Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Milyennek látják a kívülálló...

Milyennek látják a kívülálló emberek a gótokat, mit gondolnak erről a stílusról és az ezt képviselő emberekről? Van-e különbség a szubkultúra tizenéves, ill. huszonéves vagy idősebb tagjainak megítélésében?

Figyelt kérdés
Mennyit tudnak az emberek arról, mit takar ez pontosan, hogy mit jelent gótnak lenni, és milyennek látják kívűlről az ilyen stílust képviselő embereket? Arra az irányzatra gondolok, amit régebben inkább darknak vagy gruftinak neveztek.
2009. jan. 19. 03:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/88 A kérdező kommentje:

Metalos csaj: köszi, hogy mindezt beírtad! ;) Én úgy vagyok vele, hogy aki felvállal egy extrémnek számító stílust, az tisztában kell, hogy legyen a következményekkel: bámulás, mint akik nem láttak még _fehér_ (haha) embert, netán rosszmájú kérdezősködés, beugatás, persze csak csoportok részéről egyedül levő emberek irányába, de inkább hátad mögött pusmogás, de azért gondosan úgy, hogy meghalljad, stb. stb.

Én úgy vagyok vele, lehet arról van szó, hogy legalább történt velük valami érdekes a gázszámla- és "Barátok közt"-központú kis világukban, nem sajnálom tőlük - a csoportból kiszólogatóktól meg a "mi-élményt" nem sajnálom, mert egyedül biztos nem állna meg a lábán ilyen bátran az illető! :D

ÉS, ami fontos: mint már utaltam rá, sokszor ért pozitív élmény is, és én inkább ezeket jegyzem meg! - látszólag "nyárspolgár" külsejű emberek megdöbbentően nyitottak tudnak lenni, és amit még meglepőbb (vagy nem is annyira?), hogy az idősebbek SOKKAL gyakrabban, mint a velünk egykorúak!

Ha kérdezősködnek: lehet azt érezni, hogy valaki jóindulatú, csak kíváncsi, vagy rosszindulatú, és kötözködni akar!

2009. jan. 20. 12:44
 32/88 A kérdező kommentje:

Metalos srác :) - az talán igaz, hogy kevesebb gótpasi van, mint nő - a nemek kvázi egyenlő aránya a goth bulikon sokszor a (vajon miért? :P) éppen arrafele lézengő metalos hímneműeknek köszönhető. De mondom, sok ember esetében van átfedés. Amit a természetről írtam, hangsúlyoztam, hogy sarkítok! :)

A metal szcénában (a közönségben) viszont van ugyanannyi nő, amennyi férfi - ez az arány sajnos csak a zenészekre nem igaz, de remélem, fog változni a jövőben. Az igényesség vs. igénytelenség-képet tovább árnyalnám, ez nem ennyire nemi alapú - sokszor kifejezett rosszallást tapasztalok kőrokker csajoktól az öltözködésem miatt - mintha attól nem leszek elég trú vagy igazszívű, mert nem egy XL-es Iron Maiden póló van rajtam kopott farmerrel.

Íme a begyöpösödött lázadók: mintha a választékos öltözködés mellékhatása az üresfejűség lenne, az egyszerű öltözködésé pedig a nagy ész és nagy szív. Holott szerintem semmi (automatikusan életbe lépő) összefüggés nincs.

Dalriada: tetszik, de akkora hatással nincs rám, mint az Overdream. Ez csak egyéni preferencia kérdése.

2009. jan. 20. 13:28
 33/88 A kérdező kommentje:

9.50-es válaszadó, már vártam egy ilyen nyíltan támadó hangot is, mert az eddigi kommentekből vagy elfogadás jött le, vagy az idegenkedés, de némileg visszafogottabb formában. (Meg is lepődtem, mert több rosszindulatra számítottam a válaszokban.)

Én nem hiszem, hogy a stílus lényege a nyáron bakancsban járás lenne (mondtam, hogy én pl. nem is teszem) - de ugyanakkor ne mások akarják már megmondani, mit vegyek fel nyáron! Gyűlölöm a 40 fokot, nem is bírom, (fehérben sem), de egy idióta kánikularuhácskában, amiből mindenem kivan, és ami alá persze tangát "kell" felvenni, nem lenne kevésbé melegem, és még hülyén is érezném magam.

Ékszerek, stb.: tetszik, nem tetszik, a stílus szerves része a performatív elem, enélkül nem lenne teljes az egész. De a performativitásban ugye per definitionem ott van, hogy VALAMIT "előadunk" - tehát nem öncélú.

Symphonic metal, gothic metal: ezt is mondtam már, hogy a goth zenével, a "klasszikusokkal" nem azonos, még csak nem is nagyon hasonlít. Egy dolog, hogy nekem bejön, sok gót elutasítja.

Nem tudom, mi alapján vitatod ilyen bátran pl. Edgar Allan Poe irodalmi értékét. A horrorfilmek többségének pedig pedig nem csak az ijesztgetés az értelme, sokban ott van egy jelentős társadalomkritikai vonal, hogy a vámpírnarratívákról ne is beszéljünk, de ha ez bővebbn érdekel, nyissunk neki külön témát.

Azzal lázadsz, hogy úgy nézel ki, mint bárki más - ne haragudj, de én nem igazán tudom értékelni az ebben rejlő szándékolt szellemességet, mellyel az önmagukat külsejükben is kifejezők fölé akarod helyezni magad. (lásd a fenti kommentemet)

Iskola: engem több tanárom inkább szeretett, lehet, hogy megmondtam a véleményemet, de nem beugatva, hanem udvariasan, de határozottan, és sokan ezt még bírták is bennem a sok "jógyerek" mellett. (tipikus egyéniségelnyomó elit iskola volt)

Végezetül: egyáltalán nincs összefüggés az átlagos külső és a társadalmi hasznosság között, ahogy az extrém külső és a deviancia között sem - sajnálni tudom, aki önmagát ezzel becsapja. Persze szociálpszichológiai hátterét meg lehet magyarázni - sémák gyártása a világban való eligazodás céljából - de végső soron pont ez a szemellenző fogja gátolni a világban való eligazodást.

2009. jan. 20. 13:47
 34/88 anonim ***** válasza:
100%

Metálos lány vagyok: Igen, igazad van, kedves Kérdező, ami a kiszólásokat és az általános ellenszenvet illeti. Én is észrevettem azt, hogy sokszor idősebbekkel értelmesebben el lehet beszélgetni, mint a mi korosztályunkkal. Hogy miért, arra nem tudok pontos választ. Talán mert az idősebbek látják, hogy esetünkben nem tinihóbortról van szó, és talán inkább vesznek minket "emberszámba".

Az alapjáraton rosszindulatú emberekkel viszont nem tudok mit kezdeni, akik ítélkeznek, mielőtt egyáltalán megismertek volna minket. Az előző hozzászólásom inkább róluk szólt, mert ahogy észrevettem, nagyságrendekkel többen vannak ők. Annyira jó lenne, ha nem sztereotípiákra épülne a társadalmunk és a kommunikációnk... Sajnos azonban nem látok túl sok esélyt arra, hogy a közeljövőben bármi is megváltozna e téren.

Hozzáteszem, még mielőtt valaki lehurrog: általában véve elég komform vagyok megjelenés terén, értve ezalatt, hogy nincs tetoválásom vagy piercingem (még fülbevalóm sem, ezért egyszer megkaptam egy egykori osztálytársam anyukájától, hogy "aki nem hord ékszereket, az nem is nő"). A ruháim is sokfélék: ma pl. egy teljesen komform piros felső, földig érő farmerszoknya és vörös kardigán volt rajtam. Mégis elég egyetlen vékony ezüstlánc, rajta a jegygyűrűként funkcionáló rúnamedál ahhoz, hogy sátánistának, szabadkőművesnek, stb. nézzenek az emberek.

Ez az, ami nagyon idegesít. :(

Sajnos, én egy alapvetően negatív beállítottságú ember vagyok (talán emiatt is horgonyoztam le a metálnál). :P Nem értem, hogy miért kell negatívan hozzáállni az emberekhez, pusztán azért, mert nem ugyanazt a konfekcióruhát hordja, mint a lányok 90%-a. Vagy mert nem teszi ki fenekét-mellét, mint egyesek...

Aki pedig úgy gondolja, hogy az élet a "Barátok közt"-ről és gázszámláról kell, hogy szóljon, annak gratulálok, és kívánok neki további szürke, semmitmondó és semmitérő, boldogtalan életet. Akkorákat tudok virulni, mikor "normális" emberek egymás között a Született feleségek vagy a Barátok közt tegnapi részéről beszélgetnek, én meg kijelentem, hogy gőzöm nincs, miről van szó... Azokért az arckifejezésekért érdemes szubkultúratagnak lenni. :)

2009. jan. 20. 14:53
 35/88 anonim ***** válasza:
Jah, bocs, az a "komform" valójában koNform akar lenni, csak sorozatban félreütöttem. :P
2009. jan. 20. 14:59
 36/88 Srapnel ***** válasza:

A 9.50-es vagyok.

Már vártam ezt a reakciót, mert elég tipikus.

Egyrészt nem támadtam, csak más nézőpontokat szerettem volna fölvetni. Mellesleg a kérdésed pont az volt, hogy a rétegen kívüliek hogy látják a rétegedet, ezt megadtam, aztán jön a vádaskodás. Mindig oda lyukadunk ki, hogy azt is akarjátok, hogy ne kezeljenek benneteket máshogy, meg azt, hogy de mégis valamennyire különbek vagytok. Hogy őszinte legyek, nekem aztán annyira mindegy, hogy miben vagytok, mert ez egy vihar egy pohár vízben: sem jobb, sem rosszabb nem lesz a világnak sem veletek, sem nélkületek (itt csak a stílusra értem, nem a személyetekre, tudásotokra, etc.). A társadalom egészére nézve öncélú (a réteg magára visszaható célja ez). Az emberek többségét szerintem nem érdekli ez az egész, a nagy feneket ti kerítitek neki. A gázszámlára meg csak annyit, hogy elhiheted, jobban érdekli az embereket, mint az, hogy rajtad milyen ruha van. Pont azért, mert az x millió köbméter gáznak nagyobb jelentősége van, mint a ti egész rétegednek. Te dolgod. Külső véleményt kértél, megkaptad. Te ugyanúgy leszürkézed az embereket általánosítasz. Jogod van hozzá. Más is azt teszi. Az általánosítás meg bizony nagyon hasznos. A vámpír sztorik mellett érdemes elolvasni szociológiai, pszichológiai kutatásokat is és nem egyből mindent támadásnak venni, mert nem volt az.

A metálokat ne részletezd, mert ismerem a stílus jelentősebb (igaz, nem a vadi új) képviselőit. Vámpírnarratíva... Eh.

Nem azzal lázadtam, hogy úgy néztem ki, mint bárki más, hanem nem akartam úgy lázadni, hogy máshogy nézek ki, mert már gimis koromban láttam, hogy egyelőre jelentéktelen porszem vagyok, aztán csinálhatok magamnak taréjt és hallgathatok akármilyen zenét, ez csak szórakozás, játék, nem a való világ.

"Végezetül: egyáltalán nincs összefüggés az átlagos külső és a társadalmi hasznosság között, ahogy az extrém külső és a deviancia között sem - sajnálni tudom, aki önmagát ezzel becsapja."

Az a baj, hogy ezek között kell élned és bizony ezek tolják bele a 230 voltot a konnektorba, hogy aztán gitárzene legyen belőle. De mint mondtam, őket nagyon nem érdekli, hogy te hogy öltözöl és mit olvasol. De biztosan ismered azt a pszichológiai megfigyelést, miszerint bármiben való szélsőség valami zavart sejtet ott a háttérben.

Összefoglalva: kérdeztél én meg válaszoltam, de a válasz meg nem tetszik és engem próbálsz minősíteni. Nem mondtam, hogy te deviáns vagy, nem mondtam, hogy hülye vagy, nem mondtam, hogy buta vagy. Az átlagember hozzáállását próbáltam megvilágítani. Ennyi. Vagy változtasd meg x millió ember véleményét, vagy nyugodj bele.

Az előző válszolónak: Ha én horogkeresztet rakok a nyakamba, az mi? Megmondom: jogsértő magatartás. Mert van más jelentése is, mint amit én akarok, hogy legyen neki. Milyen jogon mondják meg nekem, hogy ne hordjam? Megmondom: olyan jogon, hogy nem csak én élek a világon. Ha kivonulok szibériába és remeteként élek, az összes tiltott önkényuralmi jelképet a bőrömbe is tetoválhatom, nem fog zavarni senkit. Nem tudtad, hogy ha x jelképet rakod magadra, akkor mi lesz mások véleménye?

"Aki pedig úgy gondolja, hogy az élet a "Barátok közt"-ről és gázszámláról kell, hogy szóljon, annak gratulálok, és kívánok neki további szürke, semmitmondó és semmitérő, boldogtalan életet."

Ajjaj! Miért is gondoljátok, hogy a te életed kevésbé semmitmondóbb, semmitérőbb és boldogabb? Ez azért elég erős kijelentés volt. Épp magad írtad, hogy negatív beállítottságú vagy. Éh- és fagyhalált halnál te nélkülük. De hát a világot meg kell ismerni, tapasztalni, máshogy nem megy.

2009. jan. 20. 15:20
 37/88 Srapnel ***** válasza:
Ja és miért gondolod, hogy a te életed előbb-utóbb nem nagy valószínűséggel a postán sorban állásról, gázszámláról, gyereket az orvosi rendelőbe vivésről, súlyadóról, jövedelemadóról, nyugdíjpénztárról, áremelésről, túlórázásról, ide-oda ügyintézésről, stb. fog szólni? Aztán alig lesz időd másra.
2009. jan. 20. 15:31
 38/88 A kérdező kommentje:

Metalos csaj, nagyon jó fejnek tűnsz! :)

De az biztos hogy hosszútávon csak úgy lehet egy adott nem szokványos stílusban megmaradni, ha lesz..od, mit gondolnak mások, illetve tudomásul veszed, hogy bizonyos reakciók bennevannak a pakliban. Nem érdemes ezen bosszankodni, hogy az emberek egy (nagy?) része nem tud a mássággal mit kezdeni. ...Talán elmondhatnád, hogy a rúnamedál jegygyűrű, mert a (gender-)konformizmus (ó, férjhez megy a kislány) a legtöbb embert meghatja. :)

Nekem tkp. nincs kifogásom, hogy kirakjak ezt-azt, de megfelelő alkalommal, és mindig úgy, hogy az elegancia domináljon, és a méltóság megmaradjon. Márpedig a csípőnadrágból kifigyegő tangacsíkot vagy a teljesen átlátszó kánikularuhát szintén tangával nem tartom erre alkalmas viseletnek :D:D:D Dehát ízlés dolga. (A vöröset én is szeretem!)

Ismerem én is azt az érzést, milyen az, ha rácsodálkoznak az emberre mert nem tudja, hogy XY "celeb" kicsoda. :D

2009. jan. 20. 16:19
 39/88 anonim ***** válasza:
Góth leányos anyuka vagyok:Az utolsó hozzászólóval egyetértek. Mindig mondom a gyerekeimnek,ne akarjanak már gyorsan felnőni,mert a felnőttségben már végképp nincs semmi romantika!Tényleg addig jó, még gyerek az ember-de ezt már csak az érti meg aki felnőtt!:) Én mélységes nosztalgiával gondolok vissza a gyerekkoromra,egyszerű volt, de gondtalan,és szép! A fekete színről meg annyit, hogy (nekem kevés kivételtől eltekintve) bizony a gyász színe: sajnos 20 éves koromban elveszítettem az apukámat ,és hónapokig feketében jártam. Ha a gyerekem járna így, már nem hiszem , hogy lenne kedve a feketét hordani!:( Persze tudom , hogy belül kell gyászolni, nem kívülre mutatni, meg talán már nem is "divat" gyászolni feketében...
2009. jan. 20. 16:20
 40/88 A kérdező kommentje:

Ugyan, 9.50-es, én értem, amit mondasz; ugyanakkor ne mondd már, hogy egy deka lenézés nincs a soraidban! :)

Az a baj, hogy nem teljesen értetted meg, amit mondtam, mert megint a különböző feladatokat ellátó emberekkel jössz - lehet hogy épp egy telepiercingelt fejű, derékig érő hajú srác végezte el az adott munkát, na?

Továbbra is úgy állítod be, mintha mindenhol csupa konformista ember dolgozna és csak ők fizetnék az adót, a nonkonformisták meg otthon henyélnének szüleik, párjaik stb. nyakán, szétvernék a buszmegállókat, és az előbbi csoporton élősködnének.

Hidd el, olvasok én elég szociológiai, pszichológiai stb. szöveget, ugyanis munka mellett még folytatom a tanulmányaimat (de egyébként is lenne rá igényem) mert további céljaim vannak e téren. Azzal meg nem tudok mit kezdeni, ha hiányzik belőled a nyitottság bizonyos nem szokványos irodalmi interpretációk felé, mert egy műfajt eleve lenézel.

A metalról ugyanúgy van jogom beszélni, mint Neked, attól, hogy e műfajból engem nem pont a Maiden fog meg (bár elismerem), hanem pl. a Therion. (Én tisztában vagyok a metal történetével, de Te a goth-éval nem biztos.)

A külső megjelenés variálása persze, hogy valahol játék, még ha önkifejezésből is fakad - de miért is kell mindig véresen komolynak lenni? :)

Meg mi az, hogy "való világ"? Az utolsó kommentedben felsorolt dolgok nagy részéhez - lehet, hogy meglepő - de nekem is van "szerencsém", - ugyanakkor ezek nem alakítják át a személyiségemet, illetőleg ezeknél jobb beszédtémát is el tudok képzelni!

Én az "én csak egy porszem vagyok" mentalitást ugyanúgy nem tartom szerencsésnek, mint az egyes extrém emberek által IS valóban felvett "én vagyok a kiválasztott" mentalitást.

Nem emlékszem, hogy bárkit leszürkéztem volna, épp azt mondtam, hogy én mindenkit elfogadok, ha ő is engem. Viszont ha valaki rosszindulatú velem szemben, nem lesz lelkiismeretfurdalásom, ha én is rosszmájú vagyok :D

"De biztosan ismered azt a pszichológiai megfigyelést, miszerint bármiben való szélsőség valami zavart sejtet ott a háttérben." - forrás? Ezt biztos egy nagyon konformista kutató írta. :D Ha valaki nem szenvedheti a másságot, az is zavart sejtet a háttérben. Aki biztos magában, annak nem fáj, ha valaki másmilyen!!!

2009. jan. 20. 16:43
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!