Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Jártál már úgy, hogy valamit...

Jártál már úgy, hogy valamit tájnyelven mondtál, és a körülötted lévők nem értették meg?

Figyelt kérdés
Melyik volt az a szó?
2010. jan. 28. 13:20
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:
100%

menten = rögtön

lapcsánka = tócsni

köszméte = egres

derék = kövér

kacc ki = sicc

Ezek mind szabolcsiak :) És ha már itt járunk, bár nem tájszólás, de nekem furcsa volt, hogy az országban sehol máshol nem ismerik a sárga túrót, ami egy jellemző húsvéti étel Szabolcsban.

2010. jan. 28. 18:42
 32/51 anonim ***** válasza:
100%

"És ha már itt járunk, bár nem tájszólás, de nekem furcsa volt, hogy az országban sehol máshol nem ismerik a sárga túrót, ami egy jellemző húsvéti étel Szabolcsban."

Hajdú-Biharban ismerik és készítik is...(egy másik szabolcsi :) )

2010. jan. 28. 19:04
 33/51 A kérdező kommentje:

A ludáj nálunk lubi.

A menten-t ismerem, szerintem használni is szoktam. A köszméte nálunk a pöszméte névre hallgat, és a fenn említett veréce, az kerti kiskapu.

Illetve két ismerősöm a fésűt, fűsűnek mondja. Én meg a mi helyett néha minket.

2010. jan. 29. 09:10
 34/51 anonim ***** válasza:
100%

Mi az a sárga túró?

Amúgy a serclit én sem tudtam, nálunk az gyürke, bár még így sem hallottam, hogy a "kenyér fara". Tökjó..

Gratula a kérdés feltevőjének, jó téma!

2010. jan. 29. 11:30
 35/51 anonim válasza:
Én Vas-i vagyok, és nem tudok most nagyon tájszavakat. Csak egy jut eszembe, ami nem tudom hogy tájszó-e, szerintem inkább jövevény szó. Édesapámtól halottan. Srégen: pontosan nem tudom a jelentését, apám akkor alkalmazza, ha van mondjuk egy vonal, és attól eltérő irányban metszi egy másik vonal. Először hülyén néztem rá.
2010. jan. 29. 18:03
 36/51 anonim ***** válasza:
100%
Srégen: átlósan - de ez szerintem nem vasi, ezt mindenhol ismerik
2010. jan. 29. 18:32
 37/51 anonim válasza:

Nálunk:rica-szotyi,napraforgómag

ludáj:tojás alakú

egres-büszke

kalamol-kalimpál

2010. jan. 31. 12:41
 38/51 anonim ***** válasza:

Dél-alföldi vagyok, és ha azt mondom a fehérrépára, h gyökér, sokszor értetlenkednek a többiek. (Dehát a sárgarépa is gyökér! :) )

Sokszor használjuk a garaboly (mély fonott kosár ) kifejezést is.

2010. jan. 31. 19:29
 39/51 anonim válasza:
haha:D Én amikor a szegedi barátnőmmel beszélgettem akkor ő nem értette amikor azt mondtam "csikálni", amikor ő azt mondta hogy: AAnnyira "aszaltunk" a barátaimmal akkor meg én néztem:D (Csikálni : Csiklandozni (Pécs) Aszalni: röhögni (Szeged))
2010. márc. 21. 12:28
 40/51 anonim válasza:
sercli amúgy nem kenyércsücsök?
2010. márc. 21. 12:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!