Az alattam lakó kint dohányzik az erkélyen, mit tehetnék ellene?
Azért jogi szempontból ez nem úgy néz ki, hogy mindenki azt csinál a lakásában amit akar. Olyan életvitelt kell folytatni, ami nem zavar indokolatlanul másokat. Ez a társasházakban fokozottan igaz és minden ott lakónak, oda költözőnek tudomásul kell(ene) vennie. A zene erre jó példa, a saját lakásodban sem üvöltetheted ezer decibellen a zenét, mert történetesen másik kétszáz lakót zavarsz vele, akiknek viszont joguk van a nyugalomhoz éjjel és nappal egyaránt. Aki pedig mások nyugalmát indokolatlanul zavarja birtokháborítást követ el és pénzbírsággal sújtható.
Nos erkélyen dohányzás miatt a birtokháborítási eljárás kicsit necces, bár meg lehet próbálni, de sok lakónak kell majd tanúsítania hogy zavaró mértékű a füstölés és nagy dologra így se számítsatok a hatóságok részéről. Viszont a "kedves" szomszéd is kénytelen lesz elviselni az életviteletekkel járó zajokat, mert ez még csak nem is tartozik az indokolatlan zajkeltés kategóriába. Úgyhogy nem kell eztán sem lábujjhegyen osonni a saját lakásotokban. Az ilyenek mindig ezzel kezdik, azután már levegőt se vegyetek, mert az is lehallatszik... Ha meg a gyereket piszkálja, férjed menjen le hozzá felvilágosítani hogy sürgősen felejtse el a kislányt mert zaklatás miatt felnyomjátok a rendőrségen. Ezekkel keményen kell bánni, tapasztalatból tudom hogy a szép szó falra hányt borsó.
Amúgy röhej, hogy az illető nem BENT dohányzik a saját lakásában, mert zavarja a büdös, de a szomszédai lakását lazán telefüstöli, és nekik persze kötelező tűrni... Na ez Magyarisztán...
"nem a cigifüsttől félek, hanem a buszok meg trolik által kibocsátott füsttől"
A trolik által kibocsátott füsttől én is nagyon félek :)
Végül is vannak az együttélésnek szabályai, de ennyi erővel döglött állatot tarthatok a lakásomban, vagy ordíthatok egész nap (kivéve este 8 után) nem csinálhatnak semmit a szomszédok?
Ezt a füstölő dolgot kipróbálom, tegnap nem jöttek haza. Remélem ma igen...
Szia! Pont azt próbáltam leírni, hogy a zavaró dolgok miatt (mint ordítás, döglött állat, stb.) lehet birtokháborítási eljárást indítani, csak a dohányzás sajnos pont olyan, hogy kicsi az esélye, hogy az illetékes jegyző a javatokra ítél, pláne ha esetleg ő is dohányos... Sajnos van az írott joganyag, meg ahogyan azt értelmezik-betartatják, és nálunk ugye tudjuk mi a helyzet... Példának leírom a mi esetünket: a szomszédunk a közös falra tette a hangfalait és ha nem is ordít a zene, döng a lakásunk a basszus miatt. Mégis tehetetlenek vagyunk, mert csak x decibel fölött minősül valami csendháborításnak, nem számít hogy közben meghülyülünk attól, hogy napi több órában dübörögnek a lakás falai. Ha nem éri el az x decibelt, akkor hivatalosan csend van... Szóval emiatt épp a költözésen dolgozunk, mert ez így nem élet. Vissza lehetne vágni hasonló zajongással, na de egy 10 hónapos baba mellett? Szóval sajnos nálunk ilyen a jogalkalmazás, hiába van leírva szépen hogy "aki lakott területen (...) indokolatlanul zajt okoz (...) amely alkalmas arra hogy mások nyugalmát megzavarja birtokháborítást követ el".
Amúgy bejött a füstölő? Lehet én is kipróbálom, hátha kifüstölöm a palit a zeneszobából :)))
Köszi a válaszokat.
Még mindig nem jöttek haza, lehet, hogy elmentek valahová... de megírom, ha én is füstölök. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!