Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a felelősségről...

Mit gondoltok a felelősségről családon belüli erőszak esetében? Részletek lent.

Figyelt kérdés

Egy kis közvélemény-kutatást szeretnék végezni azzal kapcsolatban, hogy mit gondoltok az alábbiakról.

Tegyük fel, egy férfi fizikailag bántalmazza (akár rendszeresen) feleségét. De tegyük fel, hogy az első bántalmazást megelőzte valamiféle zaklatás, lelki sérelmezés, hárpiáskodás a nő részéről. Havernőmmel azon vitatkozunk, hogy amellett, hogy a férfit meg kell büntetni tettéért, és vállalnia a felelősséget teljes mértékben, felelősségre vonható-e a feleség is amiatt, mert viselkedésével kiváltotta a férfi reakcióját? Nem feltétlenül törvényileg kell itt gondolni, de legalább erkölcsileg.

2014. júl. 25. 23:20
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/77 anonim ***** válasza:
48%

"De a nőnek nem ildomos annyit legalább megtanulnia az esetből, hogy ne hárpiáskodjak legközelebb a férjemmel? Hogy lehet ezt semmisnek tekinteni?"

Nem, a nonek annyit kene megtanulnia, hogy lehetoleg nem kezdunk agressziv elmebetegekkel, de ha megis ugy alakult, akkor az elso pofonnal lelepunk. Nem a no az okozoja, te szerencsetlen, fogd mar fel! Te vagy a ferj vagy mi? Kezdesz gyanus lenni.

2014. júl. 26. 00:22
 22/77 A kérdező kommentje:
Nincs feleségem, és még csak agresszív sem vagyok.
2014. júl. 26. 00:24
 23/77 anonim ***** válasza:
68%
Oke, szerintem valaszt kaptal a kerdesedre. Nem a no okozta, nem hibas. Az meg a te dolgod, hogy kit itelsz el. De ebbol, amit az elobb irtal.."a nonek annyit meg kene tanulnia.." Nekem nagyon az jon le, hogy nem tartod valami sokra a noket. Magyarul himsoviniszta pocs vagy.
2014. júl. 26. 00:28
 24/77 anonim ***** válasza:
100%

Ha megfordítod a helyzetet, mire jutsz?

Ha a férfi a hárpia, és a nő odab@$z egy serpenyővel, hogy a pasi kifekszik? Akkor a pasit is felelősségre lehet vonni?

2014. júl. 26. 00:33
 25/77 A kérdező kommentje:

"Ha megfordítod a helyzetet, mire jutsz?

Ha a férfi a hárpia, és a nő odab@$z egy serpenyővel, hogy a pasi kifekszik? Akkor a pasit is felelősségre lehet vonni?"

Így van! Még mindig hím soviniszta p*cs vagyok?

2014. júl. 26. 00:36
 26/77 anonim ***** válasza:
81%

Én azt mondom, egyik esetben sem jogos. Se férfinál, se nőnél.

Azért, mert a "hárpiáskodás" elég nehezen behatárolható fogalom. Ha egy pasas azt is hárpiáskodásnak veszi, hogy tedd a zoknid a szennyesbe, és odavág egyet, akkor mi van?

2014. júl. 26. 00:39
 27/77 Killesz válasza:
70%
A kérdésre egyszerű válaszolni. Elítélendő, aki testi sérülést okoz ugyan úgy, mint aki lelkileg bántalmazza a másikat. A kérdés, az értelmezésem szerint, nem arra vonatkozott, hogy legitimalizáljuk a fizikai bántalmazást, vagy meg lehet-e magyarázni, hanem, hogy miért csupán az egyik félt ítéli el a közvélemény, felelősségre nem vonva a másikat... A válasz talán azért, mert az egyik látványos, a másik rejtett bántalmazás.
2014. júl. 26. 00:44
 28/77 A kérdező kommentje:

"Én azt mondom, egyik esetben sem jogos. Se férfinál, se nőnél.

Azért, mert a "hárpiáskodás" elég nehezen behatárolható fogalom. Ha egy pasas azt is hárpiáskodásnak veszi, hogy tedd a zoknid a szennyesbe, és odavág egyet, akkor mi van?"

Az megint más kérdés, hogy nehezen mérhető. Ezért is mondtam, hogy nem ragaszkodok még ahhoz sem, hogy a bíróságon mint enyhítő körülmény legyen ez a férfi számára. Hanem pusztán csak erkölcsi megítélésről beszélek (még megszólni sem muszáj, mert tényleg nem biztos hogy vagyok én bárkije is). De ne egy zokni odadobásra gondoljunk, hanem tényleg arra, hogy mondjuk a nő már hosszabb ideje gyalázza olyan szavakkal, hogy "te semmit nem érsz", "te egy vesztes vagy", "nem érdemelsz boldogságot", stb., akkor ne mondjátok már azt, hogy nem kiváltó ok ez az erőszakra...

2014. júl. 26. 00:44
 29/77 A kérdező kommentje:
Köszönöm Killesz, valaki megértette a kérdést végre.
2014. júl. 26. 00:51
 30/77 anonim ***** válasza:
65%

Tudod, miért nem kiváltó ok? A fizikai felépítés miatt. Hiába van egyenlőség, a férfi erősebb a nőnél. Így valójában csak az egyik félt érheti "komoly" baj.

Nem mondom azt, hogy a szóbeli bántalmazás nem komoly dolog, sőt. De ha egy férfi odaüt, a nő sokkal rosszabbul jár, mintha a férfi a hárpia, és a nő kever le egyet neki, ha egyáltalán lekever.

Senki ne bántson senkit, se szóban, se tettben. Ha hosszabb ideje megy a szóbeli bántalmazás, akkor a férfi lépjen le.

Ha hetero férfi vagy, kevés az esély arra, hogy erősebb legyen nálad a párod, és soha nem fogod tudni, milyen érzés az, amikor olyannal vagy kapcsolatban, aki sokkal erősebb nálad, nála van minden testi fölény, és ő mondhatja neked, hogy vigyázz a szádra, mert különben áthajít a szobán; ha te mondod neki, hogy ő vigyázzon a szájára, röhög egyet, mert nem tudsz mit csinálni.

2014. júl. 26. 01:43
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!