16 éves "anyukának" nem inkább szégyellnie kéne magát?
Egy ismerősöm 15 évesen szült nemrég. A terhessége alatt és a szülésnénél is tele volt a face a kommentjeikkel és fotóikkal, h mennyire boldogan várják a babát. Most 16 éves, az "apuka" 19. Az "apa" szüleinél laknak. A srác nem dolgozik, a lány abba hagyta az iskolát.
Komolyan nem értem mire büszkék. Na meg a közös ismerősöket sem. Rengeteg gratulációt kaptak. Akkor is amikor kiderült h terhes a lány. De miért? Ők meg még büszkék is rá.
Az ő korában és helyzetében én a föld alá süllyedtem volna szégyenemben.
Valaki magyarázza már meg nekem miért gratulálnak eggyesek ahoz, h a gyereknek gyereke lesz és a nagyszülők tartják el?
És még én vagyok lepontozva..amúgy nem érdekel, de ez sztem akkor sem normális: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kamasz..
Csak olvassátok el Timy-ke életét..hát naná hogy sajnálom szerencsétlen anyját.
Így van utolsó..
De engem ami a legjobban meghökkentett az az ahhogy az anyjáról ír
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kamasz..
Mert ez már az én értékrendembe nem tud beleférni...
De tényleg nem azért hogy várhatta el az anyjától h 13-14 évesen f.gátlókat írasson neki??? + a gumi minek van? Oh bocs elfelejtettem hogy egy érett nőről van szó, talán nem élvezte gumival a kisasszony, vagy a barátjának nem volt annyi esze..szánalmas..
Azért gratuláltak, mert úgy illik.
Az a baj, hogy egyik szülő sem akar semmit csinálni - a lány tanulni, a fiú tanulni/dolgozni. Sajnálom a gyereket, mert ha így folytatják a szülők, sokat kell majd nélkülöznie.
Szóval ez arra enged következtetni, hogy nem veszik komolyan a dolgot. Meg nem is valószínű, hogy a közeljövőben fogják.
Sok veszekedés lesz még a nagyszülőkkel, hogy rájuk lesz tukmálva a gyerek, mert anyu és apu javában bulizna még.
Nézd, Kérdező, szerintem abban szinte mindenki egyet ért, hogy 16 évesen védekezés nélkül szexelni felelőtlenség és kész. Nézeteltérés a továbbiakkal kapcsolatban van, terhes ugyanis védekezés mellett is lehet valaki, bár kicsi a valószínűsége.
Vélemény 1: az a helyes, ha 16 évesen mindenki visszafogja magát. Nincs szex, nincs probléma.
Ellenvetés: nem olyan egyszerű visszafogni magunkat, a szerelem szép dolog stb., akkor már inkább abortusz/örökbeadás/szülőkre bízás.
Vélemény 2: az a helyes, ha védekeznek, nem kívánt terhesség esetén pedig bevállalják az abortuszt.
Ellenvetés: az abortusz egy megkezdett emberi életnek vet véget, és nagyon megviseli az anyát is, nem csak az érzelmeit, a szervezetét is. Akkor már inkább az önmegtartóztatás vagy az örökbeadás/szülőkre bízás.
Vélemény 3: az a helyes, ha védekeznek, a nem kívánt terhességből származó gyermeket pedig megpróbálják legjobb tudásuk szerint felnevelni, vagy ha nem tudják, akkor rábízzák másra, akik szívesen tennék meg helyettük (örökbefogadók/szülők).
Ellenvetés: ez biztos rossz a gyereknek (plussz esetleg a szülőknek is); "derékba töri" az anya életét.
Mindenki a saját lelkiismerete alapján dönt, de van, akinek a nyugodt lelkiismerethez arra is szüksége van, hogy a saját választását kiterjeszthesse másokra is. Én úgy látom, hogy sok nő, akinek volt abortusza, két lábon járó pofátlan vádiratnak lát minden nőt, aki fiatalabban vagy rosszabb körülmények közt szül, mint amennyi idős vagy amilyen helyzetű ő volt a saját megszakított terhessége idején, és ezért fúj olyan harcosan a "felelőtlen" anyákra. Nem azokra gondolok, akik higgadtan, józanul elmondják a véleményüket, ha kérdezik őket, hanem azokra, akik valóságos kampányt próbálnak folytatni a "már pedig xy helyzetben iggeniss el kellett volna vetetniük" vezérfonal mentén.
Különbség van aközt, hogy _nekem_ _abban a konkrét helyzetben_ _akkori legjobb megítélésem és lelkiismeretem szerint_ ez volt a legjobb ésvagy leghelyesebb döntés, ami re lehetőségem volt, és aközt, hogy márpedig mindenki felelőtlen p.csa, aki nem veteti el a 16 évesen véletlenül becsúszott gyereket.
Én sem tartok senkit felelőtlen p.csának azért, mert nem tart meg egy terhességet olyan helyzetben, ahol én megtartanám, és nem igazán értem, hogy másoknak ez fordított irányban miért esik olyan nehezére.
Még egyszer mondom, nem a vélemény elmondásával van a bajom, én is szoktam anonim helyeken normális hangnemben és ítélkezés nélkül érvelni amellett, hogy én ilyen-olyan helyzetben miért döntenék úgy, ahogyan döntenék, vagy akár arról is, hogy "elvileg" mégis milyen helyzetben mi lenne helyesebb mások számára és miért, de el nem tudnám képzelni, hogy ilyen személyeskedős-ítélkezős kérdést tegyek fel valakiről akár anonim formában is, mint te itt.
Nincsen egyébként gyerekem, nem is voltam még soha terhes, bár esemény utáni tablettára szorultam már többször is (olyan durex volt). De nekem például mikor barátom lett, odajött anyám, nem kicsit zavarban, mert nem akart volna nagyon "beleokoskodni" az életembe, és elhebegte, hogy... hát... ha netán úgy adódik... azért... hogy tudjak róla... hogy őrá nemcsak hogy számíthatok, hanem még örülne is neki, ha nem "kidobom"... te azt honnan tudod, hogy más családjában mi az ábra...? Természetesen tudom, hogy te most egy extrém és nyilvánvalóan rosszul működő példát hoztál fel, de mivel ilyen általánosítás-szagú a kérdésfeltevésed, merészelem felhívni a figyelmed, hogy attól, hogy ebben a konkrét esetben nyilván csinálhatnák az illetők jobban is, mint ahogy csinálják, még nem jogos minden hasonló életkorú és anyagi helyzetű szülőt egy kalap alá bevágni. Abban őszintén szólva van valami különösen vérlázító, hogy rájuk hivatkozva akarod megmondani, hogy másoknak adott helyzetben hogyan _kellene_ dönteniük. Fogadjunk, hogy te sem bírod a "nosexbeforemarriage" és a "magukatkikappartattókarrieristaszinglihorda" hangvételű jól megmondós prófétákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!