Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a felelősségről...

Mit gondoltok a felelősségről családon belüli erőszak esetében? Részletek lent.

Figyelt kérdés

Egy kis közvélemény-kutatást szeretnék végezni azzal kapcsolatban, hogy mit gondoltok az alábbiakról.

Tegyük fel, egy férfi fizikailag bántalmazza (akár rendszeresen) feleségét. De tegyük fel, hogy az első bántalmazást megelőzte valamiféle zaklatás, lelki sérelmezés, hárpiáskodás a nő részéről. Havernőmmel azon vitatkozunk, hogy amellett, hogy a férfit meg kell büntetni tettéért, és vállalnia a felelősséget teljes mértékben, felelősségre vonható-e a feleség is amiatt, mert viselkedésével kiváltotta a férfi reakcióját? Nem feltétlenül törvényileg kell itt gondolni, de legalább erkölcsileg.

2014. júl. 25. 23:20
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/77 A kérdező kommentje:

Azért írtam férjet, mert ez volt az eredeti példámban! Miért kell a kákán is csomót keresni? Ha a példában a férfi zaklatta volna a nőt, amiért a nő pedig fizikailag bántalmazta volna, akkor feleséget írtam volna! De azért választottam a fenti példát, mert az az általános eset, hogy a férfi az erőszakkövető. És ezt az esetet vizsgáltam arra az esetre lebontva, hogy mit gondoljunk, ha a nő zaklatja a férjét.

"És nem kell ez a nyálas maszlag a lélek mérgezéséről. Senkit nem érdekel, hogy lelkileg ki az erősebb."

Attól, hogy te nyálas maszlagnak tartod, még nem lesz nyálas maszlag. Attól, hogy te szemet hunysz egy valós probléma előtt, az még valós probléma lesz. Igen, el lehet menekülni a lelki bántalmazás elől. Na de akkor megint kérdeznék valamit. Ha a férfi úgy üti meg a nőt, hogy közben mindig egérutat hagy neki, de a nő nem megy el, akkor semmisnek tekinted a bántalmazást? Mert ha nem, akkor a fenti érved semmit nem jelent.

"Ha te lelkileg baromi erős vagy, és agyonüt valami izomagy, védekezhet azzal, hogy te lelkileg erős voltál? Nem. Mert nem számít semmit. Mert tök mindegy, milyen erős a lelked, ha a törött bordád átszúrja a tüdődet."

Sajnos nem érted a kérdést, így kár vitatkozni veled. Írd le százszor, hogy én azt állítottam, hogy NINCS MENTSÉG A FIZIKAI ERŐSZAK ELLEN. Ha kész vagy, szóljál, és folytathatjuk a beszélgetést.

"Itthon hetente meghal egy nő a családon belüli erőszak következményeként. Fordított esetben, ha a férfi a hárpia, az verni is fog. Nem úgy van az, hogy az egyik csak verbálisan agresszív, a másik meg erre reagál erővel."

Nem én vagyok hím soviniszta, hanem te vagy nő soviniszta. Az alaptalan általánosításod miatt.

2014. júl. 26. 13:52
 42/77 anonim ***** válasza:
77%
A nő tanuljon meg nem hárpiáskodni? És mi lenne, ha a férfi megtanula nem egy szemét állat lenni? És amúgy is, mi a hárpiáskodás definíciója?
2014. júl. 26. 14:27
 43/77 anonim ***** válasza:
77%
Pontosan milyen erkölcsi felelősségre vonásra gondoltál? Nekem úgy jön le a dolog, hogy te a bántalmazóval szimpatizálsz, mert felmented bizonyos mértékben az alól, hogy egy ember alatti senki, azzal, hogy hát ő nem is tehet róla, mert a csúnya nő hárpiáskodott. Miért van ez? Miért érzel együtt a bántalmazóval, és nem a bántalmazottal?
2014. júl. 26. 14:29
 44/77 A kérdező kommentje:
65%-os, javaslom, olvasd el a korábbiakat, mert nem vagyok hajlandó megválaszolni ezredszerre is ugyanazokat az idióta kérdéseket.
2014. júl. 26. 15:06
 45/77 anonim ***** válasza:
75%
Idióta? :D Nekem elég egyértelműen lejön az, hogy te az elkövetővel inkább szimpatizálsz, mint a bántalmazottal. Csak nem neked is ilyen hajlamaid vannak? :D Mért nem törölteted a kérdést, ha ennyire idegesítenek a válaszok? Nem ezt vártad, mi? Arra számítottál, hogy mindenki neked ad majd igazat!
2014. júl. 26. 15:15
 46/77 A kérdező kommentje:

"Nekem elég egyértelműen lejön az, hogy te az elkövetővel inkább szimpatizálsz, mint a bántalmazottal."

Mondd, szerinted mit jelent az, hogy teljes mértékben felelősségre vonnám az erőszaktevőt? Olvasd el legalább a kérdés alatti, zöld mezőben a szöveget!

2014. júl. 26. 15:50
 47/77 anonim ***** válasza:
79%

Te nem akarod megérteni valamiért. Ezt magyarázom, de nem fogod fel.

Ha egy nő szóban bántja a férjét, azt ritkán követi tettlegesség, és ha követi is, a férfi tud ellene tenni. A férfi önbecsülése persze a béka segge alatt van, és ez nincs rendjén. De egy férfi azért tud elmenni, mert fizikailag nincs megfélemlítve. A nő igen. Ott is szavakkal kezdődik, és ha elmenne, elállja a pasi az utat, fenyegeti, hogy elvágja a torkát, kinyírja a családját.

Ehhez még hozzájön, hogy tetszik vagy nem, nagyon sokan ma is úgy látják, hogy a nőnek tűrnie kell, férfi nélkül nem ér semmit. És aki nem használja ki az "egérutat" az valószínűleg gyerekként is végignézte, ahogy apa veri anyát. A nők jobban meg vannak félemlítve. A testi épségük is veszélyben van. Az életük.

2014. júl. 26. 16:04
 48/77 anonim ***** válasza:
77%
Lelki sérelmezés? Szerinted, aki veri a feleségét nem félemlíti meg lelkileg is? Dehogynem! Úgy szokott kezdődni.
2014. júl. 26. 16:12
 49/77 A kérdező kommentje:

16:04-es, pont ezért mondom azt, hogy a fizikai erőszak nagyobb a lelki sérelmezésnél, soha, ismétlem SOHA nem állítottam, hogy akár csak egyenlő mértékű lenne! Miért van az, hogy egyetértek azzal, amit mondasz, mégis elbeszélünk egymás mellett? Te magad írod, hogy:

"A férfi önbecsülése persze a béka segge alatt van, és ez NINCS RENDJÉN."

Tehát helyes, amit a nő tett? Nem. Hozzájárult a férfi erőszakosságához? Igen! Ettől még nem, nem, és harmadjára is megismétlem, NEM szimpatizálok a férfival, és börtönbe juttatnám a tettéért! És nagyobb bűn, mint a lelki sérelmezés! Én csak azt pofázom végig a fórumon, hogy ebben az esetben sem tekinthető a nő olyan ártatlannak, mint a ma született bárány! Mit nem lehet ezen nem érteni? Hogy lehet ebben hím sovinizmust látni? Hogy lehet ebben bármiféle szimpatizálást találni az erőszakot elkövetővel?

2014. júl. 26. 16:24
 50/77 A kérdező kommentje:

"Lelki sérelmezés? Szerinted, aki veri a feleségét nem félemlíti meg lelkileg is? Dehogynem! Úgy szokott kezdődni."

És ezzel meg mi a nyavalyát akarsz mondani? A lelki sérelmezést önmagában is elítélem fizikai bántalmazással vagy anélkül.

2014. júl. 26. 16:30
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!