have been at home. = He may have been at home. = Lehet, hogy otthon volt.
Ez a ------ alatti rész tehát egy másik jelentése a could-nak, mert itt nem képességekről van szó, hanem arról, hogy valami mennyire valószínű, hogy megtörténik-e/megtörtént-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!